Nieziemsko dobre ciacho ;) Lekkie, orzeźwiające, bardzo cytrynowe. Intensywnie cytrynowa masa budyniowa na biszkopcie, z lekką pianką cytrynową. Całość udekorowana herbatnikami i cytrynowym lukrem ;) Ciasto jest kwaskowate i niezbyt słodkie. Świetnie wygląda, dobrze się je kroi. Polecam! Ps. Zapraszam na konkurs organizowany przez http://angloville.pl/konkurs/ Ciekawa nagroda, do zdobycie bez większego wysiłku ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu(...)szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać. Miksując., dodawać żółtka, jedno pod drugim. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę, dokładnie połączyć. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić
Domowa cukiernia Ewytemp 180 stopni (grzałka: góra-dół). 4. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. 5. Po trochu dodajemy do nich cukier dalej ubijając. 6. Następnie dodajemy wiśnie i porzeczki, wszystko razem mieszamy łyżką. 7. Na podpieczony spód równomiernie wykładamy białkową masę z owocami, ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku. 8. Pieczemy jeszcze 40-45 min w temp
Malowane smakiemewentualnie odrobina mleka) lukier 1 białko sok z pomarańczy ok. 2 szkl cukru pudru 1. Miód i margarynę rozpuszczamy i studzimy. 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy miodowej. 3. Dosypujemy kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. 4. Wszystko dokładnie wyrabiamy robotem lub ręcznie. Gdy ciasto będzie za twarde dodajemy trochę mleka
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyzawiera dużo cukru. Dzięki temu ciasto nie było zapychające. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 2 opakowania śmietan-fixu słoiczek konfitury truskawkowej Stovit Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Kiedy będą(...)około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty. Kremówkę ubić na sztywno z fixami. Następnie połączyć ją z mascarpone. Połową kremu przełożyć ciasto. Do drugiej połowy kremu dodać dwie łyżki konfitury i zmiksować. Wyłożyć na ciasto. Schłodzić. Przed podaniem na każdy kawałek ciasta nałożyć jeszcze łyżeczkę konfitury
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKeks świąteczny (ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt) Składniki: (na wąską blaszkę ok. 38x11cm) - 25dag mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki) - kostka margaryny - 1,5 szklanki cukru pudru - łyżka stołowa proszku do pieczenia - 6 jajek - 0,5kg bakalii (pokruszone orzechy,migdały,rodzynki,suszone śliwki oraz skórka pomarańczy) lub kupić gotową mieszankę do keksa(...)mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną piane i też dodajemy do masy. Wszytko razem miksujemy. 2. Do miski wsypujemy wszystkie pokrojone bakalie (lub kupne), dodajemy czubatą łyżkę mąki i mieszamy , tak aby całe były w mące. Robimy to po to , aby bakalie nie opadły na dno ciasta. 3. Nastawiamy piekarnik na 175 C. Blaszkę
Gotuj Z MuzykąJedna nazwa a tyle wariacji na temat tego ciasta. Przepis na nie pochodzi z domowego zeszytu. Zanim jednak przystąpiłam do popełnienia Kukułki, zrobiłam małe rozeznanie w
Made By Mom And SonSkładniki: ciasto 4 jajka 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek oleju 8 łyżek wody cukier waniliowy polewa 3/4 kostki margaryny 1/2 szklanki mleka 20 dkg cukru pudru 2 czubate łyżki kakao dodatkowo: 2 opakowania wiórek kokosowych Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, wodę i dalej ucierać. Następnie wsypać mąkę wymieszana(...)pieczenia. Na koniec ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika , temp 180 stopni. Piec około 30 minut ( najlepiej do suchego patyczka ), wystudzić. Margarynę rozpuścić, zagotować z mlekiem, cukrem i kakao. Gotować przez 3 min. na wolnym ogniu mieszając, zdjąć z ognia przestudzić. Ciasto pokroić w kostkę, maczać w polewie i wiórkach kokosowych
Darcia w kuchniposiekaną kapustę i grzyby. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Smażymy kilka minut. 4. Wszystkie składniki na pierogi zagniatamy na elastyczne ciasto. Można dodać 2-3 łyżki ciepłej wody ale u mnie nie było takiej potrzeby. Ciasto dzielimy na kilka części i każdą cienko wałkujemy a następnie wykrawamy szklanką, maszynką do pierogów lub miseczką kółka. Na każde kółko nakładamy(...)falbankę lub używamy widelca zaciskając brzegi lub korzystamy z maszynki do pierogów. Gotowe pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja odrobinę posypałam jeszcze mąką) i smarujemy białkiem. Można posypać czarnuszką lub kminkiem. Wstawiamy pierogi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Smacznego Post Pieczone pierogi z kapustą i grzybami pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plKostka ciasta pełna aromatycznych brzoskwiń z pianką jeżynową i bezą. Lekkie i bardzo smaczne. Z chęcią sięga się po następną porcję :) BISZKOPT: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej WARSTWA BRZOSKWINIOWA: 1 kg brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa 3/4 szklanki wody PIANKA JEŻYNOWA: 250g jeżyn 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki żelatyny 1 szklanka śmietanki(...)temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, a kiedy piana zacznie sztywnieć zwiększyć obroty miksera na najwyższe i stopniowo dodawać cukier. Zmniejszyć obroty i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki i delikatnie wmieszać łopatką. Na dnie formy 21x25cm położyć papier i wylać ciasto. Nie należy natłuszczać brzegów foremki. Piec
https:KKuchniaMniamczasie wyciągamy większą część, rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (23×34 cm). Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 15 min., aż ciasto będzie złotego koloru. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę serową: 1000 g sera 3 jajka 100 g masła 125 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią(...)białek 150 g cukru sok z 1/2 cytryny wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę. Pod koniec ubijania wlewamy sok z cytryny i miksujemy. Gotową pianę rozsmarowujemy na podpieczonym serze (możemy jeszcze ułożyć wiśnie jeśli nam zostały). Na wierzch ścieramy zamrożone ciasto. Całość pieczemy w 170 st. C, aż wierzch ciasta będzie złotego koloru
Domowy Smak Jedzeniabyła wielkim przysmakiem królewskich uczt. Jej pestki uważane były za afrodyzjak. W XV wieku dynia trafiła do nowożytnej Europy. Bardzo szybko zyskała fanów w Polsce. Oto przepis na pyszne ciasto dyniowe z jabłkami, którego idealnym dopełnieniem jest kakao i płatki czekoladowe. Składniki 150 g mąki owsianej 1/2 dyni hokkaido 2 jabłka 100 ml mleka 100 ml wody 1 łyżka oleju(...)suchych składników i kilka minut miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Całość przelewamy do formy na tartę, posypujemy kakao i płatkami czekoladowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 40 minut. Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą podajemy jako deser na ciepło lub na zimno. Warto
My Chcemy Jeśćjedną część ciasta -posypać bułką tartą,równomiernie wyłożyć starte jabłka - wierzch przykryć pozostałym ciastem.Upiec w 180 st c przez ok 30-35min. Masa truskawkowa: 1 1/2 - 2 l musu truskawkowego galaretki truskawkowe Zmiksować truskawki,wymieszać z suchymi galaretkami.Mieszając,podgrzać (nie zagotować) do czasu rozpuszczenia się galaretki. Beza: 5 białek(...)soku z cytryny 5 dag płatków migdałowych Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,kakao oraz sok z cytryny.Delikatnie wymieszać. Białka rozłożyć na blaszce,posypać płatkami migdałowymi i upiec w temp.ok. 170 st.C przez 15-20 min. Masa śmietankowa: 1 l śmietany 36% 6 łyżeczek żelatyny ( ja dałam
Niespełnione zdolności kulinarnegranic, umiaru, mogę jeść, jeść, jeść... chwila przerwy i znów jeść, jeść... tak jeśli chodzi o truskawki jestem obżartuchem ! Lubię jeść je kilogramami, same, z jogurtem, zapiekane, w cieście, jako koktajl, krojone, rozduszone, zmiksowane... tym razem pokusiłam się o szybki sycący deser, który idealnie sprawdzi się na śniadanie. Wykorzystałam do niego jeden z produktów które dostałam ostatnio do testowania(...)Wartość odżywcza (średnio) w 100g: Wartość energetyczna 375 kcal / 1570 kJ białko 37,5g węglowodany 37,5g tłuszcze (kwasy tłuszczowe) 7,5g Moja opinia: Len wykorzystuję jako dodatek do jogurtu na drugie śniadanie oraz jako zagęstnik do większości placków mojej produkcji dzięki któremu uzyskuję idealną konsystencję ciasta. Smak jak najbardziej przyjemny dla mojego podniebienia ;) a co najważniejsze jest zdrowy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżeczki przyprawy do piernika Lukier: Białko 1 i 1/4 szklanki cukru pudru pół łyżeczki soku z cytryny Dodatkowo: Delecta Decorada kolorowe piegi landrynki Miód, cukier i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż cukier ładnie się rozpuści. Studzimy. Resztę składników mieszamy razem, dodajemy roztopione masło z cukrem i miodem. Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny(...)pokruszonego landrynka. Za pomocą słomki wycinamy też dziurki na nitkę, w końcu nasze pierniczki mają zawisnąć na drzewku! :) Pieczemy w 180 stopniach ok 10-12 minut. Studzimy. Lukier Białko miksujemy z cukrem na gładki krem. Dodajemy sok z cytryny, miksujemy. Lukier przekładamy do woreczka śniadaniowego lub strunowego. Ucinamy róg. Dekorujemy według upodobania. Na choinki układamy mini piegi
Czerwona Porzeczkałyżki PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, ubić. Mąki obie wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie łyżką wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Włożyć ciasto do piekarnika i piec 30 minut
Kuchnia Danusi