ciasto - 164325 przepisów (strona:4826/10955)

Poduszki z ciasta francuskiego z sałatką soczewica z tuńczykiem 140

Dzień dobry :-) Powoli wracam, komputer już zaczął działać, teraz będę nadrabiać zaległości. Dziś zaczynam od szybkiej przekąski, propozycji na kolację, śniadanie, jak kto woli. Zrobiłam takie poduszeczki z ciasta francuskiego z sałatka soczewica z tuńczykiem od Dega . U nas te poduszeczki były na drugie śniadanie. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 opakowania(...)sałatki z soczewicą i tuńczykiem Dega 1 jajko 1. Ciasto francuskie w pionie kroimy na 4-5 pasków. Każdy pasek na 5-6 prostokątów. Na połowę jednego dajemy łyżeczka sałatki, składamy i widelcem zgniatamy rogi.  2. Poduszeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem, jajko roztrzepujemy widelcem i pędzelkiem smarujemy wierzch poduszek. 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy nasze

kruche babeczki
Orzeszki z kremem budyniowo-kakaowym 143

różne okazje. Posmakują każdemu. Smakują takie przełożone od razu kruche, jak i takie, które trochę poleżą i zmiękną. Spiszcie recepturę i odpalajcie piekarniki. Warto :) Dobrej niedzieli :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 żółtka pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny Na krem: 250 ml zimnego mleka 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka(...)masła lub margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych orzeszków z kremem: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wylepiamy foremki do pieczenia orzeszków, nakłuwamy widelcem i układamy na blaszkach do pieczenia. 2. Pieczenie i studzenie: Orzeszki pieczemy w temperaturze 180 stopni

Izabelawkuchni
Paluszki z kminkiem – kuchnia podkarpacka 160

przepadła gdzieś bezpowrotnie. Pozostał jednak stary przepis i doskonały smak paluszków, które mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do czerwonego barszczu. Paluszki piecze się z bardzo popularnego na Podkarpaciu ciasta krucho-drożdżowego, dzięki czemu zachowują świeżość przez kilka dni. Z podanej proporcji wychodzi 2-3 razy więcej paluszków niż na zdjęciach. Paluszki z kminkiem - kuchnia podkarpacka Składniki: 300 g mąki(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka kminku Drożdże rozkruszamy do kubka, dodajemy do nich śmietanę i mieszamy. Masło siekamy z mąką, po czym dodajemy jajka, drożdże ze śmietaną i sól. Wyrabiamy ciasto, które grubo wałkujemy (prawie na 1 cm) i wycinamy z niego wąskie, długie paluchy. Na stolnicy rozsypujemy niewielką ilość kminku i formujemy na nich paluszki w taki sposób, żeby każdy

Trzeci talerz
Tarta z mandarynkami i galaretką 280

ciasto kruche 2 szklanki mąki Basia 1 margaryna 3 łyżki wody odrobina soli Wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę, potem dajemy na godzinę do lodówki. Przygotować foremkę na tarte potem rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blaszkę. Pieczemy w piekarniku 180 st ok 30 min . potem potrzebujemy 1 czekoladę mleczną roztopić i posmarować podpieczony spód tarty. Następnie przygotowujemy: Budyń waniliowy(...)opakowanie. 1 szklankę mleka wymieszać z 1 szklanką syropu z mandarynek i na tym gotujemy budyń. Ugotowany budyń wyłożyć na polewę czekoladową która jest na cieście . Teraz będziemy potrzebować 2 puszki mandarynek, odsączyć je przez sitko i układać na budyniu . Możemy też użyć budyniu firmy Delekta który się zalewa wrzącą wodą i trzeba tylko zamieszać, tu już wybór należy

Moje Wyroby
Popękane ciastka kakaowe 165

cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z ekstraktem z wanilii. Miękkie masło dodać do suchych składników. Wymieszać. Następnie dodać jajka,wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, odrywać po kawałku, formować kuleczki, obtaczać w cukrze pudrze, wykładać

Smaki Armine
Chleb pszenny na zakwasie (z garnka) 186

durszlaka wyłożonej szmatką bawełnianą posypaną mąką, ja tak właśnie robię Składniki mieszamy w misce i wyrabiamy 10 minut. Zostawiamy na godzinę pod przykryciem aby odpoczął. Koszyk* wysypujemy mąką dokładnie. Ciasto wyjmujemy z miski, chwilkę zagniatamy i składamy jak na bochenek (można zobaczyć na YT, rozpłaszczamy lekko ciasto i brzegi składamy do środka, obracamy o 45-90 stopni i znów powtarzamy(...)kilka razy). Wkładamy ciasto do koszyka* do góry nogami, tj. złożeniem do góry i zostawiamy aby wyrosło na godzinę lub 2 (zależy od temp. otoczenia). Piekarnik nagrzewamy z naczyniem w którym chcemy piec (garnek, naczynie żaroodporne) do temperatury 230 stopni. Nasz wyrośnięty chleb nakrywamy jakąś płaską powierzchnią (talerz, spód tortownicy, deska do krojenia) i obracamy do góry nogami żeby odwrócić

W kuchni bez szafek
Bułeczki scones 308

Mokre składniki wlewamy do suchych składników. Nie wszystko! Zostawiamy sobie ok. 2 łyżek płynu, żeby potem posmarować nim bułeczki. Składniki zagniatamy lub wyrabiamy w mikserze aż do powstania jednolitego ciasta. Pod koniec wyrabiania dodajemy rodzynki. Gotowe ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm podsypując w razie potrzeby mąką. Jest tak delikatne, że można

Ciastkozercy
AlleDobre! Krem z orzechów laskowych i kakao z Fabryki Czekolady Sweet Mill 169

temperatury. W lodówce zastyga jak czekolada, w temperaturze pokojowej jest idealny do smarowania kanapek, gofrów czy naleśników a podgrzany w kąpieli wodnej zamienia się w płynną polewę na ciasta. Smak: Po otwarciu wieczka czujemy od razu zapach kakao i orzecha laskowego. Po spróbowaniu od razu czuć intensywny smak prażonych orzechów laskowych i ich charakterystyczną goryczkę, która równoważona jest słodkością maltitolu

Candy Pandas
Pełnoziarniste Bułki z Płatkami Owsianymi 139

płatków owsianych 1 opakowanie drożdży suszonych 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu 250g kefiru 100 ml ciepłej wody WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, do czasu aż ciasto będzie odchodzić od ręki, albo miksera. 2. Ciasto pozostawiamy w misce pod przykryciem na około 60 minut. 3. Gdy ciasto wyrośnie formujemy bułki, układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około

Dziś Ja gotuje
Chleb na suchych drożdżach z płatkami owsianymi 146

miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, drożdże, cukier i sól. Suche składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy olej i wodę. Całość mieszamy ręką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Po tym czasie ciasto wykładamy

e-PrzepisyKulinarne
Bananowiec 239

Super bananowiec , czyli pyszne ciasto z bananami, które możesz upiec na każdą okazję i o każdej porze roku. To świetny i sprawdzony przepis a ciasto można podać nawet jako tort bananowy na urodziny. Zapraszam! - uwielbiane przez dzieci - bardzo uniwersalne ciasto - można je piec przez cały

AniaGotuje.pl
Bryndzove haluszki – słowackie kluseczki z bryndzą 159

Rumunii. Szybko stały się tak popularne, że zaczęto je traktować jak potrawę narodową. Ale te najlepsze robi się właśnie w górskim regionie Małej i Wielkiej Fatry. Kluseczki z ciasta ziemniaczano-mącznego przecierane są drewnianą łyżką przez specjalne sito wprost na osolony wrzątek. Podawane z bryndzą (serem z mleka owczego) stanowią tradycyjne danie z biednych, górskich regionów(...)Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Do startych ziemniaków dodaj jajko, sól i mąkę. Mieszaj, aż masa zgęstnieje tak, że łyżka będzie stała pionowo. Gotowe ciasto przecieraj przez sito do halušków (jeśli nie masz sita do halušków, wystarczy zrobić duże otwory w pudełku np. po jogurcie) prosto na wrzącą, osoloną wodę. Poczekaj aż wypłyną

smakowitehistorie.com
Chleb zwykły pszenny na pszennym zakwasie 151

mąki pszennej tortowej typ 450, 1 łyżeczka płynnego miodu, 1 nie czubata łyżeczka soli, 2 łyżeczki oleju rzepakowego, 150 g wody zimnej Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do miski, zagniatamy ciasto ok. 10 minut, aż stanie się gładkie i sprężyste. Nie powinno lepić się do rąk. Formujemy z niego kulę, zostawiamy w misce, na wierzchu robimy nacięcie w kształcie plusa(...)głębokość ok. 1 cm. Tak przygotowane ciasto przykrywamy przykrywką, zostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej.  Na następny dzień zagniatamy ponownie, przekładamy do naczynia, w którym będziemy piec chleb, wyłożonego papierem do pieczenia i posypanego mąką. Ja piekę ten chleb w półokrągłym garnku. Powierzchnię chleba posypujemy mąką, robimy 3 nacięcia, przykrywamy ścierką, zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 7 godzin

Bułka z Chlebem
Gofry z truskawkami – najlepszy przepis! 287

przepis na gofry. Przepis stosuję od lat i jest naprawdę sprawdzony! Gofry z tego przepisu wychodzą naprawdę pyszne. Tak pyszne, że zawsze na prośbę rodziny przygotowuję drugą porcję Do ciasta nie dodaję cukru, ale rozpuszczony miód (w małej ilości, bo więcej słodkości zawsze kładziemy na gofry ;)). Koniecznie spróbujcie mojego sprawdzonego przepisu na gofry. Dziś w wersji z truskawkami(...)gofry musiały być! A jak gofry i truskawki, to i miód. Dobrego miodu nie może zabraknąć nigdy na moich kuchennych półkach. Słodzę nim kawę, koktajle, domowe napoje, ciasta, gofry, podaję go do naleśników, placków, placuszków. To też wspaniały składnik marynat do mięsa czy sosów. My kochamy i cenimy miód <3 Jest nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy. Ostatnio

Słodkie okruszki
Pierogi z ziemniakami i szynką 180

poszaleć w zależności od tego co mamy w lodówce, szkoda że są tak czaso i pracochłonne. PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I Z SZYNKĄ Składniki na pierogi z ziemniakami i szynką: ciasto: pół kg mąki – u mnie orkiszowa typ 750 łyżka oleju sól ok 1 szkl gorącej wody farsz: 50 dag ziemniaków ugotowanych 2 cebule 100g szynki sól pieprz olej(...)praskę, mieszamy z cebulką, szynką i spora ilością pieprzu i soli sprawdzając smak. Następnie mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej i wodę, mieszamy łyżką a potem wyrabiamy elastyczne ciasto. Zostawiamy w misce przykrytej talerzem na 5-10 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy kółka. Potem każde kółeczko faszerujemy, zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od momentu kiedy

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania