najprostsze rozwiązania są najlepsze! Sernik jest przepyszny, leciutki i cudownie puszysty! To niewiarygodne, iż wystarczyły tylko 3 składniki, aby móc się rozkoszować jego "nieziemskim" smakiem. W sumie swoje ciasto dodatkowo urozmaiciłam spodem z biszkoptów i uroczymi ozdobami z Cukieterii . (Tortownica o średnicy 22-23 cm) 250g mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka lub serek śmietankowy) 250g białej czekolady(...)serowej należy dodać czekoladę, a na końcu stopniowo (po 2 łyżki) białka. Całość delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej konsystencji. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i opcjonalnie biszkoptami. Masę przelać do formy i ostrożnie, ale energicznie - stuknąć nią o blat stołu (aby z ciasta usunąć zbędne bąbelki.) Sernik piec (w rozgrzanym piekarniku) z parą wodną (**) przez
Di gotujewszystko wynagradza! CIASTO KRÓLOWEJ Troszkę trudne ok 2h średnia blaszka Składniki Ciasto: * 2,5 szklanki mąki tortowej, * 3 płaskie łyżki cukru pudru * 4 żółtka, * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 100g masła * 100g margaryny np. Kasi * 3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18% Beza: * 8 białek, * 20 dag orzechów włoskich, * 5 dag płatków migdałowych, * 3/4 szklanki cukru * opakowanie(...)masę budyniową gdyż nie lubię sztuczności w torebkach, tym bardziej, że żółtka zostają z masy bezowej a nie lubię jak jedzenie się marnuje. Do dzieła!!! Ze składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na pół. Rozwałkować na 2 prostokątnych blaszkach. Po nakłuwać, rozsmarować na obu plackach dżem porzeczkowy. Zrobić sztywną bezę. Po połowie rozsmarować na plackach. Orzechy posiekać i razem z migdałami
sierotka maRysia w kuchniwiśniówki 600 g wiśni z kompotu Do dekoracji: wiśnie kandyzowane wiórki czekoladowe płatki migdałowe Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie po kolei dodawać żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta na bardzo wolnych obrotach miksera. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą
Świat Ciastaszklanki mąki tortowej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale miksując. Miksując dodawać pojedynczo żółtka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką tortową i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem
O kuchni z uczuciemwyszło mi za wysokie. Następnym razem upiekę je w większej formie i wtedy będzie mniej ciasta, a dodam więcej owoców. Inspiracja klik . Puchate ciasto z owocami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 4 jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, i później olej, ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciast partiami, delikatnie je mieszając drewnianą lub silikonową łyżką
Kulinarne przygody GatitySkładniki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 szklanka ( 250 ml) mąki pszennej - 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli- Wykonanie Oddzielić żółtka od białek..Białka, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy piana jest już dość sztywna ubijać,nadal ,ale powoli dosypuj cukier, po dwie - trzy łyżki aż do końca. Następnie dodawać po jednym żółtku(...)Obie mąki wymieszać ze sobą. Teraz ręcznie dodawać mąkę po dwie - trzy łyżki, i delikatnie ,powoli mieszać do połączenia składników. ( ja to wszystko robiłam na wolnych obrotach miksera).Przelać ciasto do tortownicy i wstawić do nagrzanego do 160 – 170 °C piekarnika. Piec ok. 30 - 40 minut. .Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika :) ps .u mnie blaszka 28x20cm
w mojej kuchniSkładniki ciasta : 4 duże jajka 4 łyżki naparu z mocnej kawy Tomy Cafe 100 g mąki pszennej 60 g cukru 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Przygotowanie : Białka ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier i po chwili wlewamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie łączymy składniki. Dużą blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i równio je rozsmarowujemy na kształt dużego prostokąta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 15 minut. Biszkopt
Kulinarne Fantazje MarioliPołożyłam wszystko na blacie, założyłam ulubiony fartuszek a la mała czarna i wzięłam się do roboty. Po godzinie przed moim nosem stało baaardzo czekoladowe i niezwykle kusząco pachnące ciasto. Dodatek chili świetnie rozgrzał Waszego wiecznie przeziębionego zmarzlucha, dzięki czemu po konsumpcji siedziałam z bardzo błogim uśmiechem samozadowolenia malującym się na twarzy. Życie po czekoladzie jest takie piękne... ;) Potrzebne(...)dodajemy po łyżce żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i białka, delikatnie mieszając do połączenia składników. Masę wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy na tartę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165 st. na 45 minut. Gotową odstawiamy do przestudzenia. Gotowe ciasto ma być w środku ciemniejsze i wilgotne. Świetnie komponuje się z lekką
W poszukiwaniu inspiracjimną od bardzo dawna. Kiedyś zobaczyłam je na blogu Passionfruit i dłuuugo było tylko w pamięci. Jestem zagorzałą fanką truskawek, więc tym razem nie odpuściłam. Zaproszenie od Joasi na Ciasto na niedzielę nie pozostawiło cienia wątpliwości. Ma być „Truskawkowo mi !” Będzie, i to bardzo, jak upiekę truskawkowiec. Przepis zmodyfikowałam – biszkopt i polewa czekoladowa z mojego przepisu(...)wlewamy do nich ¼ szklanki wrzątku oraz aromat truskawkowy. Ponownie mieszamy i wlewamy do ubitych białek z cukrem. Chwilę miksujemy robotem na niskich obrotach, aby tylko połączyć składniki. W trzech turach dodajemy mąkę (ponownie przesiewamy przez sitko) i bardzo delikatnie mieszamy łopatką lub rózgą. Ciasto przekładamy na blaszkę o wym. 28cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy
mojewypiekiinietylkoblogu często pojawiają się przepisy dla dzieci, przyszła więc teraz pora na coś tylko dla dorosłych. To ciasto zawiera wyczuwalną dawkę alkoholu, dlatego polecam je na przyjęcia. Żeby nie było zbyt przesłodzone przełamałam je kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu i wtedy też lepiej się kroi. Może postać dłużej w lodówce, więc można je spokojnie przygotować(...)łyżki słonecznika dodatkowo: 400 g powideł śliwkowych 1/2 szklanki herbaty 1/3 szklanki wódki Białka ubić z cukrem na sztywno. Następnie dodać żółtka i ubijać aż masa będzie jasna i puszysta. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru waniliowego polewa czekoladowa: 50 g czekolady 30 g masła wykonanie: biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dodać cukier, następnie żółtka, olej i miksować nadal. Nie przerywając ubijania dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wyłożyć do małej foremki, którą wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec około
Ania i Marcin gotująCiasto dość ciekawe, w smaku bardzo dobre. Nawet mało słodkie jak twierdzi mój mąż. Dla mnie w sam raz. A nie ma żadnej nazwy, gdyż sama go wymyśliłam. Pomysł zaczerpnięty troszkę z przepisu Siostry Anastazji, a troszkę mojej weny twórczej dołożyłam i tak powstał taki fajny i ciekawy przepis. Składniki na spód biszkoptowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki(...)pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 galaretki zielone 2 śmietany kremówki Wykonanie: Na biszkopt ubijam białka na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po 1 żółtko Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao mieszam razem i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu wlewam
Ciasteczkowy PotwórCiasto dzielimy na 3 części. 70 % wykładamy na blaszkę ( u mnie okrągła tortownica o średnicy 21 cm.) wcześniej pokrytą papierem do pieczenia. Sam spód zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Pozostałe 30 % dzielimy na 2 części. Jedną jasną wkładamy do zamrażalnika, do drugiej dodajemy pół łyżeczki kakao, zagniatamy i także chłodzimy. PIANKA 4 białka(...)śmietankowego bez cukru 0,25 szklanki oleju Białka ubić na puszystą pianę. Dodać cukier dalej ubijając. Następnie wsypać proszek budyniowy. Na koniec dolać olej cały czas mieszając. OSTATNIA PROSTA Na podpieczony i wystudzony spód wykładamy część borówek, zalewamy pianką i posypujemy resztą borówek. Z zamrażalnika wyjmujemy 2 części ciasta, jasne i ciemne. Ścieramy na tarce o grubym
Mój Smak na Życie