ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:525/932)

Ale chała... 116

miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i cukrem. Dodać wyrośnięty zaczyn, jajko i żółtko, zagnieść. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie, nielepiące ciasto. Odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 3 części. Z każdej uformować dość długi wałeczek, skleić ze sobą po jednym końcu każdego wałeczka, zapleść(...)wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Masło na kruszonkę rozterzeć palcami z cukrem i mąkę. Kruszonka powinna mieć grudkowatą konsystencję. Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką. Piec 30 minut w 190 st. C. Ostudzić na kratce. Smacznego! Oczywiście nie obyło się bez przygód - kiedy miałam już wszystko przygotowane do pieczenia, okazało się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Popękane ciasteczka 145

mąki pszennej - cukier puder Przygotowanie: Masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier oraz żółtka i ekstrakt. Miksujemy z masą czekoladową, mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego

Zainspirowana w kuchni
Bezglutenowe racuchy z jabłkami 163

grubości 0,5 cm. Wyrośnięte ciasto wymieszaj. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej. Plastry jabłek obtaczaj w cieście drożdżowym i kładź na rozgrzaną patelnie. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj polane miodem. Smacznego :)   1 porcja zawiera średnio: energia: 348 kcal białko: 12 g węglowodany: 66 g błonnik: 5 g tłuszcze: 6 g cholesterol

Kuchnia bezglutenowa
PLACUSZKI SEROWE Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I MIGDAŁAMI 139

cukrze skórkę pomarańczową. Wprost do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pianę z białek. Mieszamy szpatułką lub łyżką, do połączenia składników w gęstą masę. Na patelni podgrzewamy klarowane masło lub olej. Łyżką (zamoczoną w gorącym oleju) nabieramy porcje ciasta i  przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na patelnię. Smażymy na średniej mocy palnika, przez

cool and minty
rolada kawowa z rodzynkami w rumie 169

orzechów opakowanie śnieżki 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 100 g czekolady 2 łyżki mleka posypka czekoladowa Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem lub silikonowej macie do rolad .Wstawić do piekarnika

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Muffinki czekoladowe z malinowym kremem. 129

wodnej, Wystudzić, dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek, pod koniec dodając cukier. Następnie dodać czekoladę, cały czas miksując na wolnych obrotach. Potem mąkę z proszkiem do pieczenia,. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec

zadanie-gotowanie
Kokosanki! 113

Składniki: -200 g. wiórków kokosowych -4 białka -200 g. cukru Sposób przygotowania: Białka, cukier i wiórki kokosowe wymieszać w garnku. Cały czas mieszając podgrzać masę, aż cukier całkowicie się roztopi a masa lekko zgęstnieje. Łyżką wykładać porcje ciasta na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec 15 minut w temperaturze 160 stopni i na koniec 5 minut piec

Magia jedzenia.
Pijak 203

budyniowy przełamane kwaskowatym dżemem i zwieńczone biszkoptami oblanymi czekoladą. Po prostu pyszne i pięknie wyglądające ciasto. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy.   Biszkopt: 4 jaja 1 szkl cukru 4 łyżki oleju 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, a gdy się połączą wsypujemy ostrożnie mąkę z proszkiem do pieczenia

Cynamonowe szczęście
Serowe ciasteczka usteczka z jabłkiem 126

obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki przypominające cząstki pomarańczy. Na każdym krążku ciasta układać plasterek jabłka, szerszą częścią w kierunku brzegu. Złożyć na pół i delikatnie skleić.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko rozkłóconym białkiem.  Piec około 20 minut w temp. 180st. Źródło:  Zjem

Z miłości do słodkości
Czerwony Kapturek - wersja dla dorosłych ;) 210

lkowski Ponadto: delicje wiśniowe 2 galaretki wiśniowe 50 ml likieru śmietankow ego Dalkowski do nasączania ciasta i biszkoptów 1. Galaretkę rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć. 2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać

Kto ugości moich gości?
Kokosowe ciasteczka z konfiturą. Kruche ciasteczka z kokosową bezą 206

mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Wałkujemy ciasto na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i za pomocą okrągłej foremki wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Kokosowa beza 2 białka szczypta soli 100 g cukru 100 g wiórków kokosowych Konfitura z czerwonych borówek Białka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Proteinowa Kinder Kanapka - Zdrowe Słodycze 204

Jogurtu Naturalnego ✔   2 łyżeczki Żelatyny ✔  Słodzik - SKŁADNIK CIASTA - ✔  Puszka Białej Fasoli ✔   1 Średni Banan ✔   8 g Kakao ✔   2 Jajka L ✔  Słodzik ✔   80 g Odżywki Białkowej - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie  1209   Węglowodany   97  g     Białko               142 g   Tłuszcze

Sylwetka Od Kuchni
sernik z kawałkami czekolady (bez spodu) 168

następnie dodać żółtka. Do utartej masy dodawać po łyżce sera, kaszę mannę i proszek budyniowy. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Przed krojeniem dokładnie wystudzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Omlet cesarski 169

cukru do karmelizowania opcjonalnie: 2 łyżki płatków migdałowych, garść rodzynek Białka oddzielić od żółtek, białka z solą ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i delikatnie wymieszać wsypując jednocześnie mąkę (nie miksując!), Na małym ogniu rozgrzać masło i oliwę, wlać ciasto i smażyć na średnim ogniu. Kiedy spód jest już upieczony, kroimy omlet szpatułką na małe kawałeczki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Biszkopt podstawowy 190

szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Przygotowanie: Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka; zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, mąki i ocet wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut

Motylkowa Kuchnia
Mięciutkie pierniczki 166

wyrobić ciasto.  Owinąć  je folią aluminiową i włożyć na ok. godzinkę do lodówki. Schłodzone ciasto należy rozwałkować i wykrawać z niego ciasteczka. Piec ok 7-9 minut w temperaturze ok. 180*C. Pierniczki można udekorować lukrem. Lukier: Składniki: 1 białko z małego jajka 1 szklanka cukru pudru 2 krople olejku migdałowego lub kilka kropel cytryny Wykonanie: Jajko

The Sweet Damsel
Rogaliki drożdżowe z marmoladą i kruszonką (wersja tradycyjna i bezlaktozowa) 110

najmniej 15 minut (przykryć ściereczką, a miskę postawić w ciepłym miejscu - np. przy piecu). Ciasto podzielić na części i każdą z nich rozwałkować w kształt koła. Pociąć na części (jak pizzę). Na brzeg każdego "trójkąta" nałożyć marmoladę, posmarować rozmąconym białkiem i zawinąć w rogalik. Rogaliki ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i posmarować z wierzchu rozmąconym żółtkiem

Mania Wypiekania
Pychotka - budyń, dżem wiśniowy, beza i orzechy 112

łyżki śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować je na szerokość blaszki i przenieść na nią, uprzednio wkładając ją papierem do pieczenia.  Posmarować spód warstwą dżemu wiśniowego. Białka ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na dżem. Całość posypać orzechami. Piec

Chocolate Muffin Blog
Ciastka serowe (z twarogu sernikowego) 197

szkl twarogu sernikowego (z wiaderka)   szczypta soli jajko do posmarowania ciastek (może być samo białko)   cukier kryształ do posypania ulubiona konfitura (u mnie jagodowa) ewentualnie 1 banan 1. Masło posiekać z mąką, cukrem i solą. Dodać twaróg i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce ok 1 godziny. Ciasto rozwałkować na ok 4 mm.  2. Rurki z konfiturą

Kto ugości moich gości?
Beza konwaliowa 188

Prawda, że wygląda bardzo apetycznie? lekkie, słodkie, prawdziwa beza, pokazowe ciasto, gdyż można dodać koloru w postaci kolorowego kisielu zamiast białej mąki ziemniaczanej i jeszcze bardziej go urozmaicić! rzecz gustu i chęci oczywiście... Składniki: 8 białek 300 gram cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli masa śmietanowa 400 ml śmietanki

kgwjanczewo
Rożki łakomczucha 163

szklanka cukru 2 łyżki miodu 1/2 litra śmietany kremowej 36% 2 opakowania cukru waniliowego Wykonanie: Białka miksuję z cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo dosypuję mąkę, a na końcu wlewam miód. Blachę wykładam  papierem do pieczenia i wlewam po łyżce ciasta, wypukłą stroną formując krążki. Piekarnik nagrzewam do 180'C i piekę ciasta, aż się ładnie zrumienią

Ciasteczkowy Potwór
Tęczowe muffinki 166

mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki oleju Barwniki spożywcze   Przygotowanie: Białka ubić mikserem na sztywną pianę . Dodać cukier i miksować dalej, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać kolejno: żółtka , mąkę , olej i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną pozostawić białą a do drugiej dodać wybrany barwnik – (bądź podzielić

Za drzwiami kuchni
122. Wermiszel z bakaliami 143

szklanki rodzynek Makaron ugotować na pół twardo, następnie przepłukać zimną wodą i odstawić na sicie. Białka ubić na sztywno z cukrami, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać makaron, orzechy i rodzynki (wcześniej namoczone w gorącej wodzie) i delikatnie wymieszać. Ciasto można nałożyć do foremek mufinkowych lub do naczynia żaroodpornego i piec przez 15 minut w 170 stopniach

Jadło i czytadło
Keks z bakaliami 182

dodajemy pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę i dalej miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie. Ciasto przekładamy do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy

Aga w kuchni
Gofry cynamonowe 148

ostudzone masło. Połączyć z mąką, proszkiem, solą i przyprawami (robiłam to robotem).  Białka ubić na sztywno.  Dodać powoli do pozostałych składników i delikatnie wymieszać.  Ewentualnie dodać odrobinę mleka.  Gofrownicę rozgrzać i smarować tłuszczem przed każdą kolejną porcją ciasta.  Należy uważać, ponieważ ze względy na dodatek przypraw gofry mogą się wydawać upieczone zanim rzeczywiście

Sto kolorów kuchni
ROGALIKI Z ORZECHOWO-KORZENNYM NADZIENIEM /Bezglutenowe i tradycyjne. 192

cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać żółtka i drożdże rozrobione z cukrem i solą. - Wyrobić ciasto i schłodzić kilka godzin w lodówce lub godzinę w zamrażalniku. - Porcje wałkować na koło, wycinać trójkąty (Gwiazda), nakładać powidło i zwijać rogaliki - Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i piec 15 minut w 160 st. z termoobiegiem, góra, dół. ZDROWIE W NADZIENIU(...)stosowania cynamonu. Sprawdza się również przy leczeniu cukrzycy.  Genialnej jakości cynamon (laski i cynamon sproszkowany) kupisz tutaj: SKWORCU . KARDAMON: działa leczniczo. Jest skuteczny na wyostrzenie apetytu, wspomaga trawienie białka i reguluje pracę układu trawiennego a przy tym ma właściwości antyseptyczne. Ale to nie wszystko - kardamon też odświeżą skutecznie oddech i jest niezawodnym afrodyzjakiem. Przyniesie też ulgę

Wypisz Wymaluj