Zakwas chlebowy — krok po kroku. Jak zrobić żytni zakwas na chleb? 174zakwas faktycznie był przechowywany w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu. Można go umieścić w pobliżu grzejnika, ale nie bezpośrednio na nim. Jeżeli już po pierwszym dniu nie zauważymy pracy ciasta, przy kolejnym dokarmianiu można użyć ciepłej, ale nie gorącej wody, lub zrobić tzw. kąpiel dla zaczynu, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Należy nagrzać piekarnik do ok. 30 stopni C, wyłączyć(...)lodówki. W taki sam sposób postępujemy w przypadku chęci pieczenia chleba — jedynie po dokarmieniu należy odczekać aż zacznie ponownie pracować i dopiero wtedy zabrać się za robienie zaczynu (ciasta pierwszego) . Trzeba również pamiętać, że mniejsze ilości zakwasu lepiej się hoduje, ponieważ im jest go więcej, tym więcej trzeba go później dokarmiać. Artykuł Zakwas chlebowy — krok po kroku. Jak zrobić żytni
Zufi.pl
Puszyste bułki z serem 177wina... bo tyle ile przygotowałam sobie do ewentualnego dosypania, oni zużyli. Dlatego w przepisie zwiększyłam Wam ilość mleka do 120ml, bo u mnie było 80ml i po wyrośnięciu ciasto jednak ciężko się wałkowało i formowało. No ale mniejsza o to. Ja nawet jak te bułki do piekarnika wstawiłam i nagrywałam Wam stories na Instagramie , to nie sądziłam, że sfotografuję(...)przesianej mąki dodajemy rozczyn, wodę, sól, stopione masło i jajka, choć te w okrojonej ilości ponieważ odrobinę jednego białka pozostawiamy do posmarowania bułek przed posypaniem serem. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu. Przykrywamy ściereczką lub pokrywką, ale nie szczelnie. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 10 mniej
Kuchnia w czekoladzie
Bułki pszenno-gryczane 178jajko 1 łyżka mleka płatki owsiane Wykonanie: Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko i mieszamy z mąką gryczaną, suchymi drożdżami, cukrem oraz solą. Dodajemy ciepłą wodę oraz jajko i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiamy do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Następnie przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 9-10 części i formujemy bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min., aby wyrosły. Rozbełtane jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy wyrośnięte bułki. Wierzch posypujemy
Kuchnia MagdaLeny
Szybkie bułeczki na proszku do pieczenia 198oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pół płaskiej łyżeczki soli, szczypta cukru do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki w pokojowej temperaturze dodać do miski , następnie zagnieść bardzo dokładnie sprężyste ciasto. Podzielić je na 6 równych części i uformować kształt bułki ( jeśli ciasto będzie się kleić zwilżyć dłonie wodą) u mnie kulki ciasta ważyły po 80g. Bułeczki układać na wyłożonej
W garach u Gosi
Światowy Dzień Muffinka - Sprawdzone przepisy na muffinki 155wyglądały zupełnie inaczej niż te, które znamy i sami pieczemy. W tamtych czasach muffinki piekło się z resztek z pańskiego stołu. W ich skład wchodziły resztki chleba, masła, surowego ciasta i ugotowanych tłuczonych ziemniaków. Z tych składników powstawało ciasto, z którego formowało się placki, a następnie smażyło. Muffinki były miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Takie placki kroiło się(...)się muffiny według starych receptur. Za kształt muffinki, jaki znamy teraz, odpowiedzialni są Amerykanie. To właśnie oni zaczęli wypiekać muffinki w pojedynczych foremkach. Dzięki temu wyglądały jak małe ciasta. Drożdże zastąpiono proszkiem do pieczenia. Obecnie muffinki to narodowy wypiek Amerykanów, z którego są bardzo dumni. To stały element amerykańskiego śniadania. W Nowym Jorku, czyli Wielkim Jabłku, można spróbować
My Chcemy Jeść
Bułeczki z makiem 116wymieszać i odstawić zaczyn aby dojrzał ok 10 minut (przy poruszaniu naczyniem odchodzi od ścianek). Do gotowego zaczynu dodać stopione masło sól rozpuszczona w odlanej wodzie oraz pozostała mąkę. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastycznie i gładkie. Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godziny (można również aby przyspieszyć czas wyrastania wstawić do piekarnika nagrzanego(...)stopni na ok 30 minut). Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 równych części, ponacinać nożem, posmarować wodą i posypać makiem (boże być też bez posypki). Tak przygotowane bułeczki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 przez ok 30 minut, lub do czasu aż się zrobią rumiane. Artykuł Bułeczki z makiem pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchnia
Prawdziwa włoska pizza 155Sposób przygotowania: - drożdże rozpuść w rondelku w ciepłej wodzie - mąkę przesiej i dodaj do niej sól, cukier oraz olej - wlej do miski z mąką wodę z drożdżami - ugniataj ciasto, aż będzie miało zwartą konsystencję - gdyby ciasto za bardzo się kleiło, podsyp mąki lub dolej wody, gdy się nie lepi - odłóż w ciepłe miejsce na 45 minut - po wyrośnięciu ciasto podziel
MintTaste
NIESPODZIANKA 136czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać kakao i olejek spirytusowy arakowy. Dokładnie wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta wyłożyć cały krem z masłem orzechowym, wyrównać wierch. Następnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować wierzch i cienką warstwę boki kremem kakaowym
Ciastka - domowe słodkości
Chleb pszenny na drożdżach / Wheat bread yeast 170Drożdże rozkrusz do miski. Posyp cukrem, wlej mleko i dobrze wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodaj sól, wlej wodę i wsyp 500 g. mąki. Dokładnie wymieszaj ciasto łyżką drewnianą. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Naczynie żaroodporne (potrzebujesz naczynia z pokrywą) posmaruj olejem. Na stolnicy rozsyp 100 g. mąki. Wyłóż na nią(...)ciasto (będzie dość rzadkie) i zagnieć aby wtłoczyć w nie całą mąkę. Uformuj chlebek i przełóż delikatnie ciasto do naczynia żaroodpornego. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Piekarnik rozgrzej do 190 ° C (środkowy poziom, grzanie góra-dół). Zdejmij ściereczkę i przykryj naczynie pokrywką. Wstaw do pieca i piecz 15 minut. Następnie zdejmij pokrywę i piecz już bez niej
Delicious Place
Delikatnie cytrynowy sernik 173Delikatnie cytrynowy sernik Dziś zapraszam Was na pyszny delikatnie cytrynowy sernik. Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu uwielbiam serniki. Moja rodzina również. Bez tego ciasta nie tylko nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych czy też Bożego Narodzenia, ale wielu spotkań, przyjęć i weekendów przy kawie czy herbacie. Pyszny rozpływający się sernik z cytrynowym akcentem możecie przygotować dosłownie w kilka(...)wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (starczy wyłożyć tylko spód). Blaszkę z sernikiem wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 60 minut. Wierzch będzie zarumieniony, a ciasto będzie odchodzić lekko od boków tortownicy. Po upieczeniu najlepiej zostawić nasz sernik w uchylonym piekarniku do wystudzenia przez około 30-40 minut. I dopiero wówczas wyciągnąć i wystudzić do końca
Słodkie okruszki
'Livia's Kitchen' Olivia Wollenberg 199poprzeczkę jeszcze wyżej. Olivia Wollenberg proponuje przepisy na bardzo zdrowe, często bezglutenowe, wegańskie słodkości. Zaczyna od podstaw: jak zrobić mleko migdałowe, czy owsiane, masło migdałowe i pekanowe, bazy do ciast i masy do przekładania. Następnie śniadaniowe batoniki - pieczone i surowe, pancakes i muffiny; cookies i herbatniki; tarty i paje; a na konic desery - ciasta, 'serniki' i lody. Jak to przy(...)wegańskim pieczeniu: sporo drogich, nietypowych składników, często niedostępnych w średnio zaopatrzonym, osiedlowym supermarkecie. Ciasta bazuj ą na ciemnej czekoladzie, awokado, maśle migdałowym i daktylach Medjool (najdroższych na rynku). "Serniki' i lody na bardzo dużych ilościach orzechów nerkowca. Ale wynalazłam coś prostszego i w sam raz dla mnie: wszelakie owsiane batoniki, które nadaj ą się idealnie, jako poszkolna
Lejdi of the house
Chleb tostowy. 172Wodę wlać do miski, dodać miód i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Wsypać mąkę i sól. Wymieszać. Na koniec wlać olej. Wyrobić mikserem z hakami. Wierzch ciasta, posypać delikatnie mąką. Miskę z ciastem, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę, podsypaną mąką i odgazować. Przełożyć do keksówki, wysmarowanej margaryną
Agusiowe smakołyki
Owsiane ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowym (bez cukru) 154blenderem. 2/3 szklanki płatków owsianych zmielić w młynku do kawy (nie za drobno), wsypać do masy bananowej. Dodać proszek, całe płatki owsiane, wymieszać. Czekoladę i orzechy posiekać, wsypać do ciasta, wymieszać. Można dodać również żurawinę albo rodzynki, sezam lub mak. Ciasto powinno być lekko klejące, ale gęste. Blachę wyłożyć papierem. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najłatwiej to robić
Obiad gotowy
Murzynek przepis 160Szybki przepis na ciasto murzynek. Murzynek jest wilgotny, puszysty polany słodką polewą czekoladową. Ten murzynek przypomina mi smak mojego dzieciństwa. Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji: >6 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI: 375 g margaryny ( 1.5 kostki ) 375 g cukru (1.5 szklanki) 525 g mąki ( 3 szklanki ) 220 ml wody(...)pieczenia blachę ( 36 cm x 24 cm ) 4. Pieczemy w temperaturze 180 ℃ przez 40 minut. Po zakończeniu pieczenia nie wyciągamy z piekarnika tylko uchylamy drzwi. 5 Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową. Jak zrobić polewę znajdziecie tutaj: https://karolgotuje.pl/polewa-czekoladowa/ Gotowe… Smaczengo!!! Artykuł Murzynek przepis pochodzi z serwisu
karolgotuje
Damper- australijski chleb z oliwkami i rozmarynem (bez drożdży) 155soli Mąkę przesiać dwa razy razem z proszkiem do pieczenia, w środku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wlać oliwę, dodać sól, rozmaryn i ciepłą wodę. Wszystko dokładnie wymieszać, zagnieść miękkie ciasto i wyrabiać przez kilka minut. Z zagniecionego ciasta uformować okrągły placek. Na środek placka wyłożyć pokrojone oliwki, podnieść brzegi zawinąć je do środka. Wyrabiać przez następnie kilka minut, aby równomiernie(...)wmieszać oliwki w ciasto. Uformować okrągły bochen, odcisnąć dowolny wzorek na wierzchu albo naciąć krzyżykiem na środku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Smacznego Damper Damper- australijski chleb z oliwkami i rozmarynem (bez drożdży) Damper- australijski chleb z oliwkami i rozmarynem (bez drożdży) Artykuł Damper- australijski chleb z oliwkami i rozmarynem (bez drożdży) pochodzi
Smaki Armine