były zachwycone :) Ciasto należy do tych cięższych . W smaku przypomina piernik dlatego też przekroiłam je wzdłuż i dałam masę podobną jak do orzeszków. Uważam że utrafiłam smakowo Składniki na ciasto: 1 szklanka (250 ml) oleju 150 g cukru 1 szklanka oleju 3 jajka 2 i ½ szklanki marchwi startej na średnich oczkach 2,5 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki(...)łyżka kakao 4 łyżki cukru Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodać po jednym żółtku. Dodać pozostałe składniki (marchew również ) i dokładnie wymieszać. Blachę o wielkości 31 x 25. nasmarować masłem, posypać bułką tartą i wylać ciastem.. Piec, 1 godzinę 10 minut w temperaturze 180 stopni
Na słodko lub wytrawniegazu i dorzucamy łyżkę margaryny i mieszamy do czasu rozpuszczenia sie tłuszczu. 1. Miksujemy białka na sztywną masę. 2. Margarynę , żółtka i cukier ucieramy. 3. Dodajemy mąkę z proszkiem ( przesiałam przez sitko ). 4. Wlewamy olej. 5. Dodajemy ubitą wcześniej pianę. 6. Ciasto dzielimy na 4 części: - 1 częśc łączymy
Słodkości i nie tylkoCzujecie już ten zapach truskawek i ciasta z truskawkami? Moja mama jak tylko pojawiły się pierwsze zbiory robiła je co tydzień przez kilka tygodni. Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami, polany galaretką. Pychotka Składniki: 6 jajek większych 1,5 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 litr śmietany 30% 3 łyżki cukru(...)szybciej). Po czym po trochu dodaję cukier do piany z białek i dalej ubijam. Następnie do ubitej piany, dodaję po trochu żółtka z proszkiem i dalej ubijam. Na koniec przesiewam mąkę i dodaję ją stopniowo do zawartości miski, mieszam delikatnie trzepaczką. Wylewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach
Cukiernia PychotkiPyszne ciasto, które sprawdzi się na wiele okazji. U mnie w tym roku gościło na Święta. Zawsze na ten czas przyrządzam jedno nowe ciasto. W tym roku padło na mleczną kanapkę. Jest ono najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się już „przegryzą”. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Moje Wypieki . Nie przyrządzałam sama polewy czekoladowej, gdyż miałam gotową(...)łyżki oleju Przygotowanie I: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 23 x 40 cm (wcześniej wyłożonej papierem
Fabryka pomysłówKopiec kreta to bardzo znane ciasto z bananami. Jednak mamy sezon na truskawki i postanowiłam zrobić wersję truskawkową. Z truskawkami również bardzo dobrze smakuje. składniki: 250 g mąki pszennej 125 g masła 110 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 125 ml wody 400 g truskawek 400 ml śmietanki 30 % 1 galaretka truskawkowa(...)zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm, natłuścić i posypać tartą bułką. Przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 30 minut, funkcja góra-dół. Upieczone ciasto wystudzić. Z ciasta ściąć wierzch pozostawiając spód o wysokości
Monia miesza i gotujeroku bardzo kolorową. Lubiłam w niej czas kiedy z drzew opadały barwne liście a w domu zawsze pachniało cynamonem, ot to takie moje wspomnienia. Dziś chciałam Was zaprosić na ciasto, którym raczyłam swych gości. Można rzec, że to jesienna chmurka kokosową z jabłkami, która wyśmienicie smakuje. Polecam nie tylko od święta. Jesienny jabłecznik pod kokosową chmurką SKŁADNIKI : biszkopt(...)wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE : Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i stale miksujemy. Na koniec dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimąki pszennej3 łyżki dobrego kakao2 łyżki oleju3/4 szklanki białego cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Później dodajemy cukier, następnie żółtka, cały czas ubijając. Dodajemy olej, mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej formy do pieczenia. Ciasto pieczemy
Bon Appetit Małgorzatyczęści musimy mieć w wysokich pojemnikach, z których łatwo będziemy mogły nalewać do słoiczków. 6. Osobno ubijamy z cukrem białka na sztywno. 7. Delikatnie łączymy masy z białkami. 8. Umyte (najlepiej wyparzone) słoiczki smarujemy w środku masłem i wysypujemy tym, czym chcemy (my - Ziarenka "Cynamonowy Raj"). 9. Wlewamy masy do połowy, góra do 3/4 wysokości słoiczka(...)starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak. - Słonecznik, dzięki zawartości witaminy E i cynku, dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu i białka. - Orzechy arachidowe obfitują w kwasy oleinowe, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi
Wypisz WymalujWierzch: 1 galaretka o smaku kiwi 4-5 sztuk kiwi Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia dnem i pieczemy
Na Ciasteczkowych Papierachciasto pozostawiłam nieruszone, tak z kremem poszłam na łatwiznę i nie czekałam na ostudzony budyń tylko masło dałam do gorącego. Dzięki temu skracam czas oczekiwania na gotowe ciasto 😊 Piernik wyszedł mięciutki, puszysty i dosłownie rozpływał się w ustach. Mam nadzieję, że znajdzie się na niego miejsce na Waszych świątecznych stołach 😏 Składniki na blaszkę 28x19cm Piernik 4 małe jajka 200g mąki(...)Delecta Sposób przygotowania: 1. Piernik: Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru do płynności. Białka ubijamy, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika i wsypujemy do biszkoptu. Mieszamy na wolnych obrotach dodając powoli płynne drożdże, miód i olej. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, wylewamy na wyłożone papierem do pieczenia formy i pieczemy
Kuchnia w czekoladziezostańmy przy popaprańcu, mój nie jest tak kontrastowy ponieważ użyłam cukru trzcinowego. A wiadomo on daje wypiekom karmelkowy odcień. Umówmy się, że mój popapraniec wyszedł bardziej stonowany. :) Ciasto: 3 szklanki mąki 6 jajek 2 łyżeczki sody 1/2 szklanki oleju szklanka wody gazowanej łyżka octu szczypta soli 1/2 szklanki trzcinowego cukru 5 łyżek maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych łyżka(...)takiej masy dodajemy partiami mąkę, cały czas miksując, ale nie za długo. Białka ubijamy ze solą na sztywno, a jak już nie wypadają z naczynia dodajemy stopniowo cukier i miksujemy dalej. Tak długo aż będzie wyraźnie wyczuwalna sztywność piany. Taką pianę łączymy z ciastem, robimy to w trzech etapach ( tak jest dużo łatwiej), za pomocą łopatki lub drewnianej
Dieta moja pasjajajka -3/4 szklanki cukru -3/4szklanki mąki -2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, na końcu mąkę i mąkę ziemniaczaną. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170stopni do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na 2 części. W górnym blacie ciasta wykrawamy np. kieliszkiem od szampana dziurki. MASY: -1 galaretka truskawkowa
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumleczną) 75 ml śmietanki kremówki łyżeczka wódki ok. 100 g wió rków kokosowych Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) - Sposób przygotowania: Biszkopt: Blaszkę wy kładamy pergaminem ( ok. 20 x 30 cm) . Mąki przes iewamy. Oddziel amy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubi jamy białka na sztywną pianę(...)częścią biszkoptu . Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy , a następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Strużkami czekolady polewamy wierzch ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Moje posty
Słodka Stronaprzez praskę. 2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem. 3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. 4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą podsypać lekko mąką, rozwałkować na okrąg o grubości ok 4-5 mm i pociąć na trójkąty. 5. Na szerszym(...)brzegu trójkąta położyć dżem, zwinąć rurkę i zawinąć lekko końce, zlepiając je tak, aby dżem nie wypłynął. Rogaliki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Białko lekko ubić, posmarować nim każdego rogalika. 7. Piec do zrumienienia, ok 20 min w 160*C z termoobiegiem. Wystudzić. 8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub po prostu
Kto ugości moich gości?