ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:487/932)

Omlet zawijany z kremem śmietankowym i dietetyczną polewą czekoladową 203

osób będących na diecie. Słodkie desery polane sosem czekoladowym nie muszą być już tylko marzeniem :) Zamiast ciast czy babeczek proponuję puszysty omlet biszkoptowy z aksamitnym kremem śmietankowym i dietetyczną polewą czekoladową, na który może pozwolić sobie każdy :) Składniki: 2 białka 1 łyżka mąki owsianej 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru Krem: 1 opakowanie serka homogenizowanego np. Bieluch

Chocolate Muffin Blog
Torcik z malinami, śmietanką i czekoladą 139

cukru na lekką i jasną masę. Dodać do nich mascarpone, ekstrakt, migdały, roztopioną czekoladę. Zmiksować do gładkości. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Wmieszać delikatnie do masy. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na górę powykładać maliny. Piec w temperaturze 175ºC przez 60 minut, przykrywając od góry folią aluminiową

Kubki smaku
Czekoladowe ciacha na białkach 138

białka roztrzepać trzepaczką, wlać do suchych składników. Gdyby masa była za gęsta dodać kolejne białko. Czekoladę posiekać, wsypać do masy kakaowej, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać porcje ciasta w dosyć dużych odstępach bo ciastka pod wpływem temperatury zwiększą swoją objętość. Ciasteczka piec ok 12 minut, do czasu

Smakołyki Asi
Jogurtowy torcik malinowy 180

śmietanki kremówki (można dać mniej) 1 łyżka cukru pudru trochę owoców do przybrania Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania, partiami dodajemy cukier i żółtka (na zmianę), a następnie przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) lub wysmarowanej masłem i oprószonej

MyCookBook.pl
CIASTECZKA ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 179

soliłam. Pokroiłam płat ciasta na kwadraty. Nakładałam farsz na każdy z kawałków. Zlepiłam każdy róg ciasta,aż powstały ciasteczka. Oczywiście kształt i sposób zawinięcia zależy od Was.  Piekłam około 15 - 20 minut w temp.220 stopni.  Możecie posmarować ciasteczka białkiem,będą wtedy ładnie się błyszczeć. Smacznego

potrawyregionalne
OMLET INACZEJ: muffiny! 187

znudzona zwykłym ''plackiem'' z patelni, więc wymyślam różne inne opcje. Tak było z naleśnikami, pancakami, roladą, ciastem itd. Ostatnio jednak nie mogę się oprzeć prostocie i wygodzie z jaką się wiąże muffin! Kawka + muffinek = idealny poranek! <3 SKŁADNIKI: -3 białka jaj -40g mąki żytniej - kawa rozpuszczalna łyżka - soda oczyszczona łyżeczka - aromat waniliowy kilka kropel - 70g truskawek

fitolarun.blogspot.com
Sernik bałkański (na jogurcie bałkańskim) 248

Wszystkie pozostałe składniki (żółtka, proszek budyniowy, jogurt i olej) dokładnie wymieszać. Połączyć delikatnie z pianą z białek i przelać masę do przygotowanej tortownicy. Piec przez ok. 70 min. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej

Domowa Cookierenka Agi
Ptasie mleczko 159

Ptasie mleczko To ptasie mleczko na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie lubią zbyt słodki ciast. Idealne na lato, delikatne, lekko kwaskowate i smaczne :) Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo żółtka i cukier, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Słodka Kraina Wypieków
Tort samochodzik z białą czekoladą i likierem cytrynowym 239

szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej  3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec

Chocolate Muffin Blog
Tort kokosowo-czekoladowy z truskawkami 201

szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej  3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec

Chocolate Muffin Blog
Omlet z twarożkiem kokosowym i żurawiną 172

otrębów pszennych,żytnich lub owsianych   Dodatkowo : 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki twarożku suszona żurawina Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Przełożyć na talerz

Chocolate Muffin Blog
SERNIK NA ZIMNO Z RAFAELLO 244

łyżeczek żelatyny 150g cukru pudru PONADTO 10 truskawek 10 kulek kokosowych lu Rafaello SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt kakaowy Białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około

RAROSSA
SERNIK NA ZIMNO 277

kokosowych 8 łyżeczek żelatyny 150g cukru pudru PONADTO 10 truskawek 10 kulek kokosowych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt kakaowy Białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około

RAROSSA
Tort delicja pomarańczowa 211

miałkiej kawy rozpuszczalnej np.waniliowej Polewa 100 g ciemnej czekolady 2 łyżki śmietanki 36 % Najpierw przygotowujemy biszkopt. Ubijamy białka na lśniącą i sztywną pianę.Powoli dodajemy po jednym żółtku i ciągle miksując dosypujemy partiami przesianą mąkę i delikatnie mieszamy ją z ciastem. Tortownicę smaryjemy masłem i obsypujemy mąką. Wykladamy ciasto i pieczemy ok. 20 minut w 180ºC. Chłodzimy biszkopt

Z Kuchni Do Kuchni
Omlet kokosowy z twarożkiem kokosowym i orzechami 196

Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka wiórków kokosowych   Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, zmiksować, wsypać łyżkę mąki oraz kakao i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut

Chocolate Muffin Blog
Galaretkowy szał 263

powiedział "super smaczne" :). Ciasto jest lekkie i praktycznie możecie dodać jakąkolwiek chcecie galaretkę. Składniki biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 400 g śmietany 36% 1 galaretka pomarańczowa Masa galaretkowa: 2 galaretki jagodowe (800 ml wody) 2 banany Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy(...)koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Taką masę przelewamy do przygotowanej okrągłej brytfanki (wyłożonej papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i podsypane bułką tratą). Musimy upuścić ciasto na blat lub podłogę z wysokości ok 30 cm by powietrze z dołu wyszło. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 30 min. Po tym czasie musimy je dokładnie wystudzić

Panda i jej świat
Rafaello II 160

czekolady 3 ,,Śnieżki" 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej wody 200 gram wiórek kokosowych Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i żółtka roztrzepane z octem i proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypuję mąkę i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenie  Piekarnik rozgrzewam do temp. 180'C i piekę

Ciasteczkowy Potwór
Pavlova kakaowa, Beza-Krówka 179

jedno spotkanie z przyjaciółką, a chcecie tego wielkiego 'WOW' i błysku w oku gdy wnosicie paterę z ciastem. Bądź gdy po prostu chcecie zrobić bezy o różnych smakach. Składniki: (na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm) białka z 3 jajek 200 g drobnego cukru 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki octu winnego

KreatywnePiny
Waniliowe babeczki z owocami | bezglutenowe | dietetyczne 257

być mrożone) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka aromatu waniliowego Delecta 1 łyżka stewii Przygotowanie: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać mąkę oraz proszek i zmiksować. Wlać aromat oraz wsypać stewię. Wrzucić owoce i wymieszać. Ciasto przekładamy do foremek (najlepiej sylikonowych, od papierowych bardzo słabo odchodzą) i piec

Czarnawisienka
Omlet czekoladowy z twarożkiem i orzechami 154

Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożka 3 łyżeczki jogurtu naturalnego orzechy laskowe lub migdały   Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, zmiksować, wsypać łyżkę mąki oraz kakao i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut

Chocolate Muffin Blog
Biszkopt orzechowy 197

niezwykle aromatyczny,  i bardzo mięciutki. Idealnie skomponuje się z większością tortowych kremów czy ciast.  Polecam;)  Składniki: 6 jajek 6 łyżek orzechów  3 łyżki mąki  łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru  4.5 łyżki bułki tartej Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Do masy białkowej dodać, cukier oraz żółtka, dokładnie

Krakowskie smaki Ani
Omlet czekoladowy 170

szczypta soli + ulubione dodatki: serek, nutella, owoce, dżem Rozgrzewamy patelnię. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Dodajemy po jednym żółtka nadal miksując. Wsypujemy mąkę i kakao, miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto wylewamy na patelnię posmarowaną masłem i smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Po 2-3 minutach przewracamy

Chocolate Muffin Blog
Omlet z serkiem homogenizowanym, kokosem, kakao i migdałami 191

otrębów pszennych,żytnich lub owsianych   Dodatkowo : 2-3 łyżki serka homogenizowanego ciemne kakao migdały wiórki kokosowe Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Przełożyć na talerz

Chocolate Muffin Blog
Tort jabłkowy 185

Białka ubić ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukry.  Do ubitych białek dodać rozbełtane jajka i wymieszać łyżką. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i piec około 35 min w 180 stopniach

Amatorka kuchenna
Lukrowane pierniczki 259

zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.Lukier:2 białka, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Lukier przełożyć

Z miłości do słodkości
Jaglane pierniki bezglutenowe 282

przyprawy do piernika 1 jajo 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki naturalnego kakao 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową. Wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 10 minut. Lukier:    Składniki:       1 białko     cukier puder, ilość dawkujemy podczas  miksowania     barwnik spożywczy

Apetyczna babeczka
Paszteciki z grzybami 193

przekładamy na patelnię z olejem i podsmażamy na niewielkim ogniu do zrumienienia.    Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy.     Wycinamy prostokąty.    Nakładamy farsz  i zwijamy paszteciki. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.    Smarujemy roztrzepanym białkiem jajka.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Pieczemy

Maminek kulinarny
Brzoskwiniowe wydmy Siostry Anastazji 12580

prawdę warto. Są też kaloryczne ale ja w trakcie jedzenia o tym nie myślę. :) Tym razem ciasto z kremem budyniowym na bazie soku z brzoskwiń, bakaliowy biszkopt i z galaretką. Zrobiłam małe modyfikacje wg oryginału. Składniki: Biszkopt bakaliowy 8 białek 3 żółtka 150 g cukru 100 g orzechów włoskich mielonych 100 g orzechów włoskich krojonych 50 g kokosu

Ala piecze i gotuje
Rogaliki drożdżowe z konfiturą 311

ciepłe miejsce. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła ciasto kroimy na trójkąty tak jak pizze na każdą " podstawę trójkąta"  nakładamy konfiturę... Zwijamy a następnie boki ściskamy i formujemy kształt rogala.Wierzch smarujemy białkiem Pieczemy aż rogaliki się zarumienią

NaKońcuJęzyka
Drożdżowy wieniec z dżemem 188

Układamy pierwszy okrąg w formie i smarujemy go dżemem. Nakładamy na wierzch drugi okrąg ciasta i zlepiamy brzegi. Wycinamy 8 części ale nie wycinamy ich do samego środka  okręgu.  Każdy kawałek obracamy kilka razy. Gotową gwiazdę smarujemy białkiem i wykładamy do nagrzanego pieca. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Serniczek na biszkopcie owsianym 178

cukru pudru 3 czubate łyżki żelatyny Dodatkowo: galaretka agrestowa ( należy przygotować ja wcześniej ) 10 truskawek Sposób przygotowania: Białka ubijamy , gdy się ubiją na sztywną pianę , to dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto dobrze wymieszane wykładamy na przykrytą blaszkę papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp

Słodkości i nie tylko
Leniwe 161

jaja, 1 szkl. mąki pszennej, sól. Dodatkowo: mąka do podsypania, jogurt i cukier. Ser przecisnąć przez praskę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z odrobiną soli. Ser utrzeć z żółtkami. Wsypać mąkę i dodać ubite biłka delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć na stolnicę, delikatnie oprószyć mąką, uformować wałeczek o średnicy 3 cm, delikatnie spłaszczyć i kroić ukośnie

Delicious Titbits
UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM 172

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka, wymieszać. Mąkę przesiać przez sitko z proszkiem do pieczenia, wsypywać porcjami do ubitych jajek ciągle mieszając mikserem. Na końcu powoli dolewać olej, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Zrób to smacznie
puchowe ciasto cytrusowe 668

Lekkie i puszyste orzeźwiające ciasto w sam raz na ciepłe dni. Krem zrobiłam na bazie lemon curdu, z tym, że połowę cytryn zastąpiłam pomarańczami. Dało to ciekawy smak, nie jest zbyt kwaśne. Nie radzę jednak użyć samych pomarańczy- próbowałam i było zbyt mdłe. Takie pół na pół jest w sam raz dla miłośników niezbyt przesłodzonych deserów.  *foremka(...)kremówki dodatkowo: 300 g dżemu z czarnej porzeczki 50 g galaretki pomarańczowej Przygotować biszkopt: białka ubić z na pianę, kiedy będzie sztywna dosypywać powoli cukier. Następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w 175*C. Wystudzić. Z ciasta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Biszkopt kawowo-czekoladowy 206

zimno, czy innych jogurtowców na zimno. Pewnie do wielu innych ciast będzie pasował idealnie:) Składniki: 3 duże jaja 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Wszystko jak przy klasycznym biszkopcie. Najpierw ubijamy białka z solą, na sztywną pianę. Jak już piana jest sztywna, partiami(...)wsypujemy cukier i miksujemy do momentu,aż przestanie zgrzytać w zębach:) Do ubitych białek z cukrem dodajemy żółtka i miksujemy. W tym momencie praca z mikserem się kończy. Wyciągamy dużą łyżkę i musimy wmieszać w masę jajeczną przesianą przez sitko kawę, kakao i mąkę. Ja mieszam energicznie od dna, tak żeby masa się napowietrzyła. Mieszam w jedną stronę

Blondynka Gotuje
Tort rafaello z truskawkami - bez wiórków kokosowych:) 576

nabrała bardziej delikatny smak. Dodałam również świeże truskawki, które tylko dodały ciastu uroku:) Tort wyszedł bardzo delikatny, puszysty i naprawdę smaczny! Biszkopt: 4 duże jajka,  szklanka cukru,  szklanka mąki pszennej,  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.  Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać przesiane mąki zmieszane(...)przestudzić. Śmietankę ubić, wsypać śmietan-fix oraz cukier puder. Dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Dodać przestudzone płatki ryżowe. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w plasterki. Pierwszy krążek ciasta posmarować kremem, powciskać pokrojone truskawki, przykryć 2 krążkiem ciasta. Ponownie posmarować kremem, ułożyć truskawki i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu. Udekorować truskawkami. Przepis bierze

Z miłości do słodkości
Ciasto ucierane ze śliwkami... z mojego sadu. Doskonały deser!!! 338

placki ze śliwkami, upiekłam i ja!!! Moje pierwsze ucierane ciasto... Mało tego smakowało wszystkim, którzy próbowali :)) Przepis znalazłam w: "Przyjaciółka poleca: Książka kucharska - 600 przepisów na każdą okazję".   Ciasto ucierane ze śliwkami. Składniki na tortownicę 24 cm.: 350 g mąki; 4 jaja; 200 g margaryny o temperaturze pokojowej; 200 g cukru pudru; 1 łyżeczka soku z cytryny; 1/2 opakowania(...)cytryny i po jednym żółtku. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem. Białka ubijamy na sztywno (ze szczyptą soli - łatwiej :)). Dodajemy po jednej łyżce piany do pozostałej masy i bardzo delikatnie mieszamy. Do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, przekładamy ciasto. Na wierzch układamy połówki śliwek skórką do dołu, posypujemy owoce cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Miksturownik
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 299

lśniąca. 4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatami i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. 5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać

Mała Cukierenka
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 615

lśniąca. 4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatami i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. 5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać

Mała Cukierenka