Seromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Do warstwy makowej dodałam orzechy włoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Spód(...)wszystko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min. Następnie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno prostokątnej formy (forma mierzona u góry: 24 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około
Oryginalny smakSiedząc i przeglądając przepisy na święta oraz sylwestra, zauważyłam ciasto, które, dawno temu, obiecałam sobie wypróbować. Nie żałuję, chociaż nie wiedziałam jaki będzie końcowy efekt. Przyznam szczerze, że mogłoby być lepiej, ale jak na pierwszy raz to nie jest całkiem źle. Mogłam jeszcze dłużej potrzymać go w lodówce, ale zasugerowałam się prośbą mojej córki(...)waniliowego Dodatki: 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cukru pudru kandyzowana skórka pomarańczowa Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu cukier i po jednym żółtku. Obie mąki i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam do masy jajecznej cały czas ucierając.Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę
Ciasteczkowy Potwórwyszło smaczne. Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę , gdzie tym razem królują jagody. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 200 g jagód 1 łyżeczka mąki tortowej cukier puder do oprószenia Białka oddzielić od żółtek. Białka zmiksować(...)około 3 minuty. Następnie zmniejszamy obroty miksera na jeszcze mniejsze i dodajemy kolejno jajka, a potem olej. Następnie dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy partiami do ciasta, delikatnie mieszając. Formę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć delikatnie ciasto. Jagody wymieszać z mąką i wyłożyć na ciasto. Piec w temp. 170 stopni tak około
Ewusiowe Smakimoje pierwsze, takie prawdziwe podejście do ciasta drożdżowego, do tej pory lepiej się czułam przy gotowym francuskim czy własnoręcznie robionym kruchym. Ale zamarzyły mi się rogaliki. Z czekoladkami w środku (na których nadmiar wręcz cierpię). I oto są, z przepisu z bloga Przy kuchennym stole . Polecam! U mnie już wszystkie zjedzone ;) Składniki (na 24 rogaliki): 3 szklanki mąki pszennej(...)wyrośnięty zaczyn, skórkę z cytryny, 2 całe jajka, oraz utarte z cukrem żółtka i ubite białka. Wszystkie składniki połączyć wyrabiając dłonią (chwilkę, do połączenia składników). Następnie dodawać po trochu roztopiony tłuszcz - wyrabiać za każdym razem, aż do wchłonięcia całego dodanego tłuszczu przez ciasto. Ciasto będzie gotowe, kiedy będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć czystą ściereczką
Pasja Smakuśrodek ciasta i delikatnie łączę żeby nie wypłynęło ( dokładnie widać to na filmie ). Ciasto na początku zagniatam delikatnie do środka żeby nie wypłynęły składniki i wyrabiam kilka minut na jednolitą gładką i lśniącą masę – jeżeli zdarzyło by się (ale nie powinno:)że ciasto jest za suche należy dodać troszkę więcej mleka i dalej wyrabiać . Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka(...)odpoczęło. Po 30 minutach: Z ciasta odcinam kawałek ciasta i rozwałkowuję na grubość około 3 mm aby ciasto nie kleiło się do blatu, blat podsypuję delikatnie mąką a wałek smaruję mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam foremką krążki – wielkość krążków zależy od tego jak duże ciastka chcemy upiec (ja wykrawałam krążki szklanką ). Teraz krążek ciasta składam na pół i nacinam
Uwaga Babcia Gotujemleczną czekoladą. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i wodą na jednolitą masę, a następnie dodać ubitą pianę, mąkę oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Opcjonalnie dla poprawy koloru można dodać odrobinę żółtego barwnika, ale nie koniecznie. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszce z piekarnika
Świat CiastaDzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów. Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam… Porcelana ze sklepu(...)mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko
Mała CukierenkaDzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów. Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam… Porcelana ze sklepu(...)mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko
Mała CukierenkaLekki i puszysty- taki właśnie jest sernik na bazie jogurtu greckiego. Jest to ciasto pieczone a wygląda i smakuje jak sernik na zimno. Przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu- jest to idealny przepis na osłodzenie sobie początku tygodnia. Tuż po wyjęciu z piekarnika wypiek trzęsie się jak galareta, ale nie trzeba wpadać w panikę- po schłodzeniu jak najbardziej nadaje się(...)ziemniaczaną, roztopione masło, nasionka wanilii. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Łączymy delikatnie z masą jogurtową. Wylewamy na biszkopty, pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odkrawamy brzegi, dzięki czemu środek ciasta się nie zapadnie. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i tężejącą wylewamy na wystudzone ciasto
Wrzosowa Polanaproszkiem do pieczenia i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek oraz dodać cukier - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Krem: miękkie
Bon Appetit Małgorzatykońcu dodajemy obie mąki i jeszcze chwile miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno w osobnym naczyniu, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łopatką. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w małą kostkę, dodajemy do masy, mieszamy. Wylewamy ciasto na wytłuszczoną i wysypaną grysikiem blachę. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180st
Gotowanie moimi oczamimąki pszennej 100 g cukru 140 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Wszystkie składniki, oprócz kakao wrzucamy do miski. Zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Owinięte w folię wkładamy na czas przygotowania masy serowej do zamrażalnika. Masa serowa: 500 g zmielonego dwukrotnie twarogu(...) ubijamy oddzielnie. Ucierając dodajemy mąkę. Na sam koniec dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy. Wsypujemy bakalie, ekstrakt z wanilii i delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Następnie dno tortownicy wykładamy jasnym kruchym ciastem, najlepiej palcami rozciągając i dociskając. Wlewamy masę serową. Przykrywamy ciemnym ciastem (ja ciasto
Made By Mom And Sondrobnego cukru 4 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat waniliowy lub rumowy Lemon curd: 3 duże cytryny (skórka i sok) 100 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 żółtko SPÓD: Herbatniki rozkruszyć przy pomocy wałka do ciasta, masło rozpuścić. Masło wlać do herbatników, wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę
Cakes By Kejtchcialabym zaproponować ciasto z truskawkami. Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje dużo czasu, a jest bardzo smaczne. Idealne do kawy, herbaty, albo poprostu kubka mleka. Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 100g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 300g truskawek Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania(...)gładkiej masy. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Powoli wlać roztopione i wystudzone masło. Odstawić mikser i mieszając delikatnie łyżką wsypywać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylać do tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch poukładać umyte, osuszone i przekrojone na połówki truskawki. Każdą delikatnie wcisnąć w ciasto. Piec 55 minut
kuchnia doskiJest to super pomysł na stosunkowo niskokaloryczny deser. Ja zazwyczaj przygotowuję sobie galaretkę z ulubionymi owocami w plastikowych pojemnikach i zabieram na deser do pracy. Ostatnio szukałam pomysłów na ciasto z dodatkiem galaretki. Wszędzie jednak królują przepisy na serniki na zimno, za którymi osobiście nie przepadamy. W końcu wpadłam na pomysł ,aby masę z sernika na zimno zastąpić tradycyjną, pieczoną(...)proszku. Cały czas miksować na niskich obrotach. Na końcu dodać ubite białka z cukrem. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli wierzch ciasta spiecze się zbyt mocno można temperaturę obniżyć do 160 stopni. Po upieczeniu ostudzić
Mania Gotowania