Bezglutenowy piernik z cukinią (low carb) 256Ciasto: 150g mąki z konopi, 100g mąki gryczanej, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody, 1 łyżka przyprawy do piernika, 8 – 9 łyżek oleju, 60 g ksylitolu lub dowolnego słodzidła, 2 duże jajka, 1 łyżka octu, 250 g startej na dużych oczkach obranej cukinii, Polewa: 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej z solidną łyżką masła Wykonanie: Cukinię obieram i ścieram(...)dokładnie mieszam. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica 24cm). Piekę w nagrzanym do 170-180°C piekarniku przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto polewam roztopioną czekoladą. Można dodatkowo posypać posiekanymi orzechami i migdałami. Smacznego! Z ciasta wychodzi ok. 15 porcji. Makro w jednym kawałku tj. ok. 47g: tłuszcze: ok. 9,3g białka
Saganek
Drożdżówki z twarożkiem, rabarbarem i różą 124się rozpuszczą. Dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie dodajemy do niego przesianą mąkę oraz mokre składniki. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. W tym czasie obrany i pokrojony rabarbar dusimy na maśle. Dodajemy miód, różę i wanilię i jeszcze chwilę dusimy. Twarożek mieszamy z żółtkiem i konfiturą(...)Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy twarożkiem. Na wierzch wykładamy rabarbar z różą. Ciasto zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy. Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2-3 cm. Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Drożdżówki z twarożkiem, rabarbarem i różą pochodzi z serwisu Mienta
Mienta blog
Rurki z kremem 135Przyjemnie chrupkie ciasto i delikatny, rozpływający się z ustach krem śmietankowy...Marzenie każdego łasucha. Wielkim tego deseru jest to, że same rurki można upiec nawet kilka dni wcześniej, odłożyć do pojemnika, a kremem napełnić przed podaniem. Zaoszczędzamy czas na przygotowanie deseru lub mamy deser awaryjny kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. RURKI Z KREMEM Składniki: (ok.28(...)kryształ krem: 300 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru kilka kropli ekstraktu waniliowego lub soku z cytryny (opcjonalnie) Przygotowanie: Mąkę, masło i śmietanę oraz szczyptę soli zagniatamy szybko. Ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek. Placek kroimy na długie paski o szer. ok. 1,5 cm. Każdy pasek nawijamy
Bon appetit mon amie
Wisienka w Zebrze 164Wisienka w Zebrze Zwykłe ciasto a można trochę wzbogacić o owoce Składniki: · 5 jajek · Niepełna szklanka cukru · 3 szk. mąki pszennej · 2 łyżeczki proszku do pieczenia · Niepełna szk. wody gazowanej(...)miksujemy 3. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao a do drugiej ½ szk. mąki pszennej 4. Przygotowujemy tortownice 24 cm x 24 cm i nakładamy ciasto łyżką na przemian raz białą masę raz czarną, utykamy wiśnie 5. Pieczemy w piekarniku 35 minut w 180°C 6. Ciasto gotowe 7. Smacznego
Kulinarna Chwila
Drożdżówki z kokosową kruszonką 146DROŻDŻÓWKI Z KRUSZONKĄ KOKOSOWĄ 🥥 Wiem, wczoraj też były drożdżówki ale co ja poradzę, że ciasto drożdżowe jest mą ogromną miłością? 🤔 Co zrobię jak nic nie zrobię? 🤣 A teraz... Delektujcie się! #kokosoloversi 😃 Składniki na ok. 10 dużych drożdżówek: 500 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 30 g drożdży 80 g erytrolu/cukru (minimum 1 łyżeczka cukru) 50 g roztopionego masła(...)kruszymy do miseczki. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki mąki i 10 łyżeczek mleka. Mieszamy. Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Po upływie czasu dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Ma być elastyczne, gładkie i odrywać się z łatwością od rąk. Formujemy kulkę. Miskę przykrywamy ścierką. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Robimy kruszonkę. Przecieramy w rękach masło z cukrem
Czarnawisienka
Bułeczki hamburgerowe 173cukier, 1 łyżkę mąki i 1/2 szkl. mleka. Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Po upływie czasu dodajemy mąkę, resztę mleka, sól, jajko oraz olej do rozczynu. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Po upływie czasu ciasto dzielimy na 8/10 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z części ciasta formujemy kulki. Układamy na blaszce. Smarujemy roztrzepanym białkiem
Czarnawisienka
DROŻDŻÓWKI Z NUTELLĄ 189wanilią. Mieszam. Gdy rozczyn z drożdży jest gotowy dodaję go do składników sypkich w misce, wlewam roztopione i przestygnięte masło oraz jajko. Całość zagniatam na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na 70 minut do wyrośnięcia, przykrywam ściereczką. Po tym czasie ciasto porcjuję, rozwałkowuję. Z ciasta wykrawam średniej wielkości kółka. W tym celu szykuję sobie miskę o średnicy
Zasmakuj Kuchni
Bułki poznańskie 172Smakują doskonale z domową konfiturą , świeżym masełkiem lub jajkami na miękko. Znikają dość szybko i będziecie do nich wracać nie jeden raz. Przepis dość prosty, potrzeba trochę czasu aby ciasto wyrosło a wtedy sukces gwarantowany. Warto się potrudzić, rodzina będzie zadowolona. Zapraszam do przepisu i szczerze polecam:) Składniki 550 g mąki pszennej 10 g suszonych drożdży 40 g rozpuszczonego masła(...)mieszamy, roztwór wlewamy do miski z mąką w środek wgłębienia. Miskę nakrywamy i czekamy jak drożdże podrosną. Po tym czasie wlewamy roztrzepane jajko, masło, dodajemy sól i zarabiamy ciasto. Wyrabiamy dokładnie do osiągnięcia elastycznej konsystencji. Gdyby było zbyt gęste dodać ciepłej wody, za rzadkie dosypać trochę mąki. Ciasto przykryć odstawić na 2h do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na placek około
gotuj ze mną
Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami 154zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 5-10 minut. W międzyczasie ser należy pokroić w kostkę, a obrane pieczarki w plasterki. Pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Do ciasta wbić jajko oraz wsypać przyprawy i wszystko razem porządnie wyrobić oraz połączyć z serem i pieczarkami. Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (*). (Aby ciasto nie przywierało
Di gotuje
Ciastka gnieciuchy serowe z rabarbarem 165pokruszony ser, mąkę, olej, ekstrat waniliowy, miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę, proszek, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy, dodajemy rabarbar, zagniatamy w ten sposób, żeby połączył się równomiernie z ciastem. Ciasto dzielimy na 20 kulek nieco większych niż orzech włoski, nieco spłaszczamy, obtaczamy w cukrze, układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odległość między ciastkami. W trakcie pieczenia
Bułka z Chlebem
Kremowy przekładaniec bez pieczenia 218razem bomba kaloryczna :) ciasto nie należy do lekkich i jest dość słodkie, ale pyszne i idealne dla łasuchów. Składniki na krem: 600 ml mleka laska wanilii 100 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 82% W garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i odstawić. Cukier utrzeć z żółtkami do białości(...)składniki: 300 ml śmietanki 36% łyżka cukru pudru łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią herbatniki tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrami. Układanie ciasta: Blachę o wymiarach 26x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Herbatniki+masa kajmakowa+krem+herbatniki+bita śmietana+ starta czekolada
Anielskie wypieki
Ciasto szpinakowe z truskawkami 158Ciasto szpinakowe z truskawkami, puszyste oraz lekko wilgotne i naprawdę bardzo łatwe do zrobienia. Pamiętajcie, szpinak nadaje tylko piękny, zielony kolor, nie smak! A smak ciasta jest lekko orzeźwiający, z cytrynową nutą + truskawki oprószone cukrem waniliowym... Tak, razem tworzą smaczną kombinację! Forma 24 x 24 cm: 2 szklanki mąki tortowej 250 g świeżych truskawek 150 g świeżego szpinaku(...)trzcinowym i waniliowym. Olej zmiksować ze szpinakiem i mieszając wlać do masy jajecznej. Następnie przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać kaszą manną i ułożyć truskawki (wcześniej posypać je cukrem z wanilią) pokrojone w mniejsze kawałki. Piec w 180 stopniach przez około
Kraina Miodem Płynąca
Twister z chrupiącym kurczakiem 145zbyt długo namawiać nie trzeba Mięsko wychodzi rewelacyjne, a całość smakuje po prostu świetnie. Kurczak: 2 pojedyncze piersi kurczaka mielona papryka słodka mielona papryka ostra granulowany czosnek sól, pieprz Ciasto: 1 jajko 1/2 szkl. mąki pszennej + mąka do obtoczenia kurczaka około 75 ml mleka mielona papryka ostra sól, pieprz Dodatkowo: 1 op. pszennej tortilli (5-6 placków) sałata lodowa sałata(...)mniejsze kawałki. Cebulę kroimy na cienkie krążki. Pomidory kroimy na półplasterki. W garnku umieszczamy 1/2 szklanki mąki pszennej (np tortowej), jajko, mleko oraz przyprawy. Dokładnie miksujemy do powstania gładkiego ciasta, o konsystencji gęstej śmietany. Mąkę na panierkę wsypujemy do naczynia z wysokimi ściankami (ja wykorzystałam pojemnik plastikowy). Paseczki kurczaka zanurzamy w przygotowanym cieście, a następnie wkładamy do naczynia z mąką
Smaki Na Talerzu
Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków / Potato Water Bread 1194drożdże i cukier. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką i solą. Zagniatać około 10-15 minut, pod koniec dodając olej lub masło - jeśli w trakcie zagniatania ciasto będzie za suche, dodać więcej wody. Odstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce lub na noc do lodówki. Po wyrośnięciu uformować w podłużny bochenek (ja zawsze robię(...)sposób, że spłaszczam kulkę ciasta dłonią tak, by uformować prostokąt, następnie zawijam jak roladę). Odstawić do podrośnięcia na 40 minut lub do podwojenia objętości. Naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Zagotować wodę z mąką ziemniaczaną, posmarować bochenek. Piec w 220 około 35 minut. Zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson z książki pt.:,,Jak być domową boginią". Chcesz być na bieżąco z nowymi
Lekcje w kuchni