ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:496/932)

Czekoladowa wisienka 146

Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Studzimy

Na Ciasteczkowych Papierach
Puszysty sernik z aromatycznym akcentem piernika, pomarańczy i powideł śliwkowych... 127

żółtka.       Ciasto wymieszałam i szybko zagniotłam. Włożyłam na 30 minut do lodówki. Piekarnik włączyłam na 180 °C (g/d) Tortownicę wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyłam spód tortownicy i wstawiłam do piekarnika na 10 minut. Wyjęłam i wystudziłam.   Pomarańczę dokładnie wymyłam. Można wyszorować szczoteczką. Włożyłam do garnka, zalałam zimną wodą i wstawiłam do gotowania(...)dobrze utartej, puszystej masy serowej dodałam pomarańczę i mąkę ziemniaczaną. Białka ubiłam na sztywną pianę, przełożyłam do masy serowej i delikatnie wymieszałam łyżką, żeby nie zburzyć struktury piany.     Piekarnik włączyłam na 180 °C (g/d) Boki tortownicy wysmarowałam od wewnątrz masłem. Na wystudzone ciasto wyłożyłam powidła śliwkowe i równomiernie rozsmarowałam na jego powierzchni. Następnie wyłożyłam masę serową

Kuchnia u Krysi
Rogaliki prawie jak marcińskie.... 191

trójkątów. Na podstawie trójkąta układamy farsz. Postępujemy tak z wszystkimi częściami ciasta :) Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 min. Aż się zarumienią. Nadzienie: 150 g orzechów włoskich; 50 g migdałów; 1 łyżeczka skórki z pomarańczy; kilka kropli aromatu rumowego; 1 białko; 4 łyżki cukru. Orzechy i migdały siekamy w blenderze, dodajemy do nich startą skórkę(...)pomarańczy i aromat rumowy. Białko ubijamy z cukrem i łączymy z resztą składników. Gotowe! :) Do smarowania: 1 żółtko; 2 łyżki mleka. Mieszamy żółtko i mleko. Smarujemy nim każdy rogalik przed włożeniem do piekarnika. Smacznego!!! Zrobione wczoraj miały być na dziś.... A zostało ich tylko tyle: Stąd też mój wniosek, że były pyszne!!! Wszystko to dlatego, że to wyrób wspólny

Miksturownik
TARTA Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ WANILIOWĄ 143

tarce o grubych oczkach większą część ciasta oraz oblepić boki formy. Podpiec spód przez 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C. Odstawić do odparowania, lekko przestudzić. Truskawki opłukać pod bieżącą zimną wodą i pozostawić na sicie do odsączenia, po czym oczyść z szypułek. Pianka waniliowa - białka ubić z cukrem kryształ i cukrem waniliowym. Następnie powoli(...)opakowanie budyniu wymieszać robotem, a następnie wsypać drugie opakowanie budyniu i cały czas ubijać). Ubijamy pianę do momentu jak powstanie sztywna i gęsta piana. Na przestudzony  podpieczony spód ciasta wyłożyć pianę. Wierzch wyrównać i ułożyć truskawki. Lekko je docisnąć. Na górę zetrzeć resztę ciasta. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasto można obsypać cukrem pudrem

Ciastka - domowe słodkości
Szarlotka wspaniała Reypol -Test 188

innych ciast . składniki na 1 formę ciasta 4 jajka 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 200g kwaśnej  śmietany 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 słoika jabłek prażonych ( 700 g ) Reypol 1 opakowanie  cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu szklanka śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru przepis Białka oddzielamy od żółtek .Masło ucieramy z cukrem(...)mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję . Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia., masę z żółtek , masła i cukrów a także śmietanę .Całość dokładnie mieszamy . Gotową masę dzielimy na 2 części . Jedną porcję wykładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w nagrzanym do 180 st.C. piekarniku do zarumienienia wierzchu ciasta .Po tym czasie wyjmujemy ciasto

Smakowite Dania
ŚNIEŻNY PUCH 188

, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtku, nie przestając ubijać dodać miód. Do piany dodać obie mąki oraz przyprawę do piernika, delikatnie . wymieszać . najlepiej . łyżką. . Ciasto . wylać . do . formy . wyłożonej . papierem . do . pieczenia, . boki . zostawić . bez . papieru . czy . smarowania. Piec

RAROSSA
CYTRYNOWA BABKA Z RODZYNKAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 236

mnie idealna do kawy lub popołudniowej herbaty.   Lubię mieć "w zanadrzu" taką babeczkę, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, tym bardziej , że uwielbiam wszelakie babki i ciasta bez kremów :)) Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag cukru 25 dag margaryny  4 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo (jeśli lubimy) : 100g(...)pieczenia oraz skórkę cytrynową. Na koniec ubijamy na sztywno białka i dodajemy je do masy babkowej. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki i jeszcze raz mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut

Walijskie Pichcenie
Tęczowa rolada z galaretką 161

według opisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, utrzeć i połączyć delikatnie z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Ciasto wyjąć delikatnie, położyć na ściereczkę i razem z papierem

Tradycyjna Kuchnia
Jabłecznik korzenny. 239

Delikatne ciasto z jabłkami , jeszcze z nieco zimowym aromatem, bo z chłodniejszymi dniami kojarzą mi się  korzenne , rozgrzewające aromaty  Jabłka zazwyczaj łączymy z cynamonem i dla wielu osób jest to duet nierozerwalny. Ja dziś do masy jabłkowej wprawdzie cynamonu nie dodałam  , ale w zamian pokusiłam się o upieczenie blatów biszkoptowych o pięknym piernikowym zapachu i smaku :) Składniki(...)łyżki soku z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie  : Biszkopt : Białka ubić na sztywną pianę z solą , pod koniec ubijania dodawać po troszku cukier . Gdy piana jest już sztywna dodajemy żółtka i ubijamy. Mąki i przyprawę przesiać do masy  i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy (u mnie 23x23 cm ) piec

Malinowa Kawiarenka
Wyborny biszkopt. 302

Biszkopt stanowi bazę dla wielu ciast. Ten jest naprawdę bardzo dobry i zawsze się udaje- co jest bardzo ważne. Dziś przygotowuję " Krajankę". Ciasto "z dzieciństwa" moich dzieci... SKŁADNIKI: 7 jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową! Dno foremki wykładamy papierem(...)ziemniaczaną, mieszamy, Żółtka oddzielamy od białek, roztrzepujemy, Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera, stopniowo  dosypujemy cukier, Kiedy ubita piana będzie sztywna zmniejszamy obroty miksera na najniższe i małymi porcjami dolewamy roztrzepane żółtka, Wyłączamy mikser i zaczynamy dosypywać przesiane mąki,  mieszamy bardzo delikatnie . Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Beaty
Łatwe ciasto z owocami 157

sobotę około 20,00. Zasady konkursu są pod postem:  (bułki na piwie ) pijane bułeczki :) A dzisiaj  moje ulubione ciasto. Uwielbiam ciasta z dodatkiem oleju. Lekkie, delikatne ciasto z owocami i chyba najłatwiejsze. Wprawdzie zdjęcie nie wyszło najlepiej, a nie miałam czasu na poprawianie ale co tam. :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju(...)posypania Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, a następnie  dodawać stopniowo cukier i  dalej ubijając.  Pod koniec ubijania dodać po jednym żółtku i dalej ubijać. Gdy masa będzie gotowa dodać olej, mąkę proszek aromat i owoce.. Gotowe ciasto wylać do posmarowanej tłuszczem tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

Na słodko lub wytrawnie
Keto krem maślany (Paleo, LowCarb, bezmleczny) 185

krem to rewelacyjne zwieńczenie czekoladowych babeczek. Jest nie tylko bezmleczny, ale - jak na keto krem maślany przystało - także baaaardzo tłusty. Idealny także do tortów i ciast. Dania Dodatek Kuchnia Amerykańska , Europejska , Wege Keyword babeczki , ciasta z kremem Porcje 1 porcja Czas przygotowania 5 minut Czas oczekiwania 20 minut Składniki 0,25 szklanki masła klarowanego w temperaturze pokojowej 0,25 szklanki(...)szprycy i udekorować ciasto/ tort/ babeczki kremem. Do momentu podania przechowywać w lodówce. Z podanej porcji udało mi się udekorować 6 babeczek. Do dekoracji ciasta lub tortu należy odpowiednio zwiększyć proporcje. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji: Wartość energetyczna: 497 kcal Tłuszcz: 54,0 g Węglowodany: 1,5 g Błonnik 0,0 g Białko

Modern Cave Girl
Ciasto kokosowo-budyniowe 177

rozpuścić w rondelku, ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli wsypywać cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Na sam koniec dodać żółtka, wiórki kokosowe i roztopione masło. Wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie spód do ciasta rozwałkować i przełożyć na blaszkę, rozsmarować budyń

Ugotować
Babka makowa gotowana 177

proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy. Wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać już bardzo delikatnie. Formę do babki gotowanej wysmarować masłem i obsypać drobno zmieloną bułką tartą. Wlać ciasto do formy i zamknąć. Do garnka na dno położyć grubą szmatkę i włożyć formę. Wlać ciepłą

Kuchnia Pokoleń