ciasto - 164325 przepisów (strona:4863/10955)

Rogaliki ekspresowe 178

łyżki cukru dowolne nadzienie [ u mnie krem czekoladowy] Pokrojone na kawałki zimne masło utrzeć razem z cukrem w naczyniu thermomiksa  6 sek/obr. 6 .Dodać resztę składników na ciasto i wyrobić  3 min/ interwał. Wyłożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 4 części. Następnie 1 część ciasta rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką

Moje domowe kucharzenie
Chleb na drożdżach -szybki i łatwy 200

sezamu i słonecznika [nie dałam] Do miski wsypać obie mąki, dodać sól i wodę. W kubeczku wymieszać drożdże z cukrem - odstawić na 10 minut.Następnie dodać do mąki. Wyrobić ciasto przez jakieś 5 minut.   [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać  drożdże i cukier. Podgrzać  3  min /37 ° C/obr.2 .  Dodać resztę składników(...)Wyrobić  3 min/Interwał.] Przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Blaszki keksówki posmarować olejem i przełożyć ciasto. Chleb posypać ziarnami i docisnąć je za pomocą zmoczonych wodą dłoni [ u mnie bez ziaren ]. Zostawić do wyrośnięcia na jakieś kolejne 1,5 godziny - ciasto ma podwoić swoją objętość ,ale nie wyjść z blaszki. Piekarnik nagrzać

Moje domowe kucharzenie
Serowo-orkiszowe rogaliki z marmoladą 160

weekend pomysłodawczyni akcji Wypiekanie na śniadanie zaproponowała pieczenie rogalików serowych ze śliwkami z przepisu z bloga Oryginalny smak. Z zamieszczonego tam przepisu powstaje ciasto niezwykle tłuste, więc pierwsza próba okazała się fiaskiem. Zwiększyłam więc ilość mąki, zmieniłam temperaturę pieczenia, ale też musiałam zmienić farsz. I udało się 😊😋 Składniki (na 25 rogaliki): 250 g zmielonego twarogu 250 g miękkiego masła(...)potem dosypać resztę mąki na dwie raty. Wyrabiać na gładką masę. Początkowo może się wydawać, że mąki jest zbyt dużo, ale za chwilę idealnie się wyrobi z resztą składników. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na blacie podsypanym mąką na koło grubości ok. 3 mm. Ciasto pokroić na 8 części. Na szerszej części umieścić łyżeczką marmolady. Zrolować

Weekendy w domu i ogrodzie
Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy 174

pokrojeniu w plasterki i ususzeniu można dodawać do herbaty zamiast cytryny. Z owoców pigwy i pigwowca można przygotować kompoty, nalewki, dżemy, konfitury, syropy i galaretki oraz dodawać do ciast i delikatnych mięs. Nie nadają się natomiast do jedzenia na surowo. Na zdjęciu powyżej pigwowiec, przepis na nalewkę z owoców pigwowca znajdziecie na blogu Ani   Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czekoladowe ptysie z kruszonką 210

deserze musiały znaleźć się obie. Z przygotowaniem ptysi nie ma zbyt dużo zachodu, choć nie jest to też taka przysłowiowa "bułka z masłem". By wyrosły trzeba najpierw ukręcić ciasto o odpowiedniej konsystencji. Wcześniej wypada przygotować krążki kruszonki, a krem przed przygotowaniem potrzebuje minimum kilku godzin w lodówce. Sami widzicie, że nie tyle pracochłonne, co czasochłonne są te małe przyjemności, obok(...)minut na małym ogniu, aż masa stanie się jednolita i szklista. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie wbijamy po jednym jajku, miksujemy sprawdzając co jakiś czas czy masa ma odpowiednią gęstość (ciasto ma swobodnie spadać z łyżki). Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą tylką i w większych odstępach wyciskamy ptysie o śr ok 4cm na blaszkę pokrytą papierem

Kuchnia w czekoladzie
Pyzy z mięsem 282

Surowe ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach. Odstawiamy na ok. 10 minut, następnie odcedzamy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Oba rodzaje ziemniaków mieszamy, dodajemy jajko, mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie ono zbyt płynne dodajemy odrobinę więcej mąki. Najlepiej jest podsypywać mąkę niewielkimi porcjami. Nie jesteśmy w stanie określi ć jak dużo maki wchłoną ziemniaki. Z wyrobionego ciasta

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche, maślane ciasteczka OCZKA z powidłami 137

przełożenia: powidła lub dżem z owoców, typu truskawki PRZYGOTOWANIE: Mąkę pszenną przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 60 minut. Ciasto wyjąć z lodówki

Calzonella.com
DROŻDŻOWE PIEROŻKI NA KEFIRZE Z GRZYBAMI+ FILMIK 160

przygotować z grzybami leśnymi lub pieczarkami. Pieczone w piekarniku są chrupiące a po ostygnięciu mięciutkie.  SKŁADNIKI :             ciasto ; 3 szklanki mąki pszennej 250 ml kefiru 1/2 kostka masła 1/2 kostka drożdży (50 g ) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli jajko do posmarowania pierożków(...)miski rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i wlewamy ciepły tłuszcz z kefirem ( ale nie gorący ). Mieszamy aż drożdże się dobrze rozpuszczą. Następnie dodajemy jajko, sól i mąkę, dokładnie wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i gładkie. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Grzyby oczyszczamy, szatkujemy, cebulę obieramy i drobno kroimy. Podpiekamy na odrobinie oleju z przyprawami aż płyny odparują

Kulinarne Fantazje Marioli
Przekąski z bakłażanem 175

jeść na okrągło. Takie kąski możecie zabrać także ze sobą do pracy. Są bardzo dobre na ciepło i na zimno. Niby nic wielkiego a jakie dobre. 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 bakłażan 15 pomidorków koktajlowych sól, pieprz olej rzepakowy bazylia świeża 130 g sera mozzarella papryka chili Ciasto francuskie kroję na prostokąty 6x10 cm. Bakłażana kroję w kostkę i przesmażam(...)patelni na oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Na kawałkach ciasta układam plasterki mozzarelli, bakłażana podsmażonego, połówki pomidorków. Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni i wstawiam blaszkę z przekąskami. Piekę około 20 minut. Podaję ze świeżą bazylią

wesoła kuchnia
Bułeczki z nadzieniem 147

pokrojone w kostkę i połączyć kawałki zimnego masła z mąką w jednolitą grudę, tak jak na kruszonkę. Następnie dodać jajko i kefir, wymieszać dokładnie i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na małe kawałki (wielkość wg uznania), rozwałkować lub mocno spłaszczyć

Smaki Armine
Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami 241

nadzieniem budyniowym z dodatkiem brzoskwini. Idealne  do kawusi na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Mniam czego chcieć więcej !!!  Przepis na ok. 12/13 sztuk Przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz  Tutaj➤➤➤   Drożdżówki  Nadzienie 1 duży budyń waniliowy na 750 ml mleka 1 łyżeczka mąki pszennej 5 połówek brzoskwiń w syropie Budyń ugotuj według instrukcji(...)opakowaniu dodając do mieszanki 1 łyżeczkę mąki pszennej. Pozostaw do wystudzenia. W miedzy czasie przygotuj ciasto. Zobacz➥ klik tutaj . Gotowe wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok 1 centymetra. Okrągłym naczyniem  np. szklanką wycinaj kółka moje miały ok.10 cm. Następnie naczyniem o mniejszej średnicy zrób po środku dołek. Tak przygotowane kółka układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Andzia Pichci
Domowe batoniki Bounty! 292

Co powiecie na domowe batoniki Bounty? Czy mogą smakować tak samo dobrze jak te ze sklepu? Uwierzcie mi – TAK! Kokosowe szaleństwo Bounty pod warstwą kruchej czekolady

Kuchnia Łukasza
Tarta z rydzami 228

śmietany 30% 100 g jogurtu naturalnego 90 g tartego sera grana padano  Przygotowanie : Foremkę do tarty smarujemy masłem. Składniki na spód tarty zagniatamy, powinno powstać gładkie ciasto. Można to zrobić za pomocą miksera (jeśli nie lubicie brudzić sobie rączek). Ciastem wyklejamy Spód i brzegi foremki do tarty. Foremkę z ciastem wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie

Smakowity Blog Kulinarny
Bliny ze śliwkami. 188

Sposób wykonania :   Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy przez sitko. Wszystkie składniki oprócz śliwek i cukru pudru dajemy do głębokiej miski lub rondla. Całość dokładnie miksujemy mikserem. Gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy jeszcze mąki, a jeśli jest za gęste wlewamy odrobinę mleka i miksujemy jeszcze chwilę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na końcu dodajemy wydrylowane i pokrojone(...)małe kawałki śliwki ( około 1 cm ), mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, ja używam smalcu. Na gorący tłuszcz wykładamy ciasto porcjami, po 3  - 4 placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po wyjęcie placków z patelni układamy je na papierowym ręczniku, w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Gdy nasze blinki trochę przestygną posypujemy je cukrem pudrem. Podajemy

Przepisy i porady kulinarne
Kotlety ziemniaczane nadziewane szpinakiem 185

osolonej wodzie do miękkości, za pomocą praski zrób puree. Jak ziemniaki nieco ostygną dodaj 1 jajko w całości, 3 łyżki mąki, nieco soli i pieprzu i wyrób w rękach. Ciasto powinno się nieco kleić do rąk, ale tylko trochę. Szpinak umyj. Na patelni na odrobinie oleju lub oliwy usmaż szpinak, doprawiając go szczyptą doli i gałki muszkatołowej. Wystarczy kilka chwil(...)mniej. Jeśli na dnie patelni ze szpinakiem zebrał się płyn odlej go teraz. Do szpinaku wrzuć drobno pokrojone pomidory suszone i ser feta drobno pokruszony. Wymieszaj, dopraw odrobiną pieprzu. Ciasto podziel na 6-7 części. Podsyp dłonie odrobiną mąki, a następnie uformuj z ciasta kulkę, mocno ją spłaszcz, na środek nałóż porcję nadzienia i zalep brzegi tak, aby postał kotlecik

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania