ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:485/932)

Zebra Hanki 187

miłośników suchych ciast, polecamy puszyste, łatwe w wykonaniu ciasto na podwieczorek lub do niedzielnej kawy, można polecić wszystkim tym, którzy gustują w babkach... Składniki: 5 jaj 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanki oleju 1 szklanki wody gazowanej lub oranżady 3 łyżki mąki tortowej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto pół kostki(...)kakao 3 łyżeczki mleka Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Na końcu dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijając dodajemy na przemian olej i wodę. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dokładamy 3 łyżki kakao

kgwjanczewo
Kopiec kreta 7942

Kopiec kreta Kopiec kreta to ciasto o niepowtarzalnym smaku , połączenie śmietany z galaretką , pysznym bananem i kakaowym ciastem . Składniki SKŁADNIKI NA CIASTO : 1 KOSTKA MARGARYNY 1,5 SZKL CUKRU 1 CUKIER WANILIOWY 5 JAJEK 2 KOPIASTE SZKL MĄKI 1,5 ŁYŻECZKI PROSZKU 1/2 SZKL WODY 3 ŁYŻKI MASA : 0,5 L KREMÓWKI 30 % 4 ŁYŻKI CUKRU 2 CUKRY WANILIOWE(...)cukier , cukier waniliowy i kakao rozpuścić w garnku i ostudzić. 2 Białka ubić . 3 Do wystudzonej masy dodać żółtka i wymieszać , dodać mąkę z proszkiem , wymieszać , dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. 4 Blaszkę o wymiarach 24/28 lub dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . 5 Piec w temp. 180 st do suchego patyczka około

Sama słodycz i szczypta chili
Nadziewane pierniczki. 192

większe koła. Na środku każdego koła położyć łyżeczkę dżemu.  Każdego pierniczka przykryć kolejnym wykrojonym kawałkiem ciasta. Przyłożyć dowolny kształt foremki (mniejszej od koła) i wykrawać pierniczki. Boki pierniczków delikatnie docisnąć, by się skleiły. Nie trzeba smarować brzegów roztrzepanym białkiem, lekkie dociśnięcie sprawia, że bez trudu się sklejają. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (czas może

Radość kipiąca uśmiechem.
Pełnoziarniste serniczki waniliowe 203

ciepło jak i na zimno :) Składniki na dwie babeczki: 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 białko lub całe jajko szczypta cynamonu 2 łyżki jogurtu lub maślanki  2 łyżki twarożku 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka budyniu waniliowego  Zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim foremkę silikonową tworząc koszyczek. Zostawiamy troszkę ciasta na wieczko. Twarożek łączymy z jogurtem i budyniem. Wypełniamy

Chocolate Muffin Blog
Zapiekanka miodowa z czereśniami 126

cytryny. Dodałem do masła, wymieszałem i dodałem namoczone bułki. Wszystko delikatnie wymieszałem. Czereśnie po umyciu wydrylowałem. Ubiłem białka na sztywna pianę i razem z czereśniami dodałem do przygotowanej masy. Wysmarowałem tłuszczem żaroodporną formę, wysypałem ja bułką tartą. Przełożyłem do formy ciasto i wstawiłem do nagrzanego piekarnika. Zapiekałem przez ok. 50 minut w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem

R'n'G Kitchen
Tort tiramisu 179

żółtka 100 g szklanki mąki pszennej 30 g  szklanki mąki ziemniaczanej  100 g cukru pudru Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec

Chocolate Muffin Blog
Omlet zawijany z kremem śmietankowym i dietetyczną polewą czekoladową 203

osób będących na diecie. Słodkie desery polane sosem czekoladowym nie muszą być już tylko marzeniem :) Zamiast ciast czy babeczek proponuję puszysty omlet biszkoptowy z aksamitnym kremem śmietankowym i dietetyczną polewą czekoladową, na który może pozwolić sobie każdy :) Składniki: 2 białka 1 łyżka mąki owsianej 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru Krem: 1 opakowanie serka homogenizowanego np. Bieluch

Chocolate Muffin Blog
Torcik z malinami, śmietanką i czekoladą 139

cukru na lekką i jasną masę. Dodać do nich mascarpone, ekstrakt, migdały, roztopioną czekoladę. Zmiksować do gładkości. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Wmieszać delikatnie do masy. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na górę powykładać maliny. Piec w temperaturze 175ºC przez 60 minut, przykrywając od góry folią aluminiową

Kubki smaku
Czekoladowe ciacha na białkach 138

białka roztrzepać trzepaczką, wlać do suchych składników. Gdyby masa była za gęsta dodać kolejne białko. Czekoladę posiekać, wsypać do masy kakaowej, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać porcje ciasta w dosyć dużych odstępach bo ciastka pod wpływem temperatury zwiększą swoją objętość. Ciasteczka piec ok 12 minut, do czasu

Smakołyki Asi
Jogurtowy torcik malinowy 180

śmietanki kremówki (można dać mniej) 1 łyżka cukru pudru trochę owoców do przybrania Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania, partiami dodajemy cukier i żółtka (na zmianę), a następnie przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) lub wysmarowanej masłem i oprószonej

MyCookBook.pl
CIASTECZKA ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 179

soliłam. Pokroiłam płat ciasta na kwadraty. Nakładałam farsz na każdy z kawałków. Zlepiłam każdy róg ciasta,aż powstały ciasteczka. Oczywiście kształt i sposób zawinięcia zależy od Was.  Piekłam około 15 - 20 minut w temp.220 stopni.  Możecie posmarować ciasteczka białkiem,będą wtedy ładnie się błyszczeć. Smacznego

potrawyregionalne
OMLET INACZEJ: muffiny! 187

znudzona zwykłym ''plackiem'' z patelni, więc wymyślam różne inne opcje. Tak było z naleśnikami, pancakami, roladą, ciastem itd. Ostatnio jednak nie mogę się oprzeć prostocie i wygodzie z jaką się wiąże muffin! Kawka + muffinek = idealny poranek! <3 SKŁADNIKI: -3 białka jaj -40g mąki żytniej - kawa rozpuszczalna łyżka - soda oczyszczona łyżeczka - aromat waniliowy kilka kropel - 70g truskawek

fitolarun.blogspot.com
Sernik bałkański (na jogurcie bałkańskim) 248

Wszystkie pozostałe składniki (żółtka, proszek budyniowy, jogurt i olej) dokładnie wymieszać. Połączyć delikatnie z pianą z białek i przelać masę do przygotowanej tortownicy. Piec przez ok. 70 min. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej

Domowa Cookierenka Agi
Ptasie mleczko 159

Ptasie mleczko To ptasie mleczko na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie lubią zbyt słodki ciast. Idealne na lato, delikatne, lekko kwaskowate i smaczne :) Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo żółtka i cukier, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Słodka Kraina Wypieków
Tort samochodzik z białą czekoladą i likierem cytrynowym 239

szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej  3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec

Chocolate Muffin Blog
Tort kokosowo-czekoladowy z truskawkami 201

szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej  3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec

Chocolate Muffin Blog
Omlet z twarożkiem kokosowym i żurawiną 172

otrębów pszennych,żytnich lub owsianych   Dodatkowo : 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki twarożku suszona żurawina Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Przełożyć na talerz

Chocolate Muffin Blog
SERNIK NA ZIMNO Z RAFAELLO 244

łyżeczek żelatyny 150g cukru pudru PONADTO 10 truskawek 10 kulek kokosowych lu Rafaello SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt kakaowy Białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około

RAROSSA
SERNIK NA ZIMNO 277

kokosowych 8 łyżeczek żelatyny 150g cukru pudru PONADTO 10 truskawek 10 kulek kokosowych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt kakaowy Białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około

RAROSSA
Tort delicja pomarańczowa 211

miałkiej kawy rozpuszczalnej np.waniliowej Polewa 100 g ciemnej czekolady 2 łyżki śmietanki 36 % Najpierw przygotowujemy biszkopt. Ubijamy białka na lśniącą i sztywną pianę.Powoli dodajemy po jednym żółtku i ciągle miksując dosypujemy partiami przesianą mąkę i delikatnie mieszamy ją z ciastem. Tortownicę smaryjemy masłem i obsypujemy mąką. Wykladamy ciasto i pieczemy ok. 20 minut w 180ºC. Chłodzimy biszkopt

Z Kuchni Do Kuchni
Omlet kokosowy z twarożkiem kokosowym i orzechami 196

Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka wiórków kokosowych   Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, zmiksować, wsypać łyżkę mąki oraz kakao i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut

Chocolate Muffin Blog
Galaretkowy szał 263

powiedział "super smaczne" :). Ciasto jest lekkie i praktycznie możecie dodać jakąkolwiek chcecie galaretkę. Składniki biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 400 g śmietany 36% 1 galaretka pomarańczowa Masa galaretkowa: 2 galaretki jagodowe (800 ml wody) 2 banany Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy(...)koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Taką masę przelewamy do przygotowanej okrągłej brytfanki (wyłożonej papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i podsypane bułką tratą). Musimy upuścić ciasto na blat lub podłogę z wysokości ok 30 cm by powietrze z dołu wyszło. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 30 min. Po tym czasie musimy je dokładnie wystudzić

Panda i jej świat
Rafaello II 160

czekolady 3 ,,Śnieżki" 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej wody 200 gram wiórek kokosowych Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i żółtka roztrzepane z octem i proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypuję mąkę i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenie  Piekarnik rozgrzewam do temp. 180'C i piekę

Ciasteczkowy Potwór
Pavlova kakaowa, Beza-Krówka 179

jedno spotkanie z przyjaciółką, a chcecie tego wielkiego 'WOW' i błysku w oku gdy wnosicie paterę z ciastem. Bądź gdy po prostu chcecie zrobić bezy o różnych smakach. Składniki: (na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm) białka z 3 jajek 200 g drobnego cukru 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki octu winnego

KreatywnePiny
Waniliowe babeczki z owocami | bezglutenowe | dietetyczne 257

być mrożone) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka aromatu waniliowego Delecta 1 łyżka stewii Przygotowanie: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać mąkę oraz proszek i zmiksować. Wlać aromat oraz wsypać stewię. Wrzucić owoce i wymieszać. Ciasto przekładamy do foremek (najlepiej sylikonowych, od papierowych bardzo słabo odchodzą) i piec

Czarnawisienka
Omlet czekoladowy z twarożkiem i orzechami 154

Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożka 3 łyżeczki jogurtu naturalnego orzechy laskowe lub migdały   Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, zmiksować, wsypać łyżkę mąki oraz kakao i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut

Chocolate Muffin Blog
Biszkopt orzechowy 197

niezwykle aromatyczny,  i bardzo mięciutki. Idealnie skomponuje się z większością tortowych kremów czy ciast.  Polecam;)  Składniki: 6 jajek 6 łyżek orzechów  3 łyżki mąki  łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru  4.5 łyżki bułki tartej Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Do masy białkowej dodać, cukier oraz żółtka, dokładnie

Krakowskie smaki Ani
Omlet czekoladowy 170

szczypta soli + ulubione dodatki: serek, nutella, owoce, dżem Rozgrzewamy patelnię. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Dodajemy po jednym żółtka nadal miksując. Wsypujemy mąkę i kakao, miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto wylewamy na patelnię posmarowaną masłem i smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Po 2-3 minutach przewracamy

Chocolate Muffin Blog
Omlet z serkiem homogenizowanym, kokosem, kakao i migdałami 191

otrębów pszennych,żytnich lub owsianych   Dodatkowo : 2-3 łyżki serka homogenizowanego ciemne kakao migdały wiórki kokosowe Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Przełożyć na talerz

Chocolate Muffin Blog
Tort jabłkowy 185

Białka ubić ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukry.  Do ubitych białek dodać rozbełtane jajka i wymieszać łyżką. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i piec około 35 min w 180 stopniach

Amatorka kuchenna
Lukrowane pierniczki 259

zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.Lukier:2 białka, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Lukier przełożyć

Z miłości do słodkości
Jaglane pierniki bezglutenowe 282

przyprawy do piernika 1 jajo 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki naturalnego kakao 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową. Wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 10 minut. Lukier:    Składniki:       1 białko     cukier puder, ilość dawkujemy podczas  miksowania     barwnik spożywczy

Apetyczna babeczka
Paszteciki z grzybami 193

przekładamy na patelnię z olejem i podsmażamy na niewielkim ogniu do zrumienienia.    Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy.     Wycinamy prostokąty.    Nakładamy farsz  i zwijamy paszteciki. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.    Smarujemy roztrzepanym białkiem jajka.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Pieczemy

Maminek kulinarny