ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:541/932)

Rolada szpinakowo – łososiowa 179

bardzo smaczna i efektowna przystawka. Przepis zaczerpnięty z internetu. RADA:  Woda musi dobrze odparować ze szpinaku, bo inaczej po upieczeniu, ciasto będzie wilgotne Rolada szpinakowo – łososiowa Składniki: na ciasto szpinakowe opakowanie mrożonego szpinaku (450 g) 4 jajka 3- ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka - masła Nadzienie do rolady szpinakowej 200 g wędzonego łososia w plastrach 2 - serki chrzanowe Sposób(...)zmiksować.  Natomiast białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę, dodać do szpinaku, delikatnie wymieszać.  Blaszkę o wymiarach 25 x 37 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę szpinakową, delikatnie wyrównać.  Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop. przez 15 minut, odstawić do ostudzenia.  Następnie ostrożnie zdjąć papier z ciasta szpinakowego.  Ciasto posmarować

Kuchnia Danusi
Proste ciasto ucierane z jabłkami (na oleju) 158

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Idealne, gdy puka niezapowiedziany gość. Ja zrobiłam je z jabłkami, ale można wykorzystać inne owoce ;) Serdecznie polecam! Składniki: Ciasto: 4 jajka 1,5 szkl. mąki pszennej ¾ szkl. cukru ½ szkl. oleju rzepakowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego 2-3 duże jabłka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki mąki pszennej Dodatkowo(...)cynamonem oraz dwoma łyżeczkami mąki. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia się składników. Powoli wlewać olej rzepakowy oraz aromat, miksować. Na końcu wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką, by piana nie opadła. Tak przygotowane ciasto przelać do tortownicy o średnicy

Nastoletnie Wypiekanie
Różany podwieczorek, czyli babka piaskowa z konfiturą różaną 143

mleko, mieszamy. Następnie, stopniowo wsypujemy przesianą przez sito mąkę.W drugim naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli. Będą gotowe gdy po odwróceniu miski do góry dnem zostaną na miejscu. Dodajemy je do reszty składników mieszając łyżką. Mikser zniszczyłby ich strukturę, a w konsekwencji ciasto po upieczeniu nie byłoby tak puszyste. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto przekładamy

Zakręcony Widelec
Babka Zebra z keksówki 209

od żółtek. Białka ubij na sztywna pianę.Miksuj i stopniowo dodawaj cukier, a następnie po jednym żółtku, olej i na sam koniec wlej bardzo powoli napój gazowany. Miksuj aż uzyskasz fajna i gładką masę. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.Możesz dodać aromatu pomarańczowego.Zmiksuj na gładko.Podziel ciasto na dwie równe części

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik z serka homogenizowanego 363

ciast które smakuje mi zawsze. W każdej postaci, z twarogiem, mielonym serem z kubełka czy z homogenizowanym serkiem. Dziś propozycja z tym ostatnim. Waniliowy, mięciutki a jednocześnie chrupiący dzięki słodkiej kruszonce. Kto się skusi na kawałek albo dwa?  Składniki : 8 żółtek 150 g cukru 800 g serka waniliowego (homogenizowanego) 5 łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżki kaszy manny 4 białka(...)oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy ją do wcześniej wymieszanych składników. Masę przelewamy do dwóch tortownic o średnicy 17 cm (jeżeli ich nie macie, możecie użyć innej formy, jednak czas pieczenia może się trochę różnić od podanego poniżej). Masło, mąkę i cukier zagniatamy tworząc kruszonkę, którą posypujemy przygotowane ciasto. Obie formy wstawiamy do nagrzanego

Słodkie Przyjemności
Ciasto pizza idealne na piknik do pracy i na drogę! 309

zdrowych składników (np. szpinak jak u mnie), a za to polubi ciasto każda Mama. :) Naszej rodzince będzie ono towarzyszyć we wszelkich żeglarskich wyprawach! :) Gorąco polecam ten przepis! :) Składniki na ciasto: 250 gramów mąki 4 jajka 100 ml mleka 70 gramów oleju (zwykłego lub kokosowego) 50 ml jogurtu naturalnego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania formy(...)pozostałe składniki.  Oddziel żółtka od białek, ubij białka na sztywno, dodaj kolejno po jednym żółtku, olej, mleko oraz jogurt. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy wraz ze wszystkimi składnikami, przyprawami oraz solą. Wymieszaj całość delikatnie i niedbale (w cieście mogą pozostać grudki). Podłużną formę do babki wysmaruj masłem, następnie obsyp bułką

Garniec Magalie
Ciasto z budyniem i polewą krówkową 221

Wiem, że sezon na owoce w pełni, ale kawałeczek ciasta z budyniem, polewą krówkową i orzeszkami do popołudniowej kawki chyba będzie miłą odmianą :) Chociaż żeby nie było - w zanadrzu mam przepis na kostkę malinową na zimno, ale to następnym razem. Jak ukropy odpuszczą to może odważycie się odpalić piekarnik i wypróbować ten prosty, słodki przepis?  Składniki na formę(...)ziemnych solonych lub niesolonych Przygotowanie: Biszkopt :  Obie mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka ubijając (już do końca) na wolnych obrotach. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec do 35 min w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku

Ze smakiem i z pasją
Ciasto Barbórkowe 217

Dziś Barbórka! Święto, które od lat obchodzi mój Tata :). Na tę okazję specjalne wielowarstwowe ciasto. Kakaowy biszkopt, zielona i czerwona galaretka, krem kakaowy i kilka winogron. Znakomity przekładaniec! Polecam!     Składniki: (na blaszkę 35x25 cm)   Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując (piana nie może opaść!). Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać, wsypać do piany, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.   Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez

Nastoletnie Wypiekanie
Dwukolorowy murzynek z masą jogurtową 212

Przepis na pyszne ciasto murzynek z warstwą z jogurtów greckich w środku. Składniki: Warstwa brązowa 5 łyżek wody ½ kostki masła szklanka cukru szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka   Warstwa biała 800 g jogurtu greckiego opakowanie budyniu śmietankowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 2 jajka Przygotowanie Wodę mieszamy z kakao, masłem(...)pieczenia. Na koniec dodajemy ubite wcześniej na sztywną pianę białka jajek. Budyń, mąkę ziemniaczaną, mąkę i cukier puder mieszamy. Jogurt miksujemy z jajkami, a następnie dodajemy wymieszane mąki z budyniem. Miksujemy na gładką masę. Blaszkę (moja ma wymiary ok 24x28cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę ciasta brązowego, a na nie masę jogurtową. Wylewamy resztę brązowego ciasta

e-PrzepisyKulinarne
Salceson gruszkowy 116

Jeżeli lubicie wilgotne ciasta, to ten przepis jest tym czego szukacie. Gruszki w cieście pełnią funkcje smakowe jak i nawilżające. Zamiast gruszek oczywiście możecie użyć jabłek. Składniki na średnią blachę: 4 jajka 1 kg gruszek 2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka rodzynek 3 łyżki kakao 3 małe(...)wrzątkiem na 15 minut, potem odcedzamy.   Białka ubijamy mikserem na sztywno powoli dodając cukier, a na samym końcu żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy gruszki, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą

Jadło i czytadło
Szarlotka z pianka,jablkami i cynamonem 159

GOTOWIEC Ze SLOIKA  ''jablka z cynamonem prazone cukrem''firmy Stovit Fruta Uzylam teraz pierwszy raz taki specyfik  ,poniewaz nie mialam szans na tarkowanie jablek bo rodzinka chciala ciasto na juz,i bylam mile zaskoczona) Sposób: 1.Margaryna, maka,szklanka cukru ,proszek do piecznia ,smietana i 4 zoltka razem wrzucamy do miski. Oddzielamy bialko,i odbieramy troszke margaryny do posmarowania(...)calosci nasze jabluszka 7.Ubijamy sztywna piane z Białek ,dodając po malutku pol szklanki cukru pamietajmy ze zalezy to od slodkosci jablek im sa kwasniejsze tym wiecej cukru mozna dodac 8.Piana zalewamy warstwe jablek 9.Grzejemy nasz piec 180 C fun 10.Na dużych oczkach tarkujemy nasze pod mrożone ciasto, starając się rozciagnac po całości (jak nam nie wychodzi możemy

Viola cooks with passion
Ciasto ryżowo – twarogowe 121

natknęłam się w moich notatkach szukając ciekawego przepisu. No i znalazłam. Może znacie takie ciasto? Może piekliście? Smakowało?   Jeśli nie znacie, to zachęcam. Wyszło całkiem smaczne, dietetyczne ciasto do kawy   (Foremka 16x23 cm)      Składniki: 1,5 szklanki ryżu 2 szklanki mleka 1 łyżka masła 300 g twarogu półtłustego 2 jajka 2 łyżki cukru Dodałam(...)cukrem, dodałam do ryżu i wymieszałam. Z białek ubiłam pianę i również dodałam do ryżu.   Na koniec wsypałam żurawinę.   Masę wymieszałam łopatką i przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzałam do 180   °C. Foremkę wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Po wystudzeniu można ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polać dowolną polewą

Kuchnia u Krysi
Pyszne ciasto czekoladowe i kilka słów o oleju kokosowym 171

jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Zabieramy się za przygotowanie musu: Jajka sparzamy we wrzątku. Żółtka, śmietanę, połowę cukru, czekoladę podzieloną na kostki i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, mieszając od czasu do czas przez kilka minut. Zdejmujemy z palnika i dodajemy rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody żelatynę. Mieszamy dokładnie. Białka wlewamy do miski(...)wlewamy na biszkopt. Na musie umieszczamy rozkruszone wafle ryżowego. Składniki na masę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Przestudzoną masę wylewamy na wafle ryżowe. Ciasto odstawiamy na kilka godzin, aby mus stężał. O oleju kokosowym: Palma kokosowa nazywana jest „drzewem życia” i nic w tym dziwnego, gdyż jej owoce – kokosy, zawierają wiele zarówno odżywczych

e-PrzepisyKulinarne
Walentynkowy tort tiramisu 100

biszkoptów ok. 4 łyżki kakao 6 kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej Białka oddzielić od żółtek. Zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier. Cały czas miksując na mniejszych obrotach dodawać po 1 żółtku. Następnie dodajemy łyżką stopniowo mąką (tak w czterech częściach). Ciasto przekładamy do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika

Ewusiowe Smaki
ROLADA Z MALINAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 155

WIĘC NAWET DLA LENIWYCH CZY ZABIEGANYCH IDEALNE CIASTO SKŁADNIKI: 4 JAJKA 1/2 SZKL.MĄKI ZIEMNIACZANEJ 1/2 SZKL.MĄKI PSZENNEJ ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA SZKL.CUKRU ŁYŻKA KAKAO 500 L ŚMIETANKI 30 % 2 ŚMIETAN FIX 4-5 ŁYŻEK CUKRU PUDRU(W ZALEŻNOŚCI JAK SŁODKIE MAMY MALINY) MALINY(LUB INNE ULUBIONE OWOCE) PRZYGOTOWANIE: BIAŁKA ODDZIELAMY OD ŻÓŁTEK I UBIJAMY ZE SZCZYPTĄ(...)BISZKOPT) WYLEWAMY NA BLACHĘ OD PIEKARNIKA WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA PIECZEMY W ROZGRZANYM DO 180 STOPNI PIEKARNIKU 15 MIN PO UPIECZENIU PRZEWRACAMY NA ROZŁOŻONĄ ŚCIERECZKĘ,POSYPANĄ LEKKO CUKREM (ŻEBY CIASTO NIE PRZYKLEIŁO SIĘ DO ŚCIERECZKI) ZDEJMUJEMY PAPIER I ZWIJAMY CIASTO RAZEM ZE ŚCIERECZKĄ W ROLADĘ,ZOSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA UBIJAMY SCHŁODZONĄ ŚMIETANĘ ZE SZCZYPTĄ KWASKU CYTRYNOWEGO,NA SZTYWNO,DODAJEMY CUKIER PUDER

Swojskie jedzonko
Babeczki makowe - mini makowce 248

zasiadane przyjęcia. U mnie na takie okazje sprawdzają się wszelkiego rodzaju babeczki - zarówno wytrawne, jak i słodkie. Tak wpadłam na pomysł babeczek - makowców. Spody z kruchego ciasta wypełnia słodka masa makowa z rodzynkami i aromatem migdałowym. Nadzienie można zrobić samodzielnie - wiadomo, będzie najlepsze, albo oszczędzić czas i użyć gotowej masy makowej o przyzwoitym składzie. Odświętnego charakteru nadają babeczkom gwiazdki(...)miód, bakalie, sok z cytryny, powidła, białka, aromat i dobrze wymieszać. Garnek wstawić na gaz i podgrzewać wszystko aż dobrze się połączy. Skontrolować smak i dodać cukru lub soku z cytryny w razie potrzeby.  Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 20 minut

Kulinarne Inspiracje
Ciasto czekoladowe z kawałkami jabłek. 121

czasu a raz więcej - to ciasto robi się bardzo szybko i niestety też szybko znika! bo jest pyyyyszne!!       Składniki; 20 dag margaryny lub masła szklanka mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 4 jajka 3 łyżki kakao 1 łyzeczka proszku do pieczenia 2 jabłka   Przygotowanie; Margaryne rozpuścić w rondelku. Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)końcu dodać kakao i jabłka pokrojone w kostkę. Wymieszać. Tortownice o średnicy 26 cm. wyłozyc papierem (tylko dno) posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Wlać ciasto, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec około 45- 50 min w 180C. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.           Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik po kapitańsku 164

Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Ciasto jest wilgotne i mocno orzechowe. Jeszcze większej słodkości nadaje polewa kajmakowa. 1 kg twarogu sernikowego 300 g cukru pudru 100 g masła 7 jajek 100 g orzechów włoskich 30 g świeżych drożdży 25 ml mleka Kilka kropel olejku waniliowego 4 łyżki masy kajmakowej Orzechy do dekoracji Czekoladowe kulki do dekoracji Przed przygotowaniem(...)twaróg, orzechy i kilka kropel olejku. Białka ubijamy na sztywna pianę. Delikatnie mieszamy ją z masą (silikonową szpatułką). Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki o wymiarach 24x29 cm. Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie w 160*C przez 45 minut. Ciasto studzimy i dekorujemy masą kajmakową, pokrojonymi orzechami i czekoladowymi

VioletoweKucharzenie