„Przegryzki” , aromatyczne krążki z podpłomyków 197votes ) „Przegryzki” , aromatyczne krążki z podpłomyków „Przegryzki ” , aromatyczne krążki z podpłomyków to fantastyczna, słona przekąska . Oczywiście są dziełem przypadku , po prostu zostało mi ciasto od pierogów , więc je poczyniłam. Sypnęłam troszkę ziół , potarłam oliwa i do piekarnika . Szybo z niego wyszły , a jeszcze szybciej znikły . Moje dzieciaki stwierdziły ,że słone przegryzki wychodzą mi najlepiej . Słodkie zawsze(...)toskańskie ( lub oregano,bazylia,tymianek,rozmaryn,suszone pomidory i czosnek ) sól najlepiej gruba lub himalajska, ostra papryka do smaku Mąkę , sol ,cukier, olej , umieszczamy w maszynie do wyrabiania ciasta , włączamy i wlewamy gorącą wodę . Czekamy aż maszyna wyrobi gładkie zwarte ale bardzo sprężyste ciasto . Tak jest najbezpieczniej dla naszych rąk , gdyż podczas wyrabiania jest dość gorące . Można wyrabiać ręcznie
Ogrodnik w podróży
Mini Calzone z mięsem mielonym i oliwkamk 188sałat i można zajadać ;) Smacznego 🥗🌮🥗🌮🥗🌮🥗🌯🌮🌯🥗 Będzie mi ogromnie miło jeśli polubisz moją stronę na FB gotowaniepatki ;) https://m.facebook.com/gotowaniepatki/ 🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁 Składniki na ok 20 pierożków wielkości pięści: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 50 g drożdży 350 ml ciepłej wody Szczypta soli Szczypta cukru 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek(...)Dodatkowo: 50 ml mleka Sezam do posypania można tez użyć czarnuszki Przygotowanie: 1. Do miski dodaję drożdże, szczyptę cukru i zalewam ciepłą wodą . Mieszam . Dodaję pozostałe składniki. Wyrabiam dokładnie ciasto A następnie pozostawiam pod przykryciem ok 2 godzin . 2. Międzyczasie robię farsz. Mięso smażę na rumiano. Dodaję sól, pieprz,paprykę mieloną i przyprawę do mięsa mielonego. Cebulę obieram i drobno
Gotowanie Patki
Konfitura z pigwy 162pigwowy Konfitura z pigwy z dodatkiem gruszek smakuje obłędnie. Bardzo aromatyczna, z wyraźną miodową nutą pasuje do kanapek, deserów i jako dodatek do deski serów. Można nią przekładać ciasta i stosować jako nadzienie do słodkich wypieków. Jest przy tym bardzo prosta do zrobienia, a dzieci wprost uwielbiają naleśniki z konfiturą z pigwy. Bardzo lubię przetwory z pigwy i bardzo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PASZTECIKI DO BARSZCZU 174Idealny pomysł na wigilijną potrawę, jak również smaczna przekąska. Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI Ciasto: 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 2 dag drożdży 2 szkl. mąki 1 jajko 1/2 kostki masła sól Farsz: 25 dag kiszonej kapusty, 25 dag pieczarek, 1 cebula, sól, pieprz, kminek, 2 łyżki masła Dodatkowo: 1 jajko, sól gruboziarnista WYKONANIE Ciasto: Śmietanę mieszamy(...)godzinę wkładamy do lodówki. Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości. Studzimy, a następnie drobno kroimy. Pieczarki i cebulę drobno kroimy, podsmażamy na maśle, dodajemy kapustę, doprawiamy do smaku przyprawami, mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, cienko rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Smarujemy farszem, zwijamy jak roladę, tniemy na 2 cm paski. Smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy solą. Układamy w brytfannie wyłożonej pergaminem
słodki bratek
Pasta do chleba z pieczonej dynii, czosnku, papryki i fety 168spróbować jakiegoś wyjątkowego dodatku do tradycyjnej kanapki? Ta pasta z dyni sprawdzi się doskonale. Dostałam od sąsiadki dwie dość okazałe dynie. Na zupy dyniowe patrzeć już nie możemy. Dyniowe ciasto też już było w tym sezonie. Trzeba było wymyśleć coś nowego i bardzo dyniowego. Padło zatem na pastę z pieczonej dyni z samymi smacznymi dodatkami. W zależności od uzytych przypraw(...)możemy uzyskać mniej lub bardziej ostry smak pasty. Jak dla mnie to puree z dyni to świetny sposób na sprawdzenie swojej kreatywności w kuchni. Można je wykorzystać do sosów, ciast, deserów, klusek…w zasadzie można żywić się nim od śniadania do kolacji a w ostateczności zamrozić.;) Ja ostatnio mam fazę na pieczony czosnek. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie
Mieszam w Garnku
Fit Brownie 220Ciasto Brownie jest wyjątkowo smaczne. Z tego przepisu możesz upiec ciasto i delektować się bez wyrzutów sumienia w trosce o swoją sylwetkę. Jest bardzo smaczne, po upieczeniu ma konsystencję pianki, a potem przybiera postać klasycznego Brownie. Potrzebujemy
Tylko pysznie
Domowy chrupiący bochenek 151pieczywo, które nie zawsze smakuje tak jak powinno. Nasze prababcie nie stawały w kolejkach po staropolski, zwykły czy razowy chleb. Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy nam na tym, by jeść smacznie(...)bardzo dokładnie, powoli – najlepiej drewnianą łyżką, tak by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Najlepiej przesiej do masy biała mąkę, wymieszaj. Zagnieć na stolnicy elastyczne ciasto. Foremki keksówki nasmaruj grubo masłem. Ciasto podziel na pół, uformuj dwa wałki, włóż do foremek. Przykryj, odstaw na 40 minut. Posyp pestkami dyni. Piecz
Wymiar Zdrowia
Domowe bułeczki orkiszowe 123Upiekłam pyszne bułeczki. Domowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego ! Wypiekanie na śniadanie(...)soli sezam, słonecznik lub płatki owsiane do posypania Przygotowanie: Drożdże cukier i wodę dokładnie wymieszać. Do płynu dodać make, oliwę i sól, wszystko razem wymieszać. Ciasto odstawić na 10-15 minut. Z ciasta lepić okrągłe bułki i poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu można
Wymiar Zdrowia
Mini croissanty z szynką i serem 197Pachnące w całym domu chrupiące z ciągnącym serem i szynką w środku croissanty. Pyszne rogaliki z ciasta francuskiego idealne na weekendowe śniadanie z rodziną. 1 arkusz ciasta francuskiego Kawałek żółtego sera np. mozzarella Kilka plasterków dowolnej szynki użyłam wędzonej 1 żółtko + 1 łyżka oleju 10 SZT NIEWIELKICH ROGALIKÓW CROISSANT Ciasto francuskie rozwinąć i wykroić trójkąty
Andzia Pichci
Koperty z ciasta francuskiego z pieczarkami, boczkiem i serem 228Koperty z ciasta francuskiego z pieczarkami, boczkiem i serem - te gotowe przekąski można kupić je w wielu piekarniach i dyskontach. Przedstawiam moją wersję:). 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g pieczarek 1 cebula 8 plastrów wędzonego boczku 100g startego żółtego sera 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka oleju 1. Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach tarki(...)cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy. Koncentrat mieszamy z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 2. Ciasto francuskie kroimy na 8 kwadratów. Smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym, na każdy z kwadratów wykładamy pieczarki i po 1 plasterku boczku. Sklejamy przeciwległe rogi każdego z kwadratów, posypujemy serem
Szefowa kuchni
Bułki z nadzieniem ruskim 118złoty kolor cebulkę , cukier , sól i dużo mielonego pieprzu do smaku . Mieszamy do połączenia składników. Wlewamy olej , następnie mąkę , drożdże , cukier , sól wsypujemy do maszyny do wyrabiania chleba lub ciasta . Włączamy maszynę i jak zacznie mieszać , wlewamy bardzo ciepła , prawie gorącą wodę . Czekamy ,aż maszyna wyrobi gładkie sprężyste ciasto . Formujemy kulki , w środku każdej umieszczamy łyżeczkę farszu ruskiego . Delikatnie rozpłaszczamy(...)ręką . Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce . Jeśli przed formowaniem natrzecie ręce oliwą z oliwek, ciasto nie będzie się do nich lepić . Po tym czasie bułki powinny podwoić swoją objętość . Nagrzewamy piekarnik do 200 C i do gorącego wstawiamy bułki . Pieczemy do momentu aż będą miały złoty kol ( około 20 minut w zależności od wielkości ) Na środkowej
Ogrodnik w podróży
Babeczki Smętarne na Halloween 136solą. W drugiej misce roztrzepać rózgą maślankę olej jajo i ocet. Wymieszać do połączenia. Mokre składniki wlać do suchych, szybko wymieszać (lub krótko zmiksować), tylko do połączenia składników. Ciasto rozłożyć do papilotek. Piec ok 20 minut w 180°C bez termoobiegu. Wystudzić na kratce. Dekoracja: 200 g kajmaku w temperaturze pokojowej 100 g czekolady cukrowe kości, czaszki do posypania Jedną(...)babeczkę pokruszyć na drobne kawałki. W pozostałych na wierzchu zrobić zagłębienie, wyciągnąć niewielką ilość ciasta i również pokruszyć. Pokruszone ciasto odłożyć na bok. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kajmak przełożyć do miski miksera. Dodać rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować do uzyskania jednolitego kremu. Przygotowanym kremem napełnić zagłębienia i posmarować wierzch babeczek. Posypać odłożonymi okruszkami i halloweenową posypką. Smacznego
Pełny talerz
Najprostszy sernik z kruszonką 179przepis na najprostszy sernik na świecie, bez żmudnego ucierania czy ubijania ot mieszamy wszystkie składniki i pieczemy. Jest pysznie i prosto, domowo, a do tego całkiem szybko. Ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 100 g masła 75 g. cukru 1 jajko 1 łyżka wody Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę(...)wiaderka) 150 g cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 łyżki śmietany 3 jaja opcjonalnie garść rodzynek Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy, a następnie wylewamy na ciasto. Kruszonka: 200 g mąki 100 g cukru 120 g masła Masło rozpuszczamy i mieszamy z cukrem i mąką tak by uzyskać kruszonkę, którą następnie posypujemy wierzch sernika. Sernik pieczemy
Cynamonowe szczęście