ciasto - 164325 przepisów (strona:4845/10955)

Naleśniki cynamonowe z prażonymi jabłkami 170

łyżeczka cynamonu  pół łyżeczki cukru szczypta soli Prażone jabłka 4,5 dużych jabłek łyżka soku z cytryny 1 cukier wanilinowy cukier zwykły do smaku Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować na jednolite ciasto. Odstawiamy na jakieś 15 minut. W między czasie jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy tak mniej więcej w centymetrową kostkę. Jabłka przełożyć do garnka, dodać(...)cytryny. Prażymy jabłka  na średnim ogniu do momentu aż się nieco zmiękną i zaczną się rozpadać, następnie zdejmujemy z ognia ewentualnie dosładzamy. Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki  wychodzi ok.10  naleśników nieco grubszych jak na krokiety. Dodatkowo przed podaniem usmażone naleśniki obsmażam jeszcze  na maśle ( można pominąć)  nakładam kopiastą łyżkę prażonych jabłek zwijam w trójkąt

Andzia Pichci
Placuszki - bez mleka, masła 164

mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i sól. Sypkie składniki wymieszać. Następnie wbić jajka, olej i wlać wodę. Za pomocą trzepaczki, wszystkie składniki połączyć ze sobą. Powstanie dosyć rzadkie ciasto. Rozgrzać suchą, teflonową patelnię. Placuszki smażyć na większym ogniu. Przewracać na drugą stronę dopiero wtedy, gdy pojawią się bąbelki powietrza i placki od spodu będą rumiane. Uwaga: 1 placuszek(...)łyżka ciasta.  Przygotowywanie ciasta Smażenie placuszków Pomysł STĄD

Ugotować
Zupa z wędzonego łososia 161

Wlać śmietanę, dodać posiekaną pietruszkę i koperek. Wykonanie klusek – do garnuszka wbić jajko, dodać mąkę, szczyptę soli i wlać odrobinę wody. Za pomocą widelca wymieszać składniki na gładkie ciasto. Wody trzeba dodać tyle żeby ciasto uzyskało konsystencję gęstszą jak na naleśniki. Odlać samą zupę do innego garnuszka i zagotować. Następnie powoli za pomocą widelca wlewać ciasto na kluseczki. Ponownie

Kuchnia Pokoleń
Pieczone pączki twarogowe 146

składniki: twaróg półtłusty, 200g, 2 jajka od szczęśliwej kurki rozmiar M, szczypta wanilii lub cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5-6 łyżek mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta (użyłam mąkę owsianą). Pieczone pączki twarogowe – sposób przygotowania Przygotowanie tych pączków nie wymaga ani specjalnych umiejętności kulinarnych, ani też dużych nakładów czasowych Wystarczy zagospodarować jakieś 25 minut aby stworzyć(...)Następnie w miseczce wymieszaj widelcem twaróg, jajka, proszek do pieczenia i szczyptę wanilii. Wymieszaj składniki jak najbardziej dokładnie, aby nie było grudek. Następnie dodaj stopniowo mąkę i nadal mieszaj ciasto. Musi mieć ono dość gęstą konsystencję – taką, aby z łatwością móc formować dłońmi kuleczki. Gdy już ciasto uzyska odpowiednią konsystencję, zwilżonymi wodą dłońmi formuj małe pączusie i wyłóż

Natka Pietruszki
Chleb z ziemniakami i ziarnami, bez wyrastania (Pane di patate con semi, senza lievitazione) 165

pnie dodajemy 2  żółtka, 1  ł y ż k ę  mleka; doprawiamy sol ą  i pieprzem, dok ł adnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do ciasta wmieszamy pestki słonecznika, pestki dyni i siemię lniane. Na koniec stopniowo dodajemy mąk ę  wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wyrabiamy. **** Dopodichè(...)bene il tutto fino ad avete un impasto compatto. Podłużną form ę  keks ó wk ę o wymiarach 30 x 10 cm  wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do formy, dok ł adnie wyr ó wnuj ą c wierzch.  Wierzch chleba posypujemy siemi ę  lnianym, pestkami słonecznika i dyni. **** Foderate

La grande e la piccola cuoca
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami – kuchnia podkarpacka 182

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka Na Podkarpaciu nadzieniem z kaszy gryczanej często wypełnia się ciasto drożdżowe, gołąbki, ale także pierogi.   Farsz do pierogów zaś zwykle robi się z kaszy wymieszanej z białym serem i podsmażoną cebulką. Jednak ponieważ kasza gryczana doskonale smakuje z suszonymi grzybami, również i takie pierogi oferuje kuchnia regionalna. Zapraszam do wypróbowania przepisu(...)opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „ProCarpathia”. Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka ciepłej wody ½ łyżeczki soli 2 łyżki roztopionego masła lub oleju Składniki na farsz: 300 g kaszy gryczanej 30 g grzybów suszonych 1 cebula

Trzeci talerz
Ferrero Rocher bez pieczenia 199

Przepyszne, mocno czekoladowe ciasto, które nie wymaga pieczenia. Jest łatwe do przygotowania i gwarantuję, że każdemu się uda. Goście byli nim zachwyceni :) 460 g masy kajmakowej 500 g mascarpone 250 ml śmietanki 30% 100 g orzechów laskowych 2 wafelki orzechowe w czekoladzie 2 łyżki kakao 1 łyżka cukru pudru ok 50 sztuk herbatników kakaowych 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania(...)wymieszać z pozostałymi orzechami. Foremkę (21x21cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, posmarować kremem orzechowym, przykryć herbatnikami. Posmarować kajmakiem, ułożyć kolejną warstwę herbatników. na wierzchu posmarować białą masę. Ciasto posypać startą gorzką czekoladą i/lub gorzkim kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin do chłodzenia

Smakołyki Asi
KRUCHE CIASTECZKA LAWENDOWE 189

zimnego masła 1 żółtko Przygotowanie: Mąkę przesiewam, dodaję pokrojone w kostkę masło, kwiaty lawendy, skórkę z cytryny i żółtko. Całość dokładnie zagniatam, do czasu aż powstanie jednolita masa. Z ciasta formuję kulę, delikatnie spłaszczam, zawijam folią i wkładam do lodówki na 20 minut. Ciasto można podzielić na 2 porcje. Piekarnik nastawiam na 180 stopni C. Ciasto rozwałkowuję podsypując mąką blat

Kukuleczki
Chleb orkiszowy z mix ziaren 203

Zaczyn drożdżowy z mąką orkiszową wymieszałam do którego mix ziaren dodałam. Słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam podprażyłam i nasiona chia do nich dołożyłam. Ciasto wyrobiłam, do wyrośnięcia odstawiłam, potem tylko w piekarniku wypiekałam, a po przestygnięciu już zjadałam. Pieczywo wyszło znakomicie, krojone cienko, tylko z masełkiem smakowało wyśmienicie. Składniki: 350 g mąki orkiszowej, 20 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej(...)Wszystkie nasiona bez chia prażymy na suchej patelni i pozostawiamy do przestygnięcia. Do zaczynu drożdżowego dodajemy sól, nasiona, pestki, ziarna, część mąki, mieszamy. Następnie dodając pozostałą część mąki wyrabiamy ciasto, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrabiamy (w razie potrzeby podsypujemy mąką), formułujemy wałek o długości ok. 25 cm, obtaczamy w mące i odstawiamy

Moniki Smakołyki
Roladowy Bzyk 450

Roladowy Bzyk Taką roladą możemy zachwycić gości, może być ozdobą naszego stołu. Delikatne mięso z kurczaka z farszem pieczarkowym, otulone ciastem serowym. Składniki na masę serową: ·        30 dag sera żółtego ·        3 jajka ·        3 łyżki majonezu(...)wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc cienką prostokątna warstwę. 4.   Pieczemy 20 minut w 180 °C. 5.   W tym czasie, co piecze na się ciasto serowe, robimy farsz. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 6.   Do cebuli dodajemy bardzo drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 7.   Grzyby łączymy z ketchupem

Kulinarna Chwila
Chleb z ziarnami na zakwasie. 212

nowy chleb na zakwasie. Bardzo dobry, z ziarnami, na mące pszennej. Zapisuję przepis, bo będę do niego wracać. Jeśli macie zakwas, to wypróbujcie, może przypadnie Wam do gustu. Najlepiej ciasto na chleb zrobić wieczorem, a rano upiec. Wtedy przez noc, ładnie wyrośnie. Ja zrobiłam rano i wyrastał 6 godzin. Nie wyrósł, tak jak bym chciała. Mimo wszystko, taki świeży był(...)Wlać zakwas i wodę. Wyrobić mikserem z hakami. Następnie przełożyć na stolnicę i jeszcze chwilę, wyrobić ręcznie. Można delikatnie podsypać mąką, jeśli jest taka potrzeba. Ja nie podsypywałam. Gotowe ciasto, podzielić na dwie części. Przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Nakryć ściereczką i odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia. Najlepiej ciasto zrobić wieczorem i zostawić

Agusiowe smakołyki
Wegańskie pieczone oponki 186

pieczenia. Jeśli nie musisz używać bezglutenowego, możesz użyć zwykłego proszku do pieczenia. Do mieszanki mąk dodaj tofu pokruszone na malutkie kawałki, wymieszaj. Potem dodaj mleko roślinne i zagniataj ciasto. Ciasto powinno dobrze odchodzić od rąk, w razie potrzeby możesz dodać więcej mąki lub mleka. Potem, w kolejnym kroku gotowe ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Wykrawaj z niego koła

365 dni dookoła kuchni
Scones serowe... 181

można nie dodać wcale 50g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę 60g startego żółtego sera (dobrze sprawdza się dojrzały Cheddar) chlust toniku mleko - dodawaj po odrobinie, do czasu, aż ciasto będzie miało odpowiednia konsystencję dodatkowe mleko, albo jajko rotrzepane z łyżka mleka, do posmarowania po wierzchu przed pieczeniam Rozgrzej piekarnik do 200stC.  Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia. Wsyp(...)makę, sól i chilli do sporej miski. Dodaj masło i rozetrzyj palcami, aż do powstania konsystencji kruszonki. Wmieszaj ser. Wlej tonik i tyle mleka, by powstało ciasto - zagniataj je szybko, scones nie lubia czekania! Gotowe ciasto rozklep delikatnie na blacie - wycinaj różne kształty, albo po prostu pokrój całość na kwadraty. Przełóż scones na blaszkę, posmaruj mlekiem, lub jajkiem z mlekiem

Lejdi of the house
Serowe drożdżówki z malinami 150

Przepyszne drożdżówki, które doskonale smakują w towarzystwie gorącej czekolady lub kakao. SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży, 80 ml ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok. 200 g mąki, 2 żółtka, ¼ szkl. oleju Masa serowa: 150 g twarogu, 2-3 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego, 1 żółtko Dodatkowo: lukier, maliny  WYKONANIE Drożdże kruszymy w dużej(...)misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajko i olej. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko w prostokąt. Twaróg mieszamy z cukrem, budyniem i mlekiem. Powstałą masą smarujemy środek ciasta,układamy maliny, zawijamy w roladę i tniemy w 2-cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy

słodki bratek
Szybkie mini pączki z mascarpone 240

szybkie mini pączki z mascarpone Ten przepis spodoba się przede wszystkim osobom, które cierpią na brak czasu oraz nie mają tyle cierpliwości, aby zabierać się za przygotowywanie ciasta drożdżowego, w którym jak wszyscy wiemy cierpliwość to podstawa. Tutaj tej cierpliwości nie potrzeba. Potrzebujemy jedynie 30 – 40 minut czasu (łącznie ze smażeniem), aby cieszyć się karnawałowymi wypiekami W tym przepisie(...)proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz cynamon i szczyptę soli. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, aby dobrze się połączyły. Powinnaś otrzymać zwartą masę, z której będzie można formować pączki. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki i formuj z nich kulki. Postępuj tak, aż do wykończenia ciasta. W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej. Pączki smaż ok. 4-5 minut. Po usmażeniu odkładaj

365 dni dookoła kuchni

Proponowane wyszukiwania