SERNIK KOKOSOWY 215Ciasto, które ogromnie zaskoczyło nas swym smakiem. Jest wprost bajeczne, cudne... Delikatne, kremowe, orzeźwiające, nieprzesłodzone, wprost rozpływające się w ustach. Ciasto idealne. Zapewniam iż na jednym kawałku trudno będzie poprzestać... Idealne ciasto na letnie, upalne dni. Sernik na zimno, bez sera, bez mleka, bez jajek, bez glutenu. Można użyć galaretek bez cukru i posłodzić dowolnym słodziwem, uzyskamy dodatkowo wersję bardzo
Smaczne Zdrowe
Nalewka z czerwonych porzeczek 152butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 miesięcy, chociaż moim zdaniem nalewka porzeczkowa najlepsza jest po roku leżakowania. Pozostałe z nalewki owoce możemy wykorzystać jako dodatek do lodów, ciast lub deserów. Nalewka porzeczkowa na soku z czerwonych porzeczek z cynamonem Nalewka z soku z czerwonych porzeczek Jeśli dysponujecie sokowirówką lub wyciskarką, możecie zrobić nalewkę z soku czerwonej porzeczki. Przepis
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przepis na naleśniki - miękkie i puszyste 214Przepis na miękkie i puszyste naleśniki. Wystarczy wymieszać ze sobą: mąkę, jajka, mleko oraz wodę i ciasto pozostawić do „leżakowania”. Naleśniki najlepiej smażyć na nieprzywierającej patelni bez dolewania dodatkowego tłuszczu. Poniższe naleśniki będą świetną bazą do słodkich jak i słonych dań, np. w formie makaronu do sałatek (usmażone naleśniki zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki). Składniki(...)pomocą trzepaczki składniki połączyć ze sobą. Następnie wsypać szczyptę soli oraz dodawać partiami mąkę. Masę cały czas mieszać. Na sam koniec wlać wodę i olej. Ponownie wymieszać i odstawić ciasto na co najmniej 30 minut. Po upływie czasu, rozgrzać suchą patelnię i usmażyć naleśniki (1 chochla = 1 naleśnik; smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru) . Wyarabianie
Ugotować
Jagodzianki 194Jagodzianki Jagody się kończą, a ja dopiero teraz przypomniałam, sobie, że jeszcze w tym roku nie robiłam jagodzianek, więc kupiłam jagody i oto mam pyszne bułeczki. Składniki: Ciasto : jajka - 2 szt mąka - 500 g sól szczypta drożdże - 25 g masło - 80 g mleko - 250 ml cukier - 100 g Nadzienie : jagody - 400 g mąka ziemniaczana - 1 łyżka cukier - 3 łyżki Kruszonka(...)masło - 60 g cukier - 5 łyżek mąka - 1/2 szkl cukier waniliowy - 1 łyżka Dodatkowo : jajko do smarowania Przygotowanie: Ciasto : Masło rozpuścić, ostudzić. Drożdże pokruszyć do miski, zalać ciepłym mlekiem, dobrze wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki, bez masła, wyrobić. Dodać na samym końcu masło i chwilę dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować
Kuchnia Danusi
Naleśniki budyniowe 159smak budyniu. Są idealne do owoców, więc jak najbardziej możemy wykorzystać fakt, że jest ich teraz dużo. Przepis podaję tak na oko jeśli chodzi o mąkę, bo zobaczycie ile ciasto jej zabierze, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję, która u mnie jest taka jak przy tradycyjnych naleśnikach. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki na około 10-12 sztuk: 2 jajka(...)wody gazowanej 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 40 g około 1 szklanka mleka 2% mąka (ile zabierze ciasto) olej rzepakowy do smażenia 1. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy wodę i mleko i miksujemy do połączenia się składników. 2. Następnie dodajemy proszek budyniowy, miksujemy i teraz dodajemy mąkę. Tyle, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Najlepiej mąkę
kruche babeczki
Sernik z mlekiem skondensowanym 152miękkie masło i zblendować, tak, żeby będą miały konsystencję grubego piasku. Jeśli nie macie dostępu do blendera, to pokruszone ciastka możecie wsypać do woreczka foliowego i rozwałkować wałkiem do ciasta, a następnie wymieszać z masłem. Polewa czekoladowa - przepis 100 g czekolady (gorzka lub deserowa lub pół na pół) 3 łyżki mleka 50 g masła opcjonalnie kilka kropel aromatu rumowego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi z jagodami i serem 179Mąż uzbierał trochę jagód, więc musiały być pierogi, część pierogów zrobiłam z samymi jagodami a część z jagodami i twarogiem.Obie wersje smacznie wyszły. Ciasto 250 g wody, ciepłej 1 jajko 20 g oleju 560 g mąki Farsz 300 g twarogu, półtłustego 1 żółtko 50 g cukru 200 g jagód, świeżych Mąkę przesiać do miski,dodać jajko, sól ,wlać(...)olej i stopniowo wlewać wodę. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. [ Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej i mąkę, wyrobić 1 min/interwał.] .Odstawić na 10 minut przykryte ściereczką. Twaróg utrzeć z cukrem i żółtkiem.[ Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać żółtko i cukier, wymieszać 20 s/obr. 4] , dodać jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko
Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka bez jajka 386Podchodziłam do tych ciasteczek z duszą na ramieniu. Bałam się co z tego ciasta wyjdzie. Czy mi się ciasteczka nie rozpłyną czy za mocno się nie zdeformują czy będą smaczne. No i muszę powiedzieć, że wszystkie moje obawy były niepotrzebne. Ciasteczka palce lizać. Porcelana Bogucice z kolekcji Flisty i Swietłana . Składniki: 300 g masła 150 g cukru pudru(...)mąki ziemniaczanej 400 g mąki pszennej Przygotowanie: Masło z cukrem utrzeć do białości. Wsypać przesiane mąki i zagnieść ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i formować niewielkie kuleczki. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środku zrobić palcem dołek. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni i piec około 20 minut. Moje ciasteczka pieczone
Ala piecze i gotuje
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM + FILMIK 171FARSZ: 100 g kaszy gryczanej 250 g twarogu 1 spora cebula mała Ślaska kiełbaska 3 łyżki oleju sól i pieprz do smaku CIASTO : 550 g mąki pszennej 30 ml oleju 300 ml ciepłej wody szczypta soli do smaku osolona woda do gotowania(...)wyjmujemy norze i zakładamy motylek. Podpiekamy 15 minut/120 % C/o 1. Następnie dodajemy kaszę i twaróg i przyprawy, miksujemy 15 s/o/7. Farsz odkładamy. Do dzbana przekładamy składniki ciasta, miksujemy 3 minuty/o 4. Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy na placki i zagniatamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia na wierzch wody. Podajemy okraszone
Kulinarne Fantazje Marioli
Bułeczki z młodą kapustą 274rozczyn. Jajka rozkłócić widelcem, 2 łyżki przelać do miseczki i odstawić do posmarowania bułek. Pozostałe jajka wymieszać z cukrem, śmietaną i solą, wlać wyrośnięty rozczyn. Wsypać przesianą mąkę. Wyrabiać ciasto, dodając miękkie masło, aż będzie odstawać od ręki. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Kapustę poszatkować grubo. Cebulę i szczypiorek pokroić(...)zeszklić na oleju, dodać kapustę, wymieszać. Patelnię przykryć, kapustę dusić do miękkości, a następnie odparować na dużym ogniu. Doprawić do smaku. Ostudzić. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieść jeszcze raz, podzielić na 16 kawałków. Każdy rozpłaszczyć w rękach, nałożyć nadzienie,zlepić brzegi (jak lepimy pierogi), końce podwinąć pod spód. Bułeczki ułożyć na blasze i odstawić do napuszenia. Z wierzchu posmarować
Obiad gotowy
Szybkie ciasteczka z tahini 178kokosowe (możesz zamiast nich użyć po prostu wiórków kokosowych). Następnie do mąki dodaj tahini oraz kila kropel olejku migdałowego. Składniki dokładnie wymieszaj, aby dobrze się połączyły i powstało zwarte ciasto. Z ciasta uformuj kulkę wielkości orzecha włoskiego. Podobnie postępuj z pozostałym ciastem. Potem każdą z nich rozpłaszcz, otocz w sezamie i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz
365 dni dookoła kuchni
Tarta z kurkami i serem ricotta 138Sezon na kurki trwa. Połączenie ich z serem ricotta i sosem śmietanowo -jajecznym sprawdziło się. Polecam. Składniki: 300 g ciasta francuskiego 300 g kurek 1 łyżka masła ghee 1/2 pęczku natki pietruszki 2 ząbki czosnku 300 ml śmietany 36% 3 jajka 250 g sera ricotta gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie: Formę do tarty posmarowałem oliwą. Wyłożyłem ciastem(...)odparowała woda, pod koniec dodałem posiekany czosnek, chwilę smażyłem. Dodałem posiekaną natkę pietruszki, doprawiłem do smaku solą i pieprzem. W osobnej misce połączyłem śmietanę z jajkami i przyprawami. Na ciasto wyłożyłem kurki, na nich ricottę. Zalałem sosem śmietanowo- jajecznym. Piekłem 15 minut w 200 stopniach C, a potem zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C i piekłem 25 minut
R'n'G Kitchen
Fit placuszki z kefirem - puszyste i smażone bez tłuszczu 371Następnie do masy wsypać szczyptę soli, cukier (zwykły oraz wanilinowy), wlać 1 łyżkę oleju i dodać przesianą mąkę, proszek oraz sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto odstawić na 15 minut. Następnie smażyć na suchej patelni, najlepiej na mniejszym ogniu. Jak pojawią się bąbelki (spójrz na zdjęcia poniżej) to placuszki należy odwrócić na drugą stronę i jeszcze(...)chwilę smażyć. Uwaga: 1 placuszek = 1 łyżka ciasta. Etapy przygotowywania ciasta Smażenie placuszków
Ugotować
PIEROGI Z JAGODAMI 150trzeba je jeść w ilości kg żeby czuć się najedzoną. W związku z tym, że mamy lato, a jak lato to jagody a jak jagody to pierogi ☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️ Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej + na podsypanie 60-70 g masła 200 ml bardzo gorącej wody Składniki na farsz: 2 szklanki umytych i osuszony jagód 1 duża(...)gorącą wodę wlać do mąki i np. pałeczką do sushi lub innym narzędziem mieszać, z tego powinny wyjść takie glutki ☺️; ( woda jest bardzo gorąca) roztopione masło wlać do powstałego ciasta; zagnieść ciast do momentu aż nie będzie się kleić do rąk, podzielić na dwie części, rozwałkować i wykrawać krążki; Farsz Jagody wymieszać z konfiturą
pieprzny smaczek
Chleb z ziarnami 209mnie jak zawsze chleb krojony na ciepło, nie mogę nigdy wytrzymać i muszę spróbować od razu. "Zakwas" 1 szkl. mąki żytniej razowej 1 szkl. letniej wody Ciasto: 1 kg mąki pszennej typ 650 3 szkl. letniej wody plus troszkę ewentualnie dolać gdy za gęste 3/4 szklanki płatków owsianych 1 szkl. ziaren dyni i słonecznika [ słonecznik(...)dużego naczynia wsypać mąkę żytnią razową , zalać szklanką letniej wody, wymieszać , przykryć i odstawić na szafce na noc. Następnego dnia do "zakwasu" wsypać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto ma być gęste ale fajnie się mieszać, przelewać.Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto podzielić na pół i włożyć do dwóch wysmarowanych olejem [magiczną pastą] keksówek . Odstawić ponownie na godzinę
Moje domowe kucharzenie