Kurczak po koreańsku 194Smaku. Dziewczyna, która tworzy ją już dobre kilkanaście lat wie co dobre. Każdy znajdzie u niej coś dla siebie. Ja miałam w miniony weekend ochotę na kurczaka w cieście i padło na kurczaka po koreańsku z przepisu znajdującego się pod tym linkiem https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kurczak-po-koreansku Nie będę ściemniać, że sama wpadłam na te proporcje
Emskie Smaki
Śniadaniowe wytrawne gofry z grilla z jajecznicą 197margaryna do smażenia 1 łyżeczka Vegeta Natur do sałatek i dipów szczypiorek według uznania pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie pysznych gofrów z grilla: 1. Składniki na ciasto ( oprócz sera żółtego ) przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto, następnie dodajemy ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach i mieszamy łyżką. 2. Następnie rozgrzewamy grill elektryczny(...)nakładamy po porcji ciasta, zamykamy grill i pieczemy gofry aż będą rumiane i upieczone. 3. Gofry studzimy na metalowej kratce. 4. Jajka wbijamy do miski, dodajemy przyprawę i pieprz czarny, roztrzepujemy widelcem. Na patelni rozgrzewamy masło lub margarynę, wlewamy masę jajeczną i smażymy do ścięcia się jajek, na koniec dodajemy posiekany szczypiorek. 5. Na gofry nakładamy po porcji jajecznicy
Izabelawkuchni
Rabarbarotka czyli szarlotka z rabarbarem i truskawkami 200Uwielbiam szarlotki oraz jabłeczniki we wszelkich możliwych formach. Jednakże w sezonie na przepiękny i dojrzały rabarbar, postanowiłam połączyć miłość do ciast jabłkowych ze słabością do czerwoniutkiego rabarbaru. Tak powstał przepis na uroczą rabarbarotkę , która okazała się wielkim sukcesem. Rabarbar pod wpływem wysokiej temperatury znacząco mięknie. W efekcie czego powstaje konsystencja przypominająca prażone jabłka. Rabarbar nie zawiera dużej ilości płynu, dzięki(...)czemu całe ciasto będzie trzymało estetyczną formę. Takiej rabarbarowej szarlotce nikt się nie oprze! Ciasto przerosło moje najśmielsze oczekiwania, jestem nim zachwycona pod każdym względem. Artykuł Rabarbarotka czyli szarlotka z rabarbarem i truskawkami pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.pl
MAROKAŃSKIE SMAŻONE CIASTKA 142krajach takich jak Maroko, Egipt czy Turcja im słodsze ciasto tym lepiej. Te ciastka do light również nie należą. Nie dość że są smażone to na dodatek otoczone są płaszczem miodu. Genialny smak. Tradycyjne ciastka przygotowane są z pasty daktylowej. Ja nie mogłam spotkać w sklepie takie pasty więc przygotowałam je z pastą śliwkowo-daktylową. Przepisem zainspirowałam się z bloga(...)semolina była w maśle. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Wymieszać pastę z cynamonem, masłem i wodą z kwiatów pomarańczy. Uformować z masy 3 wałki. o napęczniałego ciasta z semoliny dolać wodę oraz wodę z kwiatów pomarańczy. Wymieszać tak aby dało się uformować kulkę, podzielić ja na 3 i z każdej części uformować wałek. Białą masę połączyć z masą śliwkowo
Kuchnia w oparach
Rolada z kremem śmietankowo - morelowym 199minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie oprószyć ją cukrem wanilinowym lub cukrem pudrem. Upieczone ciasto położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego
Opowieści z piekarnika
Szybkie warkocze twarogowe 197białkiem ( żółtko zostawić do posmarowania warkoczy). Następnie dodać ekstrakt z wanilii, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać, dodać słodzidło i zagnieść miękkie, delikatnie klejące się do rąk ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 15 równych kawałków. Na podsypanej mąką stolnicy uformować 3 wałeczki, zlepić końce
Smaki Armine
Bliny 139Składniki / Ingredients: 300 g mąki do ciast / 300 g flour for cakes 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder 3 jajka / 3 eggs 2 szklanki mleka / 2 glass of milk 500 g jogurtu greckiego / 500 g Greek yogurt 30 g cukru waniliowego / 30 g vanilla sugar szczypta soli / pinch of salt cukier puder / powder sugar Sposób przygotowania / Preparation(...)Przygotowanie: ok. 20 min, smażenie: 30 min, ilość porcji: dla 4 osób Najpierw oddziel białko od żółtek i ubij je na sztywno ze szczyptą soli. Potem przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (przesiej mąkę i połącz z proszkiem do pieczenia), a mokre ze sobą (żółtka utrzyj z cukrem waniliowy, dodaj mleko oraz jogurt). Dodajemy suche składniki do mokrych
Projekty ze smakiem
SŁONECZKO 145pomarańczowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i wyciśnięty sok z mandarynek- lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około około 45- 50 minut w temperaturze(...)dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Następnie dodać pastę waniliową i olejek spirytusowy waniliowy - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę gorzką, wymieszać. Przełożenie: Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Na wystudzone ciasto wyłożyć całą masę waniliowo - czekoladową, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut aby masa związała się. Na koniec na wierzch ułożyć
Ciastka - domowe słodkości
Racuchy z rabarbarem – kuchnia podkarpacka 163Racuchy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka Moja dzisiejsza regionalna propozycja to proste racuszki naleśnikowe smażone z kawałkami rabarbaru. Słodkie naleśnikowe ciasto to doskonałe tło dla kwaskowego rabarbaru. Placuszki posypane cukrem pudrem nadają się na śniadanie, na deser albo na kolację. Najlepiej smakują na ciepło. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Markuszowej (gmina Wiśniowa) można znaleźć w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne(...)roztrzepane jajka. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na plasterki grubości 0,5 cm. Zasypujemy łyżką cukru pudru, żeby osłodzić rabarbar. Kiedy ciasto odpocznie, dodajemy do niego rabarbar i mieszamy. Ciasto wykładamy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy, aż placuszki staną się złote z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Racuchy z rabarbarem - kuchnia
Trzeci talerz
Jogurtowe bułeczki maślane / Fluffy Yogurt Rolls 1105mogą wyrastać przez noc w lodówce (jak bułki nocne ) albo tradycyjnie w ciepłym miejscu - wtedy wystarczy im 60-90 minut. Możecie zagniatać je ręcznie lub przy pomocy miksera. Jogurtowe ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne w dotyku, wspaniale się z nim pracuje. Śniadaniowe bułki mleczne upieczecie w dowolnej blaszce - ważne, by po wyrośnięciu wypełniały całą formę, wtedy po upieczeniu będą pięknie(...)cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z 3 szklankami mąki, solą, jajkiem i jogurtem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość) lub na noc do lodówki
Lekcje w kuchni
Ciasto ucierane z rabarbarem i awokado bez tłuszczu 170wiedzieliście, że awokado może zastąpić tłuszcz przy pieczeniu ciasta? Ja postanowiłam zrobić eksperyment, bo przecież awokado zawiera w sobie tłuszczu bardzo dużo, a przy tym jest on dobroczynny dla zdrowia. Właśnie zaczął się sezon na rabarbar, więc postanowiłam połączyć go razem z awokado i tak powstało to bardzo smaczne i puszyste ciasto. Sami musicie je również wypróbować. Przepis jest
Bułka z Chlebem
Rożki francuskie z jabłkami 120Kruche poduszeczki z ciasta francuskiego wypełnione jabłkami i cynamonem. Po prosty PYCHOTA! Bardzo łatwy sposób na szybkie ciastka! Zrobisz je raz dwa, gdy… przyjdzie Ci ochota na coś słodkiego … gdy mają zjawić się niespodziewani goście… gdy chcesz zabrać coś dobrego do szkoły, pracy lub na piknik Upieczone możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub jeszcze przed pieczeniem(...)cukrem dekoracyjnym. Pomysły na słodkości… ** Najprostsze muffinki czekoladowe ** Koktaj bananowo-kakaowy ** Ciasteczka serowe z jabłkiem ** Domowe wafle cytrynowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 6 dużych ciastek: ciasta francuskiego (275 g) 2 jabłka (średniej wielkości) 4 łyżeczki cukru, cukru trzcinowego lub ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu jajko do posmarowania cukier puder do posypania Ciasto francuskie rozwiń i przekrój
Kulinarny S.O.S.
Ciasto o nazwie Pyzie książki siostry Anastazji 267sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w temp 160 -180 st 0k 40 min . Ja ciasto upiekłam z połowy w blaszce 24 na 24 , w książce nie jest podane w jakiej blaszce piec. masa jabłkowa 1 galaretka agrestowa ,1 kg jabłek ,1 łyżka masła ,2 łyżki(...)procentowej 2 łyżeczki żelatyny 3lub 4 łyżki cukru pudru wykonanie żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody .Smetanę ubić z cukrem pudrem i letnią żelatyną. dodatkowo paczka biszkoptów dużych składanie ciasta Biszkopt-masa jabłkowa -biszkopty -masa jogurtowa -bita śmietana
Moje Wyroby
Kwiatuszkowe pączusie 146Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mleka, rozpuszczoną schłodzoną margarynę i spirytus. Wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto zaczyna odstawać od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie robimy malutkie kulki, układamy je po 6 obok siebie na papierze do pieczenia (każdy kwiatuszek
Pyszności Słodkości