ciasto - 164325 przepisów (strona:4869/10955)

Fru Petersens Cafe – kawiarnia gdzie czas się zatrzymał 148

Bornholmie odwiedziłam uroczą kawiarnię Fru Petersens Cafe. Napiszę Wam o niej kilka słów, ponieważ jest to przytulne miejsce, w którym czas płynie wolniej. Można nie tylko zjeść pyszne ciasta, ale także zrelaksować się w pięknym ogrodzie. Na początek trochę historii tego miejsca. Fru Petersens Cafe mieści się w dawnej szkole kościelnej. Budynek jest z 1908 roku zaprojektowany przez architekta Mathiasa(...)cenie możemy korzystać z bufetu i próbować wszystkich słodkości na jakie mamy tylko ochotę. Na stole znajdują się między innymi : torty, ciasta, ciasteczka, babeczki, ciepłe bułeczki, które możemy posmarować masłem, konfiturą lub lemon curd. Do tego mus czekoladowy, bezy, owoce, soki, kawa, herbata oraz czekolada na gorąco z bitą śmietaną. Wybór bardzo duży, niestety nie da się wszystkiego spróbować

noteskulinarnyfiga
Makaron zielony – pasta verde 157

Makaron zielony – pasta verde, makaron ze szpinaku. Przepis z lat trzydziestych XX wieku, z broszurki wydawnictwa Bluszcz „potrawy z kasz i mąki”. ciasto na makaron : 250 g szpinaku, 2 jajka, 50 g startego parmezanu, sól, około 350 - 400 g mąki pszennej, mąka do podsypywania do podania : masło, ser tarty (u mnie parmezan) „ Ćwierć kilo starannie przebranych liści szpinaku wrzucić(...)przez sito. Przestygłą masę przełożyć do miski, wbić dwa jaja całe, dodać dwie łyżki zimnej wody, dużą garść parmezanu , łyżeczkę soli i tyle mąki pszennej, aby można było zagnieść ciasto, jak na kluski krajane. Po doskonałem wyrobieniu, przykryć ciasto miską i dać mu poleżeć godzinę. Następnie rozwałkować jak najcieniej, przysypać lekko mąką, zwinąć w rolkę i krajać ostrym nożem paski

królestwo garów
Bułeczki pełnoziarniste 204

łyżka miodu płynnego 1 łyżeczka soli Do miski wsypać mąkę i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo wodę i oliwę oraz pozostałe składniki: miód, sól. Ciasto zagnieść i uformować z niego kulę. Miskę wysmarować oliwą i umieścić w nim ciasto, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto jeszcze

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki z serem i dżemem 209

posiada w swojej kuchni. Moim zdaniem najlepsze są z serem twarogowym oraz dżemem np truskawkowym czy malinowym i do tego polane śmietaną z cukrem. Mniam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 3 jajka sól 4 łyżki oleju roślinnego Farsz: 300 g twarogu półtłustego (najlepiej łezka) 1 szklanka cukru 4 łyżki mleka(...)także wbijamy 3 jajka i dodajemy szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Następnie do miski wlewamy 4 łyżki oleju i ponownie miksujemy naszą masę do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto naleśnikowe wylewamy chochlą na rozgrzaną patelnie tak aby cienka warstwa ciasta rozlała się na całą patelnie. Po przyrumienieniu się spodu przekręcamy na drugą stronę i ponownie smażymy. Aby przygotować serowy farsz

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto "maliniak" - na biszkopcie, z galaretką, malinami i bitą śmietaną 417

jest to ciasto, które przygotujemy w kilka chwil, trzeba upiec biszkopt, zaczekać aż galaretka stężeje, ale efekt końcowy jest wart każdej minuty czekania. Puszysty biszkopt, pyszne maliny i bita śmietana. Ciastem możemy cieszyć się przez cały rok, bo można użyć do niego mrożonych malin.  Biszkopt: 5 jajek L 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)zacznie gęstnieć, dopiero wtedy wylewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia na minimum 2 godziny.  3. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy startą czekoladą, dekorujemy świeżymi malinami i miętą

Szefowa kuchni
Placek owsiany z nadzieniem bananowo-serowym 213

odstawić na około 10 minut. Kiedy płatki zmiękną dodać jajko, mleko i słodzidło i wszystko dokładnie wymieszać. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Banana pokroić w cienkie plasterki. Ciasto podzielić na dwie równe części, aby usmażyć dwa jednakowe placki. Małą (18cm) nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzać, posmarować ulubionym tłuszczem. Połowę pierwszej części ciasta wyłożyć na patelnię, łyżką uformować okrągły placek(...)wyrównać. Posypać połową sera, na ser wyłożyć połowę krążków z banana, wyłożyć drugą połowę ciasta i wyrównać. Smażyć na małym ogniu, pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch delikatnie się zetnie ostrożnie odwrócić placek na drugą stronę i smażyć przez kolejne 3-4 minuty. W ten sam sposób usmażyć drugi placek. Podawać z ulubionym syropem, dżemem lub miodem. Smacznego Placek owsiany

Smaki Armine
Drożdżowe świderki z nadzieniem serowym i owocami. 162

prasowanie czekało :)  Bułeczki, wyszły bardzo smaczne. Nazwałam je świderki, bo tak jakoś mi się skojarzyło. Nadzienie to ser i jeżyny. Od jakiegoś czasu jestem zakochana w połączeniu ciasta drożdżowego, sera i owoców. Akurat trwa sezon na świeże owoce.  Trzeba korzystać, bo nie długo się skończy. Składniki: 1/2 szklanki ciepłego mleka 2 pełne łyżki cukru 30 g. drożdży(...)hakami. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować ser. Twaróg przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, cukier, mąkę i wiórki. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Następnie rozwałkować na prostokąt. Przeciąć go na dwie równe części. Na jedną część wyłożyć, wcześniej przygotowany ser. Na ser wyłożyć owoce. Przykryć drugą częścią ciasta

Agusiowe smakołyki
Piernik jogurtowy z malinami 192

który dostałam zamiast jogurtu była maślanka. W przepisie nie było też malin. Sądzę jednak, że w sezonie owocowym pasują idealnie. Do przygotowania potrzebujemy tylko miski i drewnianej łyżki.  Ciasto jest puszyste i wilgotne.  3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 0,5 szklanki oleju rzepakowego 0,5 łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej(...)Wlewamy olej oraz jogurt naturalny. Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką w jednym kierunku. Mieszamy bardzo powoli i tak długo, aż składniki się połączą, a masa będzie gładka i jednolita. Ciasto przelewamy do tortownicy o wymiarach 24 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzchu rozkładamy maliny. Piernik pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 60 minut. Gotowość piernika najlepiej

VioletoweKucharzenie
Co zjeść w Bari? 189

tygodniu od zakupu. Panzerotto Kolejny punkt obowiązkowy wycieczki do Bari. Panzerotto skradło nasze serca. Jedliśmy je praktycznie codziennie Co to jest? To kieszonki, bądź też pierogi z drożdżowego ciasta, smażone w głębokim tłuszczu. W ich środku znajdziecie przeróżne składniki: mozzarellę, pomidory i bazylia (wersja tradycyjna), ricottę, szynkę, salami. Panzerotti mogą być również w wersji pełnoziarnistej (i tu przyznam(...)polecić. Foccacia Kolejną potrawą, którą trzeba spróbować w Bari jest foccacia. Ta tutejsza różni się trochę od tej, którą jada się w innych regionach Włoch. Jej sekret tkwi w cieście oraz dodatkach: pomidorkach koktajlowych, oliwkach, wyśmienitej oliwie i świeżych przyprawach. Gdzie zjeść dobrą focaccię? Polecam Wam piekarnię Panificio Santa Rita I coś do picia Będąc we Włoszek koniecznie musicie spróbować

365 dni dookoła kuchni
Gofry jaglane 218

niej jajko, dodaj twaróg lub serek wiejski oraz olej. Składniki zblenduj dokładnie, aby powstała jednolita masa. Następnie do masy dodaj mąkę, wymieszaj za pomocą widelca, aby nie było grudek. Ciasto odstaw na ok. 30 minut. Gofrownicę wysmaruj olejem, rozgrzej ją, a następnie wylewaj na nią niewielkie ilości ciasta i smaż gofry do momentu aż będą złociste. Wyciągnij je delikatnie(...)gofrownicy, odstaw na chwilę, aby przestygły, a następnie podawaj z ulubionymi dodatkami. PS. Jeśli nie masz gofrownicy, gofry możesz przygotować w silikonowej formie. Wlej do niej ciasta i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 – 20 minut. Smacznego Zobacz więcej – gofry Artykuł Gofry jaglane pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Czekoladowe ciasteczka z imbirem 202

Dodać miód oraz pokrojone w kosteczkę masło i wyrabiać palcami do momentu, aż składniki zaczną formować się w kruszonkę. Dodać posiekaną czekoladę i zagnieść wszystko razem do otrzymania kuli ciasta.  Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego ( jeżeli jest z tym problem, można ciasto włożyć na jakiś czas do lodówki, aby łatwiej dało się formować ) i układać

Opowieści z piekarnika
Placuszki serowe z borówkami 132

Wymieszać. Dodać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wsypać borówki amerykańskie i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po jednej łyżce ciasta i smażyć na średnim ogniu, aż będą zrumienione. Następnie ustawić mały ogień i odwrócić placki na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Domowa karpatka 149

Pyszne ptysiowe ciasto z kremem budyniowym. Dzięki swoim ‘górzystym’ kształtom, nazywa się ono Karpatką ;-) Ciasto kroiłam jak jeszcze było ciepłe, jednak po wstawieniu do lodówki krem ładnie stężał :) Składniki Ciasto Mąka tortowa 20 The post Domowa karpatka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Przepis na kruche ciasto 156

Jeśli zamiast słodkiego ciasta kruchego , chcemy zrobić ciasto kruche wytrawne , to pomijamy dodawanie cukru, a ilość soli zwiększamy do 3/4 łyżeczki. Inspiracja: Tarty i Placki, Bardi Carla Składniki na formę o średnicy 28-30cm lub dwie po 20cm The post Przepis na kruche ciasto appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Proste ciasto jogurtowe z rabarbarem 177

Ciasto jogurtowe (jogurtowiec) z rabarbarem nie dość, że jest szybkim w wykonaniu ciastem, to jeszcze idealnie wilgotnym i pysznym :) Składniki Jajko 4 jajka Cukier 1 szklanka + 3 łyżki do posypania rabarbaru Mąka pszenna tortowa 3 s The post Proste ciasto jogurtowe z rabarbarem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania