ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:536/932)

Słodkie środy - puszyste ciasto z truskawkami 157

ostygnięcia. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do piany dodajemy stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym a następnie żółtka, cały czas ubijając (miksując). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do piany stopniowo trochę mąki na przemian z roztopionym masłem, aż do wyczerpania składników. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Biszkopt ciemny - czekoladowy. 149

żółtek. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sitko na papier. Białka ubijamy trzepaczką lub mikserem na sztywno. Dodajemy po troszkę cukru i dalej ubijamy. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na wyścieloną papierem     ( może być papier śniadaniowy ) blaszkę. Wyrównujemy i wkładamy

Przepisy i porady kulinarne
Ciasteczka z ciasta francuskiego 127

było 3 razy dłuższe niż szersze. Schować do lodówki. Czynność powtórzyć 6 razy.  Ciasteczka: Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, jedną połowę naciąć w 3 miejscach. Na część nie nacinaną nałożyć dowolne nadzienie np. czekoladę, różę itp. Brzegi ciastka posmarować roztrzepanym białkiem, to samo uczynić z górą ciasteczek, dokładnie zlepić. Ciasteczka wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika

Krakowskie smaki Ani
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego 194

Nakładamy nadienie i formułujemy paszteciki np. w kształcie rogalików ( w tym celu rozwałkowujemy ciasto i dzielimy je na trójkąty, nakładamy farsz i zawijamy od boku ku wierzchołkowi). Paszteciki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub na papierze do pieczenia. Sarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni do zarumienienia ok 7 min. ( należy pilnować pasztecików, aby się

Pudełko rozmaitości
Czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady 152

przelać mokre i wszystko dokładnie wymieszać, do połączenia się składników. Papilotki do muffinek lub foremki napełniać ciastem do wysokości 2/3. Całość wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu przygotować lukier. Składniki na lukier: 1 białko 120 g cukru pudru Sposób wykonania: Białko wymieszać dokładnie z cukrem pudrem. Patyczek maczać

Na słodko lub wytrawnie
BISZKOPT- BAZA DO TORTÓW 171

częsci 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka oddzielamy od zółtek, miksujemy na sztywno.Stopniowo dodajemy po 1 żółtku,dalej miksujemy. Dodajemy po torchu cukier, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Wylewamy do wyłożonego papierem do pieczenia prodiża, pieczemy ok.25 minut. Studzimy RADA: Jeśli chcemy

Z Majeczką w kuchni
TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY Z NUTKĄ MARCEPANU (Bezglutenowy) 146

książki pisać. Skupimy się więc tylko na wykorzystaniu - a i tu jest pole do popisu. Ciasta, desery, masy... ale i dania wytrawne! Genialny jako zdrowe zastępstwo dla mąk. Czarujcie! Z takim "zaklęciem" wszystko wyjdzie. SKŁADNIKI NA TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY: * Biszkopt -  - białka, 4 - cukier puder (1/2 szklanki), - mąka ziemniaczana (1 łyżka) - proszek budyniowy mały, - szczypta proszku do pieczenia

Wypisz Wymaluj
Śniadanie na różowo 141

pieczenia cynamon imbir 2-3 łyżki wody-opcjonalnie WYKONANIE: Do dużego kubka wsypujemy otręby Dodajemy białka jaj, pokrojonego na kawałki banana, maliny, twaróg, proszek do pieczenia oraz cynamon i imbir według uznania Całość blendujemy na jednolitą masę Jeśli wyszła zbyt gęsta- ciasto powinno być dość gęste, ale lejące- dodajemy wodę i ponownie blendujemy Wstawiamy do mikrofali na około

peanutbuttermonster
Węgierski chleb farmerski 132

wyrosło i podwoiło objętość. 4. Wyrośnięte ciasto przekłuć nożem, na oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta bochenek. Ułożyć na przygotowanej wcześniej blaszce, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. 5. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Roztrzepać białko z solą i posmarować nim bochenek. Posypać ziarnami kopru. Zrobić nożem nacięcie wzdłuż bochenka. Piec 20 minut

Apetyczna babeczka
RÓŻE KARNAWAŁOWE 124

zrobić wgłębienie,dodać żółtka,cukier,roztopione masło,spirytus i śmietanę. Wszystko zarobić,aby ciasto było miękkie. Ciasto rozwałkować bardzo cienko,szklanką,literatką i kieliszkiem wycinać kółka. Każde kółko na brzegu nacinać nożem. Składać kółka od największego do najmniejszego. Środek każdego kółka posmarować białkiem,docisnąć. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wykładać róże na ręcznik papierowy,środki udekorować marmoladą

Kuchnia Danusi
Babka z otrębami i orzechami 130

pieczenia 3/4 szklanki oleju łyżka kakao 10-15 dag posiekanych orzechów włoskich cukier waniliowy Białka ubić na pianę dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i dalej ubijać. Następnie dodawać na przemian mąkę z proszkiem, otręby, orzechy oraz olej, dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na dwie  części, jedną dać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, do drugiej dodać

Praktyczna pl
MASA MAKOWA 141

jest jednym z głównych składników kolacji wigilijnej. Masa makowa najczęściej wykorzystywana jest tradycyjnie do ciast a gdy dodamy do niej pszenicę oraz miód powstaje kutia. Można także masę makową podać makaronem. Składniki 50 dag maku 20-30 dag cukru 4 białka 5 dag masła (stopionego) bakalie Przygotowanie Mak zalewamy wodą  i gotujemy około godziny na małym ogniu

RAROSSA
Brak tytułu 138

składników płynnych - wymieszać.   Osobno połączyć sypie skłądniki. Dodać do nich płynną masę - zagnieść . Ciasto jest dość rzadkie.   Schłodzić min. 30 minut przed wykrawaniem ciasteczek.   Viasteczka piec w temp. 180 stopni około 10 m inut.   Dekorowac wedle uznania.   LUKIER: 1 białko, 1 szklanka cukr u pudru - miksowa ć, aż lukier stanie się szklisty. Jesli potrze

kolorowotorcikowo
Tarta ze śliwkami 147

Ciasto zagnieść z podanych składników. Włożyć do lodówki na około 30 minut. 2. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną formę do tarty i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec ok 15 minut. Odstawić do ostygnięcia. 3. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem wanilinowym. Żółtka utrzeć z łyżką

Pasja Smaku
Drożdżowe bułeczki z kurczakiem 311

podsmażone z cebulką, podsmażona pierś z kurczaka, ewentualnie ser żółty (tarty lub pół plasterka). II farsz: ciasto smarujemy ketchupem, sypiemy przyprawą do pizzy, kładziemy paprykę pokrojona w kostkę, podsmażoną pierś z kurczaka, kukurydzę i ser żółty (starty lub pół plasterka). Bułeczki posmarować białkiem. Opcjonalnie posypać sezamem. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 15-20 minut

Fabryka pomysłów
Klasyczna babka wg Bożeny Dykiel 324

Rozpuszczony tłuszcz wlewać cienkim strumykiem do masy cały czas miksując. 3. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. 4. Wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. /Ciasta wystarcza na małą keksówkę/ 5. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 30 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor i zacznie odstawać od brzegów. Smacznego Post Klasyczna

UgotujmyTo.pl
Jabłecznik 130

Przyszłą sobota więc trzeba było zrobić jakieś ciasto do kawy. A że w domu mam dużo jabłek postanowiłam upiec jabłecznik, ale w innej odsłonie.  Składniki:      1,5 szklanki mąki      1/3 szklanki mąki ziemniaczanej      szklanka cukru pudru      2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)mamy utarte na puch dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Pianę dodajemy do masła z żółtkami, mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy pomału ekstrakt z wanilii i przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na dno blaszki wylewamy połowę ciasta i wygładzamy. Układamy biszkopty, na to starte jabłuszka i ponownie biszkopty

Amatorka kuchenna
Tiramisu truskawkowo – rabarbarowe z galaretką i bitą śmietaną 157

cytrynową) 2 łyżeczki żelatyny Ok. ½ kg truskawek Ok. ½ kg rabarbaru Wierzch ciasta: ½ litra śmietany kremówki 30% 2 śmietan – fixy 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 1 łyżeczka gorzkiego kakao 1 łyżeczka rozpuszczalnego kakao Ewentualnie twarde truskawki do ozdoby Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka(...)przyspieszyć wkładając naczynie z galaretką, do naczynia z zimną wodą). Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i przekrawamy na połówki. Gdy galaretka średnio stężeje wylewamy jej mniejszą część na ciasto. (Uwaga: galaretka nie może być płynna, bo wsiąknie w ciasto). Na galaretce układamy truskawki i ugotowany rabarbar, po czym zalewamy resztą galaretki i odstawiamy w zimne miejsce, by galaretka mocno stężała

Smakowy Raj