ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:535/932)

MIĘKKIE NADZIEWANE PIERNICZKI 391

należy to zrobić w większym naczyniu,gdyż śmietana zwiększy swoją objętość. Mąkę wymieszać z kakao,białka ubić na sztywno,dodając cukier,żółtka - ciągle ubijając.Przygotowaną masę jajeczną przelać do mąki,delikatnie mieszając łączyć składniki,wlać miód,na końcu śmietanę.Wyrabiać by ciasto miało jednolitą konsystencję.Ciasto wyjdzie kleiste i rzadkie..takie ma pozostać.Należy je przykryć,odstawić

Niespełnione zdolności kulinarne
Racuszki serowe z nutką lawendy , jogurtem i wiśniami. 135

waniliowy, lawendę  i 3 żółtka , zmiksować blenderem . Następnie dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać 3, 4 łyżki oleju kokosowego , kłaść łyżką porcje ciasta nie za duże bo racuszki są delikatne i będzie Wam się źle przewracało  , smażyć

Sama słodycz i szczypta chili
PIERNICZKI KUJAWSKIE 150

dodać przyprawy korzenne i dokładnie wymieszać.Ostudzony miód Łączymy z mąką , orzechami i zagnieść ciasto.Rozwałkować ciasto na stolnicy i wycinać foremkami pierniki.Potem ułożyć ciasteczka na wysmarowanej masłem blasze i piec 20 minut w 180 stopniach.Wystudzić i polukrować. Lukier: ************** 1 kurze białko 2 szkl.cukru pudru ********************** Lukier dobrze utrzeć i dekorować PIERNICZKI

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Serniczek Dyniowy z Karmelizowaną śliweczką 170

białek,ucieramy z cukrem na puch dodajemy serek i puree z dyni białka ubijamy na pianę,obie masy delikatnie łączymy przekładamy na przygotowany spód i pieczemy około 25- 30 minut na 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wykładamy karmelizowane śliwki Smacznego

Luźna Kuchnia
Prosta kokosowa szarlotka sypana 199

jeśli używasz słodkich owoców, dodaj mniej ksylitolu jeśli masz więcej czasu, zetrzyj jabłka na tarce - ciasto będzie bardziej zwarte, z mniejszą tendencją do rozpadania możesz, ale nie musisz, obrać jabłka szarlotka najlepiej smakuje po dniu spędzonym w lodówce Energia  (1 kawałek) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 300 kcal

Powiedz dietom nie
Tort śmietanowo - truskawkowy. 147

jajek 3/4 szkl. cukru pół szklanki mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej     Białka oddzielić od zółtek i ubić na sztywno. Dodac cukier i nadal miksować. Dodac zółtka wymieszać, a na samym końcu dodac mąki i delikatnie wmieszac w ciasto. Wlac do tortownicy (srednica 28cm.) i piec około 35 min. w 170C.   Mus truskawkowy i smietanowy

Radość kipiąca uśmiechem.
Tarta razowa z czarną porzeczką i bezą 111

nadzienia: Porzeczki czyścimy, oskubujemy z niepotrzebnych zielonych elementów i osuszamy. Następnie wykładamy na gorące jeszcze ciasto i zasypujemy cukrem w dowolnej ilości - mniej, jeżeli lubimy naturalną kwasowość porzeczek. W piekarniku lokujemy dopiero po zrobieniu masy na bezę. Składniki na bezę: - 3 białka - 150 gram drobnego cukru - 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej Przygotowanie bezy: Białka ubijamy

Życie zamknięte w smaku
Babeczkowe cieple lody 126

blaszce - i wcale się " nie rozlazły" ;) Papilotki uzupełniamy naszą masą przy pomocy małej łyżeczki - 3/4 ciasta na papilotkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu z  piekarnika musimy ostudzić nasze spody. SKŁADNIKI NA PIANKĘ DO CIEPŁYCH LODÓW: 3 duże białka 1 i 3/4 szkl. cukru 1/4 wody Nie jest to typowy sposób na pianę

dlaSmaQ
tradycyjne kruche ciasteczka (w wersji wielkanocnej) 202

foremkami różne kształty i układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Pieczemy ciastka w 180*C ok. 15-20 minut, w zależności od grubości/kształtu/wielkości - trzeba ich ciągle doglądać. Studzimy i dekorujemy lukrem. ~białko ~150-200g cukru pudru ~barwniki spożywcze w różnych kolorach (ja użyłam barwników w proszku) Białko

chili & sugar
Rolada czekoladowa z bananem 144

migdał Karmello , 1/2 łyżeczki kakao, 1 banan. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao na końcu. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra

Aga w kuchni
Ciasto z rabarbarem i bezą 114

ciasto z rabarbarem. Nie za słodkie, nie za kwaśne. Warto spróbować, bo jest bardzo smaczne. ciasto : 150 g mąki 130 g miękkiego masła 4 żółtka 130 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli beza : 4 białka 170 g ( 3/4 szkl ) cukru 0,5 łyżeczki octu

Polska Zupa
Ciasto z rabarbarem 81

proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego 500g rabarbaru cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Białka ubij na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier, a potem żółtka. Dodaj olej i zmiksuj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy i wszystko wymieszaj.Przelej ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Na wierzch ułóż pokrojony rabarbar. Piecz przez godzinę

Wielki apetyt
Słodkie środy - puszyste ciasto z truskawkami 157

ostygnięcia. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do piany dodajemy stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym a następnie żółtka, cały czas ubijając (miksując). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do piany stopniowo trochę mąki na przemian z roztopionym masłem, aż do wyczerpania składników. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Biszkopt ciemny - czekoladowy. 149

żółtek. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sitko na papier. Białka ubijamy trzepaczką lub mikserem na sztywno. Dodajemy po troszkę cukru i dalej ubijamy. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na wyścieloną papierem     ( może być papier śniadaniowy ) blaszkę. Wyrównujemy i wkładamy

Przepisy i porady kulinarne
Ciasteczka z ciasta francuskiego 127

było 3 razy dłuższe niż szersze. Schować do lodówki. Czynność powtórzyć 6 razy.  Ciasteczka: Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, jedną połowę naciąć w 3 miejscach. Na część nie nacinaną nałożyć dowolne nadzienie np. czekoladę, różę itp. Brzegi ciastka posmarować roztrzepanym białkiem, to samo uczynić z górą ciasteczek, dokładnie zlepić. Ciasteczka wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika

Krakowskie smaki Ani