ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:544/932)

Dietetyczne ciasto marchewkowe z orzechami i rodzynkami 260

oraz świeżą marchewkę. Jeśli nigdy nie próbowaliście takiego ciasta, zapewniam, że ten przepis jest w sam raz na początek. Na blogu znajdziecie jeszcze jeden, nieco inny przepis na takie ciasto. Gorąco polecam!   Składniki : 400 g marchewki  130 g mąki owsianej  4 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cynamonu szczypta imbiru 30 g orzechów włoskich(...)Orzechy i bakalie posiekać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać marchewkę. W innej misce wymieszać mąkę i przyprawy oraz proszek.  Wsypać składniki suche do masy jajeczno-marchewkowej i dokładnie wymieszać szkatułka.  Dodać orzechy i bakalie, wymieszać. Formę 30x11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenna. Wlać ciasto i wyrównać.  Piec

Chocolate Muffin Blog
świąteczny keks 143

Jednym z moich ulubionych świątecznych ciast zaraz po pierniku jest keks. Aromatyczny, rumowy, pełen bakalii, jakoś w ciągu roku nie jadam go tak często jak w okresie świat. Co tu dużo pisać, polecam ten przepis. Dla lubiących większe dawki słodyczy polecam dodanie kawałków czekolady, bardzo dobrze smakuje z białą.   Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka szklanka bakalii pół(...)rumu łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie:  białka ucierany z cukrem na biały puch. Dodajemy rozpuszczoną margarynę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Do gotowej masy dodajemy bakalie i posiekany orzechy. Możemy wcześniej zamoczyć bakalie w rumie ale należy następnie oprószyć je mąką gdyż w przeciwnym wypadku opadną na dno ciasta. Gotowe ciasto przelewamy do wąskiej blaszki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto na Walentynki 168

walentynkowy . Składniki na biszkopt: 4  jajka 1 niepełna szklanka  mąki 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju  (może być rzepakowy ) Przygotowanie : Białka ubijam i po całkowitym ubiciu piany dodaje stopniowo cukier (NIE cały na raz ) Teraz dodaję stopniowo po jednym żółtku  ( w trakcie ubijanie dodajemy szczyptę soli ) Jeszcze dodaję(...)Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dosypuję  do masy ,  mieszam delikatnie , tyle by mąka wrobiła się w całość  Pieczemy w foremce w kształcie serca:) Upieczone ciasto w prodiżu. Składniki do przełożenia  ciasta: połowa opakowania 500 dag śmietany tortowej 36 % cukier puder według uznania dżem z czarnej porzeczki woda z cukrem i sokiem z cytryny

Proste Potrawy
Rolada pieczona razem z brzoskwiniami 170

natłuścić, na to wyłożyć równomiernie plasterki brzoskwiń.   Białka ubić na sztywno dodać powoli cukier i nadal ubijać do jego  rozpuszczenia, następnie dodać żółtka, ubijać tylko chwilę i odłożyć mikser. Stopniowo dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką, na samym końcu olej. Gotowe ciasto wyłożyć równomiernie na brzoskwinie. Włożyć do nagrzanego piekarnika

Jadło i czytadło
Ciasto Jamajka 416

Jeśli lubicie banany to na pewno pokochacie to ciasto :) Jest przepyszne, choć trochę czasochłonne, ale można sobie podzielić i robić je partiami- najlepiej zrobić dzień wcześniej, by galaretka i masa śmietanowa dobrze się schłodziły. Składniki: biszkopt: 4 jajka,  1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 1 budyń czekoladowy b/c, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli(...)Przygotowanie:  Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i pojedynczo żółtka. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dosypujemy kakao i budyń czekoladowy (w proszku). Mieszamy tylko do połączenia się składników. Przelewamy ciasto na blaszkę o wymiarach 18x28 cm i pieczemy ok. 30 minut

Aga w kuchni
Ciasto ze śliwkami i malinami 156

jajek oddziel białka i ubij na sztywną pianę mikserem - pamiętaj, aby nie dodało się żółto, bo piana nie ubije się. Gdy będziecie mieli już sztywną pianę dodajcie szklankę cukru pudru bez grudek, mieszajcie cały czas, następnie dodajcie żółtka i proszek do pieczenia. Masło roztopcie w rondelku i lekko wystudźcie. Gdy będziecie mieli gładką masę ciasta dodawajcie na przemian

Zasmakuj Kuchni
Ciasto z obłędnym kiwi 363

mamy, te ciasto robi furorę u nas w rodzinie.Ciasto z kiwiSkładniki biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejSkładniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki agrestowejSkładniki pianka:100 g śmietany 30 %2 op. galaretki agrestowejponadto: kiwiBiszkopt:białka ubić(...)dodać do białek  - mieszać mikserem,potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Pieczemy w 190 stopniach C. około 20 min. Masa:kisiele ugotować w 3 szklankach wody.Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.Pianka:galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę.Ciasto z kiwi

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik kokosowy z rosą i mlekiem skondensowanym 172

kokosem (np. Ritter Sport) użyłam tej: http://www.auchandirect.pl/sklep/artykuly/1157_1204_1426/97101259/Spozywcze/Slodycze/Czekolady/Czekolada-biala-o-smaku-kokosowym-200-g ·        2 łyżki mąki ziemniaczanej Pianka kokosowa: ·        3 białka ·        3-4 łyżki cukru pudru ·        60 g wiórek kokosowych   Przygotowanie:   Zaczynamy od przygotowanie spodu. Mąkę(...)Wetrzeć masło w mąkę. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do woreczka i wsadzić na zamrażalki na 15 minut. Blachę o średnicy 24 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10-15 minut. Ciasto ma być lekko podpieczone. Przygotować masę serową. Czekoladę drobno posiekać

Mania Gotowania
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową! 151

uzyskać tak wspaniały efekt. Ciasto jest jak puch, lekko słodkie, fajnie aromatyczne i o idealnej teksturze. Mama nadzieję, że zdjęcia to oddadzą. Kolor ciasta dzięki marchewce jest niepowtarzalny. To ciasto wpisuje do mojej listy TOP 10! Koniecznie zróbcie w weekend ;-) SKŁADNIKI: - 120 ml mleka 3,2% tłuszczu - 120 ml oleju kokosowego podgrzanego do temp około 40 stopni C - 3 jajka(...)napowietrzenia, nie pomijaj tego elementu. Masę połącz delikatnie z pianą z białek, na sam koniec wmieszaj marchewkę i żurawinę. Całość mieszaj delikatnie, próbując napowietrzać masę. - Całość przelej do formy do pieczenia wysmarowanej olejem kokosowym. - wstaw do pieca, temp pieczenia 165 stopni C, czas: godzina. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, gdyby patyczek był nadal wilgotny wydłuż czas pieczenia

SMYKWKUCHNI
Ciasto Bounty. 170

Składniki: na ciasto: 150g masła 170g cukru     200g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao na masę: 500ml mleka 8 łyżek kaszy manny 250g masła 200g cukru 200g wiórek kokosowych na polewę:     200g czekolady gorzkiej       100ml śmietany słodkiej 30% Przygotowanie: Masło rozpuszczamy(...)przestygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijamy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka oraz masło i znów ubijamy. Dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy

Symfonia smakowa
Podwójnie kruche ciasteczka 178

wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Każdą część kolejno rozwałkować na stolnicy lekko wysypanej mąką. Im cieńsze będzie ciasto, tym delikatniejsze wyjdą ciasteczka, ale nie należy też przesadzać, żeby się nie kruszyły nadmiernie. Ja rozwałkowuję je na 2- 3 milimetry . Z ciasta dużą foremką wyciąć kształty(...)minut. Po upieczeniu i wystudzeniu pełne ciastka posmarować marmoladą lub powidłami (powinny być jednolite, bez kawałków owoców) i przyłożyć każde ciastkiem z otworkiem. W niewielkiej misce utrzeć białko i sok z cytryny, a następnie dodać cukier puder i ucierać, aż masa stanie się jednolita i nie będzie miała grudek. Najlepiej zrobić to okrągłą drewnianą kulką na trzonku

Trzeci talerz
Sernik na jogurtach greckich 255

Następnie do masy jajecznej dodajemy jogurty i delitanie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i znów delitanie mieszamy najlepiej drewnianą szpatułką. Dno blachy wykładamy biszkoptami. Na to wylewamy mase serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około godzinę. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku. Polewamy rozpuszczoną w kąpeli wodnej czekoladą.  Smacznego

Smaki Natalii
Bezglutenowe placki z serka wiejskiego z cebulą 166

żółtkiem i następnie połączyć z mąką oraz sodą oczyszczoną. Dodać cebulę, szczypiorek, koperek i przyprawy. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serkowej. Całość doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć

Di gotuje
Pyszne masło orzechowe 272

paznokci, pomagają w profilaktyce miażdżycy, działają przeciwzakrzepowo (dzięki jedno- i wielonienasyconym kwasom tłuszczowym), mają sporo białka i błonnika, a także witamin z grupy B i składników mineralnych. Orzechy mogą być spożywane na surowo, mogą być uzupełnieniem i dodatkiem do różnego rodzaju dań, ciast, sałatek i przekąsek. Warto zwrócić uwagę, że orzechy są bardzo kaloryczne! Takie też będzie masło

Ciasna Kuchnia
Omlet biszkoptowy na słono 132

jajka 2 łyżki mąki pszennej sól ziołowa dowolne dodatki do dekoracji masło klarowane do smażenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z solą i jeszcze raz delikatnie mieszamy, by ciasto nie opadło. Masło rozgrzewamy na patelni i przekładamy na nie masę. Smażymy z obu stron

Czary - gary w kuchni
Muffinki podwójnie czekoladowe. 155

dałam brązowy) Wykonanie: Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Przestudzić, dodać żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Masę czekoladową i ubitą pianę połączyć mikserem (na wolnych obrotach) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć porcję ciasta (ok. 2 łyżek). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec

zadanie-gotowanie
Naleśniki ryżowe z masłem orzechowym i truskawkami 182

tego przepisu - truskawki Przygotowanie: Jajko, mąkę i mleko wymieszać za pomocą trzepaczki, do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Smażyć z obu stron. Ja smażę bez tłuszczu, ale można użyć np. oleju kokosowego. Naleśniki wysmarować masłem orzechowym i ułożyć truskawki. Smacznego! Makra: Kcal: 361 Białko: 16 g Węgle: 38 g Tłuszcz

Zgrabne Gotowanie
torcik kiwi 167

opakowania galaretki o smaku kiwi 300 g dżemu z kiwi dodatkowo: 3 owoce kiwi Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, Nadal ubijając dosypywać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie połączyć, przełożyć ciasto do tortownicy wyścielonej papierem i piec w 180*C około 20-25 minut. Po wystudzeniu przekroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z ananansem 134

ser biały trzykrotnie mielony - 60 dag masło- 15 dag cukier - 15 dag żółtka- 2 szt białko - 1 szt galaretka żółta - 1 op galaretka zielona -2

Camilla w kuchni
Kawowy tort bezowy z granatem 160

Każdy zachwyca się tortami pavlowa, ja jednak dzisiaj trochę cieniej i mniej słodko ale bardzo pysznie i naprawdę bezowo. Taki tort z pewnością Was zachwyci. 

Niezły Młynek
Drożdżowe ślimaczki z serem i cynamonem 173

Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt. Na 3/4 części ciasta wyłożyć masę serową i ją rozsmarować. Ciasto złożyć na pół (tak aby przykryć ser) i zrolować. W między czasie przygotować blaszkę. Za pomocą ostrego nożna pokroić roladę w "plastry". Każdy z nich posmarować białkiem i pozostawić na blaszce do podwojenia objętości, każdą z drożdżówek posypać zmielonym cynamonem.Piekarnik rozgrzać

Krakowskie smaki Ani
Chleb paleo śródziemnomorski 275

test patyczkiem wskaże, że w środku nie ma surowego ciasta. Co do szczegółów dotyczących wyrabiania ciasta albo uzyskania mąki lnianej sprawdź przepis na chleb paleo z warzyw , którego modyfikacją jest ten właśnie przepis. W porównaniu do oryginału ten chleb zawiera nieco więcej białka i węglowodanów – tych ostatnich 6 g (w tym 3 g błonnika) na kromkę

PaleoSMAK
Tort czekoladowo - orzechowy z karmelem 143

gorzki smak) 1 mleczna czekolada   Porcja karmelu   Orzechy do ozdoby   Przygotowanie:   Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubiając zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w tem. 170 stopni około

Lili w kuchni
CIASTECZKA AMARETTI 189

dodatku tłuszczu, bez mąki, więc bezglutenowe i bez dodatku zarówno laktozy jak i białek mleka. Dodatkowo bez dodatku białego, rafinowanego cukru. Proponuję przygotować od razu z podwójnej porcji, bowiem znikają błyskawicznie... :-) Na bazie tych ciasteczek można również przygotować spód do ciast, u mnie posłużyły jako spód do sernika migdałowego... to jest dopiero poezja smaku

Smaczne Zdrowe
Pomidorowe bułeczki 128

wyrośnięcia. Na stolnicy obsypanej delikatnie mąką rozwałkowujemy oba ciasta na cienkie prostokąty. Kładziemy jedno ciasto na drugim, zwijamy w roladę dłuższym bokiem. Dzielimy wałek na 6 części. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy wałeczki na stojąco, smarujemy delikatnie wodą lub białkiem i obsypujemy ziarenkami. Pieczemy bułeczki przez 20 minut w temperaturze 180st

Gotowanie moimi oczami
Syrniki - rosyjskie placki twarogowe 222

konfiturą. Masa jest zbliżona do tej na nasze pierogi leniwe, jednak nie ubija się białek, co znacznie przyspiesza całość przygotowania. Sekretem dobrych syrniczków jest prawdziwy twaróg. Nie nadają się tutaj rzadkie wiaderkowe sery. Swoją delikatność placki zawdzięczają niewielkiej ilości mąki. Do ciasta na placki trzeba jej dodać tyle, żeby wszystko razem się połączyło i dało uformować w wałek

Pełny talerz
Migdały i brzoskwinie. Ciasto. 140

umiar i raz na jakiś czas może być niezdrowo ;-) Smacznego zatem.   Migdałowe ciasto z brzoskwiniami składniki 200 g masła  4-6 brzoskwiń 200 g brązowego cukru 80 g mąki pszennej 80 g mąki migdałowej 30 g płatków migdałowych 6 białek cukier puder do posypania wykonanie: Masło rozpuszczamy w rondelku od chwili aż nabierze orzechowego aromatu. Odstawiamy

Przysmaki Karolki
Tort truskawkowo - czekoladowy 163

Dodatkowo: 5 szt. gorzkiej czekolady na obręcz kilka sztuk  czekoladowych serduszek   Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubiając zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w tem. 170 stopni około

Lili w kuchni
Pavlova z wiśniami 232

deserów, 80 g cukru, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody, Wykonanie; Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier stopniowo, cały czas ubijając. Następnie dodajemy ocet i mąkę. Przelewamy masę do foremki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wkładamy ciasto. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę 1,5 godziny

Anioły w kuchni
Migdałowe placuszki 168

zblendowany z waniliową odżywką białkową  KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional , yummy  Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną piankę z ksylitolem dodajemy pozostałe składniki, miksujemy na najniższych obrotach smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej oliwą, na jeden placek około łyżka ciasta gotowe placki konsumujemy z proteinowym kremem :) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik z czekoladowym musem i owocami-(dla gości) 168

zmiksować wszystko razem na puszysto dodając w trakcie masło. Wylać masę serową na kruche ciasto,rozsypać na wierzchu umyte osuszone owoce, wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut.  Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach aż będzie całkiem zimny. CZEKOLADOWY MUS: Białka jaj ubić na sztywna pianę dodając po łyżce cukru pudru w trakcie ubijania.  Czekoladę

Wanilia i Kardamon
Ciasto na pierogi z mąki żytniej i maślanki- bez jajka 117

Dodać twaróg, zmiażdżony czosnek i przyprawić solą i pieprzem. Aby farsz dobrze się nakładał na ciasto (i nie wypływał) należy go zagęścić. Ja używam do tego zmielone siemię lniane, które doskonale spaja farsz. Alternatywą (jeżeli nie mielibyście go pod ręką) może być białko z jajka, które również zetnie nam farsz, przez co lepienie pierożków będzie dużo łatwiejsze. W między

Tradycyjna Kuchnia
Tort urodzinowy 138

opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka pomarańczowa Przybranie: kwiatki cukrowe Wykonanie: Białka  ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia mieszam razem i przesiewam do masy jajecznej. Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok 30 min w temp

Ciasteczkowy Potwór
Tunel 132

żółte lub 3-4 łyżki żelatyny  Wykonanie: Najpierw pieczemy roladę biszkoptową. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Obie mąki mieszam razem i przesiewam do masy jajecznej.  Blachę  wykładam papierem do pieczenia, rozsmarowuję ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 15 min. Gorącą wyjmuję

Ciasteczkowy Potwór
Babka Wielkanocna! 190

ciasto ma podwoić swoją objętość trwa to około 30 - 50 minut - po tym czasie ciasto przekładamy do formy, - odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 - 20 minut - wstawiamy do nagrzanego pieca na 50 -60 minut w temp. 190 stopni C Lukier: - 1 białko - 5 kropel olejku migdałowego - 1 łyżeczka śmietanki - 3/4 szklanki cukru pudru Smacznego

SMYKWKUCHNI
Kokosowe biscotti 128

rodzynek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka mleka - szczypta soli Jajka, bez rozdzielania na białko i żółtko, rozkłócić ze szczyptą soli. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, przesiać do miski. Dodać wiórki, rozkłócone jajka i rodzynki. Zagnieść elastyczne, lekko klejące ciasto (w razie konieczności delikatnie podsypać mąką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim uformować

CookYourself
Wyśmienite pierożki w góralskim stylu. 142

uzyskania ciasta. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy wałki średnicy ok. 4 cm i odcinamy kawałki wielkości orzecha włoskiego. Rozgniatamy na dłoni, aby uzyskać okrąg, w który nakładamy farsz jak do zwykłych pierogów. Białko zostawiamy na później, przyda się do posmarowania pierożków. Przygotowane pierożki układamy na blaszce wysmarowanej oliwą i smarujemy wszystkie roztrzepanym białkiem. Posypujemy czarnuszką i wkładamy do piekarnika

vegetanie
Biszkoptowe omleciki z śmietankowo – adwokatową nutą i czekoladą 154

Można je zrobić z samą bita śmietaną lub z dodatkiem ajerkoniaku lub innego gęstego likieru. Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 Niepełna szklanka mąki Plaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietany kremówki 50ml ajerkoniaku 1 cukier waniliowy Dodatkowo: 50g czekolady Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i miksujemy jeszcze około

Smakowy Raj
OMLET Z SUSZONYMI POMIDORAMI I ŻÓŁTYM SEREM 130

startego żółtego sera łyżka oleju Sposób przyrządzenia: Mąkę dokładnie wymieszać z mlekiem, rozbić wszystkie grudki. Białka jajek oddzielić od żółtek. Pierwsze ubić na pianę, drugie utrzeć i dodać do mleka z mąką.Odrobinę posolić i ciut więcej pieprzu. Pianę powoli dodać do ciasta, wszystko razem wymieszać i powoli wylać na patelnie. Smażyć na średnim ogniu ok. minuty

pieprzny smaczek
Tort z truskawkami 140

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, ciągle ubijając. Suche składniki delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, tak  by składniki się połączyły a masa piankowa nie opadła. Dno tortownicy  wyłożyć

W kuchennej krainie
Amande Langue de Chat - Migdałowe kocie języczki (Mandorle) 293

Masło ubić z cukrem pudrem na puszysty krem.  Do kremowej masy maślanej stopniowo dodawać białka, nie przestając miksować. Wlać ekstrakt waniliowy i powoli wsypywać mąkę, mieszając całość łyżką. Dokładnie wymieszać by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą, gładką masę. Tak powstałe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą gładką końcówką o szerokości ok. 1 cm. Można użyć

maniapieczenia
Tort samochód- wskazówki przygotowania 219

Biszkopt: 10 jajek 300 ml cukru 170 ml kakao 350 ml mąki tortowej Wykonanie: Białka ubić na sztywno. Następnie dodać do nich cukier i żółtka, dalej ubijać. Na sam koniec do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni

Krakowskie smaki Ani
Torcik kakaowy z kremem pomarańczowym 196

łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao      W pierwszej kolejności pieczemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno, po czym łyżkami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie jednolita, dorzucamy żółtka i porcjami dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewamy do małej blaszki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

sama złodycz
Stokrotka 134

podrośniętym rozczynem. Potem jeszcze raz wyrabiamy.3. Dodajemy masło, wyrabiamy ponownie, odstawiamy do podrośnięcia.4. Z ciasta robimy 7 kulek, układamy na natłuszczonej blaszce na kształt kwiatka, w miejsce połączenia się kulek nakładamy powidła lub dżem ( u mnie były to powidła śliwkowe).5. Białkiem smarujemy bułeczki, posypujemy kruszonką i pieczemy przez 15-20 minut w 180 st.C.Smacznego!!!Źródło: Czym dziś

Kuchnia domowa Ani
Babka tęczowa 161

oleju -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Powstałe ciasto dzielimy na 4 części.    Do pierwszej części dodajemy żółtka i łyżkę mąki

Maminek kulinarny
Ciasteczka z makiem ( "braciszki" ) 180

łyżek mąki -dżem -mak    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy kilka minut ( cukier musi się dokładnie rozpuścić ).    Dodajemy żółtka i miksujemy.    Dosypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.    Ciasto przekładamy do rękawa lub rulonu, wykonanego z papieru do pieczenia. Na blaszkę

Maminek kulinarny
Pavlova z wiśniami 198

niewielkiej ilości wody, Dodatkowo; 400 g śmietanki 30 %, łyżka cukru, gorzka czekolada do posypania, Wykonanie; Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier stopniowo, cały czas ubijając. Następnie dodajemy ocet i mąkę. Przelewamy masę do foremki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wkładamy ciasto. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę 1,5 godziny

Anioły w kuchni
Biszkoptowe serce z jeżynami 163

garść tłuszcz do formy PRZYGOTOWANIE: Jeżyny umyć, osączyć. Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę na sztywno, dodając cukier, dalej ubijać. Następnie do ubitej masy dodać wymieszaną mąkę z cukrem, delikatnie wymieszać. Foremkę w kształcie serca, wysmarować tłuszczem. Wylać ciasto do formy, posypać jeżynami. Wstawić do piekarnika, piec ok.20 minut w 170 stop. (function

Kuchnia Danusi
Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą 215

trzeci placek, też go smarujemy, a na niego układamy czwarty placek, którego już nie smarujemy. Ciasto razem z papierem do pieczenia przekładamy na blachę i  formujemy kwiat, zgodnie z instrukcją na filmie. Uformowany kwiat pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięty smarujemy białkiem lub jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Kulinarne przygody Gatity
Krążek biszkoptowy z serkiem i smażonymi owocami 164

pieczenia blasze. Piekarnik nagrzewamy do 180 ° C. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli mieszamy.  Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek. Ilość babeczek uzależniona jest od wielkości naszych form (moje mają średnicę

Moniki Smakołyki
Batoniki proteinowe z żurawiną 163

etap prażenia.      Masło orzechowe, mleko i miód miksujemy ze sobą, powoli dodając białko. Odżywka zwykle zachowuje się podobnie jak mąka, więc o zbicie się w grudki wcale nie trudno. Do masy dodajemy uprażone płatki owsiane i żurawinę, wyrabiamy jak ciasto. Powinna wyjść zbita, twarda kula. Albo coś jakby kula.      Masę batonikową przekładamy

sama złodycz
1492.Biszkopt -przepis podstawowy 164

blaszce..ja piekłam w blaszce ..i wykorzystałam go do pysznego ciasta...[ wpis z ciastem oczywiście będzie]. 7 jajek 1 szkl. cukru 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka  proszku do pieczenia Wodzisław 1 łyżka  octu winnego Jamar Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać łyżkę octu. Dalej

Moje domowe kucharzenie