BABKA Z GALARETKĄ I SUSZONYMI CZEREŚNIAMI 143pieczenia szczypta soli do dekoracjo polewa jasna od HELIO Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej, tzn. wyjmuję je z lodówki około 2-3 godzin przed planowanym robieniem ciasta. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Przepis na babkę jest na większą keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm. Babkę możecie udekorować dowolną polewą lub lukrem smakowym, np. cytrynowym(...)przesiewam do masy żółtkowej i mieszam. Delikatnie dodaję sztywną pianę z białek, mieszam delikatnie szpatułką, do połączenia. Wrzucam suszone czereśnie, mieszam delikatnie. Keksówkę smaruję masłem i posypuję mąką, wlewam ciasto, wyrównuję. Piekę w temp. 175 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez 40- 45 minut. Gotową babkę studzę i dekoruję jasną polewą od HELIO
Zasmakuj Kuchni
Ekspresowy chleb w 5 minut - bez drożdży bez wyrabiania i bez wyrastania - chleb na sodzie 231sodę i przez chwilę mieszam, tak żeby maślanka delikatnie się spieniła. Następnie dodaję mąkę, sól i mieszam przez około 2 minuty tak żeby składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Żeby łatwiej było mi przenieść ciasto do foremki, to dłoń smaruję olejem. Następnie górę chlebka wyrównuję, posypuję czarnuszką i delikatnie ugniatam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Pieczenie chlebka: Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 40 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i od foremki. Upieczony chlebek wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Chlebek na sodzie
Uwaga Babcia Gotuje
Krucho-drożdżowe rożki z pomarańczowym twarożkiem 128Krucho-drożdżowe ciasto z pachnącym pomarańczami twarożkiem, mogą stanowić pyszne śniadanie na słodko, ale świetnie sprawdzą się także na podwieczorki, pikniki na świeżym powietrzu (oczywiście, gdy wyjście z domu będzie już możliwe) lub przekąski na kinder party. ciasto: 370 g mąki pszennej 3 łyżki maślanki 35 g świeżych drożdży 90 g masła 3 żółtka 1 jajko 2 łyżki cukru pudru(...)drożdżówek cukier puder do posypania Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Jajko, żółtka, maślankę i drożdże dokładnie mieszamy. Dolewamy do mąki oraz dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Rozwałkowujemy i kroimy na równe kwadraty (ok. 8x8cm). Twarożek mieszamy ze skórką pomarańczy i konfiturą. Na każdy kwadrat nakładamy po łyżeczce nadzienia
Mienta blog
Chlebek bananowy z czekoladą 179chlebek to świetna opcja jako ciacho do kawy, przekąska w ciągu dnia lub propozycja podwieczorku. Spróbujcie koniecznie zrobić go u siebie! 😉 Składniki: 3 przejrzałe banany + ew. jeden na wierzch ciasta 110 g masła 150 g cukru 2 jajka 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 g czekolady lub orzechów opcjonalnie Sposób wykonania: Masło ucieramy(...)dodatkowym bananem przeciętym wzdłuż na pół. Chlebek pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 50 minut lub do momentu, w którym wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie sucha. Jeżeli wierzch ciasta będzie się za bardzo spiekał przykryjcie foremkę folią aluminiową. Gotowe! Drukuj przepis Artykuł Chlebek bananowy z czekoladą pochodzi z serwisu Mostek w kuchni
Mostek w kuchni
Babka rumowa 140CIASTO: Margaryna – 15 dag Żółtka – 4 szt Białka – 4 szt Cukier puder –15 dag Rum – 2 łyzki Rodzynki –2 łyżki Mąka ziemniaczana –5 dag Mąka pszenna – 20 dag Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki POLEWA: Cukier puder –10 dag Rum –1-2 lyżki Margarynę utrzeć, następnie dodawać po 1 żółtku i po części cukru. Wymieszać z mąką(...)mąką pszenną i z proszkiem do pieczenia dodawaną stopniowo po parę łyżek. Wsypać rodzynki namoczone w rumie, wymieszać. Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem. Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut. Po przestudzeniu wyjąć z formy i polać glazurą utartą
przepisy- Milki
Chleb z ziarnami bez drożdży 135Wysypać mąkę do miski , dodać pozostałe suche składniki, wymieszać dokładnie. Do wymieszanych składników, wlewać po trochu ciepłej wody, mieszać mikserem. Następnie na końcu dodaj ocet, wymieszać ręką, dobrze wyrobić ciasto. Gdyby ciasto było za suche, dodać odrobinę wody, jeżeli by było mokre, dosypać trochę mąki. Formy na chleb, wysmarować masłem i wysypać otrębami. Ciasto przełożyć do foremek i posmarować
Kuchnia Danusi
Ciasteczka maślane z powidłami,bardzo pyszne, jak z cukierni 169oprószenia ciasteczek Wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem, następnie dodajemy żółtka i znowu ucieramy. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną i mieszamy. Z ciast formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, koniec kuli do ucierania moczymy w mące i delikatnie dociskając robimy wgłębienie w kulce ciasta. Każdą dziurkę napełniamy powidłami. Ciasteczka układamy na papierze(...)pieczenia, pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciastka przekładamy na kratkę, gdy ostygną delikatnie oprószamy cukrem pudrem. Mi z podanej porcji ciasta wyszło około 50 ciasteczek. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili
Chleb pszenny z ziarnami 163opisałam. Wyrabianie zwykłe – w letniej wodzie wymieszać drożdże dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać. Wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto na gładką i sprężysta masę. Włożyć ciasto do miski i przykryć ręczniczkiem kuchennym. Zostawić w ciepłym miejscu aż ciasto wyrośnie. Formę do pieczenia chleba posmarować olejem, można obsypać ziarnami słonecznika
Kuchnia Pokoleń
PLACUSZKI ZE ŚLIWKAMI 136śliwek ( u mnie w syropie) Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić n sztywną pianę. Mąkę rozprowadzić w mleku,dodać żółtka,śmietanę,sól i płynne masło. Dokładnie zmiksować. Do ciasta dodać ubitą pianę z białek - delikatnie wymieszać. Odsączone śliwki pokroić na ćwiartki. Jeśli będzie sezon na śliwki można użyć świeżyć. Z umytych śliwek usunąć pestki,również pokroić. Ułożyć na talerzu rozkrojoną(...)stroną do góry i posypać cukrem. Gotowe śliwki dodać do ciasta,lekko wymieszać. Placuszki smażyć najlepiej na maśle klarowanym. Nakładać łyżką ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku i posypać delikatnie cukrem pudrem
Niespełnione zdolności kulinarne
Proste, kruche, maślane ciasteczka 134190g masła (zimne, pokrojone w kostkę) · szczypta soli PRZYGOTOWANIE: · Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, po czym owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. · Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie(...)grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w większych odstępach na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. (u mnie 3 blachy ciasteczek). · Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), ok. 10 minut, do momentu aż się ładnie przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić
Calzonella.com
Chleb na sodzie z sezamem 145sodzie z sezamem? Mąkę wymieszać z sodą, solą i cukrem. Dodać mleko wymieszane z octem jabłkowym, oliwę i sezam. Wszystko dokładnie wymieszać, aby nie było suchej mąki, a ciasto dawało się odklejać od łyżki. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, należy dodać nieco więcej mleka. Ciasto powinno być dość gęste, zachowywać swój kształt i nie rozpływać się na boki. Masę wyłożyć
Kuchcik gotuje
Babka z daktylami w czekoladowej polewie 142miski wbijamy całe jajka, dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy nasze pokrojone daktyle, cukier, miód, mleko i ponownie całość miksujemy, aż ładnie się połączą składniki. Później do ciasta przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz dodajemy kakao, mieszamy. Na koniec dodajemy płatki migdałów i całość chwilę miksujemy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy(...)nasze ciasto i wyrównujemy. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 150°C do tzw. suchego patyczka (u mnie około 1h 20 minut). Gotową babkę pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym wyciągamy ją z formy. Jeśli na babce zostało sporo bułki tartej ściągamy ją za pomocą pędzelka. Kiedy babka jest wystudzona przygotowujemy polewę. Mleko podgrzewamy z połamaną czekoladą i żelatyną
PatiGotuje
Słodkie muffinki pomidorowe 190gdyby się zastanowić nad tym, to przecież pomidory są słodkie, więc może coś z tego będzie :)? Tak również pomyślałam i postanowiłam przetestować ten przepis. Inspiracją do tego przepisu było ciasto pomidorowe z przepisu Jadłonomii. I choć podeszłam do tego przepisu z dużą dawką niepewności, tak teraz mogę powiedzieć, że muffinki są naprawdę smaczne i warto je upiec Słodkie muffinki pomidorowe(...)przesiej mąką, dodaj proszek do pieczenia, posiekane orzechy oraz przyprawy:cynamon, sól oraz imbir. Potem do suchych składników dodaj składniki mokre, całość wymieszaj dokładnie. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciastem wypełnij formy do muffinek, tak aby zajmowały 3/4 wysokości. Jeśli nie masz silikonowych form, przed nałożeniem do nich ciasta wysmaruj je delikatnie olejem. Muffinki piecz ok. 35 – 40 minut
365 dni dookoła kuchni
Bananowe placki z jagodami 145wymieszać. W drugiej misce przygotowywać suche składniki. Przesiać mąkę z proszkiem i sodą. Dodać sól, wymieszać. W suchych składnikach zrobić dołek, wlać mokre, krótko wymieszać (tylko do połączenia). Porcję ciasta (ok.¼ szklanki) nakładać na patelnię, posypać jagodami. Smażyć na niewielkiej mocy 2-3 minuty, do momentu aż na górze placka pojawią się pęcherzyki. Odwrócić, smażyć jeszcze 1-2 minuty. Gotowe(...)Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Bananowe placki z jagodami Placki z jagodami zawsze dobrze smakują, prawda? ;) przygotowanie: 5 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 20 min czas całkowity: 25 min Składniki: Ciasto 2 mocno dojrzałe banany 2 jaja 2 szklanki maślanki 4 łyżki roztopionego masła ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ¼ łyżeczki soli 1 szklanka
Pełny talerz
Elesz- tatarskie pierogi pieczone z mięsem i ziemniakami 199łyżeczki soli i 1 łyżeczka pieprzu) Śmietanę wymieszać z sodą. Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, śmietanę, roztopione i wystudzone masło i sól, wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 10-15 minut. Ww tym czasie robimy nadzienie. Mięso pokroić w drobną kostkę, dodać cebulę i ziemniaki pokrojone(...)bardzo drobną kostkę, przyprawić i wszystko dokładnie wymieszać. Wypoczęte ciasto podzielić na 10 równych części. Od każdej części oderwać około 1/3 kawałka i rozwałkować krążki. Na większy krążek wyłożyć nadzienie, na wierzch wyłożyć mniejszy krążek, złączyć brzegi i zapleść „warkocz”, jak na filmiku. Gotowe elesz wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku
Smaki Armine