ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:485/932)

BUŁECZKI MLECZNE, MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 213

Ciasto ma być gładkie, sprężyste, niezbyt klejące. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok.1-1,5h. Aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbić, lekko zagnieść, podzielić na 10-12 części i uformować okrągłe bułeczki dłońmi maczanymi w oleju. Uformowane bułeczki odstawiamy ponownie do wyrastania na ok.30-40 minut. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem

Smaczne Zdrowe
Makowiec przekładany kremem z mascarpone (przepis na biszkopt makowy). 444

fenomenalnie i co najważniejsze - nie opada. Ciasto spokojnie można przekroić tak, by przełożyć go dwa razy kremem a wręcz jest to wskazane. Zachęcam do przekładania go delikatnymi kremami. Przepis na tradycyjna prostokątną blaszkę 27x35 cm. Na małą tortownicę użyć 2/3 składników. Składniki na biszkopt: Wszystkie w temperaturze pokojowej. 7 jajek (białka oddzielić od żółtek) 225 g drobnego cukru(...)Białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka będą ubite dodawać łyżka po łyżce cukier ciągle miksując a następnie żółtka (jedno po drugim). Wyłączyć mikser, stopniowo i delikatnie wmieszać mieszankę suchych składników. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Kiedy ciasto wystygnie przekroić je na 3 równe blaty. Nasączyć

Poezja Smaków - blog kulinarny
MAKOWIEC Z JABŁKAMI 320

kaszę mannę i ubitą na sztywną pianę białka. Wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy. Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 55-60 minut. Dokładnie studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy podprażonym kokosem. Smacznego! A jeśli i Wy lubicie ciasta z makiem to zaglądnijcie jeszcze do tych przepisów

Ostra na Słodko
Oszukany sernik (bez sera, na jogurcie) ;) 1106

się okazało ciasto te było u mnie hitem top one :) Nikt nie umiał uwierzyć, że w tym serniku nie ma sera! Każdy tylko mówił "ale ten sernik jest delikatny". Bo jest! Dzięki jogurtowi :) Przy okazji pozdrawiam moją Panią rehabilitantkę, która także miała okazję kosztować ;) Kupując jogurty greckie, kupuj jak najlepsze, na tym nie oszczędzaj. Musi być gęsty(...)Żółtka miksujemy z budyniami, proszkiem do pieczenia, olejem oraz jogurtem. Następnie łączymy z pianą z białek, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na spód z herbatników. Finał: Tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 s. C. Pieczemy do 60 minut. Zostawiamy ciasto w piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem i truskawkamitorcik jogurtowy ala sernik

Bon Appetit Małgorzaty
SMERFNE CIASTO 443

białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze

RAROSSA
ciasto czekoladowe z gruszkami 153

czekolady mlecznej  3 duże miękkie gruszki łyżka wody Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Następnie nadal ubijając dosypywać cukier a później żółtka. Kiedy masa będzie puszysta wsypać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wlać colę i olej. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do foremki wyścielonej papierem i piec w 175*C około 30 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tort jabłkowy 136

formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Gdy już będa sztywne dodajemy łyżka po łyżce cukier, nadal ubijając. Następnie dodajemy po 1 żółtku,   ubijając tylko do połączenia sie składników. Wymieszane i przesiane mąki dodać do ubitej piany z żółtkami   mieszając szpatułka lub rózgą ). Ciasto przełożyć do tortownicy i piec

w mojej kuchni
Zebra 159

kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: 1. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując uważając, by piana nie opadła. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Przesianą mąkę, olej, wodę oraz proszek do pieczenia dodawać na zmianę, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao

Nastoletnie Wypiekanie
Listki - kruche ciasteczka 117

czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy listki, różnych wielkości. Jeśli macie wykrawaczki (można je kupić) to pójdzie wam szybciej, jeśli nie wycięcie listtkó nożem nie jest trudne i dacie radę to zrobić, na każdym listku zaznaczcie niteczki.  Tak przygotowane liscie smarujemy białkiem, żeby były ślicznie błyszczące. Pieczemy(...)każdy piekarnik jest inny, u nas jest zawsze niższa tem. niż w przepisach) około 15 min. Mamy przepyszne ciasteczka, które możemy zjeć i użyć do dekoracji do różnych ciast. U nas tym razem posłużą do dekoracji mazurków, a cześć zjemy.    SMACZNEGO

Lili w kuchni
Fale dunaju 144

masła  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać, następnie wlewać powoli olej i nadal ubijać.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i  na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto podzielić na pół, do jednej części

Moje domowe kucharzenie
Jagodzianki najlepsze 115

Masło stopić, odstawić. Mąkę przesiać do dużej misy. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puch. Do mąki dodać mleko, zaczyn, żółtka, sól. Wyrobić elastyczne ciasto. Pod koniec dodać stopione masło, zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na male kulki. Każdą spłaszczyć na placek. Na środek układać czubatą łyżkę jagód, zawinąć i zlepić brzegi formując bułeczkę. Uformowane(...)bułeczki układać na blasze (u mnie wychodzą 2) wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić do ponownego wyrośnięcia i napuszenia na 30 minut. Posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać cukrem. Piec w 180°C przez 20-25 minut. Smacznego

Pełny talerz
Mini babeczki marmurkowe 160

łyżka kakao kandyzowana skórka pomarańczowa 1/2 szklanki oleju Wykonanie: Białka ubijam na pianę, dodaję po jednym żółtku i po troszku cukru. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu wlewam olej i  dodaję skórkę pomarańczową, całość mieszam i dzielę  ciasto na dwie części. A właściwe  odlałam jakieś cztery

Ciasteczkowy Potwór
Tort ajerkoniakowo ananasowy 222

Torty należą do gatunku ciast, które wymagają, bynajmniej w moim przypadku – weny. Tu każdy ma szerokie pole do popisu i wykazania swoich zdolności twórczych w kulinarny sposób. Oczywiście, po pierwsze dobry tort, to taki jaki lubimy, więc nie dyskutujmy o smakach, bo każdy ma swoje ulubione. Najważniejsze są tu dodatki. Tort ma przyciągać wzrok… ale i nie tylko. Tort(...)cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość).  Do ubitych białek dodajemy, po łyżce, masę żółtkową, delikatnie mieszając. Kolejno  dodajemy - przesianą mąkę i olej - ponownie delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do  180°C  na  40 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia

mojewypiekiinietylko
Sernik z makiem na kruchym cieście z pianką 136

Pyszne połączenie sernika z makowcem, uwieńczone delikatną pianką! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka jaja 1 margaryna 2 łyżki smalcu 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek proszku do pieczenia 3 łyżki wiórek kokosowych tłuszcz do formy Składniki na masę serową: 1 kg sera ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 szklanka cukru 1 budyń(...)żółtka jaja +1 puszka maku z bakaliami Składniki na piankę: 8 białek 1 szklanka cukru Wykonanie masy serowej: Ser zmielić dwa razy, następnie utrzeć z 1 szklanką  cukru i jajami, dodać resztę składników, a na koniec wlać mleko i dokładnie wymieszać. Wykonanie ciasta: Margarynę posiekać z mąką, żółtkami, następnie połączyć z resztą składników i zarobić ciasto

Tradycyjna Kuchnia
Kremówka papieska z Wadowic 77

papieska inaczej nazywane napoleonką, jest to w Polsce ciastko, które składa się z dwóch płatów ciasta francuskiego i może być przekładane bitą śmietaną, kremem śmietankowym, kremowym lub budyniowym. Zazwyczaj posypywana jest cukrem pudrem. Jest wytwarzane na wzór francuskiego deseru złożonego z trzech warstw ciasta francuskiego przekładanego dżemem lub kremem. Kremówki są pysznym deserem w sam raz na podwieczorek lub spotkanie(...)ognia. 2 żółtka wymieszać z odrobiną mleka i dodać do ugotowanego budyniu. Następnie białka z 2 jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli i łyżką cukru, dodać do lekko ostudzonej masy budyniowej. Odstawić na 15 minut. Na koniec jeden kawałek upieczonego ciasta zostawić w brytfance, wyłożyć masę, rozsmarować, przykryć drugim kawałkiem ciasta, delikatnie docisnąć. Gdy kremówki będą gotowe

ProstePesto.pl