kokosu przedstawiam przepis na to pyszne ciasto. Składniki: 3 jajka 1/3 szkl cukru 1/3 szkl mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 700 ml mleka 2 budynie waniliowe w proszku 1,5 szkl wiórków kokosowych+1/2 szkl do dekoracji 200 g białej czekolady 250 g masła garść płatków migdałowych Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy(...)najmiejszych obratach miksera aż cukier się rozpuści.Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując.Na samym końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Jeszcze chwilę miksujemy i wylewamy ciasto na blaszkę(dno smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą,boki zostawiamy suche),wyrównujemy.Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ciasto przez ok. 30 minut
słodkie i nie tylko historie kulinarnepo trochu dodawać żółtka i bardzo powoli i delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki. Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone. Ciasto zważyć i podzielić na 6 części. Do każdej części dodać odpowiedni barwnik. Ciasto wylać do formy, piec
Mama Gotujeod żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem, mlekiem i mąką oraz proszkiem, na koniec dodać ubite białka na sztywno i delikatnie połączyć. Jabłka umyć, obrać , wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na 1 cm plastry. Plastry jabłek zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Po wyjęciu osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Podawać
Camilla w kuchnistopni piekarnika i piec 20 minut. Dodatkowo: 150 g cukru pudru 50 g orzechów włoskich Orzechy posiekać. Białka ubić na sztywno. Kolejno, łyżka po łyżce, dodawać cukier, miksując na wolnych obrotach po każdym dodaniu. Pianę wyłożyć na gorące, upieczone ciasto, posypać orzechami i wstawić do piekarnika na 30 minut, zmniejszając temperaturę do 140 stopni. Po tym czasie zmniejszamy
kulinarnyswiatdomiwanilii i jeszcze chwilę miksuję. W drugiej misce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodaję mleko, ostudzone masło, przesianą mąkę, sok z cytryny o skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszam drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładam do wysmarowanej masłem formy do babki i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut
Mango Papajadołek dodajemy żółtka, sól, śmietanę oraz ocet. Zagniatamy ciasto i dokładnie wyrabiamy, aż pojawią się pęcherzyki powietrza w cieście. Rozwałkowujemy placek grubości 0,5 cm. Za pomocą szklanki, literatki i małego kieliszka wykrawamy kółka. Duże kółko smarujemy na środku roztrzepanym białkiem nakładamy średnie kółko które również smarujemy białkiem, nakładamy małe kółko przyciskamy palcem na środku.W ten sposób
kgwjanczeworozwałkowane ciasto wykładamy masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie rozsmarowujemy. Zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części. Zaplatamy warkocz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warkocz smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałów. Odstawiamy na około 20-25 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około
Sama słodycz i szczypta chilikawałkami owoców :) Składniki: 50g mąki żytniej razowej typ 2000 100ml maślanki 1 jajko (może być samo białko) opcjonalnie: stewia/erytrol/ksylitol/fruktoza do smaku opcjonalnie: jabłko/śliwki Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w jednej misce, tak, by nie było grudek. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać trochę wody gazowanej, zwykłej lub maślanki :) Jeśli chcemy
Jak gotować i nie zwariowaćjajka. Lukier: 10 dkg cukru pudru Diamant z aromatem waniliowym lub dodatkiem kakao, 1 białko. Wykonanie: Podgrzewamy miód aż do zagotowania.Przesiewamy makę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło. Wsypujemy cukier, przyprawę korzenną, pioszek do pieczeni. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy je, wycinamy pierniczki. Układamy delikatnie na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłozonej pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Anioły w kuchnicukru pudru 1 białko sok z połówki cytryny PRZYGOTOWANIE W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko i mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Dodajemy miodową masę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na pół godziny
Moje Kuchenne Rewelacjepo trochu dodawać żółtka i bardzo powoli i delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki. Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone. Ciasto przełożyć do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 o C przez
Mama Gotujeolej do smażenia Pomarańcze pokroić w równe pół cm krążki i zalać rumem. Odstawić.Oddzielić białka i ubić pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wlewać wino i mieszać. Dodaj cukier i żółtka. Teraz delikatnie dodawaj pianę. Ciasto ma być lekkie i puszyste. Zanurzaj krążki w cieście i smaż na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku. Jedz
AZgotuj!wszystkie składniki, drożdże utrzeć z cukrem, wymieszać, wyrobić ciasto i odstawić na 30 min do zamrażarki. Następnie rozwałkować ciasto i małą szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać małe pierożki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować wierzch pierożków rozmąconymi białkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Polecam również pozostałe "pierogowe" przepisy: Prawdziwe pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi
Tradycyjna Kuchniałyżki sera białego Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego orzechy włoskie Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i ser, zmiksować, wsypać łyżkę mąki, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut
Chocolate Muffin Blogwyrabiać, pszenicy to nie szkodzi, ale nie ma takiej potrzeby, wystarczy chwila. Z gotowego ciasta odrywamy mniejsze kawałki (ciasto nie powinno się kleić, powinno być także bardzo elastyczne). Z każdego kawałka formujemy kulkę, którą następnie rozpłaszczamy dłońmi, smarujemy delikatnie rozbełtanym białkiem, nakładamy konfiturę lub świeże (lub mrożone) owoce, pokrojone na mniejsze kawałki (gdy są duże), posypujemy kruszonką, ja dodatkowo
Smaczne Zdrowe