ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:502/932)

Rolada z jabłkami 205

cynamonem. Jabłka wyłożyć na blaszkę (36x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia i docisnąć. 2. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. 3. Ciasto wylać na jabłka, całość piec w 180 st. C przez ok 30-40 minut

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Śniegowiec 43229

Wprawdzie mamy obecnie hiszpański klimat i śniegu nie widać, lecz jednak trwa zima. A jak zima, to musi być ciasto Śniegowiec. Oczywiście ma tylko zimową nazwę, bo zapewniam, że smakuje również latem. Kakaowy biszkopt przełożony pysznym kremem jajeczno-budyniowym przykryty został warstwą niby śniegu – zaparzanej piany cytrynowej. Całość rozpływa się w ustach(...)łyżce budyniu, ucierać, aż zrobi się gładka. Piana zaparzana • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić. • Miskę wstawić na garnek z gotującą wodą i ubijać, aż piana zrobi się gorąca. • Na koniec dodać sok z cytryny. Składanie ciasta • Biszkopt przeciąć na 2 części i obie nasączyć wymieszanymi

To co kocham
Sernik śmietankowy jak ptasie mleczko 172

zazwyczaj są robione serniki. A ja Wam ten sekret przekażę :) Ogólnie ciasto robi się łatwo i szybko.  Składniki: twaróg sernikowy ( u mnie President ) 1 kg jajka 7 szt. budyń śmietankowy 1 szt cukier 1 szklanka cukier waniliowy 15 g Oddzielam żółtka od białek. Żółtka ubijam mikserem z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Następnie dodaję(...)masą. Do powstałej masy dodaję łyżkami twaróg i miksuję tym razem troszkę dłużej ( zasada jest taka: im dłużej miksujesz tym lepszy sernik, będzie puszysty i delikatny). Na koniec białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaję do masy twarogowej i mieszam delikatnie ale dokładnie trzepaczką do jajek (równie dobrze można mieszać łyżką czy mikserem na bardzo

Kuchnia Viki
Porzeczkowa pyszotka. 186

Witajcie :) Mało mnie ostatnio na blogu ale po wakacjach postaram się nadrobić zaległości w przepisach:)  Dzisiaj zapraszam na pyszne i proste w wykonaniu ciasto z dżemem porzeczkowym i masą z kwaśnej śmietany, powiem Wam że jest przepyszne i szybko znika z talerzyków:) Składniki: 5 jajek 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1/2 szklanki kwaśnej smietany(...)około 185 g kakaowych herbatników blaszka o wymiarach  35/30 cm Wykonanie: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, następnie ciągle mieszając mikserem dodawać po jednym żółtku,śmietanę, kakao i mąkę z proszkiem do pieczenia.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Zimne ciasto przeciąć na pół

Sama słodycz i szczypta chili
Babka z nutellą i orzechami laskowymi 149

Dodajemy orzechy i  mleko. Miksujemy szybko, do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając resztę cukru(50 g). Delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą. Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° i pieczemy ok 50 min, lub dłużej

Mia Cucina Sofieta
Murzynek z Czekoladą, Wiśniami z Nutką Kawową 167

trzech partiach do masy czekoladowej, po każdym wsypaniu dokładnie przemieszałam łyżką.  Białka ubiłam na sztywną pianę, którą dodałam do masy czekoladowej w kilku partiach, delikatnie łącząc ją z masą. Masę wyłożyłam do tortownicy. Wiśnie obtoczyłam w mące i powciskałam je w ciasto, część wiśni wcisnąłem głęboko, część płytko. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około

Blondynka Gotuje
rolada z kremem z mascarpone i kokosem 155

pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem dopieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto łaciate z jabłkami 320

ciasta wygląda jak krówka Składniki: 4 jajka 150 g cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju 3 łyżki kakao 100 ml wody 1 jabłko Masa serowa 250 g sera twarogowego z wiaderka 50 g cukru trzcinowego 1 budyń waniliowy Winiary cukier wanilinowy Winiary czekolada, krokant, powidła śliwkowe Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek(...)miksujemy na najwyższych obrotach. Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką silikonową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy i mieszamy na niskich obrotach, na koniec dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy łyżką. Ser twarogowy miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i budyniem. Kakaowe ciasto przekładamy do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Murzynek kokosowy z wiśniami 156

Moje ciasto jest niższe, dlatego, że użyłam trochę większej blaszki niż ta zalecana. Na pewno warto wypróbować ten przepis Murzynek kokosowy z wiśniami Składniki (na blaszkę ok. 23x27cm): 200 g masła szklanka wody pół szklanki cukru 2 czubate łyżki kakao 200 dag mąki 100 g wiórków kokosowych łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie(...)Żółtka dodać do masy a następnie delikatnie ubite białka połączyć z masą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę a na wierzch wyłożyć rozmrożone i osuszone wiśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony…. gdy wyjęty z ciasta jest suchy to ciasto jest upieczone. Smacznego Post

UgotujmyTo.pl
Rolada biszkoptowa z grzybami, polska superżywność – cz. 2 185

będzie problem z zawinięciem rolady. Składniki na ciasto: 5 jajek 30 dag startego sera żółtego 5 łyżek majonezu (użyłam kieleckiego) Składniki na nadzienie: 3 szklanki rozmrożonych grzybów 1-2 cebule olej/masło do smażenia sól, pieprz natka pietruszki Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij na sztywno pianę z białek. Dodaj żółtka, starty ser, majonez i delikatnie, ale dokładnie(...)niskiemu IG   mogą być bezpiecznie spożywane przed diabetyków.  Jagody najlepiej kupować w sezonie i jeść na surowo. Ja przyrządzam z nich też koktajle. Smakują dobrze w ciastach, ale z ich walorów zdrowotnych w ten sposób nie skorzystamy. Warto również zrobić przetwory na zimę lub zamrozić.   Miód - z najdziemy w nim mnóstwo witamin i składników mineralnych. Wykazuje

Qlinarnie i Qlinarnie
Zebra Hanki 152

miłośników suchych ciast, polecamy puszyste, łatwe w wykonaniu ciasto na podwieczorek lub do niedzielnej kawy, można polecić wszystkim tym, którzy gustują w babkach... Składniki: 5 jaj 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanki oleju 1 szklanki wody gazowanej lub oranżady 3 łyżki mąki tortowej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto pół kostki(...)kakao 3 łyżeczki mleka Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Na końcu dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijając dodajemy na przemian olej i wodę. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dokładamy 3 łyżki kakao

kgwjanczewo
Kopiec kreta 7900

Kopiec kreta Kopiec kreta to ciasto o niepowtarzalnym smaku , połączenie śmietany z galaretką , pysznym bananem i kakaowym ciastem . Składniki SKŁADNIKI NA CIASTO : 1 KOSTKA MARGARYNY 1,5 SZKL CUKRU 1 CUKIER WANILIOWY 5 JAJEK 2 KOPIASTE SZKL MĄKI 1,5 ŁYŻECZKI PROSZKU 1/2 SZKL WODY 3 ŁYŻKI MASA : 0,5 L KREMÓWKI 30 % 4 ŁYŻKI CUKRU 2 CUKRY WANILIOWE(...)cukier , cukier waniliowy i kakao rozpuścić w garnku i ostudzić. 2 Białka ubić . 3 Do wystudzonej masy dodać żółtka i wymieszać , dodać mąkę z proszkiem , wymieszać , dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. 4 Blaszkę o wymiarach 24/28 lub dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . 5 Piec w temp. 180 st do suchego patyczka około

Sama słodycz i szczypta chili
Nadziewane pierniczki. 156

większe koła. Na środku każdego koła położyć łyżeczkę dżemu.  Każdego pierniczka przykryć kolejnym wykrojonym kawałkiem ciasta. Przyłożyć dowolny kształt foremki (mniejszej od koła) i wykrawać pierniczki. Boki pierniczków delikatnie docisnąć, by się skleiły. Nie trzeba smarować brzegów roztrzepanym białkiem, lekkie dociśnięcie sprawia, że bez trudu się sklejają. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (czas może

Radość kipiąca uśmiechem.
Pełnoziarniste serniczki waniliowe 169

ciepło jak i na zimno :) Składniki na dwie babeczki: 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 białko lub całe jajko szczypta cynamonu 2 łyżki jogurtu lub maślanki  2 łyżki twarożku 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka budyniu waniliowego  Zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim foremkę silikonową tworząc koszyczek. Zostawiamy troszkę ciasta na wieczko. Twarożek łączymy z jogurtem i budyniem. Wypełniamy

Chocolate Muffin Blog
Zapiekanka miodowa z czereśniami 99

cytryny. Dodałem do masła, wymieszałem i dodałem namoczone bułki. Wszystko delikatnie wymieszałem. Czereśnie po umyciu wydrylowałem. Ubiłem białka na sztywna pianę i razem z czereśniami dodałem do przygotowanej masy. Wysmarowałem tłuszczem żaroodporną formę, wysypałem ja bułką tartą. Przełożyłem do formy ciasto i wstawiłem do nagrzanego piekarnika. Zapiekałem przez ok. 50 minut w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem

R'n'G Kitchen
Tort tiramisu 147

żółtka 100 g szklanki mąki pszennej 30 g  szklanki mąki ziemniaczanej  100 g cukru pudru Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec

Chocolate Muffin Blog
Omlet zawijany z kremem śmietankowym i dietetyczną polewą czekoladową 168

osób będących na diecie. Słodkie desery polane sosem czekoladowym nie muszą być już tylko marzeniem :) Zamiast ciast czy babeczek proponuję puszysty omlet biszkoptowy z aksamitnym kremem śmietankowym i dietetyczną polewą czekoladową, na który może pozwolić sobie każdy :) Składniki: 2 białka 1 łyżka mąki owsianej 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru Krem: 1 opakowanie serka homogenizowanego np. Bieluch

Chocolate Muffin Blog
Placuszki z kaszy manny 132

wchłonęła mleko. Po tym czasie do kaszy dodać cukier, olej, sól i żółtka, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do pozostałych składników. Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju, którą rozprowadzić po całej powierzchni. Nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z dżemem, miodem, owocami. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Torcik z malinami, śmietanką i czekoladą 95

cukru na lekką i jasną masę. Dodać do nich mascarpone, ekstrakt, migdały, roztopioną czekoladę. Zmiksować do gładkości. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Wmieszać delikatnie do masy. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na górę powykładać maliny. Piec w temperaturze 175ºC przez 60 minut, przykrywając od góry folią aluminiową

Kubki smaku
Czekoladowe ciacha na białkach 101

białka roztrzepać trzepaczką, wlać do suchych składników. Gdyby masa była za gęsta dodać kolejne białko. Czekoladę posiekać, wsypać do masy kakaowej, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać porcje ciasta w dosyć dużych odstępach bo ciastka pod wpływem temperatury zwiększą swoją objętość. Ciasteczka piec ok 12 minut, do czasu

Smakołyki Asi
Jogurtowy torcik malinowy 137

śmietanki kremówki (można dać mniej) 1 łyżka cukru pudru trochę owoców do przybrania Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania, partiami dodajemy cukier i żółtka (na zmianę), a następnie przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) lub wysmarowanej masłem i oprószonej

MyCookBook.pl
CIASTECZKA ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 146

soliłam. Pokroiłam płat ciasta na kwadraty. Nakładałam farsz na każdy z kawałków. Zlepiłam każdy róg ciasta,aż powstały ciasteczka. Oczywiście kształt i sposób zawinięcia zależy od Was.  Piekłam około 15 - 20 minut w temp.220 stopni.  Możecie posmarować ciasteczka białkiem,będą wtedy ładnie się błyszczeć. Smacznego

potrawyregionalne
OMLET INACZEJ: muffiny! 146

znudzona zwykłym ''plackiem'' z patelni, więc wymyślam różne inne opcje. Tak było z naleśnikami, pancakami, roladą, ciastem itd. Ostatnio jednak nie mogę się oprzeć prostocie i wygodzie z jaką się wiąże muffin! Kawka + muffinek = idealny poranek! <3 SKŁADNIKI: -3 białka jaj -40g mąki żytniej - kawa rozpuszczalna łyżka - soda oczyszczona łyżeczka - aromat waniliowy kilka kropel - 70g truskawek

fitolarun.blogspot.com
Sernik bałkański (na jogurcie bałkańskim) 204

Wszystkie pozostałe składniki (żółtka, proszek budyniowy, jogurt i olej) dokładnie wymieszać. Połączyć delikatnie z pianą z białek i przelać masę do przygotowanej tortownicy. Piec przez ok. 70 min. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej

Domowa Cookierenka Agi
Ptasie mleczko 123

Ptasie mleczko To ptasie mleczko na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie lubią zbyt słodki ciast. Idealne na lato, delikatne, lekko kwaskowate i smaczne :) Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo żółtka i cukier, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Słodka Kraina Wypieków
Tort samochodzik z białą czekoladą i likierem cytrynowym 213

szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej  3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec

Chocolate Muffin Blog
Tort kokosowo-czekoladowy z truskawkami 171

szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej  3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec

Chocolate Muffin Blog
Omlet z twarożkiem kokosowym i żurawiną 137

otrębów pszennych,żytnich lub owsianych   Dodatkowo : 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki twarożku suszona żurawina Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Przełożyć na talerz

Chocolate Muffin Blog
SERNIK NA ZIMNO Z RAFAELLO 213

łyżeczek żelatyny 150g cukru pudru PONADTO 10 truskawek 10 kulek kokosowych lu Rafaello SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt kakaowy Białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około

RAROSSA
SERNIK NA ZIMNO 236

kokosowych 8 łyżeczek żelatyny 150g cukru pudru PONADTO 10 truskawek 10 kulek kokosowych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt kakaowy Białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około

RAROSSA
Tort delicja pomarańczowa 182

miałkiej kawy rozpuszczalnej np.waniliowej Polewa 100 g ciemnej czekolady 2 łyżki śmietanki 36 % Najpierw przygotowujemy biszkopt. Ubijamy białka na lśniącą i sztywną pianę.Powoli dodajemy po jednym żółtku i ciągle miksując dosypujemy partiami przesianą mąkę i delikatnie mieszamy ją z ciastem. Tortownicę smaryjemy masłem i obsypujemy mąką. Wykladamy ciasto i pieczemy ok. 20 minut w 180ºC. Chłodzimy biszkopt

Z Kuchni Do Kuchni
Omlet kokosowy z twarożkiem kokosowym i orzechami 161

Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka wiórków kokosowych   Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, zmiksować, wsypać łyżkę mąki oraz kakao i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut

Chocolate Muffin Blog
Galaretkowy szał 226

powiedział "super smaczne" :). Ciasto jest lekkie i praktycznie możecie dodać jakąkolwiek chcecie galaretkę. Składniki biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 400 g śmietany 36% 1 galaretka pomarańczowa Masa galaretkowa: 2 galaretki jagodowe (800 ml wody) 2 banany Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy(...)koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Taką masę przelewamy do przygotowanej okrągłej brytfanki (wyłożonej papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i podsypane bułką tratą). Musimy upuścić ciasto na blat lub podłogę z wysokości ok 30 cm by powietrze z dołu wyszło. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 30 min. Po tym czasie musimy je dokładnie wystudzić

Panda i jej świat
Rafaello II 114

czekolady 3 ,,Śnieżki" 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej wody 200 gram wiórek kokosowych Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i żółtka roztrzepane z octem i proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypuję mąkę i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenie  Piekarnik rozgrzewam do temp. 180'C i piekę

Ciasteczkowy Potwór
Pavlova kakaowa, Beza-Krówka 146

jedno spotkanie z przyjaciółką, a chcecie tego wielkiego 'WOW' i błysku w oku gdy wnosicie paterę z ciastem. Bądź gdy po prostu chcecie zrobić bezy o różnych smakach. Składniki: (na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm) białka z 3 jajek 200 g drobnego cukru 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki octu winnego

KreatywnePiny
Waniliowe babeczki z owocami | bezglutenowe | dietetyczne 208

być mrożone) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka aromatu waniliowego Delecta 1 łyżka stewii Przygotowanie: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać mąkę oraz proszek i zmiksować. Wlać aromat oraz wsypać stewię. Wrzucić owoce i wymieszać. Ciasto przekładamy do foremek (najlepiej sylikonowych, od papierowych bardzo słabo odchodzą) i piec

Czarnawisienka
Omlet czekoladowy z twarożkiem i orzechami 121

Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożka 3 łyżeczki jogurtu naturalnego orzechy laskowe lub migdały   Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, zmiksować, wsypać łyżkę mąki oraz kakao i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut

Chocolate Muffin Blog
Biszkopt orzechowy 160

niezwykle aromatyczny,  i bardzo mięciutki. Idealnie skomponuje się z większością tortowych kremów czy ciast.  Polecam;)  Składniki: 6 jajek 6 łyżek orzechów  3 łyżki mąki  łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru  4.5 łyżki bułki tartej Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Do masy białkowej dodać, cukier oraz żółtka, dokładnie

Krakowskie smaki Ani
Omlet czekoladowy 133

szczypta soli + ulubione dodatki: serek, nutella, owoce, dżem Rozgrzewamy patelnię. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Dodajemy po jednym żółtka nadal miksując. Wsypujemy mąkę i kakao, miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto wylewamy na patelnię posmarowaną masłem i smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Po 2-3 minutach przewracamy

Chocolate Muffin Blog
Omlet z serkiem homogenizowanym, kokosem, kakao i migdałami 153

otrębów pszennych,żytnich lub owsianych   Dodatkowo : 2-3 łyżki serka homogenizowanego ciemne kakao migdały wiórki kokosowe Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Przełożyć na talerz

Chocolate Muffin Blog
Tort jabłkowy 147

Białka ubić ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukry.  Do ubitych białek dodać rozbełtane jajka i wymieszać łyżką. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i piec około 35 min w 180 stopniach

Amatorka kuchenna
Lukrowane pierniczki 221

zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.Lukier:2 białka, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Lukier przełożyć

Z miłości do słodkości
Jaglane pierniki bezglutenowe 248

przyprawy do piernika 1 jajo 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki naturalnego kakao 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową. Wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 10 minut. Lukier:    Składniki:       1 białko     cukier puder, ilość dawkujemy podczas  miksowania     barwnik spożywczy

Apetyczna babeczka
Paszteciki z grzybami 158

przekładamy na patelnię z olejem i podsmażamy na niewielkim ogniu do zrumienienia.    Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy.     Wycinamy prostokąty.    Nakładamy farsz  i zwijamy paszteciki. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.    Smarujemy roztrzepanym białkiem jajka.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Pieczemy

Maminek kulinarny
Brzoskwiniowe wydmy Siostry Anastazji 12526

prawdę warto. Są też kaloryczne ale ja w trakcie jedzenia o tym nie myślę. :) Tym razem ciasto z kremem budyniowym na bazie soku z brzoskwiń, bakaliowy biszkopt i z galaretką. Zrobiłam małe modyfikacje wg oryginału. Składniki: Biszkopt bakaliowy 8 białek 3 żółtka 150 g cukru 100 g orzechów włoskich mielonych 100 g orzechów włoskich krojonych 50 g kokosu

Ala piecze i gotuje
Rogaliki drożdżowe z konfiturą 274

ciepłe miejsce. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła ciasto kroimy na trójkąty tak jak pizze na każdą " podstawę trójkąta"  nakładamy konfiturę... Zwijamy a następnie boki ściskamy i formujemy kształt rogala.Wierzch smarujemy białkiem Pieczemy aż rogaliki się zarumienią

NaKońcuJęzyka
Drożdżowy wieniec z dżemem 144

Układamy pierwszy okrąg w formie i smarujemy go dżemem. Nakładamy na wierzch drugi okrąg ciasta i zlepiamy brzegi. Wycinamy 8 części ale nie wycinamy ich do samego środka  okręgu.  Każdy kawałek obracamy kilka razy. Gotową gwiazdę smarujemy białkiem i wykładamy do nagrzanego pieca. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie