ciasto - 164325 przepisów (strona:4824/10955)

CHLEBKI PITA 120

mąki pszennej * 1 i 1/4 szklanki letniej wody * 1 łyżeczka soli * 10 g suchych drożdży  Wykonanie: Mąkę, sól i suche drożdże wymieszać w misce. Dodać letnią wodę, wyrobić ciasto.  Miskę zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło i podwoiło swoją objętość (u mnie zajęło to godzinę). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, podzielić

Zrób to smacznie
Chlebek pizza – pyszny i prosty do zrobienia 132

Suche składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy olej, kukurydzę, paprykę, ser żółty, suszone pomidory i ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Całość mieszamy ręką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Po tym czasie ciasto wykładamy

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi z soczewicą i cebulą – kuchnia podkarpacka 190

kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”. Pierogi z soczewicą i cebulą - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (500 g) 2 łyżki oleju 1 jajko ½ łyżeczki soli 1 szklanka bardzo ciepłej wody Farsz: 1 szklanka soczewicy (u mnie czerwona) 2 duże ugotowane ziemniaki(...)jajko ugotowane na twardo 2 duże cebule 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek Składniki ciasta łączymy ze sobą i wyrabiamy. Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Soczewicę, cebulę i ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy pokrojone w kostkę jajko, przyprawy i mieszamy. Ciasto wałkujemy cienko i wycinamy kółka. Na każde

Trzeci talerz
Świąteczne rogaliki działu IT 132

pyszne rogaliki drożdżowe mam dzięki koledze z mojego działu IT, w którym razem pracujemy. Nie można się od nich oderwać. Dzisiaj zagościły na naszym firmowym Wigilijnym stole. Rafał dzięki! Ciasto: 1 kg mąki, najlepiej typ 650 2 margaryny, najlepiej Kasia 4 duże jajka szczypta soli cukier (wedle uznania) 1 opakowanie drożdży świeżych pół szklanki mleka łyżeczka cukru nadzienie, np. powidła(...)śliwkowe, nutella, czekolada Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z powyższych składników wyrabiamy ciasto i gdy jest porządnie napowietrzone wkładamy do bawałnianej ścierki i wkładamy do kąpieli wodnej , czyli do dużego garnka z ciepła wodą. Gdy zacznie rosnąć, napęcznieje w szmatce a najlepiej gdy już lekko z niej wychodzi

Kocham Czekoladę
Pierogi z kapustą i grzybami 139

Przepis na idealne ciasto na pierogi od mojej kochanej Mamy. Są obłędne. Pierogi możemy oczywiście nadziać twarogiem, szpinakiem itp. Dziś nadziewamy kapustą z grzybami, która została po Świętach. Robimy duży zapas i mrozimy na później, oczywiście będą też na dzisiejszy obiad. Składniki na około 50 pierogów o średnicy 4 cm 0,5 kg przesianej mąki tortowej 3 łyżki przesianej mąki(...)ziemniaczanej 2 łyżki oleju 0,5 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej) 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli Żadnych jajek!!! Jajka powodują że ciasto twardnieje!! 1 szklanka = ok. 200 ml W przesianej mące tortowej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę wymieszać w jednym garnczku i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki

Kocham Czekoladę
Babka drożdżowa 150

cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę cukru, jajka, żółtka i sól. Wlać resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Wyrabiać około 10 minut. Na końcu dodać rodzynki i skórkę. Foremkę wysmarować łyżką masła i oprószyć mąką. Najładniej wygląda w foremce z kominem(...)babki, ja zrobiłam w dużej formie prostokątnej. Przełożyć ciasto, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub dłużej. Kiedy ciasto wyrośnie wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30-40 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, żeby jej nie przesuszyć. Jeszcze gorącą babkę posmarować z wierzchu masłem. Kiedy przestygnie wyjąć na kratkę

Kocham Czekoladę
Pieczone muffinkowe pączusie 141

cukru i łyżeczką mąki. Gdy podrosną, dodajemy do miski gdzie wcześniej dajemy mąkę, jajka, cukier, sól i mleko. Mieszamy, pod koniec dodajemy miękkie masło (można stopić). Zagniatamy dokładnie, aż ciasto będzie sprężyste, nie będzie się kleiło i będzie gładkie. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 1,5 – 2 h. Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy na blat i kilka(...)razy zagniatamy. By podzielić ciasto najlepiej zrobić wałek i ciąć na małe kawałki, w zależności od wielkości formy. Rozgniatamy kawałki na małe placuszki, na środek dajemy pół do łyżeczki konfitury i zwijamy jak sakiewkę a następnie formujemy kulkę. Wkładamy do natłuszczonej foremki na muffinki (powinno zajmować około połowy wgłębienia). Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Nie trzeba niczym smarować. Pieczemy

Kocham Czekoladę
Chleb pszenny z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym 206

mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do spienienia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, płatki owsiane, siemię lniane mieszamy. Dolewamy rozrobione drożdże i wyrabiamy dłonią gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 - 3 godziny. Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i formujemy bochenek chleba. Przekładamy go do foremki ( keksówki ) wyłożonej(...)Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 230°C. Na dno piekarnika wkładamy naczynie z zimną wodą (około 1 szklanki). Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 - 40 minut do zrumienienia wierzchu. Po upieczeniu chleb wykładamy z foremki i układamy go na kratce do wystygnięcia

Qchnia po prostu
Domowe bułki 220

sól.  Podgrzewam mleko, mieszam z wodą, dodaję pokruszone drożdże, cukier i oliwę.  Płynne składniki dodaję do suchych, a dalej robot kuchenny wykonuje za mnie pracę ;) Kiedy ciasto jest wyrobione, odstawiam na około godzinę do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.  Po tym czasie wykładam ciasto na blat i odkrawam kawałki, z których formuję bułeczki. Kształty nie muszą być idealne(...)sklepie, polecam  bułeczki na maślance , które można upiec bez drożdży! Wskazówki: Jeśli ktoś używa drożdży instant, opakowanie umieszczamy do składników suchych. Kto lubi eksperymentować, polecam dodanie do ciasta drożdżowego na przykład drobno pokrojone suszone pomidory

upichcic
Cynamonki drożdżowe. 159

miski, dodać cukier i drożdże. Wymieszać. Wsypać mąkę i sól. Wbić jajko i wlać olej. Wyrobić mikserem z hakami. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie, roztopić masło. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na dwie części. Każdą część ciasta, rozwałkować na prostokąt. Prostokąt posmarować roztopionym i przestudzonym masłem, posypać cukrem i cynamonem

Agusiowe smakołyki
Brownie z fasoli i bananów 173

gorzkiej czekolady 1/4 szklanki mleka 3 łyżeczki cukru Sposób wykonania: Fasolę odsączamy na sitku a następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Przesypujemy do dużej miski. Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy wszystkie składniki ciasta do fasoli. Bardzo dokładnie wszystko razem miksujemy blenderem ręcznym. Gdy masa będzie jednolita przelewamy ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy(...)rondelka i dodajemy, mleko oraz cukier. Podgrzewamy powoli, cały czas mieszając do momentu gdy wszystkie składniki się połączą a czekolada i cukier całkowicie się rozpuszczą. Polewę wykładamy na ciasto i równomiernie ją rozprowadzamy

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania