ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:521/932)

Słodki razowy chlebek z jagodami 127

pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukru - odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno. Wyrośnięty zaczyn (musi podwoić swoją objętość) łączymy z cukrem wanilinowym, cukrem (pozostawiamy 2 łyżki do posypania jagód), żółtkami i mąką. Mąki dajemy 3,5 szklanki, jeśli ciasto będzie za rzadkie stopniowo dodajemy resztę. Wyrabiamy do połączenia się składników

peggiwkuchni
Babka czekoladowa z orzechami 251

Bardzo szybka w przygotowaniu babka, o wyraźnym smaku gorzkiej czekolady, puszysta i delikatna, żaden tam "zapychacz" jakim często babki bywają;) Przepis od Dorotus76 , wprowadziłam drobne zmiany. Ciasto: * 100 g gorzkiej czekolady * 4 jajka * 90 g fruktozy * 150 g mąki pełnoziarnistej * 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia * 100 g zmielonych orzechów laskowych i włoskich * 1 łyżeczka kakao * 100 g masła Polewa(...)garnuszku, odstawiłam do wystygnięcia. Zmieliłam czekoladę i orzechy. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodając po trochę fruktozę i żółtka. W drugiej misce wymieszałam mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, czekoladę, kakao. Dodałam do tego ubitą masę jajeczną, delikatnie wymieszałam, a na końcu wlałam roztopione masło. Ciasto przełożyłam do keksówki i piekłam w piekarniku nagrzanym

Zdrowa Kuchnia Sowy
1554. Góra lodowa 340

sama krem budyniowy z mąki...no i miałam końcówkę kakao..więc ciasto i polewa nie są tak ciemne jak u Klementynki.. 5 jajek  1 szkl. mąki  1 szkl. cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 łyżki kakao  cukier waniliowy  Białka ubić z cukrem i żółtkami na puch. Dodać mąkę przesianą(...)ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. ( będą dość płynne) Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na połowę, obie części naponczować. Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch. Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie. Masy z mleka w proszku

Moje domowe kucharzenie
Poduszkowiec 174

bardzo smaczny! Składniki na ciasto: 5 jajek 220 gramów mąki 180 gramów cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml oleju 125 ml wody 4 łyżeczki kakao Składniki na masę serową: 100 gramów cukru 500 gramów serka z wiaderka waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego Żółtka ubić z 90 gramami cukru, olejem i wodą Białka ubić z pozostałymi(...)wysmarowaną margaryną i wyspaną mąką Nagrzewamy piecyk na 180 stopni Ser miksujemy z budyniem i cukrem  Masę przekładamy do woreczka, odcinamy delikatnie czubek i wyciskamy masę na ciasto tworząc kratę Pieczemy 40 minut Delektujemy się :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Poduszkowiec 182

bardzo smaczny! Składniki na ciasto: 5 jajek 220 gramów mąki 180 gramów cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml oleju 125 ml wody 4 łyżeczki kakao Składniki na masę serową: 100 gramów cukru 500 gramów serka z wiaderka waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego Żółtka ubić z 90 gramami cukru, olejem i wodą Białka ubić z pozostałymi(...)wysmarowaną margaryną i wyspaną mąką Nagrzewamy piecyk na 180 stopni Ser miksujemy z budyniem i cukrem  Masę przekładamy do woreczka, odcinamy delikatnie czubek i wyciskamy masę na ciasto tworząc kratę Pieczemy 40 minut Delektujemy się :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Murzynek z jabłkami 404

Ciasto dla wielbicieli " mokrych ciast", a ponadto kakaowy smak w połączeniu z jabłkami i cynamonem, to po prostu walory warte wypróbowania, tym bardziej, że nie jest pracochłonne... Składniki: 3 szklanki mąki 1,5  szklanki oleju 1 ,5 szklanki cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3 łyżki kakao 5 jabłek ew. rodzynki, orzechy, żurawina(...)obieramy ze skórki usuwamy nasiona kroimy w grubszą krostę. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy żółtka, cukier, cienkim strumieniem wlewamy olej oraz stopniowo dodajemy przesianą, wymieszaną mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakaem oraz cynamonem. Na końcu wsypujemy jabłka, mieszamy delikatnie  ciasto łyżką drewnianą. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C pieczemy

kgwjanczewo
Muffinki z czereśniami i migdałami. 84

kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika. Czereśnie świeże czereśnie to ulubiona letnia uczta, niezależnie od tego czy uwielbiamy je w świeżo upieczonym cieście z czereśniami czy jako energetyzująca przekąska. Czereśnie są również niewiarygodnie dobre dla nas – i oferują szeroką

Zdrowy Styl Joanny
Różowe Pierniczki z Lukrem i Posypkami 195

jemy jajka oraz rozpuszczo ny miód z masłem i wszystko zagniatamy do otrzymania jednolitej mas y. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 2-3 dni. Ciasto wyciągamy z lodówki ok. 30 minut przed przygotowywaniem. Rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek. Pierniki przekładamy na blaszkę(...)lekkiego zrumienienia brzegów. Upieczone pierniczki całkowicie studzimy.  Lukier: Cuki er puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder (nie musimy użyć całości - jego ilość zależy od wielkości białka) i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty. Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty

Słodka Strona
Świąteczne gwiazdki cynamonowe 346

łyżka cynamonu 5 białek 1 łyżka nalewki pomarańczowej  Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać tak aby powstała masa lukrowa. Odstawić filiżankę masy. Do mieszanki lukrowej dodać migdały, cynamon i wódkę. Dobrze wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 1h.  Stolnicę lekko oprószyć cukrem

Niezły Młynek
Ciasto kawowe 212

Ciasto kawowe, jak sam nazwa wskazuje idealne do porannej lub popołudniowej kawki. Druga sprawa to dodatki, z których składa się ciasto, a więc kawa również w środku ciasta i masy. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: Na biszkopt 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej  3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru. 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej Masa budyniowo-kawowa: 2 szklanki(...)łyżeczki żelatyny Dodatkowo pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki. WYKONANIE Białka oddzielamy od żółtek,  ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami żółtka i cukier ,cały czas ucierając. Na koniec dodajemy kawę połączoną z  przesianą mąką. Wsypujemy stopniowo i delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Pieczemy

W kuchennym oknie Ewy
Sernik wg Agnieszki . 350

masy, wymieszać. Stopniowo dodawać twaróg i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Tortownicę ,24 cm,lekko wysmarować i posypać połową płatków migdałowych. Wyłożyć masę serową. Wierzch posypać resztą migdałów. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 160stop.. 60 minut. Pozostawić w piekarniku przy

Kulinarny karnet Christophera
Rzeszowiak, czyli ciasto makowo- serowo- orzechowe 1160

pieczenia, 4 łyżki śmietany 12%.  Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, całość posiekać. Dodać śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść gładkie ciasto.  Rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Masa makowa:  250g maku mielonego (użyłam BackMit),  2 żółtka,  1/2 szklanki mleka,  1/2 szklanki cukru, łyżka margaryny(...)mąkę. Dokładnie zmiksować.  Dodatkowo: 10 białek,  szczypta soli. Białka, wraz ze szczyptą soli, ubić na sztywną, lśniącą pianę.  1/4 piany dodać do masy makowej, 1/4 do masy orzechowej a resztę do masy serowej. Każdą masę dokładnie wymieszać.  Na cieście, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć pasek masy makowej, następnie pas masy orzechowej, ponownie makowej

Z miłości do słodkości
najprostsze ciasto z rabarbarem i truskawkami 236

Wiosna już jest! A ja poczułam nieposkromioną chęć na ciasto z owocami. Delikatne, biszkoptowe. W smaku klasyczne, w przygotowaniu najłatwiejsze, bez obaw, że wyjdzie zakalec. Idealne nawet dla początkujących SKŁADNIKI 6 jajek 3/4 szkl. cukru 150 ml oleju 1,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g cukru waniliowego(...)Przełożyć do miseczki, posypać 2 łyżkami cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, a następnie żółtka i cukier waniliowy. Mąki przesiać. Dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką. Dodać olej, wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę o wymiarach ok. 25 cm x 20 cm wyłożoną papierem

zabawa smakiem
Pełnoziarniste bułeczki z dżemem (bezmleczne) 205

misy miksera, dodać rozczyn i resztę składników. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, mięciutkie. Ciasto będzie się kleić do rąk, nie należy się tym jednak przejmować, ani podsypywać mąki. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia(...)temperaturę tj. 30 st. po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Przygotować dwie blaszki od piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, teraz już krótko, ciasto uformować w kulkę. Stolnicę mocno wysypać mąką, rozwałkować ciasto na prostokąt, o długości około 50 cm i szerokości 30 cm. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć równomiernie grubą warstwę dżemu

moj przepis na