Kokosowe crumble z truskawkami 169Crumble to nic innego jak soczyste, świeże owoce lub jagody zapieczone pod kuszącą warstwą maślanej kruszonki. Wymyśliły go gospodynie domowe w czasach mocnego deficytu produktów, bo
Kuchnia Łukasza
Zapiekane naleśniki z budyniem morelowym 189Uwielbiam morele,a budyń z nimi to coś obłędnego. Z mojej porcji wyszło sześć sztuk. Robię cienkie bo takie lubię. Po zapieczeniu są jeszcze bardziej chrupiące. Polecam dodać do ciasta masło bo są lepsze wtedy. ciasto na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 szczypta soli 125 ml jogurtu greckiego 50 ml wody gazowanej 125 ml mleka(...)śmietany 18 % gęstej 1 łyżka cukru waniliowego mięta świeża kawałek masła Naleśniki: Do wysokiego pojemnika przekładam składniki na naleśniki bez masła. Masło rozpuszczam i studzę. Dodaję do ciasta i mieszam. Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Budyń morelowy: Morele kroję w kostkę, przekładam na patelnię, dodaję cukier trzcinowy i chwile podsmażam aż będą lekko miękkie. Połowę odkładam
wesoła kuchnia
JOGURTOWIEC Z OWOCAMI LEŚNYMI 158Bardzo prosty przepis na pyszny, kolorowy jogurtowiec z owocami leśnymi i galaretką na herbatnikowym spodzie. Bez pieczenia. Ciasto o orzeźwiającym i kwaskowatym smaku, idealnie się sprawdzi na letnie upały. Jak wykonać taki jogurtowiec pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe filmiki z przepisami. JOGURTOWIEC Z OWOCAMI LEŚNYMI SKŁADNIKI(...)masa całkiem stężała. 3.) Dekoracja: Na stężałej masie jogurtowej układamy owoce leśne i zalewamy je ostudzonymi i lekko tężejącymi galaretkami arbuzowymi. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy ciasto 4 godzinki a najlepiej zostawić na noc w lodówce. Proponuję Wam też zobaczyć przepis na jogurtowiec truskawkowy , a po więcej pysznych przepisów zapraszam do zakładki ,, ciasta bez pieczenia '' (adsbygoogle
RITA food channel
Twarogowo-jaglane kluski z owocami 166słodka posypka z kaszy, z maślaną nutą. Składniki (na 2 porcje): 100g kaszy jaglanej 250g chudego twarogu 1 jajko 100g kaszy manny 2 łyżki mąki – opcjonalnie, jeśli ciasto bardzo się klei Na sos owocowy: 250g świeżych truskawek lub innych owoców 30ml rumu 4 łyżki cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 2 łyżki masła łyżka cukru cukier puder do oprószenia(...)dokładnie mieszamy. Do tego, dodajemy większość ugotowanej kaszy, zostawiając około 3 łyżek na omastę. Wszystko dokładnie mieszamy, na początku widelcem, a potem krótko rękami, bo tak najlepiej wyczujemy konsystencję ciasta – powinno się dobrze lepić w kulki. Zagotowujemy duży garnek wody. Z ciasto lepimy duże kulki – najlepiej jest to robić mokrymi rękami. Wrzucamy kulki na wrzącą
Smaczna Strona
Słodkie ślimaczki 194Słodkie ślimaczki to szybkie i proste ciasteczka. Nie wymagają ani dużo czasu , ani dużo produktów. Wykonane z ciasta francuskiego i tak naprawdę możemy robić różne wersje na słodko i słono np ślimaczki z łososiem Składniki gotowe ciasto francuski słoik dżemu dowolnego cukier puder do posypania Gotowe ciasto francuskie rozwijamy na desce, stolnicy. Smarujemy … Czytaj dalej Słodkie ślimaczki Artykuł Słodkie
gotuj ze mną
Tort bezowy z kremem śmietanowym i musem truskawkowym 252przełożonego kremem śmietanowym na bazie ubitej śmietany 30% i mascarpone oraz musem truskawkowym. Całość udekorowałam świeżymi truskawkami i borówkami. Idealne połączenie smaków. Blaty bezowe możecie upiec dzień przed podaniem ciasta. Według mnie tort najlepiej przełożyć kremem 2-3 godziny przed podaniem, ponieważ wtedy uzyskacie efekt chrupiącej bezy. Składniki na porcję dla 6-8 osób: na 2 blaty bezowe(...)wyłożyć połowę kremu śmietanowego, następnie rozsmarować mus truskawkowy, całość przykryć drugim blatem bezowym i z wierzchu posmarować pozostałym kremem śmietanowym. Na sam koniec tort ozdobić połówkami truskawek oraz borówkami. Ciasto schować do lodówki i mocno schłodzić. Przygotowywanie piany z białek i wygląd blatów bezowych przed oraz po upieczeniu Wygląd gotowego kremu śmietanowego Składanie tortu: blat bezowy, 1/2 kremu śmietanowego
Ugotować
Naleśniki z twarogiem 188kiedy mam robot wielofunkcyjny Hoffen prawie wszystkie inne sprzęty poszły z zapomnienie i ciasto naleśnikowe i masę twarogową robiłam w hoffenie.W sumie ciasto naleśnikowe można zrobić przy pomocy miksera lub trzepaczki , tak samo i masę twarogową. Ciasto 250 g mąki pszennej 2 jajka 250 g mleka 250 g wody ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru 30 g masła, miękkiego Masa twarogowa
Moje domowe kucharzenie
Pizza z tuńczykiem 271cebula -sos do pizzy -8-10 plastrów żółtego sera -2 ogórki kiszone -3-4 papryczki macedońskie lub podobne -na ciasto: 1 dkg drożdży 1/2 łyżeczki cukru(...)Ogórki kroimy w cienkie plastry. Z papryczek usuwamy nasiona i kroimy w drobną kostkę. Do rozczynu wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól, olej i mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy roztopione masło, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Z puszki tuńczyka zlewamy olej. Ciasto wyrosło. Przekładamy na papier do pieczenia posypany mąką. Rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę. Smarujemy
Maminek kulinarny
TARTA Z PIANKĄ I TRUSKAWKAMI 221mleczko skondensowane niesłodzone- 340 g (z lodówki) galaretka wiśniowa truskawki WYKONANIE: Mąkę i puder przesiewamy, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, siekamy i dodajemy jajko lub żółtka. Szybko zagniatamy ciasto i chowamy na 1 godzinę do lodówki, lub na ok. 30 minut do zamrażarki. Formę na tarte wykładamy papierem (wycinamy kółko z papieru) Ciasto wałkujemy, wylepiamy aż po same brzegi(...)Nakłuwamy i pieczemy w 190 st. C aż do zarumienienia ciasta (ok. 20-30 minut) PIANKA: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, gdy przestygnie ubijamy mleczko aż się zapieni. Wlewamy galaretkę i chwilkę miksujemy. Na tarte układamy pokrojone na mniejsze części truskawki, zalewamy tężejącą pianką (troszkę jej zostanie ;) Chowamy do lodówki. Dekorujemy
Pani na deser
Kluseczki z twarogu i kaszy manny 227sera białego z kaszą manną Pyszne i lekkie kluski. Składniki 500 g sera białeo 1 szczypta soli 1,5 szkl. kaszy manny Wykonanie Z podanych składników zagniaty zwięzłe ciasto. Jeśli jest luźne, dodajemy więcej kaszy. Ciasto dzielimy na mniejsze części, które formujemy w wałeczki. Wałeczki tniemy na kluseczki i wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy ok 2 min od wypłynięcia(...)Podajemy z bułką tartą, śmietaną lub owocami. Artykuł Kluseczki z twarogu i kaszy manny pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Z ŁĄKI NA TALERZ: Maślane ciasteczka z kwiatami 230też miły sposób na spędzenie czasu w kuchni i zabawę w ciastkowego ogrodnika. Mnie osobiście tak grzebanie w ziemi i pielęgnowanie roślin (a szczególnie zbieranie plonów), jak i zagniatanie ciasta i siekanie ziół, bardzo odprężają :) Rozpływające się w ustach maślane, krągłe, delikatne ciasteczka zdobione subtelnymi płatkami kwiatów to także świetny powód do wybrania się na spacer lub przejażdżkę na miejskie(...)ogórecznik, liście fiołka wonnego, liście nasturcji Sposób przyrządzenia: 1. Utrzyj masło z cukrem i solą. 2. Dodaj żółtka i ekstrakt z wanilii - wymieszaj dokładnie. 3. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto. 4. Ułóż ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość 2-3mm. 5. Wycinaj ciastka przy pomocy foremek lub szklanki i na każdym ułóż wybrane kwiaty
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chleb ... 180łyżek mąki. Wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut. Potem dodajemy przesianą mąkę i sól, mieszamy łyżką lub mikserem z hakami. Następnie ręcznie wyrabiamy ciasto-dodając olej- na jednolitą masę. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30-90 minut do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie, to zagniatamy je krótko jeszcze raz. Dzielimy na dwie części
chleba naszego
Odrywany chlebek z ziołami 182czosnek sól pieprz Wykonanie: 1. Do miski wlać mleko, dodać pokruszone drożdże, cukier i całość mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać jajka, klasyczną śniadaniową, mąki, cukier i sól. Ciasto zagnieść do jednolitej, miękkiej, sprężystej konsystencji, przełożyć do miski oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Farsz ziołowy: Natkę z pietruszki(...)listki bazylii umyć, osuszyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Klasyczną śniadaniową rozpuścić, dodać zioła, czosnek, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 25 cm x 40 cm, a następnie pociąć na paski szerokości 9 cm. Każdy z prostokątów posmarować ziołowym farszem i ułożyć jeden na drugim
Szalona Kuchnia Eweliny
CIASTO CAPPUCCINO (BEZ PIECZENIA) 217Proste ciasto cappuccino bez pieczenia w kilka chwil! Dokładnie jest to sernik na zimno o smaku cappucinno, wykonany z prawdziwego twarogu z dodatkiem śmietanki kremówki, na podłużnych i kruchych biszkoptach. Wierzch ciasta również zdobią biszkopty, ale okrągłe i w wersji mini. Masa serowa z dodatkiem kawy cappuccino jest kremowa i delikatna w smaku, dosłownie rozpływa się w ustach. Dodatek kawy(...)masy nadaje jej lekkiej goryczki, dlatego ilość cukru dopasowujemy do własnych preferencji, w zależności czy lubimy mocno słodkie, czy lekko wytrawne ciasta. Samo przygotowanie takiego deseru zajmuje nie więcej niż 20 minut! Jednak przed degustacją musi trochę postać w lodówce, aby masa nieco stężała. Smakuje naprawdę rewelacyjnie i znika w tempie ekspresowym! Składniki: 150 g biszkoptów podłużnych 500 g sera
Kuchnia MagdaLeny
Langosz (bez ziemniaków) 234Kolejny raz zapraszam na małą podróż kulinarną. Tym razem na Węgry. Langosz jest chrakterystyczną potrawą w tym kraju. Placek z drożdżowego ciasta smażony na glębokim tłuszczu podawany jest z kwaśną śmietaną i tartym żółtym serem. Odchodząc od tradycyjnej formy - szczerze polecam także spróbowanie z dodatkiem różnych sosów, masłem czosnkowym, śmietaną i cukrem czy szynką, boczkiem i podsmażoną cebulką. . Spotkałam się(...)szkl. letniej wody -1/2 łyżeczki soli -gęsta śmietana -tarty żółty ser -olej do smażenia Przygotowanie Mąkę, drożdże, wodę i sól umieścić w misce. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Z każdego uformować placek wielkości dłoni. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać olej. Placki
Zielona Kuchnia