ciasto - 164325 przepisów (strona:4857/10955)

Domowa tortilla. 203

pomidor ogórek kiszony kawałek czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wodę i na końcu olej. Wymieszać łyżką. Następnie zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i umieścić w misce. Przykryć ściereczką i odstawić, żeby ciasto odpoczęło, na około 30 minut. Następnie, przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na cztery części. Z każdej części uformować

Agusiowe smakołyki
Kruche babeczki z kremem i owocami. Dwa rodzaje waniliowego kremu. 176

waniliową lub ziarenka wanilii, skórkę startą z cytryny. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę i albo miksujemy albo zagniatamy składniki tak długo, aż powstanie nam kula. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Karbowane foremki lub foremki do mini tart smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół(...)termoobiegu). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 4 mm. Wykrawamy krążki z ciasta i wylepiamy im foremki. Spody dziurkujemy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 12-14 minut na złoty kolor (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości foremek, babeczki należy obserwować). Babeczki wyjmujemy z piekarnika, studzimy, wyjmujemy spody

Słodkie okruszki
Pierogi z pęczakiem i grzybami / Dumplings with pearl barley and mushrooms 155

Scroll down for recipe in English. Składniki: (około 40 sztuk)  Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej + do podsypywania 1 szkl. ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Farsz: 1 szkl. suchego pęczaku 30 g. suszonych grzybów 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 3 gałązki tymianku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz Okrasa: 1 duża(...)oraz pozostałe masło. Mąkę wymieszaj na stolnicy z solą. Wlej olej i powoli po trochę wody. Mieszaj nożem a następnie po wlaniu całej wody zagnieć rękami gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je miską i pozostaw na 30 minut. Porcje ciasta rozwałkowuj cienko, wykrawaj kółka i nakładaj po łyżce farszu. Zlepione pierogi układaj na blacie posypanym mąką. Gotuj pierogi w osolonej

Delicious Place
Zbożowe śniadania na dobry początek dnia 154

cukrem i zalewamy 3 łyżkami podgrzanego mleka, odstawiamy na 10 minut. Do przesianej mąki, dodajemy rozczyn, resztę mleka, roztopione masło oraz jajko i sól. Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie dzielimy je na 3 części i tworzymy z nich długie wałeczki. Zaplatamy z nich warkocz i końce podwijamy pod spód. Zaplecione ciasto układamy na blasze wyłożonej(...)papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do podwojenia objętości. Przed włożeniem ciasta do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Chałkę pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce. Podajemy z masłem, twarożkiem i miodem. Naleśniki z musem morelowo- dyniowym – 10-12 sztuk Składniki: 2 szklanki Mąki Wrocławskiej Lubella 1,5 szklanki mleka 2% szklanka wody gazowanej 2 jajka łyżka

Mienta blog
Szarlotka tatrzańska 339

Szarlotka to obowiązkowy wypiek każdego sezonu jesiennego. Dziś polecam szarlotkę wyjątkową, bo nafaszerowaną dużą ilością jabłek i otuloną rozpływającym się w ustach smakowicie chrupiącym ciastem. Jabłka w tym cieście ułożne warstwowo to atut tej szarotki. Nie znasz? Koniecznie do upieczenia, a jak raz skosztujesz stanie się Twoją ulubioną. Polecam pyszną szarlotkę spod samiuśkich Tatr

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rock cakes... 178

proszek do pieczenia do sporej miski. Rozetrzyj palcami do otrzymania konsystencji podobnej do bułki tartej. Dodaj cukier i suszone owoce i dobrze wymieszaj. Wbij jajko i szybko zagnieć ciasto. Jeśli mieszanka wydaje się za sucha wlej po odrobinie mleko. Rozdziel ciasto na 12 porcji. Z każdej uformuj kulkę, która następnie lekko spłaszcz i układaj w niewielkich odstępach na przygotowanej blaszce(...)Piecz przez około 15 minut, do czasu, aż będa ładnie wyrośnięte, złotawe i sprężyste przy dotyku. Zostaw do ostudzenia na tacce. Dodatkowo: do ciasta można dodać posiekane orzechy, albo odrobinę miodu, czy troszkę cynamonu, lub groszków czekoladowych. Co kto lubi

Lejdi of the house
Mufiny z masą makową z białego maku 179

upieczenia mufinek użyłam mąki szymanowskiej Polskie Młyny.   Mąka szymanowska  -un iwersalna, jasna mąka wysokogatunkowa. Idealna do codziennego zastosowania w kuchni. Sprawdzi się podczas przygotowywania wszelkiego rodzaju ciast drożdżowych, piaskowych, parzonych i kruchych oraz innych wypieków. Dzięki temu, że mąka pszenna jest bogata w gluten, gwarantuje elastyczność i delikatnie wilgotną konsystencję ciast. Według Babci Szymanowskiej świetnie nadaje się również(...)miksera, dodać rozpuszczone masło, wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych, niedbale wymieszać łyżką. Mogą być grudki i nierówności.Do foremek wysmarowanych masłem i posypanych mąką, nakładać po łyżce ciasta muffinkowego , na o łyżkę nadzienia i przykryć resztą ciasta.Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec 25 minut Po upieczeniu zostawić na kilka minut w formie, a potem wyjąć

Moje domowe kucharzenie
Roladki z tortili z szynką i warzywami 225

czerwona -4 strąki  papryka konserwowa żółta - 4 strąki PRZYGOTOWANIE: Placki tortilli: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wymieszać. Następnie zalać mąkę wrzącą wodą, dodać olej, wymieszać. Zagnieść ciasto, wyrabiać przez około 3 minuty, następnie ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut. Ciasto na placki podzielić na 4 części. Z każdej części zrobić kulę, którą rozwałkowujemy bardzo cieniutko. Smażymy placki

Kuchnia Danusi
PIEROGI RUSKIE 200

Tradycyjny przepis na pierogi ruskie.Cienkie elastyczne ciasto pierogowe wypełnione farszem z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem sera białego i podsmażonej cebuli :).Pyszne,smaczne,miękkie i domowe po prostu palce lizać :).Z tego przepisu pierogów wyjdzie dużo na 4 osoby .  Polecam również wypróbować pierogi z farszem z białej kiełbasy - TUTAJ SKŁADNIKI Ciasto 1/2 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1/2 kostki(...)odstawiamy na 15 min.W tym czasie robimy farsz. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju.Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę ,dodajemy ser,sól,pieprz i podsmażoną cebulkę.Wyrabiamy-najlepiej ręką :). Ciasto cienko wałkujemy wykrawamy krążki lub kwadraty.Na każdą część nakładamy farsz i zlepiamy. Następnie gotujemy w osolonej wodzie,Po wypłynięciu na wierzch gotujemy na małym ogniu ok.2 min.Wyjmujemy. Pierogi można podawać

Mała w garnku miesza
Piernik cukiniowy z bakaliami i czekoladą 137

Piernik, to ciasto nieodłącznie kojarzące się z nadchodzącymi świętami. Mój piernik jest z cukinią i wcale nie jest ona wyczuwalna w smaku. Drobno starta cukinia jest też niewidoczna w cieście. Zatopione w pierniku owoce papai w kolorze pomarańczy i kandyzowanej kostki pomelo w kolorze zieleni doskonale komponują się ze smakiem gorzkiej czekolady

Przepisy Kulinarne
Rogaliki Orkiszowo Drożdżowe z Jabłkiem 175

powinny być w temperaturze pokojowej.  Do miski przekładam ciepłe mleko i drożdże oraz cukier i sól. Mieszam.  Masło rozpuszczamy dodaję do zaczynu. Mieszam. Następnie dodaję pozostałe składniki ciasta. Dokładnie wyrabiam ,tak by ciasto stało się elastyczne i lśniące. Pozostawiam w lodówce na ok godzinę.  Międzyczasie przygotowuję nadzienie. Jabłka obieram ,kroję w kostkę. Dodaję cukier i mieszam(...)Ciasto wyjmuję z lodówki dzielę na kilka części Rozwałkowujemy A następnie kroimy w trójkąty. Za pomocą łyżki na środek kładę porcję nadzienia. Zawijam w rogaliki. Wierzch smaruję mlekiem . Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Piekę ok 25 min w 180 stopniach (aż rogaliki się zarumienią).  Smacznego

Gotowanie Patki
Fit koktajl Snickers 251

kiosku z gazetami. Są wersje podwójne i mini oraz cukierki, lody oraz koktajl Snickers. Byłem zdziwiony kiedy w Lidlu zobaczyłem butelkę z koktajlem Snickers. Ktoś kreatywny zrobił też ciasto o tej samej nazwie. Składało się ono z masy kajmakowej, białego kremu oraz czekoladowego ciasta, a wierzch pokryty był polewą z mlecznej czekolady. Brzmi fajnie, jednak kiedy przeliczymy to na kalorie(...)zainspirował mnie film w Kuchni Lidla, w którym Paweł Małecki zrobił tartę fit Snickers. Odchudził ją i jednocześnie odsłodził z cukru zachowując jedynie cały czas słodki ton. Co najważniejsze ciasto jest bez pieczenia ! Po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem, że może spróbować fit koktajl Snickers. Głównym moim celem było żadnego zbędnego cukru. Sekretem tego że koktajl jest słodki jest pasta daktylowa. Pastę

Przepisy na koktajle z blendera
Pierogi z Kaszą Gryczaną i serem białym 138

kaszą i serem białym... SKŁADNIKI NA FARSZ: 250g sera białego 2 woreczki kaszy gryczanej MŁYNY STOISŁAW 2 cebule 2 łyżki majeranku czosnek granulowany sól pieprz olej SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl ciepłej wody 1 jajko szczypta soli 1/3 łyżeczki oleju WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na jednolitą konsystencję. 2. Ser biały rozdrobnić, kaszę ugotować(...)ostudzoną dodać do sera, cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać do do kaszy, doprawić pozostałymi składnikami, na dość intensywny smak. 3. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka, na każde kółko nakładamy farsz, sklejamy. 4. Gotowe pierogi gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Do okrasy polecam boczek z cebulką

Dziś Ja gotuje
Proste miodowe pierniczki 224

kakao, cukier puder i przyprawę do piernika. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy miód, posiekane miękkie masło i wbijamy jajko. Całość zagniatamy ręką tak długo, aż powstanie gładkie jednolite ciasto. Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na czas rozgrzania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Stolnicę lub matę posypujemy delikatnie mąką. Odrywamy kawek ciasta

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania