kilometr, zmotoryzowany nie jestem... O nieeee! Na pewno nie! Zostaję w domu. Ale co zrobić jak ta mi na kanapie marudzi? No coś innego zrobić :) Z czego można zrobić ciasto jakieś? Nie mam pojęcia, może pszenna pełnoziarnista się nada? Akurat miałem taką z naturo.pl . No to szybkie myślenie, opracowanie receptury i ogień! 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g masła(...)mleko i miarę możliwości znów na jednolitą masę rozcieramy. Jajka (białka razem z żółtkami) ubijamy mikserem na puszystą masę, tak z 5-7 minut nam to zajmie. Potem jajka przelewamy do reszty składników i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Jak dokładnie wymieszamy to przelewamy do foremki na ciasto, na górę kładziemy ananasa (lub inne owoce, które lubimy) i pieczemy
Marder&Marder Manufactureboków. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze(...)nożem brzegi biszkoptu od tortownicy. BEZA: Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C . Dno tortownicy (bez obręczy) wyłóż papierem pergaminowym, tak, żeby wystawał poza jej brzegi. Białka wlej do wysokiej miski i spień na niskich obrotach (uważaj, aby nie było w nich ani odrobiny żółtka, bo piana się nie ubije!). Następnie zwiększ obroty i ubijaj
Słodko-Słony Świat Ilonymasła Sposób wykonania : Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Gdy piana będzie gotowa dodać do niej resztę składników i dokładnie wymieszać. Tortownicę ( najlepiej z kominem) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać do przygotowanej tortownicy gotowe ciasto. Wyjąc pestki
Na słodko lub wytrawniebabeczki to pyszne połączenie ciasta kakaowego i sera . składniki suche : 2 filiżanki mąki 1/3 filiżanki kakao 1 łyżeczka proszku szczypta sody 1 filiżanka cukru 1 cukier waniliowy składniki mokre : 4 łyżki masła 2 jajka 1/2 filiżanki mleka wykonanie: Masa serkowa ; 225 g serka waniliowego z czekoladą 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 jajko Białko ubić , serek wymieszać z mąką , dodać(...)misce mikserem na niskich obrotach wymieszaj , jajka, masło i cukier ,na biały krem .dodaj mleko. Następnie małymi partiami dodawaj składniki suche nadal mieszając. Do malutkich papilotek nakładaj po łyżce ciasta na wierzch po łyżeczce serka. Piec w temp 180 st do suchego patyczka. Wierzch posmarować karmelem i udekorować według uznania
Sama słodycz i szczypta chiliopakowanie przyprawy do piernika garść orzechów włoskich 2 łyżeczki sody Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i zmiksować. Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą. Suchą mieszankę wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Dodać mleko i wymieszać delikatnie łyżką. Gdy ciasto przyjmie płyn wmieszać podobnie powidła. Mieszając cienką stróżką wlać olej i mieszać
Chocolate Muffin Blogręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równe części. Wkładamy na około 30 minut do lodówki.Jabłka smażone:1 kg jabłek, najlepiej renety 120 g cukru kryształu 3 łyżki zimnej wodyJabłka obieramy, kroimy w plasterki. Smażymy razem z cukrem i wodą, gdzieniegdzie mogą być większe kawałki jabłek. Usmażone odstawiamy do ostygnięcia.Kokos:6 białek 150 g cukru kryształu(...)mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników.Wykonanie:Formę o wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia. Dłońmi lub rozwałkowując nakładamy jedną cześć ciasta kruchego. Na to wykładamy ostudzone smażone jabłka. Na jabłka wylewamy kokos. Na kokos wylewamy orzechy. Wszystko przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego kruchego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy
Made By Mom And SonPyszne, wilgotne i proste ciasto – idealne do popołudniowej kawy. Przygotować je możemy z ulubionymi owocami. Ja polecam również wersję ze śliwkami :) Składniki (foremka 40x28): 390 g mąki tortowej, 300 g cukru, 4 jajka, ¾ szklanki kwaśnej śmietany, ¾ szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, 2 łyżki soku z cytryny, puszka brzoskwiń, cukier puder, szczypta(...)sokiem z cytryny i wlać cienkim strumieniem do białek stale mieszając mikserem na średnich obrotach. Do masy wlewać porcjami olej, następnie śmietanę i dalej ubijać na średnich obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy – miksować na małych obrotach do czasu połączenia się składników. 2/3 ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki
Nie tylko w kuchnimiski przesiać mąkę, wymieszać z solą i cukrem. Dodać wyrośnięty zaczyn, jajko i żółtko, zagnieść. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie, nielepiące ciasto. Odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 3 części. Z każdej uformować dość długi wałeczek, skleić ze sobą po jednym końcu każdego wałeczka, zapleść(...)wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Masło na kruszonkę rozterzeć palcami z cukrem i mąkę. Kruszonka powinna mieć grudkowatą konsystencję. Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką. Piec 30 minut w 190 st. C. Ostudzić na kratce. Smacznego! Oczywiście nie obyło się bez przygód - kiedy miałam już wszystko przygotowane do pieczenia, okazało się
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej - cukier puder Przygotowanie: Masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier oraz żółtka i ekstrakt. Miksujemy z masą czekoladową, mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego
Zainspirowana w kuchnigrubości 0,5 cm. Wyrośnięte ciasto wymieszaj. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej. Plastry jabłek obtaczaj w cieście drożdżowym i kładź na rozgrzaną patelnie. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj polane miodem. Smacznego :) 1 porcja zawiera średnio: energia: 348 kcal białko: 12 g węglowodany: 66 g błonnik: 5 g tłuszcze: 6 g cholesterol
Kuchnia bezglutenowacukrze skórkę pomarańczową. Wprost do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pianę z białek. Mieszamy szpatułką lub łyżką, do połączenia składników w gęstą masę. Na patelni podgrzewamy klarowane masło lub olej. Łyżką (zamoczoną w gorącym oleju) nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na patelnię. Smażymy na średniej mocy palnika, przez
cool and mintyorzechów opakowanie śnieżki 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 100 g czekolady 2 łyżki mleka posypka czekoladowa Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem lub silikonowej macie do rolad .Wstawić do piekarnika
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawodnej, Wystudzić, dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek, pod koniec dodając cukier. Następnie dodać czekoladę, cały czas miksując na wolnych obrotach. Potem mąkę z proszkiem do pieczenia,. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec
zadanie-gotowanie