ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:520/932)

ucierane ciasto z śliwkami pod kruszonką 136

razem ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Następnie wlewamy jogurt. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno, delikatnie dodajemy je do masy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do keksówki. Śliwki myjemy i przedzielamy na pół a następnie kładziemy na ciasto blisko siebie. w osobnej misce wsypujemy mąkę z cukrem i dodajemy masło. Ugniatamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Marysieńka 173

wyszukania i zrobienia ciasta Siostry Anastazji. To pierwsze, ale nie ostatnie ciasto tej tajemniczej Siostry. Polecam! Marysieńka Składniki na tortownicę o średnicy 22cm: Blat kakaowy: • 4 jajka • 90 g cukru • 2 łyżki kakao • 3 pełne łyżki mąki pszennej • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy(...)części. Blat orzechowy: • 150 g orzechów włoskich • 3 białka • 120 g cukru • 1 łyżka miodu płynnego • pół łyżki mąki pszennej • pół łyżki mąki ziemniaczanej Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następine posiekane orzechy i pozostałe składniki. Wylewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy ok 30 minut w temp 180 st. C. Krem

Mia Cucina Sofieta
Truskawkowy tort z mchem 176

wrażenie, że to właśnie śmietankowe torty cieszą się w mojej rodzinie największym powodzeniem. Przyznam, że cieszy mnie to bo sama je uwielbiam. Dodatkowo uwielbiam komentarze "Jak to szpinak w cieście? ... ale ja nie lubię szpinaku" po czym ta sama osoba prosi o jeszcze jedną porcyjkę z szerokim uśmiechem. Koniecznie skuście się na to połączenie.  Truskawkowy tort z mchem(...)opakowania fix do śmietany  około 500 g świeżych truskawek PRZYGOTOWANIE : Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodając cukier, następnie po jednym żółtku stale miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na prostokątną blaszkę, Pieczemy w 180 stopniach przez około 25-30 minut do suchego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Czekoladowy makowiec 140

niej jest przepis :)Czekoladowy makowiec  Składniki:1/2 kg maku10 jajek1/2 kg cukru2 łyżki kakao5 łyżek mleka1 tabliczka czekolady2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Wykonanie ciasta trzeba rozpocząć dzień wcześniej. Mak namoczyć, sparzyć i zmielić i zmielić - najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa (tylko wtedy mielimy dwa razy).W kąpieli wodnej (rondelek wstawiony w większy garnek z ciepłą wodą(...)masę.W drugiej misce ubić pianę z 10 białek. Do masy makowej dodać pianę i proszek do pieczenia - wymieszać łyżką. W przepisie nie ma mąki i to nie jest błąd ;):)Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę makową - piec około 60 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto można polać rozpuszczoną tabliczką czekolady ;)Pychota

Lawendowe Niebo
Kostka królowej bez pieczenia 72243

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kostka królowej to kolejna propozycja ciasta bez pieczenia . Inspiracja pochodzi z bloga Zjem to! Składniki na blaszkę o wym. 20 x 20 cm. Kostka królowej bez pieczenia – Składniki: Składniki na masę: 6 żółtek [białka możecie wykorzystać, np. do zrobienia bezy (zobacz przepis na bezy )] 1 pełna łyżka mąki pszennej 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej(...)ułożyć herbatniki, posmarować połową kremu. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i pozostałą część kremu. Wyłożyć ostatnią warstwę ciastek. Mascarpone zmiksować z Nutellą (lub kremem kakaowo-mlecznym) i posmarować nim wierzch ciasta. Całość posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc), by masy kremowe stężały. Smacznego! :)   The post Kostka królowej bez pieczenia appeared first

Kulinarne Przeboje
Cytrynowa chmurka 4272

Ciasto idealne, od początku do końca wyszło dziś perfect. Polecam, nawet dziadek, który z zasady nic nie lubi powiedział, że dobre. Nie tylko na święta, ale

CoolinarniePL
Pomarańczowe pierniczki z lukrem królewskim 164

masy przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, jajko przyprawę do piernika oraz sok i skórkę z pomarańczy i mieszamy drewnianą łyżką ( można zmiksować). Ciasto wstawiamy do lodówki aby nabrało zwartej konsystencji na ok. 1-2 h (można na całą noc). Ciasto dzielimy na mniejsze części, wałkujemy na grubość 2-3 mm i wykrawamy pierniczki. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec od 8 do 12 minut w zależności od wielkości i grubości pierniczków. Upieczone ciasteczka ściągamy z blaszki i studzimy Białko miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny aż do uzyskania pożądanej konsystencji lukru (rzadszy lukier jest lepszy do malowania całych powierzchni pierniczków, natomiast gęstszy świetnie sprawdza się przy rysowaniu

DefinicjaSmaku
Ciasto rabarbarowe 94

osuszamy i tniemy na kawałki. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy. Nadal miksując na wolnych obrotach dodajemy stopniowo śmietanę, cienkim strumieniem wlewamy olej, wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy jeszcze tylko tyle żeby składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem

Marder&Marder Manufacture
Rolada szpinakowa z maślakami 186

jajecznicę z grzybami. Wspólnie z trójką rodzeństwa tylko na nią czekaliśmy.  Przygotowana przeze mnie rolada była ogromnym zaskoczeniem, że zwykłe grzyby z jajkiem można podać w taki sposób. Ciasto jest lekkie i puszyste i grzyby wręcz rozpływające się w ustach.  Miłej niedzieli dla Wszystkich!  Rolada szpinakowa (blaszka 36x44 cm): 300 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku(...)ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Do szpinaku delikatnie szpatułką dodajemy białka. Gotową masę przelewamy na dużą piekarnikowa blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy około 12 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ciasto odwracamy z papierem na suchą ściereczkę. Zwijamy w rulon. Ugotowane maślaki przesmażamy na odrobinie

VioletoweKucharzenie
Ciasto kapitańskie z ajerkoniakiem 393

masa wyszła odrobinę za rzadka, jednak nie ujmowało to ciastu smaku... foremka 23 x 33 cm Biszkopt:   3 jajka,  150g mąki pszennej,  3/4 szklanki cukru,  łyżeczka proszku do pieczenia,  3 łyżki kakao,  5 łyżek wody,  5 łyżek oleju rzepakowego. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem(...)pieczenia. Dodawać do ubitych białek na przemian z żółtkami. Dodać wodę oraz olej a na koniec kakao. Krótko zmiksować. Masę przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec około 30 minut w temp. 175st. Ostudzić. Masa ajerkoniakowa:   700ml mleka,  szklanka cukru,  3 żółtka,  2 i 1/2 czubatej łyżki mąki pszennej,  5 czubatych łyżek

Z miłości do słodkości
Najłatwiejsza babka w łaty - idealne ciasto do kawy i herbaty 159

też czasem nachodzi ochota na coś słodkiego do herbaty lub kawy? Bierzecie do ręki ciasto, deser... i stwierdzacie, że to jednak "nie to". Dlatego pod wpływem chwili i ku uciesze mojej pociechy upiekłam babkę w łaty. Och jak dawno nie gościła na moim stole... w sumie nie wiem dlaczego, ponieważ jest pyszna i taka łatwa w przygotowaniu. A do tego(...)połączenia składników (uzyskamy coś w rodzaju "kruszonki"). Następnie wlewamy ubite białka i chwilę miksujemy całość na małych obrotach, tylko do połączenia składników. Pół masy wylewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki.* Do drugiej połowy dodajemy kakao, chwilę miksujemy. Tak przygotowaną ciemną warstwę ciasta wylewamy dowolnie na jasne. * proporcję ciemnego ciasta do jasnego można delikatnie zmieniać (u mnie

Słodkie okruszki
Rolada z czekoladowym kremem 395

przypadku tortów wydaję mi się, że źle przygotowuję ciasto na biszkopt. I on mi albo nie rośnie, lub rośnie i zaraz opada. Z roladą jest na tyle prościej, bo ciasto robi się w 15 minut i jest idealne. Pięknie się prezentuje i naprawdę jest łatwa w przygotowaniu. Można śmiało zrobić na zbliżające się święta. Przepis na prostą roladę biszkoptową wzięłam(...)czekolady Sposób przygotowania: Oddzielić białka od żółtek. Ubijać białka na sztywną pianę. Pod sam koniec wsypać cukier puder. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, wodę, żółtka i wszystko razem zmiksować.  Przygotować formę (40x25 cm), wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować go tłuszczem. Przelać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni.  Piec

pink envelope
Drożdżowe ciasto z rabarbarem! 164

torebki do mnie nie przemawiają. Sama nie wiem dlaczego ;-). Do ciasta lepiej jest użyć masła niż margaryny, a jajka dodać już w formie utartych trzepaczką! SKŁADNIKI: - 500- 600 g mąki pszennej - 100 g cukru - 150 g masła - 1/2 opakowania drożdży - 125 ml ciepłego mleka - 3 żółtka - 2 białka 1. masło rozpuść w rondelku 2. mleko podgrzej(...)częścią mąki. Tak powstał nam zaczyn. Odstawiamy miskę na 15 minut. 6. Jajka roztrzep z cukrem za pomocą trzepaczki. 7. Do miski wlej mleko i jajka, zacznij zagniatać ciasto.  8. Dodaj roztopione ciepłe masło. 9. Zagniataj ciasto, do momentu kiedy będzie pulchne i elastyczne nie mniej niż 15- 20 minut. 10. Odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce. Podwoi

SMYKWKUCHNI
Ciasto przekładane z jabłkami 165

biała czekolada Wykonanie: Mąki przesiać, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana będzie sztywna, zmniejszamy na najniższe obroty i porcjami wlewamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto mleczna kanapka 368

Dziś przedstawiam bardzo popularne ciasto - mleczna kanapka. Jest tak samo smaczne jak odpowiadająca jego nazwie kupna przekąska. Tak samo mleczne. Tak samo słodkie. A co ważne - bez dodatku chemii i konserwantów. :-) Dość ciężkie, bardzo kremowe, słodkie. Zaspokoi apetyt na słodycze na cały dzień. ;-) Widywałam je na różnych blogach i z tych przepisów powstała moja wersja. Słodki, intensywny, mleczny smak przełamałam(...)łyżki cukru pudru dowolna cukrowa dekoracja 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno: cukier i żółtka. Przerywamy ubijanie, wsypujemy proszek do pieczenia, kakao, mąkę i mieszamy do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy w blaszce

Szefowa kuchni