Dzisiaj jedno z moich ulubionych ciast :). Przepyszne, proste ciasto z musem truskawkowym i śmietankową pianką. Fantastycznie pachnie truskawkami i wanilią. Lekkie, smaczne, owocowe, znika błyskawicznie. Na jednym kawału nie można poprzestać. Wspaniałe na lato, bardzo polecam. Zamiast truskawek możemy użyć innych owoców np.: jagód, porzeczek, malin, wiśni. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits oraz White(...)mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko
Mała Cukierenkawstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 - 40 stopni w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy, ciasto należy wyjąc z piekarnika. Składniki na krem czekoladowy: 230 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki) 5 łyżek wody 2 duże jajka 1 łyżka rumu lub wódki(...) wraz ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Ubite białka połączyć bardzo delikatnie z czekoladową masą. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej masę czekoladową i wszystko dokładnie, delikatnie wymieszać. Gotowy krem wstawić na ok 1 godzinę do lodówki aby stężał. Jedną część wystudzonego ciasta posmarować kremem i przykryć drugą połową. Składniki na polewę czekoladową
Na słodko lub wytrawnierozpuszczone masło oraz pozostałe składniki. Posiekaj czekoladę, ubij na sztywno białka. Łyżką wymieszaj białka z masą, dodaj na koniec czekoladę. Formę do babki wysmaruj masłem, następnie obsyp bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Do formy wlej ciasto, wyrównaj delikatnie. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Upieczone
Garniec Magaliemasła 82%, 2 łyżeczki cukru waniliowego. Przygotowanie: Biszkopt: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Na wolnych obrotach dodajemy stopniowo cukier, żółtka jaj, olej, mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i na końcu kakao. Masa musi być ciemnoczekoladowa, jeśli ma jaśniejszy kolor to dodajcie jeszcze trochę kakao. ciasto przelewamy na blaszkę ok. 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia
Aga w kuchniciasta, ale nie dominuje nad częścią białą-serową a idealnie z nią współgra. Sernik idealny na świąteczny stół, jak również na każdą inną okazję. Zachwyci Was. Polecam! Składniki na ciasto: 270 g mąki pszennej 330 g cukru 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 5 łyżek wody Margarynę(...) ubijamy oddzielnie), przestudzone masło i na samym końcu ubite białka i 50 g kokosu. Na niskich obrotach miksera lub za pomocą łyżki mieszamy do połączenia się składników. Wykonanie: Formę okrągłą o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno boki smarujemy masłem. Wlewamy ciemne ciasto. Na ciemne ciasto kupkami nakładamy masę serową. Rozprowadzamy i wyrównujemy. Wkładamy
Made By Mom And Sonplaży. Możemy gofry także przygotować samodzielnie w domu. Przepis na gofry jest niezwykle prosty. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników i mikser (niekoniecznie, można użyć łyżki i ręcznej trzepaczki do białek lub rózgi) oraz gofrownica, która odgrywa bardzo dużą rolę. Ważne jest, aby miała ona odpowiednią moc, czyli minimum 800W, wówczas gofry będą idealnie chrupiące i puszyste(...)dodać cukier wanilinowy, olej rzepakowy i żółtko jajka. Białko wbić do oddzielnego naczynia. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Mąkę i pozostałe składniki dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Do mieszania można użyć łyżki lub miksera na wolnych obrotach. Następnie dodać ubitą pianę z białek i delikatnie łyżką wymieszać. Przy
Danka Pichcigalaretka wiśniowa zrobiona wg przepisu na opakowaniu (odrobinę zmniejszamy ilość wody)Sposób wykonania:1.Robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem kolejno żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia, a na koniec olej. Na wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę wykładamy ciasto, pieczemy w 180 st. C przez 35-40 minut do suchego patyczka. Dobrze studzimy, kroimy
Kuchnia domowa Aniraczej wszystko smakowało jak cukier w czystej postaci. Dobrze jest zadbać o smak zwłaszcza świątecznych potraw - w końcu okazja wyjątkowa, ale tym razem po raz pierwszy nasze pierniczki i ciasta będą pięknie wyglądały i nie stracą, a wręcz zyskają na smaku dzięki dekoracjom. BISZKOPT (który zawsze się udaje!): KREM: 5 zimnych jaj 300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % szczypta(...)dość wysokim naczyniu, bo mieszanina będzie zwiększała swoją objętość. Powoli dolewamy masę żółtkową do białek ciągle miksując. Do szklanki wsypujemy budyń, przyprawę korzenną i dopełniamy mąką, mieszamy. Do powstałej masy białkowo - zółtkowej stopniowo dodajemy sypkie składniki. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką, starając się napowietrzać ciasto. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem lub 190 góra/dół przez
Kuchnia od dwojgaproszku do pieczenia 1-2 łyżki wody Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać, razem z wodą, do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około
Domowa cukiernia Ewyprzykryciem w ciepłe miejsce. Drożdże powinny zacząć pracować, pienić się. Po tym czasie wlewamy pozostałe letnie mleko z tłuszczem, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i ponownie zostawiamy do napuszenia, około 30 minut. Ciasto ponownie delikatnie wyrabiamy, lekko podsypując mąką. Rozwałkowujemy na prostokąt około 35 x 40 cm. Marcepan, migdały, obrane i pokrojone na kawałki jabłko, konfiturę i żółtko umieszczamy(...)misie miksera. Ucieramy do połączenia się składników, marcepan powinien nam się ładnie utrzeć. Rozwałkowany prostokąt przecinamy na pół. Każdą połowę smarujemy przez środek masą, boki smarujemy białkiem. Zwijamy w rulon, dociskając boki, by się skleiły. Z dwóch cżęści splatamy warkocz. Smarujemy śmietaną kremówką. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 30 minut. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni
Made By Mom And Sonstopniowo mąkę,rozpuszczone masło i starte jabłka W następnej kolejności wsypać przyprawę i sodkę Białka ubić na pianę i dodać delikatnie do masy - wymieszać Piec około 40 - 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni C. Jeśli jabłka będą za soczyste , to ciasto może mieć zakalec.Kroić dopiero po przestudzeniu ! Ja piekłam w foremce na babkę
Proste Potrawydzięki użyciu mąki orkiszowej i małej ilości cukru można zjeść je bez wyrzutów sumienia. ;) Ciasto: 4 jaja 5 łyżek cukru 7 łyżek mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek zmielonych orzechów włoskich 3 marchewki 1 łyżka oleju szczypta soli Ubijamy białka z solą, wsypujemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany.Dalej ubijając dodajemy żółtka(...)minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Dodajemy galaretkę oraz żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia. Ciepłą masę wykładamy na pierwszą część przekrojonego ciasta. Masa serowo śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 2 opakowania serka almette jabłko gruszka cukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka) czekolada do dekoracji Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem
Cynamonowe szczęściekroimy na grubsze plasterki. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i nadal ubijamy. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy skórkę z cytryny. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy połowę ciasta i układamy połowę jabłek. Następnie wlewamy resztę ciasta
My simple kitchenmasła 1 białko jajka 125 ml mleka 2 łyżki sody oczyszczonej DODATKOWO: 2 jajka posypka owocowa Decorada marki Delecta 800 g mąki pszennej kamyczki czekoladowe Decorada marki Delecta 200 g mąki razowej* 4 łyżki przyprawy do piernika NADZIENIE: 1 czubata łyżka kakao 2 słoiczki marmolady, powideł lub gęstego dżemu * można zamienić na pszenną CIASTO: Mleko wyciągamy z lodówki(...)miski wsypujemy mąkę, kakao i przyprawę korzenną. Sodę rozpuszczamy w mleku i dolewamy do suchych składników. Dodajemy przestudzone masło, miód i jajko i wyrabiamy ciasto. Produkty można dodawać stopniowo i zacząć od wyrabiania ciasta mikserem. Na końcu jednak trzeba je wygnieść ręką, aby miało jednolitą, gładką konsystencję. Masę, w zależności od tego, jak bardzo jest ciepła, odstawiamy
Kuchnia od dwojga