ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:517/932)

Beza z kremem kawowo- cynamonowym i pomarańczami 184

Idealne ciasto na skuteczne zasłodzenie się w zimowy dzień? Beza :) Intensywnie słodka, z przepysznym kawowo-pomarańczowym kremem i pomarańczami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli   250 g mascarpone łyżka konfitury pomarańczowej łyżeczka cynamonu łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej   pomarańcza łyżeczka miodu cynamonowego Piekarnik nagrzewamy

Mienta blog
Jesienne ciastka - grzybki 344

nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki z jednej strony nieco grubsze, z drugiej cieńsze, tak aby zmieściły się w dziurkach wyciętych w krążkach. Grubszą końcówkę zamoczyć w białku i posypać makiem - będzie to imitacja ziemi na nóżce grzybka. Wałeczki upiec podobnie jak poprzednie elementy

Kulinarne Inspiracje
Gofry z karmelizowanym rabarbarem i marakują 186

żółtka – żółtko ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i dodaję mleko, mąkę, olej i proszek do pieczenia. Białko ubijam na sztywną pianę (dodać szczyptę soli) i delikatnie łączę z resztą składników. Rozgrzewam gofrownicę i smaruję cienko olejem. Następnie nakładam odpowiednią porcję ciasta i piekę na złoty kolor. Wykonanie – karmelizowany rabarbar: Na patelni podgrzewam cukier i roztapiam, aż powstanie karmel. Następnie

Kuchnia Bon Appetit
Tort Szwarcwaldzki 968

wiśni w alkoholu poj. 330 ml. 1 opakowanie wiśni kandyzowanych 200 gram gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Mini torcik czekoladowy 169

czekoladowe białe listki melisy posypka czerwona cukrowa Przygotowanie : Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i olej i barwnik,  dalej ubijać. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy o wymiarach,  spód 129x125 mm, wysokość 35 mm Piec w 175 stop, przez

Kuchnia Danusi
Torcik bezowy z kremem jaglanym i truskawkami 215

coś wyjątkowego, więc z wielkim zapałem zabrałam się wczoraj za pieczenie tortu. Obie z mamą uwielbiamy ciasto lodowe, dlatego też stanęło przede mną niełatwe zadanie - upieczenie bezy, najlepiej idealnie kruchej i lekko ciągnącej w środku. Wszystko szło perfekcyjnie : od oddzielenia białek, po ubicie pianki z cukrem i suszenie gotowego blatu w piekarniku. Przez pierwsze 30 minut beza wyglądała

Kuchnia Ellie
TORT Z KREMEM ŚMIETANOWYM 152

śmietany kremówki 36% duże * serki mascarpone po 120g * cukier puder do smaku według uznania Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na pianę, żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać razem obie masy. Dodać pozostałe sypkie składniki przesiane przez sitko, wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wylać do okrągłej blaszki ( ja smaruję tylko spód blachy masłem i obsypuje bułką tartą). Wstawić

Zrób to smacznie
Tort z wiśniami 187

cukier i cały czas miksujemy. 3. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy do masła i mieszamy. 4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do czekoladowej masy, delikatnie mieszamy. 5. Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę ciasta. Pieczemy 10-15 minut.  6. Wyciągamy i studzimy, pieczemy drugi blat, który też studzimy. 7. Śmietanę

NA MOIM TALERZU
KOKOSANKI CYTRYNOWE 125

cukru 200 g wiórków kokosowych  sok i skórka z 1 cytryny A jak to zrobić: Białka   ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Wsypać wiórki, otartą skórkę z cytryny i wlać sok. Całość delikatnie wymieszać, przy pomocy łyżki. Z powstałego ciasta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec

Kuchnia w opałach
SLOCUM’S BUZZBITES – FALLOUT 4 – mini pączki z kremem kawowym 232

białka | 123 g węglowodanów | 53 g tłuszczu średnia porcja 685 kcal | 11 g białka | 82 g węglowodanów | 35 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. WERSJA ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI – ZACZYN (3 + 15 min) Przy świeżych drożdżach trzeba zrobić zaczyn, ale ciasto szybciej rośnie niż w przypadku użycia suszonych. W sesji fotograficznej robiliśmy przepis z drożdży suszonych, ale polecamy

Nerds Kitchen
korzenne leniwe kokosowe 160

wrzucamy do niego laskę cynamonu i gwiazdki anyżku, trzymamy na małym ogniu twaróg bledujemy z bananem i białkiem do zblendowanych składników dodajmy wiórki, cynamon i mąkę. Całość dokładnie mieszamy Jeśli woda zaczęła się gotować, wrzucamy kluseczki do garnka (jedną łyżką nabieramy ciasto, drugą przekładamy je do wody) kluseczki gotujemy ok 3-4 min  odcedzamy i nakładamy na talerzyk

healthy dreams
Krucha kokosanka 357

pudru,masła,żółtek i śmietany zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na godzinę,potem ciasto rozwałkować na wysmarowanej tłuszczem i wyścielonej papierem prostokątnej blaszce(ja użyłam nie dużego prostokąta) wstawić do lodówki na 30 min,następnie posmarować dżemem, białka ze szczyptą soli ubić na sztywno,dodać po trochę cukier, na końcu wiórki,pianę kokosową wyłożyć

Swojskie jedzonko
Omlet bounty kokosowo-czekoladowy 160

łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy 1 łyżeczka wody Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem (niekoniecznie) i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę (5 min na każdej stronie). Przełożyć

Chocolate Muffin Blog
Muffinki jajeczne ze szpinakiem 155

Dzisiaj szybka propozycja śniadaniowa. Jajka z szynką i szpinakiem, zapiekane w piekarniku niczym popularne muffinki. Polecamy słonecznie żółte i pełne białka babeczki z jajek

Ania i Marcin gotują
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI 135

Schładzamy w lodówce przez 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, termoobieg . Wstawiamy formę z ciastem i pieczemy przez około 30 minut na złoty kolor. Studzimy. Ser miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i roztopioną w kąpieli wodnej, schłodzoną czekoladą. Białka ubijamy w oddzielnej misce. Żółtka dodajemy do masy serowej i miksujemy. Dopiero teraz dodajemy białka

KuchcikoweLove
Murzynek z nutą korzenną przełożony kremem tiramisu 189

połączeniu się składników dodajemy mąkę przesianą z sodą oczyszczoną. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Po wyciągnięciu ciasta odstawiamy do ostudzenia. Miksujemy krem tiramisu z mlekiem. Ciasto przekrawamy na pół i każdą połowę nasączamy sokiem jabłkowym

Aga w kuchni
Omlet piernikowy z powidłami śliwkowymi i jogurtem 173

otrębów pszennych,żytnich lub owsianych   Dodatkowo : 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka powideł śliwkowych Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę, kakao i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Przełożyć na talerz. Foremkami

Chocolate Muffin Blog
Babeczki czekoladowe z budyniem waniliowym i figami . 121

Mieszankę razem z mlekiem dodawać stopniowo do masy maślanej.Następnie dodać wiórki czekoladowe i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka , ma być gęsty. Do foremek na babeczki lub małych papilotek nakładać po łyżce ciasta , następnie łyżeczkę budyniu i znowu łyżkę ciasta. Figi umyć i pokroić w pół plasterki ułożyć na babeczce

Sama słodycz i szczypta chili
Tort czekoladowy z kremem jeżynowym 200

cytryny Wykonanie: obie mąki i kakao odmierzyć i dokładnie wymieszać. Jajka (w całości, bez odzielania żółtek od białek) ubić na puszysty biały kogel-mogel. W trzech partiach bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki wmieszać do jajek przesiane przez sitko suche składniki. Ciasto wylać do foremki 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (boku formy nie smarować masłem!), wyrównać szpatułką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Murzynek z żurawiną na sodzie 140

mieszam . Przesiewam mąkę z proszkiem i sodą , dodaje do masy i mieszam. Ubijam białka z odrobina soli i sztywne dodaję do masy , mieszam. Formę prostokątna do babki ale taką trochę większa wykładam papierem do pieczenia. Wylewam połowę ciasta do formy i teraz odlewam z żurawiny wodę i posypuje ja maka . Wykładam żurawinę wymieszana w mące na ciasto

Różowa kuchnia
Ciasto ze śliwkami 132

proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Gdy powstanie gęsta piana dodajemy pojedynczo żółtka i łączymy wszystko razem. Na koniec powoli wlewamy olej, nie przerywając miksowania. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.   Ciasto przelewamy do formy

magiczna kuchnia Kasi
Serniczki z ricotty 132

foremek nałożyć po kawałku papieru do pieczenia i na niego nałożyć groch lub obciążniki do ciasta. Piec sam spód ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni. Wykonanie masy serowej:  Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać ricottę, śmietanę, ubitą piane z białek oraz ekstrakt waniliowy. Upieczone spody wyjąć z piekarnika. Usunąć fasole/obciążniki i na każdy spód nałożyć serową

Mania Wypiekania
Warszawskie 93

żółtka z 2 jajek i śmietanę. Gdy składniki się połączą, wyrobić rękami. Ciasto rozwałkować w połowie ciasta wykrawać szklanką pełne krążki, następnie w drugiej połowie połowie wykroić posługując się kieliszkiem dziurki do nałożenia powideł. Na 2 głębokich talerzach przygotować kolejno białka z 2 jajek oraz cukier. Ciastka z dziurką zanurzyć jedną stroną w białku a następnie

Kuchenne aromaty
Amerykańskie naleśniki ze świeżym musem jabłkowo-cynamonowym 208

jabłkowy: - 5 jabłek - duża łyżka masła - sok z połowy cytryny - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka cynamonu Ciasto: Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i dodajemy aromat wanilinowy, następnie dodajemy roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wszystko mieszamy. Dodajemy ubite białka, sól i delikatnie mieszkamy łyżką. Masę smażymy na patelni w formie małych naleśników. Mus: Obieramy 5 jabłek

upichcona
Czekoladowy omlet serowy z twarożkiem, migdałami i żurawiną 132

kakao Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego migdały suszona żurawina   Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i ser, zmiksować, wsypać łyżkę mąki oraz kakao,  delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze

Chocolate Muffin Blog
Kluski kładzione ziemniaczane 102

Utrzeć na pulchną masę. Do masy maślano-jajecznej dodać ziemniaki, wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek z 1/2 łyżeczki soli, mąkę i delikatnie wymieszać. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową łyżkę we wrzącej wodzie i nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę z ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek przykryć, gotować

królestwo garów
Kluski z jabłkami 131

dokładnie z żółtkami i mlekiem oraz łyżeczką do kawy soli. Następnie dodać jabłka i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową łyżkę we wrzącej wodzie i nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę z ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek przykryć, gotować

królestwo garów
Babka z białej czkolady 182

śmietankę. Czekoladę studzę. Wbijam żółtka i miksuję. Miksując dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i mieszam delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem, posypuję odrobiną mąki, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 min. Po upieczeniu i wyjęciu

Ciasteczkowy Potwór
Sernik truskawkowy z galaretką 105

białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie  wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Spód tortownicy posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto,  równomiernie  rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 C. przez

Gosia gotuje
Mini pączki 187

będzie elastyczne. Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy ją w ciepłe miejsce. Po około 2 godzinach wyjmujemy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy ja na  grubość 6-7 mm następnie wycinamy z niego kieliszkiem małe kółka i układamy na blaszce. Smarujemy je białkiem aby się zbytnio nie przypiekły i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopnia na 30 minut

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżowe Bułeczki z Puddingiem Waniliowym oraz z Jagodami 75

znaczy, że jest już gotowe do ponownego odstawienia. Ponownie zakrywamy miskę i zakrywamy kołdrą na 1.5 godziny. Ciasto dzielimy na 10 kulek. Lekko ubijamy i formujemy w zasadzie jak na pierogi ( wypełniamy farszem - budyń z jagodami), dokładnie zamykamy. Każdą bułeczkę smarujemy białkiem z jajka. Umieszczamy na wysmarowanej masłem blaszce obsypanej lekko mąką. Wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika

ClauditteMissCooking
Naleśniki cytrynowe 199

delikatnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy dno tłuszczem gęsim, wlewamy odrobinę ciasta, naleśniki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Do sera dodajemy żółtko, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej delikatnie mieszamy. Naleśniki smarujemy masą serową

kgwjanczewo
Ciasteczka migdałowe 184

cukru migdałowego 1 łyżka miodu płatki migdałowe do obtoczenia Wszystkie składniki (oprócz płatków do obtoczenia) zagnieść. Białek nie ubijać, mają one skleić masę. Przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut, do schłodzenia. Po tym czasie formować z ciasta nieduże kulki, wielkości małego orzecha włoskiego, spłaszczać i obtaczać z jednej lub obu stron, według uznania. Układać

Czerwień i błękit
Gofry biszkoptowe z kajmakiem 163

waniliowym. Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy wymieszane żółtka i sypkie składniki - mieszamy za pomocą łopatki albo łyżki.Gofrownice rozgrzewamy (około 5-6 minut ) smarujemy olejem i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy w zależności od mocy naszego sprzętu - od 3 do 5 minut. Gotowe gofry odstawiamy

Słodkie Przyjemności
RACUCHY TWAROGOWE 120

łyżki rodzynek 2 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. Dodaj cukier, cukier waniliowy, miksuj. W drugiej misce wymieszać żółtka z mąką i twarogiem. Wymieszać, dodać mleko, wymiksować do gładkości ciasta. Dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszać, dodac rodzynki, startą skórkę z 1/3 pomarańczy, wymieszać. Łyżką nakładać na olej, smażyc

Z Majeczką w kuchni
RACUCHY TWAROGOWE 150

łyżki rodzynek Bakalland 2 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. Dodaj cukier, cukier waniliowy, miksuj. W drugiej misce wymieszać żółtka z mąką i twarogiem. Wymieszać, dodać mleko, wymiksować do gładkości ciasta. Dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszać, dodac rodzynki, startą skórkę z 1/3 pomarańczy, wymieszać. Łyżką nakładać na olej

Z Majeczką w kuchni
Pumpkin Cheesecake / Sernik z dynią i cynamonem! /dla gości 232

łyżki oleju rzepakowego - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 cukier waniliowy - 1 łyżka kakao do dekoracji ciasta + orzechy bądź migdały Wykonanie: Do miski wbij żółtka, dodaj brązowy cukier, cukier waniliowy i przyprawy. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj olej i białka. Miksuj blenderem przez 3 minuty. Dodaj pozostałe składniki, wszystko miksujemy przez około 5 -8 minut.  Masa musi

SMYKWKUCHNI
Tort urodzinowy 201

cukier -1 łyżka spirytus - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT   Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą i cukrem na sztywno. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia Dno prodiża , wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto wylać do prodiża , piec 35 minut w nagrzanym piekarniku 175 stop. Ciasto przekroić na 3 części. KREM

Kuchnia Danusi
Murzynek 135

połączeniu się składników dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Po wyciągnięciu ciasta, polewamy je polewą- jeśli zgęstniała to delikatnie podgrzewamy i posypujemy wiórkami kokosowymi.  Do takiego murzynka idealnie

Aga w kuchni
Podsumowanie Roku 207

Souvlaki  http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/souvlaki.html 3. Rolada Serowa  http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/rolada-serowa-z-oliwkami-i-pieczarkami.html 4. Białko   http://kulinariada.blogspot.com/2013/06/biako.html 5. Naleśniki Inaczej   http://kulinariada.blogspot.com/2013/05/nalesniki-inaczej.html 6. Chłodnik z Arbuza   http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/orzezwiajacy-chodnik-z-arbuza-z-serem.html 7. Placki ziemniaczane   http://kulinariada.blogspot.com/2013/06/placki-ziemniaczane.html    8.  Ciasto Bounty z Bananami   http://kulinariada.blogspot.com/2013/11/ciasto-bounty-z-bananami.html 9. Marynowany czosnek  http://kulinariada.blogspot.com/2013/11/marynowany-czosnek-w-chilli.html

NaKońcuJęzyka
Tort smietanowy na biszkopcie rzucanym 171

soli  Oddzielamy zoltka od bialek  Bialka ubijamy na sztywna piane ze szczypta soli Do bialek dodac zoltka, wymieszac razem  Teraz dodac wymieszane razem maki z cukrem pudrem  Wszystko mieszamy az uzyskamy gladka konsystecje  Do formy wylozonej papierem wlewamy ciasto  Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i pieczemy 35 - 40 min  Po upieczeniu

Klaudynkowa kuchnia
czekoladowo- migdałowy but 181

szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej aromat migdałowy kostka margaryny masa lukrowa do dekoracji Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka . Na koniec delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Odlewamy z mleka szklankę i resztę zagotowujemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Naleśniki bananowe 199

mleka, bez sody i proszku do pieczenia. Można wykonać z mąki kukurydzianej lub ryżowej. Naleśnik z ciasta bananowego smażony bez tłuszczu Składniki: szklanka mąki 4 jajka banan szczypta soli 3 łyżki cukru szczypta cynamonu pół szklanki wody (lub mleka) olej Białka ubijam z solą na pianę. Resztę składników ucieram na gładką masę w mikserze lub blenderem. Łączę obie

prawdziwe jedzenie
Oszukany "piernik" (bez mąki i cukru) 166

żółtek dodać całe jajko, migdały, kakao, cynamon, imbir, kardamon i bakalie. Wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto ok 30-35 minut.  Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w wyłączonym, otwartym piekarniku. inspiracja

Ze smakiem i z pasją
Pieczone naleśniki z owocami leśnymi i twarożkiem (wg Adama Chrząstowskiego) 158

czas mieszając dodajemy mąkę do powstania gładkiej masy. Dodajemy wodę, cały czas mieszając, tyle aby uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. Smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni. 2. Serek mieszamy z żółtkiem, miodem, cukrem waniliowym i owocami leśnymi oraz czterema posiekanymi listkami mięty. Białko ubijamy na sztywną pianę, utrwalamy cukrem pudrem. Dodajemy pianę do serka i delikatnie mieszamy. 3. Nakładamy serek

Kraina Tysiąca Smaków
Rolada cytrynowa 142

Upiec biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 "kopiaste" łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z ukrem, dodać żółtka - ubić na puszystą

kolorowotorcikowo
Tort czekoladowy i gruszki 119

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao wykonanie Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną piane. Dodajemy do nich rozmącone żółtka, energicznie mieszamy. Dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem oraz kakao. Łączymy całość. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu pozostawiamy

Przysmaki Karolki
JAJKA. JAK GOTOWAĆ? 186

czyli miód, nabiał i jajka owszem. Tylko, że za jajkami nie przepadam, chyba, że są w cieście i ich nie wyczuwam. No cóż, ale tradycja to tradycja i wypadałoby chociaż w jej imię się przemóc.   JAJKA Jajka są bogatym źródłem białka. Oprócz tego zawierają mnóstwo innych, ważnych składników odżywczych, w tym tłuszcze nienasycone i nasycone. Obfitują

W kuchni Karmel-itki
Sernik puszysty 5911

ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Margarynę o temp. pokojowej ucieramy z cukrem na krem , następnie dodajemy jajka, i po łyżce mąkę z dodatkami. Gotowe ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 28x40 . Piec ok. 20 minut w temp. 160 C. Masy serowej wychodzi bardzo dużo , dlatego polecam dużą blachę. Masa serowa 1 kg sera 3 razy zmielonego(...)żółtku , a następnie 1 łyżce - budyń oraz cukier waniliowy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę i dalej ubijając dodajemy cukier. Pianę delikatnie łączymy z masą serową. Śmietanę kremówke wyjmujemy schłodzoną z lodówki i ubijamy na sztywną masę i łączymy z serem. Tak przygotowane ciasto wykładamy na wczesniej upieczony blat i pieczemy w temp

Słodkości i nie tylko
Walentynkowe babeczki 110

mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Oddzielamy żółtka jajek od białek. Ubijamy białka z cukrem. Po dokładnym ubiciu dodajemy stopniowo żółtka i przesianą mąkę (oba rodzaje ). Na samym końcu dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.  Gotowe ciasto rozkładamy do foremek na babeczki. Pieczemy w 180' C przez ok. 20 min. Dekoracja jest prosta

cookpl
Torcik z Kremem Patissiere Toffee i Musem Malinowym 190

minut. Upieczone ciasto studzimy. KREM PATISSIERE TOFFEE: 350 ml mleka 250 ml likieru Toffee Canari 6 żółtek 80 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotować. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok, wymieszać z likierem. Cukier utrzeć z żółtkami do białości ( ja robię to mikserem końcówką do ubijania białek), wsypać wymieszane mąki

Blondynka Gotuje
OWOCOWA CHMURKA 85

Lidla- owoce leśne (jeżyny, porzeczki czarne i czerwone oraz maliny). Wychodzi równie pyszne, jak pierwowzór, najważniejsze, że jest odpowiednio kwaskowe. Polecam, tego ciasta nigdy dość...😋😋😋 Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 33x22cm Składniki: kruche ciasto: - 170g  (kiedyś dawałam 150g) mąki orkiszowej tortowej typ450    (lub pszennej) - 3 żółtka - 100g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - 30g ksylitolu(...)składniki umieszczamy w misie miksera i zagniatamy kruche ciasto. Ja wspomagam się hakiem miksera, ale można również zagnieść ciasto ręcznie. Kruchym ciastem wyklejamy dokładnie blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i odstawiamy na min. 30 minut do lodówki. U mnie stoi na czas przygotowania i upieczenia blatu bezowego. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Smaczne Zdrowe
ciasto orzechowe z brzoskwniami i chałwą 877

dlatego znowu postawiłam na ten duet. Żeby nie wyszło mdło przełamałam smak brzoskwiniami w galaretce. Wielbicielom chałwy na pewno zasmakuje, osoby które jej nie lubią niestety muszą odpuścić- w cieście jest jej dużo i jest mocno wyczuwalna. A tym lubiącym polecam:) *foremka 25*34 cm na spód orzechowy: 4 jajka 50 g startych orzechów włoskich 70 g mąki krupczatki(...)łyżki kakao instant 1/2 szklanki wystudzonej herbaty bez cukru  Białka ubić na pianę, Kiedy będzie sztywna  stopniowo dodawać cukier a następnie żółtka. Ubić na gęstą, puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Dodać też orzechy i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kostka rumowo-cynamonowa 160

Lekki cynamonowy biszkopt mocno nasączony rumem i przełożony kremem mascarpone z brzoskwiniami. Ciasto ma bardzo wyraźny smak, ładnie się kroi i elegancko wygląda.  Doskonale nada się na święta, przyjęcia i bardziej eleganckie okazje.  *foremka23*23 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu 100 g rozpuszczonego(...)łyżeczki żelatyny dodatkowo: puszka brzoskwiń  1/2 szklanki rumu łyżeczka cynamonu Białka ubić na sztywno, następnie powoli dosypywać cukier a później dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Przesiać do masy jajecznej i wmieszać, na końcu dodać przestudzone masło. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z bezą orzechową 182

czasie formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto rozwałkować na wielkość spodu formy i wyłożyć je na papier. Ciasto piec około 20 minut w temperaturze 180 st.C (ciasto powinno się lekko zezłocić). Podpieczony spód należy lekko przestudzić. Składniki na masę serową: 1,25 kg białego sera (zmielonego); 1 i 1/3 szklanki cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 80 g budyniu śmietankowego(...)zmielonych orzechów włoskich; 1 łyżka mąki; 1 łyżka bułki tartej; Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać mąkę, bułkę tartą i zmielone orzechy., delikatnie wymieszać. Pianę równomiernie rozłożyć na masie serowej. Przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 1,20 godz

In my kitchen
Po prostu szarlotka :) 222

przepis jest wspaniały i warty polecenia i przekazania go dalej. A że w naszym sadzie drzewa uginają się pod ciężarem jabłuszek to... trzeba im ulżyć :)    Szarlotka Składniki: Ciasto: 5 jajek; 1 szkl. cukru; 1 1/2 szkl. mąki pszennej; 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej; 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g margaryny; Nadzienie: 1 kg jabłek; 1 kisiel cytrynowy(...)proszku i dokładnie mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, dodajemy cukier a następnie żółtka i dalej ubijamy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną i proszek do pieczenia łączymy. Dodajemy do ubitych jajek. Rozpuszczamy margarynę i gorącą wlewamy do reszty składników - mieszamy bardzo delikatnie. Połowę ciasta przelewamy do formy (25 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy

Miksturownik
Biszkopt zebra 218

pamiętam jaką ..gdzieś zawieruszyły się zdjęcia z przekrojonego ciasta i przełożonego..ale taki biszkopt można w sumie przełożyć wedle własnego gustu . 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 łyżki kakao Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo(...)wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Podzielić n połowę, do jednej części dodać kakao i wymieszać.Na zmianę nabierać ciasto łyżką i na zmianę lać na środek formy,aż do wyczerpania obu ciast. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC ok. 40 minut na brązowy kolor (sprawdzić patyczkiem

Moje domowe kucharzenie
ciemne ciasto jak w-z 161

Ciasto: 2/3 szklanki mąki pszennej 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)Białka ubić  na sztywną pianę . Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wsypywać  powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać ubitą pianę i olej. Blachę wysmaruj tłuszczem i wysypać  tartą bułką. ,ciasto wyłóż do blachy. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30- 35 minut

w mojej kuchni
Słodka pokusa 112

śmietan fixy  2 łyżki cukru     Krok 1 Białka ubiłam z solą na sztywno. Wsypałam cukier i ubijałam, aż całkowicie się rozpuści. Dodałam żółtka i jeszcze chwilę ubijałam. Mąkę przesiałam do masy jajecznej i ostrożnie wymieszałam łyżką. Ciasto przełożyłam, do mniejszej formy prostokątnej  wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temp. 180 st.C

Różowa kuchnia
Serowe słoneczniki 142

Poprawimy sobie nastrój. Wrócimy choć na chwilę do lata i zrobimy słodkie, serowe słoneczniki. Ciasto przygotowujemy jak na sakiewki. Zagniatamy 3 szklanki mąki z 10 dkg margaryny, 2 żółtkami i 1 jajkiem, 2 łyżkami śmietany, szczyptą soli i 1 dkg drożdży wymieszanych z łyżką ciepłej wody.    Masa twarogowa do wypełnienia to: -0,5 kg twarogu -0,5 szklanki(...)aromat i stopioną margarynę.    Białka ubijamy na sztywna pianę i łączymy z twarogiem.    Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odsączamy i kroimy na drobne kawałki.     Do masy twarogowej dosypujemy pokrojone rodzynki i mieszamy.    Przygotowujemy foremki, garstkę wiórków kokosowych i roztrzepujemy jedno całe jajko.    Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy kółka

Maminek kulinarny
Torcik z czarnymi malinami 126

robimy biszkopt – białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miksera. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka i dalej chwilkę miksujemy. Na końcu dodajemy proszek, obie mąki i mieszamy łyżką do momentu połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku

Kuchenne Wariacje
Truskawkowa delicja 160

pieczenia 1/2 łyżki oleju szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, dodać olej, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez

Domowa cukiernia Ewy
Wyjątkowo delikanty sernik z truskawkami 268

cukrem, żółtkami, kremówką i budyniowym proszkiem. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową. Ostudzony spód równomiernie posypać bułką tartą, na to wyłożyć rabarbar. Całość przykryć masą serową, wyrównać powierzchnię. Piec w 160 st. C. (bez termoobiegu) przez 1,5 godziny. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Truskawki pokroić, ułożyć na ostudzonym cieście.  Przygotować galaretkę według przepisu

Pożeraczka, czyli raz adobrze