ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:514/932)

Tort Szwarcwaldzki 968

wiśni w alkoholu poj. 330 ml. 1 opakowanie wiśni kandyzowanych 200 gram gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Mini torcik czekoladowy 169

czekoladowe białe listki melisy posypka czerwona cukrowa Przygotowanie : Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i olej i barwnik,  dalej ubijać. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy o wymiarach,  spód 129x125 mm, wysokość 35 mm Piec w 175 stop, przez

Kuchnia Danusi
Torcik bezowy z kremem jaglanym i truskawkami 215

coś wyjątkowego, więc z wielkim zapałem zabrałam się wczoraj za pieczenie tortu. Obie z mamą uwielbiamy ciasto lodowe, dlatego też stanęło przede mną niełatwe zadanie - upieczenie bezy, najlepiej idealnie kruchej i lekko ciągnącej w środku. Wszystko szło perfekcyjnie : od oddzielenia białek, po ubicie pianki z cukrem i suszenie gotowego blatu w piekarniku. Przez pierwsze 30 minut beza wyglądała

Kuchnia Ellie
TORT Z KREMEM ŚMIETANOWYM 152

śmietany kremówki 36% duże * serki mascarpone po 120g * cukier puder do smaku według uznania Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na pianę, żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać razem obie masy. Dodać pozostałe sypkie składniki przesiane przez sitko, wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wylać do okrągłej blaszki ( ja smaruję tylko spód blachy masłem i obsypuje bułką tartą). Wstawić

Zrób to smacznie
Tort z wiśniami 187

cukier i cały czas miksujemy. 3. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy do masła i mieszamy. 4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do czekoladowej masy, delikatnie mieszamy. 5. Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę ciasta. Pieczemy 10-15 minut.  6. Wyciągamy i studzimy, pieczemy drugi blat, który też studzimy. 7. Śmietanę

NA MOIM TALERZU
KOKOSANKI CYTRYNOWE 125

cukru 200 g wiórków kokosowych  sok i skórka z 1 cytryny A jak to zrobić: Białka   ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Wsypać wiórki, otartą skórkę z cytryny i wlać sok. Całość delikatnie wymieszać, przy pomocy łyżki. Z powstałego ciasta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec

Kuchnia w opałach
SLOCUM’S BUZZBITES – FALLOUT 4 – mini pączki z kremem kawowym 232

białka | 123 g węglowodanów | 53 g tłuszczu średnia porcja 685 kcal | 11 g białka | 82 g węglowodanów | 35 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. WERSJA ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI – ZACZYN (3 + 15 min) Przy świeżych drożdżach trzeba zrobić zaczyn, ale ciasto szybciej rośnie niż w przypadku użycia suszonych. W sesji fotograficznej robiliśmy przepis z drożdży suszonych, ale polecamy

Nerds Kitchen
korzenne leniwe kokosowe 160

wrzucamy do niego laskę cynamonu i gwiazdki anyżku, trzymamy na małym ogniu twaróg bledujemy z bananem i białkiem do zblendowanych składników dodajmy wiórki, cynamon i mąkę. Całość dokładnie mieszamy Jeśli woda zaczęła się gotować, wrzucamy kluseczki do garnka (jedną łyżką nabieramy ciasto, drugą przekładamy je do wody) kluseczki gotujemy ok 3-4 min  odcedzamy i nakładamy na talerzyk

healthy dreams
Krucha kokosanka 357

pudru,masła,żółtek i śmietany zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na godzinę,potem ciasto rozwałkować na wysmarowanej tłuszczem i wyścielonej papierem prostokątnej blaszce(ja użyłam nie dużego prostokąta) wstawić do lodówki na 30 min,następnie posmarować dżemem, białka ze szczyptą soli ubić na sztywno,dodać po trochę cukier, na końcu wiórki,pianę kokosową wyłożyć

Swojskie jedzonko
Omlet bounty kokosowo-czekoladowy 160

łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy 1 łyżeczka wody Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem (niekoniecznie) i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę (5 min na każdej stronie). Przełożyć

Chocolate Muffin Blog
Muffinki jajeczne ze szpinakiem 155

Dzisiaj szybka propozycja śniadaniowa. Jajka z szynką i szpinakiem, zapiekane w piekarniku niczym popularne muffinki. Polecamy słonecznie żółte i pełne białka babeczki z jajek

Ania i Marcin gotują
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI 135

Schładzamy w lodówce przez 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, termoobieg . Wstawiamy formę z ciastem i pieczemy przez około 30 minut na złoty kolor. Studzimy. Ser miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i roztopioną w kąpieli wodnej, schłodzoną czekoladą. Białka ubijamy w oddzielnej misce. Żółtka dodajemy do masy serowej i miksujemy. Dopiero teraz dodajemy białka

KuchcikoweLove
Murzynek z nutą korzenną przełożony kremem tiramisu 189

połączeniu się składników dodajemy mąkę przesianą z sodą oczyszczoną. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Po wyciągnięciu ciasta odstawiamy do ostudzenia. Miksujemy krem tiramisu z mlekiem. Ciasto przekrawamy na pół i każdą połowę nasączamy sokiem jabłkowym

Aga w kuchni
Omlet piernikowy z powidłami śliwkowymi i jogurtem 173

otrębów pszennych,żytnich lub owsianych   Dodatkowo : 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka powideł śliwkowych Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę, kakao i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Przełożyć na talerz. Foremkami

Chocolate Muffin Blog
Babeczki czekoladowe z budyniem waniliowym i figami . 121

Mieszankę razem z mlekiem dodawać stopniowo do masy maślanej.Następnie dodać wiórki czekoladowe i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka , ma być gęsty. Do foremek na babeczki lub małych papilotek nakładać po łyżce ciasta , następnie łyżeczkę budyniu i znowu łyżkę ciasta. Figi umyć i pokroić w pół plasterki ułożyć na babeczce

Sama słodycz i szczypta chili