ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:511/932)

Tort truflowy – palce lizać 184

przesłodzona. Tort truflowy Składniki na ciasto: 7 jajek 250 g cukru pudru 7,5 dkg kakao krem 200 g czekolady gorzkiej 1/4 kostki masła 50 ml spirytusu i rumu skórka pomarańczowa cukier waniliowy 200 ml kremówki Tort truflowy Przepis: Żółtka ubić z cukrem pudrem, stopniowo dodając kakao. Mieszamy z ubitymi na pianę białkami, wlewamy do tortownicy ( średnica(...)kąpieli wodnej dodając kolejno masło, śmietanę, cukier waniliowy. mieszając cały czas wlewamy spirytus, rum skórkę pomarańczową. Studzimy, co jakiś czas mieszając aż zgęstnieje (włożyć do lodówki, po godz gotowy). Ciasto przełożyć kremem, udekorować. Smacznego:) Artykuł Tort truflowy – palce lizać pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Ciasto z rabarbarem 200

pulchne i pachnące latem ciast z rabarbarem :)  UWIELBIAM Składniki: ok. ½ kg rabarbaru 150 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 8 jajek 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 ml oliwy z oliwek Dodatkowo: cukier puder do posypania, dżem, etc. Wykonanie Umyj rabarbar, obierz i pokrój w małe kosteczki. Białka jaj oddziel od żółtek(...)całkowicie się rozpuści. Później dodawaj po jednym jajku i miksuj do połączenia. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Wlej olej i mieszaj do połączenia. Wyłóż ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż rabarbar. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175* około 40 min. Ostudzone ciasto posyp po wierzchu np. cukrem pudrem J Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
Ucierane ciasto z kiwi i konfiturą pomarańczową 161

Przekonasz się, że pieczenie ciasta jest - w tym przypadku - słodko i banalnie proste:) Składniki: 2 szklanki mąki tortowej szklanka cukru pudru 4 jajka proszek do pieczenia 3/4 kostki masła aromat rumowy 4 kiwi 3 łyżki konfitury z pomarańczy masło klarowane i mąka kukurydziana do wysmarowania blachy Wykonanie: W głębokiej misce ubij 4 białka na sztywną pianę. Na patelni(...)masło i wystudź. Gdy białka się ubiją dodaj powoli cukier puder, miksuj powoli. Następnie dodaj żółtka i proszęk do pieczenia.  Gdy masa się ładnie połączy dodawaj na przemian powoli masło i mąkę. Na koniec dodaj aromat rumowy. Okrągłą blachę o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i posyp mąką kukurydzianą, wlej ciasto. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni

Zasmakuj Kuchni
Babka z majonezem 154

jeszcze jak. Ciasto jest puszyste, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Kto piekł, ten wie, a kto nie miał jeszcze okazji wypróbować, niech się nie waha dłużej. Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4-5 łyżek majonezu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijam na sztywna pianę. Do ubitej piany(...)łyżce majonezu.  Obie mąki przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie łącze z masą . Formę z  kominkiem smaruje tłuszczem, piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na 35-40 min. Upieczoną zostawiam w formie, aż wystygnie. Następnie wyjmuję i posypuję cukrem pudrem

Ciasteczkowy Potwór
DIETETYCZNY SERNIK Z MORELAMI 132

Sernik to ciasto bardzo lubiane, wprawdzie można go upiec z różnymi dodatkami i owocami. Dzisiaj wersja bardziej dietetyczna, ponieważ upiekłam ciasto bez dodatku tłuszczy i z mała ilością cukru(...)dodajemy twaróg. Wlewamy mleko,  wsypujemy budynie i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy.  Tortownicę o wymiarach 24 cm smarujemy olejem i wysypujemy kaszą manną.  Ser wylewamy, równo go rozprowadzając a na wierzch układamy połówki moreli.  Ciasto pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 * C, kiedy się już

Kulinarne Fantazje Marioli
Sernik wiedeński w pysznej polewie kajmakowej 303

własnej roboty ? jak najbardziej tak :) Pyszny serniczek ? ależ owszem ;) Zastanawiacie się nad ciastem na weekend majowy ? Proponuję zrobić ten sernik . Delikatna masa polana pyszną polewą . Jako spód sernika użyłam ciasta z tego przepisu , również z sernika ;) klik  . Można sernik zrobić bez spodu . Wymiary blaszki : 38x25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 min. + 60 minut Składniki(...)wykonania : Żółtka ucieramy z cukrami . Łączymy z twarogiem , śmietanką i mąką. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy . Następnym krokiem jeśli skorzystamy z przepisu na spód - podpiekamy spód ok. 20 minut w temp. 180 C po czym wylewamy masę serową na podpieczone ciasto. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 C. Kajmak : Wlewamy mleko

Słodkości i nie tylko
Otrębowe ciasto z czereśniami 130

Ciasto otrębowe z czereśniami. Je się je bez "wyrzutów sumienia".  Robię je kilka razy w sezonie. Teraz z czereśniami, ale wkrótce morele, brzoskwinie i śliwki. Wychodzi zawsze. Nie zawiera tłuszczu.  0,5 kg czereśni 1 szklanka mąki 1 szklanka pszennych otrąb 3/4 szklanki drobnego cukru 4 duże jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki płatków migdałowych(...)posypania Czereśnie umyj i przekrój na pół usuwając pestkę. Oddziel białka od żółtek. Zacznij ubijać sztywną pianę , pod koniec dodaj ze 3 łyżki cukru. Następnie dodaj do piany żółtka i dalej ubijaj, teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec zmieszaj z otrębami. Wylej ciasto na blachę i równomiernie rozprowadź ciasto. Układaj połówki czereśni skórką

AZgotuj!
Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith 163

inne odmiany. Jako ciekawostkę dodam, że jabłko Granny Smith było logo Apple Records, wytwórni muzycznej założonej przez członków zespołu The Beatles. Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith, to idealne Ciasto na niedzielę .     Składniki na biszkopt: - 6 jaj o temperaturze pokojowej - 3 czubate łyżki mąki tortowej - 1,5 czubatej łyżki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) - 1/4 szklanki drobnego cukru(...)dalej mieszając wlewamy do nich ¼ szklanki wrzątku. Następnie wlewamy je do ubitych białek z cukrem, dodajemy wodę różaną. Chwilę miksujemy robotem, aby tylko połączyć składniki. W trzech turach dodajemy mąkę i bardzo delikatnie mieszamy rózgą. Jabłka posypujemy galaretką w proszku, na którą wylewamy ciasto. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º

mojewypiekiinietylko
Babeczki piernikowe z marcepanem i bakaliami mikołaje 194

połączą składniki  Ciasto przełożyć do papilotek zastawić na 30 minut aby odpoczęło  piec 180 stopni ok 30 min 4. Polewa piernikowa • wymieszać cukier z przyprawą do piernika  wlać sok z cytryny w razie potrzeby dolać troszkę wody wymieszać pędzlem posmarować babeczki na każdą dać na środek biszkopt 5. lukier królewski • białko jajka ubić dosypywać cukier puder(...)szklanki zależy od białka jakie duże było jajko  • Gotowy lukier przełożyć kilka łyżek do miski dodać barwnik  czerwony wymieszać Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego  każdy osobno na biszkopcie zrobić wzór mikołaja białym lukrem  a czapeczkę i usta czerwonym Do zrobienia oczek użyłam polewy czekoladowej

W królestwie smaków Beaty
Rolada makowo-orzechowa 123

Sposób przygotowania: Biszkopt:  Białka oddzielić od żółtek, ubić białka jaj na sztywno z cukrem.  Następnie dodawać po jednym żółtku dalej ubijać.  Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką.  Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym tłuszczem.  Piec

Kuchnia Danusi
Biszkoptowe naleśniki z lekką pianką 203

smarujemy masłem i wylewamy na nią porcję ciasta, bez rozprowadzania go na boki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, aż się zarumieni. Od razu po wyjęciu biszkopt ostrożnie składamy na pół i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  Przed podaniem przygotowujemy piankę. Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną  śmietankę i białka jajek, ubijamy je na najwyższych obrotach

Spektrum Smaku
Najłatwiejsze ciasto w świecie 120

Dzieci kiedyś o nim śpiewały tak: Najłatwiejsze ciasto świata Przepis pochodzi ze stronki MojeWypieki Składniki: 7 jajek 1 i 1.4 szklanki cukru drobnego do wypieków 210 ml oleju  2.5 szklanki mąki 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ekstraktu waniliowego 800 gram truskawek cukier puder do opruszenia Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo(...)wlewamy strużką olej. Do tak przygotowanej piany dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Na sam koniec wlewamy 2 łyżki ekstraktu waniliowego, mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przepołowione truskawki układamy na surowym cieście. Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez około godzinę bądź do tzw suchego patyczka. Przestudzone opruszamy cukrem pudrem

Krakowskie smaki Ani
Ciasto cztery czwarte z pomarańczami 284

Ciasto cztery czwarte z pomarańczami Składniki na keksówkę dolne wymiary 30x9 cm : 250g masła 250g cukru( u mnie 220g) 250g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jaja 3 łyżki dżemu pomarańczowego starta skórka i sok z 1 średniej pomarańczy Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek(...)powinna być lśniąca i sztywna. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, miksujemy na zmniejszonych obrotach.  Dodajemy stopniowo i naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem i roztopione masło. Na koniec dodajemy dżem pomarańczowy, oraz skórkę i sok z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto.  Wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika

Mia Cucina Sofieta
Jagodowe ciasto - najprostsze 172

Proponuję dziś ciasto szybkie i proste, ale super smaczne :) Składniki : 5 średniej wielkości jaj 1 szklanka mąki pszennej zwykłej i 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag jagód szczypta soli 3/4 szklanki cukru Przygotowanie : Białka ubić na pianę, w trakcie dodawać cukier i pojedynczo żółtka, utrzeć dokładnie(...)papierowy i delikatnie osuszyć Wsypywać stopniowo do masy jajecznej mąkę wymieszaną z proszkiem - ucierać Wlać olej cienkim strumieniem i nadal ucierać Osuszone jagody posypać delikatnie mąką i przesypać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, piec w temp. 170 - 180 stopni *C przez około 40 min. Sprawdzać ciasto patyczkiem. Moje piekłam w prodiżu. Podobne ciasto piekłam

Proste Potrawy
Tort Miś 149

przepisu, nie mniej jednak, jeśli macie swoją sprawdzoną i niezawodną recepturę, to spokojnie możecie z niej skorzystać. Jeśli natomiast tort ma być dla dzieci, to wystarczy alkohol do nasączenia ciasta zamienić na sok :) Przygotować należy także kilka misiek o różnych średnicach, co ułatwi nam wycinanie kształtów. Warto również już na etapie składania misia ułożyć go na naczyniu lub desce(...)łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt jasny: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Partiami dosypujemy cukier aż masa będzie gładka i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko ze sobą łączymy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około

My simple kitchen
Tort migdałowy z konfiturą wiśniową i nutellą na 2 urodziny bloga. 245

Składniki: Ciasto: 6 jajek 200 g cukru szczypta soli 100 g mielonych migdałów 130 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki cynamonu Krem: 450 g śmietany kremówki 500 g mascarpone 5 czubatych łyżek nutelii Dodatkowo: 2 słoiki konfitury wiśniowej po 240 g każdy           Sposób przyrządzania:             Oddzielić białka(...)żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier. Wciąż miksując dodawać po żółtku. Na koniec dodać suche składniki (przesianą mąkę z cynamonem oraz mielone migdały), całość delikatnie wymieszać łyżką. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
"Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową (Seromak) 395

Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową - Sposób przygotowania: Warstwa Makowa: Mak sparzamy, a następnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mak, mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Następnie dodajemy posiekane orzechy, miód oraz kilka kropel olejku migdałowego i mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę(...)dalej ucieramy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do całości - delikatnie mieszamy do połączenia składników. Blaszkę ok. 20 x 30 cm smarujemy masłem lub margaryną. Na dno formy wykładamy warstwę makową, następnie warstwę serową, a na wierzch warstwę orzechową. Każdy z poziomów wyrównujemy za pomocą szpatułki. Ciasto pieczemy ok.  40 minut w temperaturze

Słodka Strona
Ciasto Delicje 134

wykonania, co nie zawsze współgra w ciastach typu przekładaniec. Uwielbiam za puszysty biszkopt, pyszny krem budyniowy, orzechy, czekoladę, rodzynki, galaretkę i za domową ciemną polewę. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt: 6 jaj 180 g cukru 170 g mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na puszystą pianę(...)Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Z jednego z blatów

Made By Mom And Son