Zebra 188Klasyczne ciasto, chyba wszyscy je znamy ;) jadłam je w dzieciństwie i pomyślałam, że warto sobie przypomnieć ten smak. To szybkie ciasto, proste w wykonaniu, bardzo smaczne i efektowe :) Składniki na blaszkę 26cm: -5 jajek -1,5 szklanki cukru -2,5 szklanki mąki pszennej -1 szklanka oleju -1 szklanka wody gazowanej -2 łyżeczki proszku dopieczenia -kilka kropel olejku waniliowego
Wypieki Rene
Pierożki Twarożki 171łyżki cukru · 400 g twarogu półtłustego · 2 łyżki budyniu śmietankowego Składniki na ciasto: · 4 dag drożdży świeżych · 2 łyżki cukru · 4 szklanki maki pszennej(...)żółtkami. 2. Twaróg rozdrabniamy widelcem i mieszamy z budyniem, następnie dodajemy do ucieranej margaryny. 3. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą. 4. Przygotowujemy ciasto: drożdże kruszymy do naczynia i mieszamy z cukrem. 5. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, wbijajmy żółtka, wlewamy śmietanę, łączymy z drożdżami i solą. 6. Ciasto wyrabiamy co najmniej
Kulinarna Chwila
Herbatnikowa delicja 179Delikatne ciasto przekładane, na maślanych herbatnikach z warstwą porzeczkowego dżemu oraz ciasteczkowym kremem Lotus. Dla amatorów warstwowych ciast bez pieczenia, słodziutką masę wspaniałe przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień po przełożeniu jak smaki się przenikną. Ciężko odmówić sobie dokładki. Krem lotus*podany w przepisie kupicie tutaj Blaszka 24/24 cm Składniki: 30 dag herbatników maślanych
Wanilia i Kardamon
Tort cytrynowo- miętowy 134szklanki wody, 2 garści świeżej mięty. Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy
Słodki Zakątek
Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką 190patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy jabłka z cynamonem. Składniki na kruszonkę przecieramy ze sobą palcami. Wkładamy do lodówki. Po 10 minutach rozczyn mieszamy z mąką, cukrem i masłem. Wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub letniego mleka). Odstawiamy na 1h. w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto ponownie wyrabiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem(...)pieczenia. Ciasto dzielimy na 9 lub 6 części, formujemy kulki i je spłaszczamy. Układamy na blaszce. Wbijamy po łyżeczce jabłek na sztukę. Smarujemy białkiem jaja. Posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 25 min. Spróbuj również moich innych przepisów na drożdżówki: Wianuszki z truskawkami Drożdżówki z malinami i kruszonką Drożdżówki z dżemem Wegańskie orkiszowe drożdżówki z budyniem Orkiszowe bułeczki z nadzieniem Pełnoziarniste drożdżówki
Czarnawisienka
Konkurs z Home Green Tea Spa. Wygrywa 5 osób! 167moimi urodzinami (6 stycznia) i kolejnymi „urodzinami” bloga (13 stycznia). Dlatego zadanie będzie… słodkie Bo cóż jest lepszego niż filiżanka matcha latte i kawałek słodkiego ciasta lub innego deseru z okazji urodzin Wygrywa aż 5 osób! Nagroda za 1 miejsce: książka „W kuchni mamy i córki” + Bio maca korzeń mielony 100 g + słodki upominek Nagroda(...)miejsce: książka „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem” + słodki upominek Nagroda za 5 miejsce: książka „Dania z owoców” + słodki upominek Zadanie konkursowe: Jakie ciasto lub deser przynieślibyście na moje urodziny? Czekam na Wasze pyszne propozycje Formę odpowiedzi pozostawiam Wam. Może być krótka, długa, możecie dodać zdjęcia, obrazki, przepisy itd Przekonajcie mnie i sponsora
Słodkie okruszki
Rogaliki z kapustą i wędzoną śliwką 175Półkruche ciasto drożdżowe należy do moich ulubionych baz do słonych, wytrawnych przekąsek. Kapuśniaczki z tego przepisu piekę od lat w formie ślimaczków lub rogalików. Podaje je na święta do barszczu grzybowego lub jako imprezową przekąskę do piwa. Polecam :) ciasto: 370 g mąki pszennej 3 łyżki maślanki 35 g świeżych drożdży 90 g masła 3 żółtka 1 jajko farsz(...)zmięknie, a woda odparuje, odstawiamy ją do wystudzenia. Mąkę przesiewamy. Jajko, żółtka, maślankę i drożdże dokładnie mieszamy. Dolewamy do mąki oraz dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki. Za pomocą radełka dzielimy na 8 trójkątów (kroimy jak pizzę
Mienta blog
Korzenne ciasteczka 189masło oraz jajko i dobrze wyrobić masę. [ Mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika , sól , jajko oraz pokrojoną na kawałki margarynę włożyć do naczynia thermomiksa i wyrobić ciasto 3 min/ interwał ] Owinąć ciasto folią spożywczą i włożyć na ok.45 minut do lodówki.S chłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką.Wykrawać ciastka dowolną
Moje domowe kucharzenie
Podsumowanie roku 2019 170Anastazji to jeden z największych HITów na blogu. 2. Biszkopt makowy z pianką i ananasem 3. Ryba po japońsku 4. Surówka z białej kapusty (jak w chińskiej knajpce) 5. Ciasto Coca-Cola z galaretką 6. Zielono-biała sałatka warstwowa 7. Zapiekane rożki z tortilli 8. Fasolka szparagowa po katalońsku 9. Rolada serowa z jajkami i szynką 10. Ptasie mleczko(...)galaretką 11. Piernik z orzechowym kremem 12. Cytrynowiec Jak widzicie, wygrały ciasta, sałatki i przekąski imprezowe Dodam jeszcze, że wśród najchętniej oglądanych w zeszłym roku przepisów znalazł się jeszcze Kapsalon z 2018 roku, oraz zapiekanka makaronowa Gyros z 2017 Z przepisów wartych uwagi, takich moich osobistych ulubieńców roku 2019, dorzuciłabym jeszcze: Lazania Makaronowe muszle nadziewane kanapkowym serkiem, łososiem i warzywami
Smaki Na Talerzu
Cynamonowe ciasteczka z powidłem 153Jest to już ostatni przepis świąteczny, a trochę ich było w tym roku. Ale można upiec je w każdej chwili, gdy mamy tylko ochotę. Częstujcie się proszę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 dag masła lub margaryny 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego mąka pszenna(...)posypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Wykrawamy ciasteczka, jedno całe i jedno z dziurką, u mnie z motywem świątecznej gwiazdki. 3. Następnie ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy. 4. Przestudzone
Izabelawkuchni
Sprawdzony przepis na chleb na zakwasie 176Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Wszystkie składniki umieść w dużej misce i mieszaj łyżką drewnianą około 10 minut (ćwiczenia przedramion w gratisie ;p) Po wyrobieniu ciasta odłóż 4 łyżki do słoika i zostaw w lodówce – przydadzą ci się do kolejnego wypieku chleba. Przechowuj je nie dłużej niż 3 tygodnie. Dwie blaszki (keksówki) lub jedną dużą(...)prostokątną posmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Wyłóż chleb do blaszek. Wygładź wierzch ciasta ręką zmoczoną w wodzie. Możesz ciasto posypać ziarnami słonecznika lub makiem. Odstaw chleb w blaszkach na 10 godzin do wyrośnięcia. Piecz 1 godzinę w temperaturze około 200 stopni Celsjusza. Składniki 1 kg mąki chlebowej żytniej 3/4 kg mąki pszennej wrocławskiej około 7 szklanek wody 2 łyżki
Eat me! Fit me!
Wegańskie białko o smaku czekoladowym – Siła Roślin 148czyli tylko wymieszane z wodą/napojem z uwagi na ich proszkową konsystencję. Jednak są idealnym zamiennikiem czy dodatkiem do mąk. Wersję Plus, czyli bardziej słoną wykorzystałyśmy do mocno czekoladowego ciasta brownie, gdzie sól pysznie podkreślała smaki. Opcja Classic, czyli słodsza świetnie nadaje się do placuszków czy surowych przekąsek jak pralinki czy raw batoniki. WEGAŃSKIE BROWNIE PROTEINOWE (BEZ GLUTENU, CUKRU BIAŁEGO
Candy Pandas
Rolada czekoladowa z owocami leśnymi 145czekoladową. Z pewnością przygotuje ją każdy, zarówno mistrz wypieków jak i całkowity amator kuchni. Rolada zawsze wychodzi idealna Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery oraz przepisy na ciasta . Składniki na biszkopt: 30 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej 1 pełna łyżeczka kakao 60 g. cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka ( osobno żółtka, osobno białka(...)trzymać jej zbyt długo, żeby się nie wysuszył biszkopt. Rozłóż na stole czystą, bawełnianą ściereczkę. Musimy zabezpieczyć biszkopt, żeby nie zasechł i się nie połamał później przy zwijaniu. Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego brzegu, razem ze ściereczką w roladę. Tak zwiniętą roladę, odstaw do przestudzenia, na czas robienia masy. W tym czasie, musimy szybko przygotować masę czekoladową. W rondelku na małym
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami, serem i salami. 209zrobiłam te drożdżowe ślimaczki, dziś tylko podgrzeje w piekarniku i będą na wieczór. Po podgrzaniu, są równie pyszne i miękkie. Można je też zamrażać i odgrzewać. Robię to ciasto już od lat. Przeważnie robię z niego paszteciki. Kiedyś, zabrakło mi farszu i zrobiłam z jednej części, takie właśnie ślimaczki z serem i szynką. Okazało się, że są super(...)wyrośnięcia. Cebulę pokroić w pióra. Podsmażyć na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli, na koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Podsmażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na cztery części. Każdą część, rozwałkować na prostokąt. Posmarować keczupem, posypać utartym serem, następnie ułożyć pieczarki i salami, lub tuńczyka. Dodatki według uznania
Agusiowe smakołyki
BABECZKI DO NADZIEWANIA + FILMIK 147Babeczki są przygotowane z półkruchego ciasta, po upieczeniu są idealne do nadziewania słodkim lub nadzieniem. SKŁADNIKI : 125 g masła 1 jajko szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 i 1/2 szklanki mąki ( szklanka 120 g ) 1-2 łyżki gęstej śmietany gdyby ciasto nie chciało się skleić(...)PRZYGOTOWANIE : Do misy robota przekładamy masło, jajko i chwilę miksujemy, następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Ciasto odkładamy na 15 minut aby odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy i foremką wycinamy kółka, którymi wylepiamy foremki. Babeczki pieczemy 15 minut w temperaturze 180 % C. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i studzimy
Kulinarne Fantazje Marioli