Babeczki wytrawne z papryką i serem feta 167połączenia się składników. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników, dodajemy paprykę z fetą, delikatnie mieszamy, żeby równomiernie zmieszały się z resztą ciasta. Formę na muffinki wykładamy papierowymi foremkami, każdą wypełniamy ciastem prawie pod brzeg papierowej foremki, nieco wygładzamy wierzch. Ciasto jest dość gęste i lepiące, więc musicie sobie pomagać dwiema łyżeczkami. Blachę
Bułka z Chlebem
Farszynki z kapustą 162kapusta będzie miękka, zdjąć pokrywkę i odparować nadzienie. Kapustę ostudzić. Ziemniaki utłuc, dodać jajko, wsypać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, doprawić do smaku solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie, ale nie zbyt mocno klejące (w razie potrzeby podsypać jeszcze trochę mąki). Ciasto podzielić na 12 kawałków, z każdego uformować kulę, spłaszczyć, na środek wyłożyć nadzienie
Obiad gotowy
Karp w galarecie 185Niedawno pokazywałam Wam jak w ciekawy i inny sposób przygotować karpia. Był to przepis na pasztecik z karpia z pieczarkami w cieście francuskim (zobacz przepis tutaj -> Karp z pieczarkami w cieście francuskim ). O ile tamten przepis możemy przygotować na różne okazje, nie tylko na Święta, o tyle moja dzisiejsza propozycja kojarzy mi się mocno ze Świętami Bożego Narodzenia właśnie(...)jaki jest Wasz ulubiony sposób na karpia? Ja przyznaję, że najbardziej smakuje mi po prostu panierowany i usmażony, taki jak od lat robi moja Mama, ale pasztecik w cieście francuskim również bardzo mi smakował. 1 karp, wypatroszony (mniej więcej 1,3 kg) 1-2 pietruszki 2 marchewki kawałek selera 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 białka 2 łyżki
Smaki Na Talerzu
Waniliowy biskwit z czekoladą i żurawiną 148masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę wylewamy do formy ok. 20×30 cm. Na wierzch wysypujemy czekoladę oraz żurawinę. Delikatnie wygładzamy szpatułką, aby część zatopiła się w cieście. Ciasto pieczemy ok. 40 minut
Kucharzyca
Pierniczki z ziemniakami 161gładką masę i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Do masy z miodu, cukru i masła dodać ziemniaki, jajko, mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Wyrobić na jednolite ciasto. Jeśli ciasto by się mocno kleiło, nie należy za dużo podsypywać mąką - tylko tyle, aby wygodnie je rozwałkować. Nabierać porcje ciasta i rozwałkować je na grubość 5-7 mm. Wykrawać dowolne
My simple kitchen
Ciasteczka maślane 162szkl cukru pudru (płaska) 1 kostka stopionego masła Aromat waniliowy - dowolnie Wykonanie: Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Wlać roztopione masło, opcjonalnie dodać aromat waniliowy i zagnieść ciasto. Oryginalny przepis mówi aby uformować kulę i odstawić na 4h do lodówki. Osobiście odradzam, bo ciasto twardnieje i trudno się potem wyrabia . Ja uformowałam dość gruby placek i na talerzu włożyłam(...)lodówki. Po 4h ciasto wyjąć i dobrze wyrobić aż będzie miekkie i elastyczne. Uformować kształty wedle uznania i ułożyć na wyłożoną papierem blachę. Piec w 190० C przez 10 - 15 minut aż ciastka zrobią się rumiane. Wystudzić na kracie (ruszcie). Smacznego! Przepis ze strony http://jedzenie-mistrza.blog.pl/ciasteczka-maslane/
Ukojenie Podniebienia
Kruche ciasteczka pomarańczowe 179galaretka pomarańczowa 1 budyń śmietankowy 1 łyżka cukru 100ml zimnej wody Dodatkowo: 1 tabliczka dobrej białej czekolady Kolorowa posypka Sposób przygotowania ciasta: Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, z wyjątkiem masła. Mąkę przesiewany, dodajemy posiekane drobno masło i cukier puder. Siekamy, dodając jednocześnie pozostałe składniki: jajko, żółtka, proszek do pieczenia oraz skórkę(...)startą z wyparzonej, dobrze umytej pomarańczy. Ciasto zagniatamy dość szybko i formujemy w kulę. Zawijamy w woreczek u schładzany w lodówce przez dwie godziny. Po tym czasie dzielimy na 3 części, by było nam lepiej rozwałkować i wałkujemy do uzyskania placka o grubości ok 4mm. Wycinamy foremka kształty które chcemy uzyskać pamiętając o tym by zrobić jednakową ilość ciastek "pełnych
Kuchnia w czekoladzie
Miękkie pierniczki według Anny Starmach 173bliskich. Dlatego dziś przychodzę do Was z pysznym pomysłem na korzenne pierniczki. Gościły już u mnie w zeszłym roku i w tym będzie powtórka. Autorką przepisu jest Ania Starmach. Ciasto nie wymaga dojrzewania. Pierniczki są mięciutkie, pięknie rosną i cudownie pachną korzennymi przyprawami. Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka: Orzechowe ciasteczka choinki Pyszne pierniczki last minut z lukrem(...)sypkie składniki dokładnie mieszamy w sporej misce. Miód delikatnie podgrzewamy, przelewamy go do miski z sypkimi produktami. Następnie dodajemy miękkie masło i jajko. Wszystko dokładnie zagniatamy przy użyciu miksera. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, przekładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na placki
Kulinarne przygody Gatity
SERNIK Z MALINOWĄ GLAZURĄ NA PISTACJOWYM SPODZIE 166Pistacje drobno posiekaj. Wymieszaj przesianą mąkę, pistacje, cukier, jajko i sól, ugniataj delikatnie koniuszkami palców aż do uzyskania konsystencji piasku. Dodaj masło i wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. Nagrzej piekarnik do temperatury 150°C. Wytnij koło z papieru do pieczenia o średnicy 24 cm, przykryj(...)spód formy do tortownicy, a następnie wyłóż na niego równomiernie ciasto. Piecz około 20 minut. Przygotuj masę sernikową : Zetrzyj skórkę z cytryny. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i ostrzem noża wyskrob ziarenka. Wymieszaj z cukrem, dodaj skórkę otartą z cytryny, ser, śmietankę i jajka. Wylej masę serową na kruchy pistacjowy spód i wstaw do nagrzanego piekarnika (150°C) na około
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rogaliki Piernikowe Z Powidłami 186wyrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko, przyprawę do piernika oraz cukier. 3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło. Jeśli ciasto wyszło za bardzo lepkie podsypujemy je jeszcze mąką. Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości(...)wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Następnie przykładamy duży talerz np. obiadowy i odrysowujemy koło. Koło dzielimy na 8 części. Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie nadzienia i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia
Gotowanie...to proste !
Świąteczne naleśniki na kremówce z masą orzechową 206pysznie. Na świąteczne śniadanie lub kolację. Przygotowałam je z produktów od HELIO, które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy. Wielbicielom naleśników polecam mój przepis. Zróbcie koniecznie. Słodkich inspiracji :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka 175 ml śmietanki kremówki 30 % półtorej szklanki mleka 2 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka(...)Dodatkowo: 10 dag polewy i dekoracji białej HELIO około 400g masy orzechowej z kawałkami orzeszków HELIO 2-3 łyżki orzechów włoskich HELIO olej do smażenia Wykonanie pysznych naleśników: 1. Ciasto: Podane składniki miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy przynajmniej na 10 minut żeby trochę odpoczęło. 2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cieniutkie naleśniki. 3. Przekładanie: Usmażone naleśniki smarujemy masą
Izabelawkuchni
Krokiety z kapustą i grzybami 199push({}); Krokiety z kapustą i grzybami – Składniki Składniki na naleśniki 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 szklanki wody 2 duże jajka 1 łyżka oleju roślinnego do ciasta olej roślinny do smażenia szczypta soli bułka tarta jajko do obtoczenia krokietów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz kapusty z grzybami 300 g kapusty kiszonej mrożone bądź(...)sól. Ubij na jednolitą masę. Masa powinna być dosyć gęsta, powinna dosyć lekko wylewać się z łyżki. Na patelni rozgrzej minimalną ilość oleju. Dużą łyżką nalej na patelnie porcje ciasta, rozprowadź równomiernie i smaż z obu stron. Druga strona zazwyczaj potrzebuje kilkunastu sekund mniej niż pierwsza. Smaż cieniutkie naleśniki, będzie je łatwiej zawijać. Pozostaw naleśniki do ostygnięcia. Naleśniki można wykorzystać
To Musisz Wiedzieć
Przepisy na Mikołajki – smaczne i wesołe 253Śniadanie dla dziecka – 10 pomysłów świątecznych Domowy kisiel malinowy Kanapka bałwanek w nausznikach Świąteczna kanapka – piernikowy ludzik Kanapka zielona choinka Kokosanki kolorowe Szaszłyki owocowe Choinka – Makowiec z ciasta francuskiego Makowiec w kształcie choinki Piernik z choinką Piernik bananowy Piernik marchewkowy Ciasteczkowy kalendarz adwentowy Ciasteczka dla Mikołaja Kruche ciasteczka renifery Rudolfy Ślimaczki cynamonowe z ciasta drożdżowego Granola piernikowa Leniwe z cynamonem(...)Sernik piernikowy Babeczki świąteczne – najłatwiejsze Piernikowe ciasto drożdżowe do odrywania Bułeczki do odrywania pomarańczowo – cynamonowe Piernikowe muffinki z żurawiną Drożdżówki piernikowe Gofry à la makowiec Migdałowe babeczki z kaszy manny z masą makową i bananem Orzechy z patelni Kolacja dla dzieci – 5 pomysłów Obiad dla dzieci – propozycje Artykuł Przepisy na Mikołajki – smaczne i wesołe pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje
Bożonarodzeniowe lizaki ciasteczkowe 145która trochę uwspółcześni wasze stoły, lub jeśli tworzycie osobny stolik dla dzieci to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Ja dzisiaj chcę wam zapodać propozycję na pięknie podane lizaki z ciasta które niczym śnieżne kule ozdobią wasz stół, a przy tym i będą świetną propozycją dla najmłodszych domowników. Proste pełne smaku i przy tym bardzo zdobne. Moje pachną wanilią, kardamonem(...)Mąkę starannie przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wydrążamy laskę wanilii i mieszamy masę. 3. Silikonową foremkę w kształcie półkul smarujemy masłem i nakładamy na jedną połowę ciasto. Zamykamy drugą połówką nie nakładając do niej ciasta. Pieczemy przez 15-20 minut w 180 st C. Do suchego patyczka. 4. Wystudzone kule wyjmujemy z foremek i roztapiamy czekoladę w kąpieli
vaniliowoczekoladowa