Wegetariańskie burgery z hummusem 175ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min., aby urósł. Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn oraz jajka i sok z buraka. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiamy do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Następnie przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w większych odległościach od siebie. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 min., aby wyrosły. Wierzch bułek smarujemy zimną wodą i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia MagdaLeny
PYSZNE PĄCZKI MOJEJ BABCI + FILMIK 523odstawić aż lekko wyrosną. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem zwykłym, oraz waniliowym. Następnie wlewamy mleko, tłuszcz i chwilkę miksujemy. Do masy dodajemy drożdże i mąkę oraz ocet. Ciasto wyrabiamy około 5 minut. Odkładamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i rozwałkowujemy nie za cienki placek. Nakładamy po łyżeczce marmolady i przykrywamy ciastem, wycinamy szklanką
Kulinarne Fantazje Marioli
Pączki serowe – bardzo łatwy przepis 657łyżek śmietanki kremówki Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz śmietanki wymieszaj w misce. Dolej kilka łyżek śmietanki żeby otrzymać gęstą i lepką masę (ok. 3 łyżki) Rozgrzej olej. Nabieraj małe porcje ciasta i formuj w natłuszczonych dłoniach okrągłe kształty. Pączki wrzucaj na rozgrzany olej i smaż do zrumienienia się z każdej strony. Jeszcze ciepłe pączki otocz w cukrze pudrze. [Głosów
Słodki Blog
Sernik na zimno (gotowany) 126bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Lubimy wszelakie ciasta, najbardziej te z owocami. Ciasta i słodkości nie są naszą domeną, jednak czasami coś wyjdzie ;) Składniki: 1 kg sera z wiaderka 1 szklanka mleka 3.2 % 4 płaskie łyżeczki agaru
R'n'G Kitchen
Syrniki z patelni 168przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier waniliowy, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodałam kostkę białego sera i wbiłam jajko. Z podanych składników zagniotłam jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok.4-5mm. Z ciasta szklanką taką do napojów wykroiłam kółka. Wyszło mi kilkanaście placuszków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na patelni rozgrzałam trochę oleju i włożyłam pierwszą
Waniliowe Improwizacje
Mleko kokosowe z wiórków kokosowych 164często spotykamy produkty z dodatkiem, całkowicie zbędnych dla naszego organizmu, polepszaczy jak emulgatory czy aromaty. Stąd właśnie zrodził się pomysł, aby przygotowywać je samodzielnie. Odciśnięte wiórki można wykorzystać do ciast lub deserów. Domowe mleko kokosowe to świetna alternatywa dla osób z nietolerancją laktozy i wegan oraz niezbędny dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Mleko kokosowe z wiórków kokosowych składniki na około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czarne burgery z serem halloumi 130mroczne pieczywko” na wieczór z duchami, czyli hallowen. Bułki na hamburgery nadziewamy mięsnym kotletem wołowym i dodatkami lub tak, jak ja smażonym serem halloumi. Z tego samego ciasta możemy przygotować również mniejsze bułeczki. Dorabiamy do tego czerwoną pikantną pastę np. z suszonych pomidorów z chili i mamy przekąskę na wieczór z duchami. Składniki NADZIENIE 8 plastrów sera halloumi(...)wsypujemy mąkę, otwieramy kapsułki z węglem aktywowanym i dosypujemy go do mąki, dokładnie mieszamy. Do tej czynności przydadzą się nam rękawiczki silikonowe. Do mąki dodajemy zaczyn, jajko i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na około 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 bułeczek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy
Tajemnice Smaku
Ciasteczka cynamonowe zajączki 119sobą siekając nożem. Dla ułatwienia masło możemy zmiksować z suchymi składnikami w blenderze na tzw „mokry piasek”. Dodajemy żółtka, ekstrakt z wanilii, wodę i zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm i za pomocą foremek wycinamy ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do temperatury
Tajemnice Smaku
Wołowe hamburgery w fioletowej domowej bułce 119mamy koleżanki, która ma dorodne czarne marchewki (bez nawozów!) … z własnej uprawy. Pomysł na fioletowe bułki do hamburgerów wynikł z czystej ciekawości i z niedowierzania, jak można zrobić ciasto w takim kolorze? Inspiracją był przepis na fioletową pizzę Grzegorza Łapanowskiego zamieszczony w magazynie Kuchnia. Eksperyment się powiódł i pobudził do kolejnych inspiracji na fioletowe smakołyki, szczególnie dla dzieci, które(...)składniki na zaczyn i odstawiamy na 30 minut. Bułki Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn, jajko, startą marchewkę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 bułeczek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Przykrywamy ściereczka
Tajemnice Smaku
Placki z mąki gryczanej (pancakes) z kefirem, rozmarynem i miodem 211placuszki, znane również, jako amerykańskie pankejki (pancakes), to propozycja nie tylko na śniadanie, ale również na deser. Najlepiej smakują podane z jogurtem, miodem lub syropem klonowym i z owocami. Ciasto na placki warto przygotować wcześniej, najlepiej na noc, aby mogło odstać. Dzięki temu placki będą idealnie puszyste. Nie wszyscy lubią smak koziego nabiału, wówczas kozi jogurt możemy zastąpić jogurtem(...)Mieszamy, aż składniki się połączą i otrzymamy gładka i jednolitą masę. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy cienko olejem. Olej na patelni najlepiej rozprowadzić pędzelkiem lub nasączonym olejem ręcznikiem papierowym. Nakładamy ciasto po 1 łyżce i smażymy na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. Gotowe placki podajemy z łyżką jogurtu koziego, świeżymi figami oraz orzechami włoskimi. Całość polewamy miodem. Smacznego
Tajemnice Smaku
Groszkowe placuszki z wędzonym łososiem i sosem jogurtowo chrzanowym 127smażenia Wykonanie Mrożony groszek wykładamy na sitko i płuczemy chwilę pod bieżącą letnią woda, osączamy. W misce mieszamy trzepaczką jajo, mąkę, mleko i szczyptę soli do uzyskania ciasta naleśnikowego. Dymkę siekamy, białą część i osączony groszek dodajemy do ciasta, mieszamy. W małej miseczce mieszamy jogurt z chrzanem, doprawiamy szczyptą soli i dodajemy posiekany szczypior. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju(...)nakładamy porcje ciasta, mniej więcej łyżkę na jeden placuszek. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Placuszki podajemy od razu, z sosem jogurtowo chrzanowym i kawałkiem łososia. Smacznego
Tajemnice Smaku
Pączki z konfiturą 189solą na puszystą masę. Do miski przesiewamy 3/4 pozostałej mąki i dokładnie wyrabiamy. Wlewamy masło, spirytus i jeszcze wyrabiamy. Stopniowo dodajemy mąkę, aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencję (nie może być ani zbyt ścisłe, ani rozlewające się). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Obtoczoną w mące łyżką(...)nabieramy porcje ciasta. Lekko spłaszczamy na dłoni, a na środku kładziemy łyżeczkę konfitury. Dokładnie zlepiamy brzegi, formując pączki. Odkładamy, zlepioną stroną do dołu, na oprószoną mąką ściereczkę. Odstawiamy do wyrośnięcia. Olej rozgrzewamy w szerokim rondlu. Wkładamy po 5 pączków wyrośniętą strona do dołu. Smażymy na małym ogniu do zrumienienia z obu stron. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz
Pyszności Słodkości
Szybkie pączki 267kilku minutach pączki już były na stole. Spróbujcie i Wy, polecam. Składniki: 200 g półtłustego sera twarogowego 200 g mąki pszennej + około 3 łyżki do podsypania podczas wyrabiania ciasta – użyłam mąki pszennej TOTA 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki naturalnego jogurtu 2 jajka klasy M 3 łyżki cukru olej do smażenia cukier puder do oprószenia pączków Przygotowanie: Mąkę(...)cukrem. Do miski przekładamy cały ser twarogowy, wbijamy 2 jajka, dodajemy wymieszaną mąkę z sodą i cukrem oraz jogurt naturalny. Wyrabiamy składniki ręką, w trakcie podsypując dłoń mąką. Ciasto powinno być jednolite i lekko lepkie (nie dodajemy zbyt wiele mąki). Dobrze rozgrzewamy olej, po czy zmniejszamy moc palnika. Dlaczego? Zbyt mocny ognień spowoduje, że pączki przysmażą się z wierzchu
Słodkie okruszki
Karnawałowe oponki - całuski 133Cukier 1/2 szklanki Jajka duże 2 Masło 50 g Śmietana 18% 2 łyżki Ocet łyżka Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki Przygotowanie: Do miski przełożyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto do czasu połączenia się składników. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. W razie konieczności podsypać odrobiną mąki. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą
Kulinarne przygody
Śnieżny puch z brzoskwiniami 157Niezwykle lekkie, puszyste i orzeźwiające ciasto. Robi się je bardzo szybko. SKŁADNIKI Biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 600 g sera twarogowego z wiaderka, 2 galaretki cytrynowe, 450 ml wrzątku, 2 śnieżki. 3 łyżki cukru pudru 350 ml mleka Posypka: ½ szkl. wiórek kokosowych, 2 łyżki masła(...)łyżka cukru Dodatkowo: brzoskwinie w puszce WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie mąką i proszek do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy na blaszkę o wymiarach 24x38 cm wyłożoną pergaminem. Pieczemy na złoty kolor. Ciasto studzimy. Tą samą blaszkę, w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią spożywczą. Układamy w niej wystudzony biszkopt. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku
słodki bratek