ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:506/932)

Ciasto "Pianka" 148

puder sok z 0,5 cytryny 150 ml wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, ubijamy dalej. Gdy masa będzie ubita ( nie będzie wyczuwalny cukier) dodajemy stopniowo po 1 żółtku i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy o wymiarach 35x28 cm. wyłożoną papierem pergaminowym

kgwjanczewo
Rolada w kropeczki z musem czekoladowym i nektarynką. 130

robić palcem ;) ) i na papierze do pieczenia robimy kropeczki. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Gdy piana jest już sztywna dokładamy po jednym żółtku dalej ubijając do połączenia składników. Następnie dodajemy  mąkę z proszkiem do pieczenia w 4 partiach mieszając delikatnie. Ciasto wylewamy na blachę  i delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy

Symfonia smakowa
Bananowy Kuba 236

Przepyszne ciasto na każdą okazję. Pięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje. Składniki: 5 jajek 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego  5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 900 ml soku pomarańczowego ( ja dałam Pysia) 3 opakowania budyniu śmietankowego bez dodatku cukru 500 gr śmietany(...)oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy do białek cukry ( poza cukrem pudrem) i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po żółtku,wlewamy olej - w dalszym ciągu miksując. Wsypujemy do masy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia mieszając łyżką aby puszysta masa nam nie opadła.  Ciasto wylewamy do dużej wysmarowanej tłuszczem blachy i pieczemy w temp

W Moim Magicznym Domu
Kruche ciasto z porzeczkami, budyniem i bezą 166

porzeczek ok. 500 g umytych i osuszonych czerwonych porzeczek Schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach  20x30 cm, uprzednio natłuszczoną i oprószoną bułką tartą. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor.  Beza 5 białek 100 g cukru pudru łyżka soku z cytryny łyżka(...)skrobi ziemniaczanej Białka rozmiksować ze szczyptą soli. Ubijać na wysokich obrotach stopniowo dodając cukier (najlepiej po łyżce) do uzyskania sztywnej piany.Pod koniec wymieszać z sokiem z cytryny i skrobią ziemniaczaną. Na podpieczonym spodzie rozsmarować dżem, nałożyć warstwę budyniu, wyrównać szpatułką. Wyłożyć porzeczki, na wierzch położyć bezę i wstawić do piekarnika. Piec przez kolejne 20 minut, później zmniejszyć temp

Kuchnia Ellie
Clafoutis z pomarańczą i czekoladowymi kropelkami. 114

już wiecie bardzo lubię ciasto i zawsze muszę mieć coś upieczone:) Dzisiaj zapraszam na Clafoutis z pomarańczą i czekoladowymi kropelkami. Pyszne i lekkie ciasto, proste w przygotowaniu :) Ciasto upiekłam w foremkach PAPILART Zapraszam do wypróbowania :) Składniki :     3 jajka 5  łyżek mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy(...)średnicy 12 cm i wysokości 3 cm Wykonanie : Białka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.Następnie dodajemy mąkę tortową z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i śmietankę. Na samym końcu dodać kropelki czekoladowe i mieszamy. Do połowy foremek nałożyć ciasto a następnie obraną i pokrojoną w kostkę pomarańczę

Sama słodycz i szczypta chili
Piernik przekładany bitą śmietaną. 141

wody  Sposób wykonania :  C iasto : Białka ubij na sztywno, dodaj stopniowo cukier dalej ubijając. Następnie dodaj żółtka wymieszane z octem, lekko wymieszaj. Teraz dodaj przesianą mąkę , wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą , olej i na końcu miód, wymieszaj wszystko razem delikatnie, aby wszystkie składniki się połączyły. Gotowe ciasto wylej do formy wyścielonej papierem do pieczenia

Przepisy i porady kulinarne
Jabłka pod kokosową pierzynką... 138

mąki ziemniaczanej; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijać do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy i piec w temperaturze

In my kitchen
Ciasto czekoladowe z bezą orzechową 178

mojej stronie WŻ- http://www.wielkiezarcie.com/recipe92022.html ), jest nieco gliniaste. Połączenie czekolady z orzechową bezą jest naprawdę ciekawe. Powidła śliwkowe idealnie przełamują słodycz bezy i świetnie podkreślają smak czekolady. Polecam!! Ciasto czekoladowe z bezą orzechową       Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm Spód czekoladowy: ·          250 g mąki(...)Piec 35 minut. W tym czasie należy przygotować bezę. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Gdy już będą ubite dodać mąkę, ocet i mód. Następnie cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż beza będzie lśniąca. Na końcu dodać orzechy i delikatnie połączyć z bezą. Następnie wyjąć ciasto, posmarować je powidłami i nałożyć bezę. Zmniejszyć temperaturę

Mania Gotowania
Puszyste placki z jabłkami 160

Ilość mąki podana jest orientacyjnie. Różna będzie wielkość jajek jakie dodacie, mąka której używacie na co dzień może również zbierać inną ilość płynów. Dlatego jeśli trzeba, dodajcie więcej mąki. Ciasto powinno być dość gęste – jak gęsta śmietana. Drukuj Puszyste placki z jabłkami window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 jajka 2 jabłka 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu(...)Mąkę mieszamy z żółtkami i mlekiem. Dodajemy jabłka. Dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Smażymy placuszki na złoto z obu stron. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/puszyste-placki-jablkami/ BosowKuchni     Artykuł Puszyste placki z jabłkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Torcik rabarbarowy z kremem i truskawkami 113

sezonu rabarbarowego staram się korzystać na maxa! Zrobiłam już ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką . Zrobiłam też smakowite drożdżówki … więc teraz przyszła pora na ciasto biszkoptowe. Żeby mogło zachwycać nie tylko podniebienie , ale i oczy przygotowałam je w formie torciku! Delikatny biszkopt przełożony słodko – kwaśnym nadzieniem z rabarbaru i kremowego serka mascarpone z wanilią …. ozdobione puszystą śmietaną(...)oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę powoli dosypując cukier. Gdy białka będą ubite powoli, po jednej łyżce dodajemy żółtka rozkręcone wcześniej z łyżeczką wody. Na koniec również porcjami wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy ok. 15 minut. Wylewamy ciasto na małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut

Ostra na Słodko
Torcik różany 221

różanej  Biała oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy sztywno, po czym kolejno dodajemy po łyżce cukru. Gdy masa będzie już szklista, dodajemy po jednym żółtku i ubijamy, aż do uzyskania pęcherzyków powietrza. Na koniec dodajemy łyżkę wody różanej, po czym wsypujemy stopniowo przesianą mąkę, ale już powoli łyżką najlepiej drewnianą, żeby ciasto nie opadło i było dalej ładnie

Sajkofanka smaku
Wielkie zakupy i tort na urodziny. Kokosowo-truskawkowy 173

zakupach, rozochoceni mimo rachunku, który przyprawił mnie o lekką palpitację, pojechaliśmy do rodziców C. podzielić się wrażeniami i nieco odsapnąć. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym w zanadrzu nie miała ciasta. Tym razem nie jakiegoś zwykłego placka, ale pełnoprawnego, choć niewielkiego tortu. Długo się zastanawiałam, co by tu mu tym razem upiec. W końcu postawiłam na najprostsze rozwiązanie, czyli ulubione smaki(...)truskawek wierzch: 175 g śmietanki kokosowej 1 łyżeczka cukru pudru truskawki chipsy kokosowe Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier i cukier waniliowy. Po jednym dodać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.  Mąki przesiać, partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać wiórki kokosowe, połączyć. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kajmakowe love 164

lodówki Jest to biszkopt przekładany masą kajmakową, bananami, bitą śmietanką i kremówką kajmakową. Ciasto dla wielbicieli kremowych smaków. Składniki na tortownicę 21 cm: Składniki na biszkopt: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 3 łyżki i 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej(...)gdybyśmy miksowali mikserem (nawet na najniższych obrotach), biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 20 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie

moj przepis na
Jabłkowo-orzechowe cudo 233

cudo powstało z pomieszania dwóch przepisów i jak dla mnie jest jednym z ulubionych ciast. Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 5 dużych kwaskowatych jabłek 1 galaretka agrestowa 3/4 szklanki cukru Masa orzechowa: 200 g orzechów włoskich 200 ml śmietany kremówki(...)przygotowania: 1.Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. Studzimy

Na Ciasteczkowych Papierach
WIŚNIOWY POEMAT 165

SKŁADNIKI Biszkopt: forma 24x38 cm 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 6 jajek 2 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kruche: forma 24x38 cm 1,5 szkl. mąki 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 żółtka 2 łyżki śmietany Krem krówka: 1 puszka(...)nasączenia WYKONANIE   Biszkopt: Mąki, proszek i kakao mieszamy w misce. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, a następnie mąki i olej. Delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. Nasączamy herbatą. Ciasto kruche: masło siekamy z mąką, dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto, przekładamy

słodki bratek
Sernik gotowany na makowo-kokosowo-kakaowym biszkopcie 161

cieście każdy znajdzie coś dobrego dla siebie: mak, kokos, sernik. Ja uwielbiam to połączenie. Biszkopt jest wyjątkowo pulchny, delikatny, a jagody wzbogacają smak tego ciasta. Upieczony biszkopt możemy przekroić na dwie lub trzy warstwy - tak jak lubicie. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1/3 szklanka oleju(...)jagody polewa czekoladowa wiórki kokosowe Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe

Salonik smaków