ciasto - 164325 przepisów (strona:4837/10955)

Sernik z białymi Michałkami 161

Sernik z białymi Michałkami to ciasto, którym zaskoczymy wszystkim miłośników sernika oraz czekoladowych cukierków Wbrew pozorom przygotowanie sernika z białymi Michałkami jest naprawdę bardzo prostą sprawą Nie wymaga wielu produktów oraz dużych umiejętności cukierniczych. Musimy jedynie pamiętać o kilku zasadach: wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej, nie należy zbyt długo miksować masy serowej oraz otwierać piekarnika w trakcie pieczenia(...)dużej misy przełóż twaróg, mascarpone, jajka, cukier, cukier waniliowy oraz 30 ml śmietanki. Całość zmiksuj. Osiem cukierków pokrój w kostkę, delikatnie wmieszaj je w masę sernikową. Następnie sa spód ciasta wylej masę sernikową, wyrównaj wierzch. Ciasto piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni. Po upieczeniu zostaw go na ok. 30 minut w piekarniku, a potem najlepiej

365 dni dookoła kuchni
Tarta z kurczakiem i kalafiorem 174

Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła 2 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżka wody Pieczemy przez ok 30 min. w nagrzanym do 180 st. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni, dodajemy sól, pieprz. Kalafior gotujemy w osolonej wodzie – lekko podgotowujemy – niech będzie chrupiący. Przecedzamy kalafior(...)odstawiamy do wystygnięcia i do odsączenia wody. 1 mała śmietana kremówka (30%) – 200g – dodajmy do śmietany garść startej mozzarelli, 1 jajko, sól, pieprz. Wykładamy na ciasto kurczaka i kalafior. Zalewamy śmietanką z mozzarellą z jajkiem. Na wierzch jeszcze posypujemy serem żółtym lub mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez

MojaQchnia.pl
Bułki wrocławskie. Bułki z przedziałkiem 995

wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z 2 łyżeczkami soli. Dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło, roztrzepane widelcem jajko, wlewamy letni płyn (mleko+woda), dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy gładkie ciasto, ja wyrabiam hakiem około 5 minut. Aby przyspieszyć proces wyrastania polecam ciasto wstawić na 30 minut do piekarnika nastawionego na 30 stopni z termoobiegiem, do podwojenia objętości. Po tym czasie(...)ciasto krótko wyrabiamy na lekko posypanej mąką stolnicy, robimy wałek i kroimy na 12 kawałków. Formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, robimy przez środek tzw. przedziałek za pomocą tępej strony noża. Odstawiamy ponownie do piekarnika na 30 minut.. Bułki pieczemy w temperaturze 200 º C (bez termoobiegu) przez około 15 – 20 minut do zrumienienia. Studzimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Delikatne, puszyste kluski jogurtowe z bananem 178

niego jogurt grecki, wbić jajko i wsypać surową kaszę manną. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Po upływie czasu zagotować wodę w dużym, szerokim garnku. Ciasto na kluski przemieszać. Musi mieć konsystencję gęstej śmietany i powinno bardzo powoli spływać z łyżki. Za pomocą łyżki formować kluski (1 kluska = 1/3 lub 1/2 łyżki ciasta) i przekładać(...)gotującej się wody. Całość delikatnie przemieszać. Gdy wszystkie kluski wypłyną na powierzchnię wody to gotować około 5 minut na średnim ogniu. Ciasto podzieliłam na dwie tury, aby za jednym razem nie gotować zbyt dużej ilości klusek. Ugotowane kluski wyraźnie napęcznieją. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć z garnka. 😊 Masa na kluski jogurtowe z bananem Gotowanie klusek

Ugotować
Gofry - przepis podstawowy 148

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Masło roztopić i lekko przestudzić. Żółtka, mąkę, proszek, mąkę ziemniaczaną i mleko zmiksować. Wlać masło, zmiksować, wlać gazowaną wodę, zmiksować jeszcze raz. Ciasto powinno mieć konsystencję jogurtu - być gęste, ale lejące. Dodać ubite białka i wymieszać łyżką. Odstawić na 10 minut. W tym czasie nagrzać gofrownicę. Przed pierwszym pieczeniem posmarować płyty odrobiną oleju(...)pomocą pędzelka). na płyty nalewać ciasto, przykryć, piec ok 3-4 minut, aż gofry będą ładnie zarumienione. Po ok 2 minutach od nalania ciasta można otworzyć delikatnie gofrownicę, by wypuścić parę. Gofry wykładać na kratkę, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Podawać z ulubionymi dodatkami: z bitą śmietaną, serkiem, owocami, dżemem... Smacznego! Normal 0 21 false false false

Obiad gotowy
Zapiekane tortille z warzywami z curry 146

rozpuścić). Składniki sosu wymieszać i podawać z tortillami do maczania. DOMOWE TORTILLE Mąkę zmieszać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać wodę i oliwę, wymieszać łyżką a potem zagnieść ciasto – ręcznie albo za pomocą miksera kuchennego. w razie potrzeby lekko podsypać mąką. Przełożyć ciasto na matę albo deskę, wyrobić jeszcze chwilę ręką, uformować kulę i podzielić(...)trzymać długo na ogniu (bo staną się twarde i łamliwe)- trzeba zdejmować miękkie z patelni i od razu nakładać farsz, bo po ostygnięciu mogą stwardnieć. Jak zostanie Wam ciasta lub gotowych tortilli ( mi trochę zostało) to można je połamać, porwać na kawałki, lekko skroić oliwą, posypać solą i przyprawami ulubionymi ( czosnek, papryka etc) i zapiec w piekarniku na chrupiące chipsy

Cooking for Emily
Jak zrobić naleśniki- crepes na maślance? 205

takim śmietankowym aromatem, który uzyskujemy całkowicie naturalnie, są też bardziej miękkie i elastyczne od tych robionych na mleku czy wodzie. Maślanka ma też jeszcze jedną pożądaną cechę, korzystanie napowietrza ciasto. Naleśniki na maślance możesz podać z różnymi dodatkami, ja zawsze wybieram to co proste i smaczne, tj. owoce.  Dzisiaj u mnie BIO kiwi . Powiem Wam tak szczerze, że dojrzałe(...)pyszne naleśniki na maślance: - 200 g maki pszennej lub orkiszowej - 500 g maślanki - 150 g wody - 2 szczypty soli - 1 jajko zerówka Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę, ciasto w misce wstaw do lodówki na 20 minut. Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników, zmocz ręcznik papierowy olejem kokosowym lub rzepakowym i przetrzyj dno patelni.  Łyżką wazową nalewaj ciasto

SMYKWKUCHNI
Najłatwiejszy chleb pod słońcem – bez wyrabiania 165

wymieszaj łyżką. Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do lodówki na 12-24 godz. Po upływie tego czasu foremkę wysmaruj olejem i oprósz mąką a następnie przełóż do niej ciasto. Przykryj foliową reklamówką i odstaw na ok. 3 godziny do wyrośnięcia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 230°C i piecz przez 15 min, następnie zmniejsz temp. do 200°C i piecz

Słodki Blog
Pyzy z mięsem 214

maszynkę, dodajemy przesmażoną cebulkę i doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem, do miski z ziemniakami wbijamy jajko, dodajemy trochę soli, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagniatamy na jednolite ciasto, z mięsnego farszu formujemy ok 16 kulek w zależności od tego jakiej wielkości chcemy pyzy, w garnku zagotowujemy osolona wodę z odrobiną oleju, na stolnicy z przygotowanego ciasta robię wałek(...)dzielę go na 16 równych części, kawałki ciasta rozpłaszczamy na dłoni, kładziemy na środek kulkę z farszu i oblepiamy szczelnie mięso, formując kulki, gotowe pyzy wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch, ugotowane pyzy wykładamy na durszlak i przelewamy ciepłą wodą i od razu podajemy z ulubioną okrasą lub śmietaną, w zależności

Blog kulinarny S9.PL
Placuszki maślankowo-bananowe 142

płaskie łyżki masła (około 30 g) Banana obrać i pokroić w grubsze plasterki. Do miski przełożyć wszystkie składniki (oprócz masła).  Za pomocą blendera wszystko ze sobą wymieszać. Ciasto odstawić na kilkanaście minut. W międzyczasie masło rozpuścić i ostudzić. Do masy wlać masło i całość wymieszać. Rozgrzać suchą patelnię. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron(...)średnim ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Przewracać na drugą stronę, gdy pojawią się bąbelki powietrza. Uwaga: 1 placek = 1 łyżka ciasta.  Etapy przygotowywania placuszków maślankowo-bananowych

Ugotować
Ciasto Góra lodowa 214

Ciasto Góra lodowa – to ciasto, do którego przymierzałam się od dłuższego czasu, ale jakoś zawsze tak wyszło, że piorytetem w wypiekach na weekend wygrywało inne ciacho. No, ale wreszcie nastał ten dzień, gdzie i w mojej kuchni skusiłam się na The post Ciasto Góra lodowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Placuszki bananowo - kokosowe 181

miski z mąką i bananami, a pozostałą część(100ml) do małego garnuszka.  Mąkę z bananami i mlekiem kokosowym dokładnie wymieszać (wystarczy zrobić to widelcem), aby powstało stosunkowo gęste ciasto. Jeżeli jest zbyt rzadkie dosypać nieco mąki.  Na patelni rozgrzać masło i nakładać ciasto formując nieduże placuszki (z około 2 łyżek ciasta). Smażyć na niedużym ogniu po kilka minut

Codzienne Gotowanie
Ekspresowa tarta serowa z szynką 140

bidi-language:#0400;} Od otworzenia drzwi lodówki, do gotowego dania minęło 30 minut. Właśnie tak powstała przepyszna tarta serowa z dodatkiem szynki i pomidorków koktajlowych.  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki sosu z czosnkiem niedźwiedzim 4 plasterki szynki konserwowej 10 pomidorków koktajlowych 1 por biała część 100 g sera gouda z ziołami i pomidorami 125 g małych kulek(...)pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Ciasto wykładamy w blaszce, nakłuwamy, chwilę podpiekamy. W tym czasie ścieramy ser, kroimy szynę (paski) i pomidorki (połówki), por (piórka). Ciasto smarujemy sosem, posypujemy startym serem oraz porem), układamy szynkę, dodajemy

R'n'G Kitchen
Tarta cebulowa 324

jajko Sól 4 cebule 4 łyżki oleju 2 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru trzcinowego 2 ząbki czosnku Pieprz, liście laurowe, papryka słodka Przygotowanie : Z mąki, masła, jogurtu, jajka i odrobiny soli zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na 1h. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Czosnek kroimy na grubsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy. Dodajemy paprykę słodką, liście(...)laurowe i słodzidło. Wlewamy 1/4 kubka wody. Dusimy cebulę pod przykryciem przez ok. 10 min. Po upływie czasu ciasto wałkujemy, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 min. Na podpieczony spód przekładamy cebulę. Pieczemy ok. 15-20 min. Posypujemy pieprzem i świeżą pietruszką. Inne pomysły na tartę: Tarta

Czarnawisienka
Tarta z cukinią, groszkiem i fetą (Torta salata con zucchine, piselli e feta) 179

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 2-3 cukinie (w sumie o wadze 800 g) 200 g groszku 200 g fety 200 ml mleka 1 szalotka 2 jajka 3 ząbki czosnku 5 listk ó w bazylii s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 2-3 zucchine (ca. 800 g) 200 g di piselli(...)temperatury 200 stopni (piekarnik statyczny), 180 stopni (piekarnik z termoobiegiem). W misce ubijamy jajka z mlekiem . Doprawiamy sol ą i  pieprzem. Na koniec dodajemy pokruszon ą  fetę. Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia. Na dno tarty wykładamy podsmażoną cukini ę  i groszek. Na warzywa wylewamy  masę jajeczną .  Brzegi ciasta delikatnie zawijamy

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania