ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:538/932)

Pierniczki alpejskie 160

śmietanie rozpuścić sodę, odstawić – śmietana zwiększy swą objętość. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce

moj przepis na
Lane faworki 284

szybki sposób przygotowania sprawia, że warto czasem pójść na skróty i upiec pączko-faworki za jednym razem. Deser ma bardzo nietypowe kształty – esy-floresy, koła, zawijańce, ślimaki, ponieważ ciasto wylewa się przez lejek lub butelkę, a od naszej fantazji będzie zależał ich kształt – te grubsze będą bardziej puszyste, te cieńsze – chrupiące. Najważniejsze to prawidłowe rozgrzanie oleju(...)alkoholu – sprawi, że chrust będzie bardziej odporny na wsiąkanie tłuszczu. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Należy je delikatnie wmieszać do masy łyżką (nie mikserem!) – najpierw połowę, a gdy masa będzie jednolita pozostałe. Masa gotowa. Sprawdzamy czy olej jest gorący – odrobina ciasta wylanego do oleju, powinna szybko zacząć się złocić. Na gorący olej wlewamy

Poezja smaku
SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI 129

Biszkopt z jabłkiem to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto.  Zamiast jabłek można dodać inne sezonowe owoce, śliwki, gruszki lub mirabelki.  Ciasto jest naprawdę przepyszne!  Składniki:  3 jajka 1 szklanka mąki pszennej  3/4 szklanki cukru  2 łyżeczki cynamonu  pół szklanki roztopinego masła lub oleju rzepakowego szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku(...)Białka z cukrem ubij na sztywną pianę.  Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku. Następnie powoli wlej przestudzone masło.  Suche składniki przesiej i połącz z masą, całość wymieszaj dokładnie łyżką. Masę przelej do foremki o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.  Do środka masy włóż kawałki jabłka, część ułóż na cieście.  Włóż

Kukuleczki
Sernik z musem malinowym 101

pomocy wałka do ciasta, masło rozpuścić. Masło wlać do herbatników, wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 23 cm, lekko dociskając. Włożyć na 20 minut do lodówki. MASA SEROWA: Rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka ubić

Cakes By Kejt
Ciasteczka z białek i pestek dyni 171

www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com  Przepis autorski (mój). Uwielbiam smak pestek dyni i mogłabym je dodawać dosłownie do wszystkiego! Ciasto ( klik ) zniknęło ekspresowo (często je piekę), a ciasteczka... jeszcze szybciej! Są przepyszne - takie słodkie, chrupiące i co najważniejsze - z mocno wyczuwalnym smakiem oraz aromatem pestek! Przypominają migdałowe/orzechowe amaretti, ale są jeszcze smaczniejsze! Kiedy pierwszy raz je zrobiłam - wszystkie(...)ostudzeniu zmielić np. za pomocą malaksera. Białko (ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie odrobinę soku z cytryny. Na końcu wsypać zmielone pestki i c ałość dokładnie wymieszać (dłonią).  Z masy uformować niewielkie kuleczki - mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego. (Ciasto jest dość lepiące, więc co jakiś czas można zwilżać

Di gotuje
Tort "beczka z butelkami" 158

sama, ale podpatrzyłam na facebooku ;-) No w każdym razie pomysł jak najbardziej trafiony :-) z powodzeniem możecie go wykorzystać też do innych smaków torów, a ilość i rodzaj włożonych do ciasta buteleczek też zależy tylko od Was... :-) SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek  3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 500 g sera mascarpone 400 ml śmietany(...)wafli w czekoladzie małe butelki z alkoholem Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Następnie łączymy obie mąki, przesiewamy i  dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do tortownicy (21 - 23 cm) wyłożonej papierem

Czary - gary w kuchni
Domowy batonik Snickers (Snikers) 1399

mojprzepisna.pl | Domowy batonik Snickers Już od dawna nosiłam się z zamiarem zmierzenia się z tym przepisem. Znalazłam go na moim ulubionym blogu Moje Wypieki . Przeczytałam wszystkie

moj przepis na
Krem maślany na bezie szwajcarskiej 140

mojprzepisna.pl | Krem maślany na bezie szwajcarskiej Często pytacie o krem do dekoracji tortu/babeczek lub krem jaki wykorzystuje pod masę cukrową czy masę z pianek mashmallow. Dla

moj przepis na
Murzynek z orzechami i gruszkami. 117

orzechów  włoskich WYKONANIE: gruszki obieramy i kroimy w ósemki, białka oddzielamy od żółtek ubijamy, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę, cały czas miksujemy, dodajemy łyżkami mąkę, kakao miksując,  wlewamy powoli olej, dodajemy pokruszone orzechy i kawałki gorzkiej czekolady, do wymieszanego ciasta (na wierzch)dodajemy  pokrojone gruszki, pieczemy w rozgrzanym

Kuchnia Beaty
Szarlotka z bitą śmietaną 135

Szarlotka, która najlepiej smakuje w upalne dni :) Ciasto biszkoptowe, orzeźwiający mus jabłkowy i bita śmietana. Jest tak pyszna, że w ostatnim czasie robiłam ją już kilka razy ;) Mały nakład pracy, a całość bardzo efektowna. Trochę kaloryczne, ale ostatnio powróciłam do biegania, zachęcona nowymi butami, które kupiłam na http://www.butydobiegania.pl/ , już zapomniałam jaka to przyjemność ;) Mogę jeść więcej słodkości, bo spalę(...)mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając. Po kolei dodawać żółtka, ciągle mieszając. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut

Domowa cukiernia Ewy
BEZY - PRZEPIS PODSTAWOWY 689

Małe, słodkie, kruche chmurki. Bezy. Przez wiele lat wydawało mi się, że bezy są koszmarnie trudne. Trzeba dobrze ubić białka uważając, aby ich nie

W kuchni Karmel-itki
Szarlotka ze śmietaną 148

więc jabłka lekko podgotowałam. Doprawiłam je cynamonem ale oczywiście można go pominąć. Pyszna szarlotka, polecam! Szarlotka na orzechowym spodzie Składniki: Prostokątna forma 18 cm x 25 cm Spód do ciasta 100 g zmielonych orzechów laskowych 2 jajka 90 g cukru 1 łyżka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Mus jabłkowy 1,2 kg jabłek 6 łyżek cukru lub wedle smaku(...)stopni więcej)Upraż laskowe orzechy i zmiel. Ubij białka na puszysto. Pod koniec ubijania dodaj po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Wymieszaj mąkę z orzechami i dodaj do jajecznej masy, mieszając łyżką. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz spód przez 20 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Oderwij ciasto od papieru

codojedzenia
Łabędzi puch 578

Bardzo lekkie, smaczne i puszyste ciasto. Prawdziwie puch łabędzi. Dodatek wiórków otoczonych karmelem sprawia, że każdy kawałek jest dodatkowo pysznie chrupiący. Na bazie jasnego biszkoptu, który zawsze się udaje. Zachęcam do spróbowania! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej niepełna szklanka cukru Masa: 2 czerstwe bułki 3 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru(...)szklanki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie biszkoptu - Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dużą blachę (lub tortownicę) wyłożyć papierem do pieczenia na samym dnie. Wyłożyć ciasto, piec ok. 40 minut   w 180 stopniach. Gorące ciasto wyjąć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sernik z masą krówkową i solonymi orzeszkami 148

kakao 1 kg twarogu sernikowego 250 gram serka mascarpone 4 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 budyń waniliowy puszka - 400 g masy krówkowej 150 g solonych orzeszków polewa czekoladowa do ciasta sól  Przygotowanie: Za pomocą blendera rozdrabniamy ciasteczka, tak aby miały konsystencję piasku. Dodajemy do nich 2 łyżki kakao. Roztapiamy masło i mieszamy z ciasteczkami.  Tortownicę (23 cm) wyścielamy(...)masy krówkowej.  Na koniec ubijamy pianę z białek i łączymy ją z masą serową delikatnie mieszając łyżką.  Masę przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Po tym czasie uchylamy lekko piekarnik i pozostawiamy w nim sernik aż wystygnie.  Gdy ciasto wystygnie podgrzewamy resztę masy krówkowej w kąpieli wodnej

Taste Therapy
Kora orzechowa z brzoskwiniami 616

Rodzinka była zachwycona smakiem tego ciasta. Znikło nawet nie wiem kiedy :) Orzechowe blaty idealnie komponują się z puszystym kremem i brzoskwiniami. Całość smakuje wybornie.. polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 28x40 cm)   Placki bakaliowe: 8 białek 200g cukru 3 żółtka 200 g orzechów włoskich, zmielonych 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek(...)brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe     Przygotowanie :   Placki bakaliowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić do osiąknięcia z wody. Białka ubić na sztywno, dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, miksować. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać je do piany. Masę przelać do dwóch form o wymiarach

Nastoletnie Wypiekanie