ciasto - 164325 przepisów (strona:4874/10955)

Tarta na francuskim cieście z cukinią, papryką i fetą (Torta di sfoglia con zucchine, peperoni e feta) 167

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 cukinie 200 g fety 250 ml mleka 2 jajka 2 szalotki 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół prowansalskich s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 1 peperone rosso 1 peperone giallo 2 zucchine 200 g di feta(...)stopni (piekarnik statyczny), 200 stopni (piekarnik z termoobiegiem). W misce ubijamy jaja z mlekiem . Doprawiamy sol ą,  pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodajemy pokruszon ą  fetę. Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia. Na dno tarty wykładamy podsmażoną cukini ę  i paprykę. **** Riscaldate il forno statico a 220 gradi, invece il forno ventilato

La grande e la piccola cuoca
PIEROGI Z BOBEM 208

polubię te małe zielone  ziarenka. W towarzystwie sera grana padano i czosnku, to jest niebo w gębie. Róbcie póki cena spadła na 7,99 :-)   Składniki na ciasto:   1/2 kg mąki pszennej  1 szklanka gorącej wody  pół kostki stopionego masła  + mąka na podsypanie Składniki  na nadzienie:  500 g ugotowanego i obranego(...)minut; farsz wystudzić, dodać starty na tarce ser, skórkę z cytryny ( startą na tarce ) wymieszać, do smakować;      2. z  podanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać krążki za pomocą szklanki; na środku każdego krążku z ciasta nakładać łyżeczkę farsz sklejając brzegi, formując pierogi; w rzucać do osolonej wrzącej wody, gotować

pieprzny smaczek
Zytni chleb pelen burakow i kminku 258

łyżka kminku, rozgniecionego w moździerzu 1 łyżka soli po 3 łyżki siemienia lnianego i pestek dyni 300 g mąki pszennej 120 g mąki żytniej typ 720 Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i zagniatamy ok 10 minut ręcznie lub w robocie kuchennym. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godziny. Foremkę, keksówke, wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na omączona stolnicę(...)składamy je na pół i przekładamy ciasto do blachy. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 250 st. C. Wstawiamy wyrośnięty chleb i od razu obniżamy do 200 st. C. Pieczemy bochenek ok. 45 minut. Zostawiamy do ostygnięcia na kratce. Kroimy po całkowitym wystudzeniu. Chleb świetnie się przechowuje zawinięty w ściereczkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
CHLEBEK Z TRUSKAWKAMI 135

szczyptę soli. Mieszaj przy pomocy ręcznego miksera przez ok 2 minuty (aż składniki się połączą) posmaruj foremkę masłem i obsyp bułką tartą (nadmiar wysyp z foremki) przełóż połowę ciasta do foremki i rozprowadź równomiernie na dnie ułóż warstwę truskawek, następnie przykryj je pozostałym ciastem i ułóż kolejną warstwę owoców piecz w 190ºC ok 40 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie

SandraFrej.com
Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami 216

łyżka oleju (ok. 10 g), - przyprawy: curry, papryka słodka, papryka ostra, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Łączymy przesianą mąką z solą, rozpuszczonym masłem, gorącą wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 1 h. 3. Ciasto dzielimy na 3 kulki. Każdą kulkę cienko rozwałkowujemy. 4. Placki smażymy na rozgrzanej patelni (aż pojawią się

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Śniadaniowe gofry z groszkiem cukrowym, bobem i kozim serem / Breakfast waffles with sugar peas, broad beans and goat's cheese 173

Śniadaniowej o smaku solonego masła 4-5 szt. rzodkiewek 200 g. dojrzewającej rolady koziego sera pęczek szczypiorku wraz z cebulką garść migdałów kiełki słonecznika sól, pieprz Wszystkie składniki na ciast o gofrowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek, a te ubij na sztywną pianę. Do mąki dodaj mleko(...)wodę gazowaną, rozpuszczoną i ostudzoną Śniadaniową oraz żółtka. Krótko zmiksuj. Ciasto połącz delikatnie łyżką z pianą z białek. Kratkę gofrownicy przed rozgrzaniem posmaruj cieniutką warstwą oleju, zamknij i mocno nagrzej (około 7-8 minut). Porcje ciasta nabieraj chochelką i rozprowadzaj jej grzbietem na obu kratkach. Zamknij gofrownicę i piecz przez 4 – 4,5 min. (w trakcie pieczenia nie otwieraj gofrownicy

Delicious Place
Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi 206

Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi to pożywne i bardzo smaczne danie, które możemy być świetnym pomysłem na weekendowe, późne śniadanie. Najlepiej jest je przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki z serkiem waniliowym i frużeliną wiśniową 203

Naleśniki z serkiem waniliowym i frużeliną wiśniową Składniki ciasta naleśnikowego: 1,5 szklanki mąki 3 łyżki oleju 1/5 szklanki cukru (ilość według uznania) łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 1 szklanka mleka około 1/3 szklanki wody Składniki frużeliny: 250 g wiśni 50 g cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto: waniliowy serek homogenizowany Wykonanie frużeliny: Wiśnie drylujemy i odstawiamy(...)mąką ziemniaczaną. Gotujemy, cały czas mieszając, aż frużelina zrobi się gęsta, szklista i błyszcząca. Trwa to około 3-4 minuty. Gorącą frużelinę odstawiamy do wystygnięcia. Wykonanie naleśników: Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy. Ilość mleka musi być taka, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję, tzn powinno się łatwo rozprowadzać na patelni, ale nie powinno być bardzo rzadkie. Jeśli mleka dodaliśmy za dużo, można

Smak mojego domu
Ciasto z czereśniami i galaretką 283

Sezon na owoce w pełni, więc tym razem ciasto z czereśniami i oczywiście galaretką, ponieważ takie moje dzieci lubią najbardziej. Składniki: ( blacha 25x21) Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 400 g jogurtu greckiego 2 galaretki malinowe 2 szklanki gorącej wody Galaretka: 2 galaretki wiśniowe(...)ubijać do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Kolejno dodawać po jednym żółtku i chwilę ubijać. Przesiane oby dwie mąki z proszkiem do pieczenia dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temp. 170 stopni C. Masa jogurtowa: Jedną galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do zastygnięcia. Następnie

talerz przyjemności
Polskie owoce sezonowe – kiedy i jakie 225

Roślina ta wymaga jednak odpowiedniego przygotowania do spożycia. Rabarbar powinien być przede wszystkim pozbawiony korzeni, liści oraz twardych pędów zewnętrznych. Spośród przepisów z malinami polecam wypróbować: Tort Malinowa rozkosz , Ciasto Malinowa rozkosz bez pieczenia , Ciasto Malinowa chmurka oraz lemoniadę malinową . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Owoce dostępne od czerwca – arbuzy, czereśnie i truskawki W czerwcu rozpoczyna się w Polsce sezon(...)sierpnia do października. Bez trudu można spotkać je na dziko, np. podczas wyprawy do lasu. Owoce te idealnie nadają się do przygotowania zaprawy, a także rozmaitych deserów czy ciast. Jagody są dość niewielkie, jednak posiadają sporą wartość odżywczą. Do września-października są w Polsce dostępne także śliwki. Ich smakiem nietrudno jednak delektować się także poza sezonem – śliwki należą

Kulinarne Przeboje
Naleśniki z białym serem i cynamonem. 261

rano tylko usmażyć. Pysznie pachnące cynamonem, chrupiące i bardzo sycące. Zjecie dwa i będziecie najedzeni na cały dzień. Zróbcie koniecznie. Smacznych inspiracji Wam życzę i miłego dnia :) Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mleka półtorej szklanki mąki tortowej 2 jajka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią ) 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) Nadzienie(...)pół litra mleka ) 2 łyżki cukru Dodatkowo: margaryna bielmar u mnie o smaku wiejskiego masła do smażenia cynamon mielony według uznania 4 łyżki cukru Wykonanie pysznych naleśników: 1. Ciasto: Z podanych składników miksujemy gładkie bez grudek ciasto. Odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło.  2. Smażenie: Po tym czasie na patelni rozgrzewamy margarynę i smażymy cieniutkie naleśniki do zrumienienia

Izabelawkuchni
Niebieski sernik z czekoladowymi muszelkami 170

najpierw daj dwie łyżki skrobi, dodaj trzecią jeśli biszkopt jest „za luźny”). 5. Dalej przesiać mieszankę stopniowo przez sitko do masy jajecznej i wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 6. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. 7. Wyłożyć biszkopt do formy. 8. Piec przez około 20-30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić

Candy Pandas
Kakaowe ciasto z jabłkami i przyprawami korzennymi 187

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ze składników, które zazwyczaj są w każdym domu. Wilgotne i mocno pachnące korzennymi przyprawami. Świetne do popołudniowej kawy czy herbaty, chociaż osobiście bardzo polecam z kubkiem zimnego mleka lub kakao. Składniki -2 szkl. mąki pszennej -1/2 szkl. oleju -1 mały jogurt naturalny (ok. 150 g) -2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukrem. Dodać jogurt, olej, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawy korzenne. Całość zmiksować na gładką masę. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Lekko oprószyć mąką. Dodać do ciasta i wymieszać całość łyżką. Gotową masę przełożyć do formy. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka".  Smacznego

Zielona Kuchnia
Apulia najpiękniejsze miejsca 196

bardzo pomocne. Ważne też, że udało nam się przywieść lokalne drożdże: lievito madre czyli w sumie dzikie drożdże macierzyste w odróżnieniu od drożdży piwnych. Są one wynikiem spontanicznej fermentacji ciasta z wodą, co pozwala uzyskać dużo lepszy smak pieczywa. Te które przywieźliśmy były w formie suchej, ale takie macierzyste w formie mokrej są trudniejsze w używaniu ponieważ tak jak zakwas(...)gram semoliny 300 ml wody 8 gram cukru 15 gram soli 35 gram drożdży macierzystych Drożdże rozprowadzić w 300g wody, dodać sól i cukier. Dodać semolinę i wyrobić ciasto. Ręcznie zajmie to ok 10 min do wytworzenia się gładkiego sprężystego ciasta. Odstawić na około 2 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz ( tzw. przebijanie), uformować pożądany kształt

AZgotuj!
Cytrynowiec 1161

Ciasto, które idealnie wpisuje się w letnie, upalne dni. Jak na dobrego cytrynowca przystało jest orzeźwiające, lekko kwaskowe. Po prostu pyszne! Ciasto „Cytrynowiec” to delikatny biszkopt przykryty masą budyniową przygotowywaną na bazie soku z cytryny, oraz cytrynową pianką z bitej śmietany, mascarpone i cytrynowej galaretki. Smakuje każdemu, zarówno dzieciom jak i dorosłym. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. cukru

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania