Piernikowe choinki 140blogu. Zdążyłam jeszcze zrobić wcześniej choineczki z piernika, wysokości około 19 cm, które zapakowane w celofan posłużą jako prezenty dla najbliższych, a jedna zostanie ozdobą naszego świątecznego stołu. Tradycyjnie ciasto z przepisu ze strony Moje Wypieki , które uwielbiam i jest z nami od dobrych kilku lat :) Jeśli lubicie takie ręczne robótki to serdecznie polecam - świetna zabawa, szczególnie dla dzieci(...)małym palniku podgrzać do rozpuszczenia cukru i masła, dodatkowo przyprawa powoli uwolni swój aromat. Zostawić do przestygnięcia. Następnie mieszankę wlać do misy miksera, dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wałkować na grubość 2-3 mm, lekko podsypując je mąką (tyle tylko aby się nie przyklejało do stolnicy). Wycinać pierniczki foremkami w kształcie gwiazdek. U mnie komplet pięciu
Kocham..lubię..gotuję..
Pierniczki na drożdżach. 171powstała jednolita masa. Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Wymieszać. Wlać masę miodowo maślaną i wbić jajka i żółtko. Wymieszać mikserem z hakami. Jak ciasto zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę i zagnieść gładkie ciasto. Można od razu zagniata na stolnicy, ale mikserem jest szybciej i łatwiej :) Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Wycinać
Agusiowe smakołyki
Orzeszki z kremem kokosowym 170deser z dzieciństwa:). Zrobienie orzeszków wydawać się może trudne. Nic bardziej mylnego, wystarczy forma do orzeszków, trochę chęci i czasu a ich przygotowanie możemy rozłożyć na kilka etapów. Ciasto na orzeszki: 250g masła lub margaryny 2 jajka L 400g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 100g cukru pudru 1 łyżka aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy(...)szklanki mleka 1 szklanka mleka w proszku 1 szklanka wiórków kokosowych 3 łyżki cukru 50g masła Dodatkowo: 100g mlecznej czekolady 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy na gładką masę. Formujemy kulę, owijamy folią, chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulki, pieczemy w rozgrzanej maszynce przez
Szefowa kuchni
świąteczne pierniczki+FILM 165Witam Kochani, zapraszam na kolejny piernikowy wpis. Tym razem zapraszam na pyszne, świąteczne pierniczki. Zapraszam też do obejrzenia filmu a w nim dekorowanie pierniczków, lukier królewski, super ciasto na pierniki Zapraszam na film
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
3 przepisy na karpia 150ości, lecz nie skosztować choćby odrobinkę po prostu nie wypada. W tym artykule przedstawię 3 wyśmienite przepisy na świątecznego karpia. Oto one: DanaTentis z Pixabay 1 KARP SMAŻONY W CIEŚCIE SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: 4 dzwonki z karpia 1 jajko 2 łyżki mąki szczypta ziół prowansalskich szczypta kurkumy szczypta chili w proszku 4 łyżki oleju sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Każde(...)kawałki. Nacieramy rybę solą, ziołami prowansalskimi i kurkumą, po czym wstawiamy do lodówki na całą noc. Mąkę miksujemy z jajkiem, 1 łyżką oleju oraz chili na gładkie ciasto. Kawałki karpia oprószymy pieprzem, a następnie moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanej na patelni reszcie oleju na złoty kolor z obu stron. Gotowe płaty przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy
Dajet
5 inspiracji na zimowe desery na ciepło – wykorzystaj sosy do deserów! 237bitą śmietaną lub nieco przewrotnie – z lodami. Możesz przyrządzić ją ze startymi jabłkami lub wykorzystać jabłkowy mus: dzięki temu nabierze delikatności. Po upieczeniu ułóż na talerzyku obok porcji ciasta kulkę lodów waniliowych: ich smak wspaniale komponuje się z cynamonowym aromatem. Wolisz bitą śmietanę? Wykorzystaj do niej sosy do deserów . Do szarlotki na ciepło idealnie pasuje polewa wiśniowa – możesz użyć(...)zamiast lodów. A może sos czekoladowy ? Gdy ciasto ostygnie, możesz bez problemu podgrzać je w piekarniku. Pieczone jabłka i sos toffi – najlepszy deser na ciepło Pieczone jabłka z cynamonem i orzechami przygotujesz bardzo szybko: wystarczy wydrążyć owoce i włożyć do środka orzechy lub rodzynki oraz dodać korzenne przyprawy. W wersji tradycyjnej zalej je dodatkowo miodem; my proponujemy natomiast sosy
Słodkie okruszki
Panforte 154Wiele już razy czaiłam się, żeby wypróbować przepis na panforte – ciężkie, zbite ciasto, które pochodzi z Włoch i robi się je najczęściej w okresie bożonarodzeniowym. Wiedziałam, że będzie mi smakować ale jakoś do tej pory nie udało się wypróbować… gdybym tylko wiedziała, że będzie smakować tak bardzo! Tyle lat straconych bez panforte! Nie jest to przepis ortodoksyjny(...)pełni smaku. Można pokroić w kawałki, zapakować w torebkę, przewiązać wstążką – będzie doskonałym słodkim prezentem. Dla mnie strzał w 10. Print Panforte Panforte – ciężkie, zbite włoskie ciasto z orzechami, figami i czekoladą, z dodatkiem kardamonu i skórki pomarańczowej. Prep Time 20 minutes Cook Time 20 minutes Ingredients 250 g mieszanki orzechów laskowe, migdały, mogą też być włoskie albo
Cooking for Emily
Cytrusowe ciasteczka gwiazdki 154dobrze schowane przed oczami moich domowników, żeby nie zniknęły w tajemniczych okolicznościach 😊. Cytrusowe ciasteczka gwiazdki są bajecznie proste do przygotowania, po prostu należy zagnieść wszystkie składniki na ciasto, a potem pobawić się wycinanie ulubionych kształtów. Ja ozdobiłam je polewą czekoladową, ale można je też polać cytrynowym lukrem, a potem obsypać cukrowymi posypkami. Na blogu znajdziecie także inne(...)mielonej skórki pomarańczowej szczypta soli 200 g zimnego masła Polewa: 100g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka 20 g masła Wykonanie: Zimne masło siekamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, formując je w kulę Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na blacie posypanym mąką. Powinno ono mieć grubość
Kulinarne przygody Gatity
Kakaowe nadziewane orzeszki – świąteczne ciasteczka 193smaku waniliowym i adwokatowym Kandy Lauretta Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, kakao i masło. Masło siekamy nożem. Na koniec wbijamy całe jajko. Całość szybko zagniatamy, z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut w celu schłodzenia. Rozgrzewamy opiekacz do orzeszków (lub szykujemy patelnię do orzeszków lub foremki do piekarnika). Ze schłodzonego ciasta robić(...)wkładać je we wgłębienia w opiekaczu. Zamykamy opiekacz. Uwaga: Wielkość kuleczek trzeba wyczuć (to jedyna trudność ). Zbyt małe nie dadzą pełnego kształtu orzeszków, a jeśli będą zbyt duże ciasto wypłynie ponad kształt foremki – jednak w tym wypadku po prostu będziemy musieli odciąć nadmiarowe brzegi. Dlatego warto zrobić na próbę z 3-4 orzeszki, aby wyczuć jak wielkie kuleczki lepić. Rada
Słodkie okruszki
PTASIE MLECZKO NA PIERNIKU 583Łatwy przepis na świąteczne ciasto, czyli ptasie mleczko na pierniku . Piernik jest przełożony dżemem pomarańczowym, ptasim mleczkiem i wykończony polewą czekoladową udekorowaną srebrnymi kuleczkami cukrowymi. Jak zrobić ciasto ptasie mleczko na pierniku możesz zobaczyć w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi pysznymi przepisami. PTASIE MLECZKO NA PIERNIKU SKŁ(...)Polewa czekoladowa : Do rondelka wlewamy kremówkę, dodajemy masło, cukier i kakao. Podgrzewamy ciągle mieszając aż składniki się połączą (nie gotujemy). Lekko ostudzoną polewą smarujemy ciasto, dekorujemy kulkami i gwiazdkami cukrowymi. | TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na wypieki bożonarodzeniowe. Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam Cię
RITA food channel
SZYBKI PIERNIK MARCHEWKOWY Z ORZECHAMI 189wykonania. Nie wymaga długiego leżakowania, dlatego czasem nazywany jest piernikiem dla spóźnialskich 😉 Uprzedzam Wasze pytanie - marchewka nie jest tutaj wogóle wyczuwalna, a jest ważnym składnikiem, bo nadaje wilgotności naszemu ciastu. Jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta możemy dodac nie 2, a 3 łyżli miodu, lub przełożyc piernik np. powidłami śliwkowymi. Składniki: 2 szkl. mąki 2 szkl startej na drobnych oczkach(...)olej i miód. Nastepnie suche składniki przesypujemy do mokrych i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy startą marchewkę, orzechy i rodzynki, i mieszamy całość łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłej i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st, na około 1 godzinę. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem
Walijskie Pichcenie
Mocno kruche świąteczne ciasteczka 249szczyptę soli, wybrany ulubiony dodatek (u mnie dziś ekstrakt waniliowy) i cukier puder. Następnie dodajemy masło, siekamy je i dodajemy dwa żółtka. Całość szybko zagniatamy do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, aby dobrze się schłodziło. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałek ciasta (resztę zostawiamy
Słodkie okruszki
Sernik krówkowy 261Sernik krówkowy Za chwilę Wigilia i Boże Narodzenie, a ja znów zastanawiałam się jakie ciasto upiec na Święta. Na blogu znajdziecie całą masę przepisów na SERNIKI i inne pyszne ŚWIĄTECZNE CIASTA , dlatego jak zwykle mam pieczeniowe dylematy. Po krótkim namyśle, stwierdziłam, że tym razem upiekę jedno z ulubionych wypieków mojego męża, czyli sernik z masą krówkową o smaku advocata
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczka korzenne 129muszkatołowej Dodatkowo: złoty pył jadalny Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy wszystkie przyprawy, jajko, masło, miód i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Wyjmujemy, rozwałkowujemy na 4 – 5 mm (podsypując mąką), odciskamy wzorek i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem
Oryginalny smak