ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:489/932)

Pierniczki prawie jak Alpejskie 598

sodą oczyszczoną. Ciasto wyszło dosyć rzadkie, wyczytałam, że takie miało wyjść, więc zbytnio się tym nie przejęłam. Przykryłam miskę talerzem i wstawiłam do lodówki na 24 h. W tym czasie ciasto ma zgęstnieć - i tak się stało. W DNIU PIECZENIA: Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm i wykrawałam pierniczki w kształcie małych gwiazdek. Ciasto mocno podsypywałam mąką, ponieważ trochę(...)poszło gładko.Ciasto mocno rośnie, więc pierniczki układamy w pewnych odstępach, a w jakich? Sami zobaczycie jak upieczecie pierwszą blachę. Blachę oczywiście wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 7 - 12 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości naszych pierniczków.Po upieczeniu studziłam na kratce. Pierniczki przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym białkiem, żeby po upieczeniu były

Blondynka Gotuje
Ciasto słonecznikowo - kajmakowe 132

wcześniej ugotowane w maśle, mleku i cukrze a następnie przypieczone w piekarniku, dlatego są bardzo chrupiące i słodkie. Wypróbujcie to ciasto bo naprawdę warte jest grzechu ;-))) Moje ciasto zostało upieczone na zbyt dużej blasze, dlatego wyszło zbyt niskie i po przecięciu biszkoptu górna warstwa była tak cienka, że ostatecznie zlała się z kremem i jej nie widać. Proponuję użycie(...)masła 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka 1 cukier waniliowy   Białka ubić na sztywno i małymi porcjami dodawać cukier, następnie żółtka ciągle ubijając. Odłożyć mikser i dodać przesianą mąkę i proszek, bardzo delikatnie mieszając. Na samym końcu dodać olej. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę. Piec 25 minut w 170 stopniach.   Masło utrzeć mikserem

Jadło i czytadło
Biszkopt z kremem mascarpone i owocami sezonowymi w galaretce. 761

mnie standardowo przepis na dużą blachę, bez męczenia się. Najpierw przygotowujemy galaretkę, gdyż potrzebuje ona dużo czasu na ścięcie się, w tym czasie my będziemy robić pozostałe składowe ciasta. 2 galaretki o dowolnym smaku (najlepiej pasujące smakiem i kolorem do naszych owoców) robimy pomniejszając ilość wody łącznie o szklankę (250ml) i odstawiamy do stężenia. KREM: 500g mascarpone 200ml śmietanki kremówki(...)mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania cały czas ubijając dodajemy cukier i stopniowo żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego

Z butelką mleczka w tle
Babka makowa i kawa z kardamonem, czyli wspomnienia z Libanu :) 174

pieczenia. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Wsypujemy mak, a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy do blaszki keksowej o wymiarach 36 x 12 cm. Pieczemy ok. 40 min. w 180 C. Gdy ciasto przestygnie polewamy lukrem. Lukier 1/2 szklanki cukru pudru sok z ok. 1/2 dużej cytryny Do cukru powoli wlewamy

vegetanie
Tort urodzinowy dla mojej małej księżniczki 193

które wybrała solenizantka Przygotowanie: Przygotowanie biszkopta - wersja tradycyjna: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, najlepiej w osobnych naczyniach. Ubijamy białka. Ciągle ubijając dodajemy przygotowane żółtka. Następnie wsypujemy cukier z cukrem wanilinowym. Na koniec wsypujemy powoli (ciągle miksując) mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem (u mnie margaryną) i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy o średnicy

Słodkie okruszki
Kokosanki - pyszna klasyka 134

już sobie przypomniałam ich smak to na pewno zacznę robić je częściej. Ciasto: 125 dag (1/2) margaryny lub masła 4 jaja 1 szklanka cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki szczypta soli By zaoszczędzić czasu i brudzenia ja najpierw oddzielam białka od żółtek, a następnie białka ze szczyptą soli ubijam(...)znów dokładnie miksuję (uwaga jeśli miód jest bardzo gęsty, dobrze go wcześniej podgrzać i rozpuścić). Dalej wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję. Na koniec dodaję pianę z białek i tutaj już tylko mieszam delikatnie łopatką lub łyżką aż całość się połączy. Przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piękę ok 40 minut

Cynamonowe szczęście
Kakaowy torcik z bananami i masą marshmallow. 176

taki oto torcik z bananami i kremem z pianek marshmallow, powiem Wam że wyszedł pyszny i ciekawy w smaku.Torcik podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki na ciasto kakaowe : 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka oleju 2 łyżki kakao  Masa(...)Tortownica o średnicy 20 cm Wykonanie : Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, następnie ciągle mieszając mikserem dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem i mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać.Przelać ciasto do blaszki. Piec w temperaturze 180 stopni i piec do suchego patyczka

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik z serków homogenizowanych na pierniczkowym spodzie 217

jest bardzo lekka i puszysta. Jeśli nie lubicie rodzynek, można je pominąć. Sernik wykonany jest na znanym Wam spodzie z pierniczków i herbatników. Przepis na stałe wszedł na listę ciast obowiązkowych na spotkania rodzinnych :) Spód: 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem śliwkowym 100 g herbatników maślanych 50 g masła, roztopionego Składniki wrzucamy do misy miksera i blendujemy do uzyskania(...)mieszać, najlepiej szpatułką. Białka ubić na sztywno. Dodać pianę z białek do masy i wymieszać delikatnie. Wmieszać rodzynki, bardzo delikatnie łącząc je z masą. Przelać masę na spód i wyrównać.   Piec 50-60 minut w 180°C. Boki oddzielać od formy, gdy ciasto całkowicie wystygnie. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Metrowiec szachownica . 194

podałam na porcelanie  Bogucice z kolekcji New Hollis Gold http://www.porcelanabogucice.pl/  Moją ulubioną kawę Nescafe sensazione creme podałam w filiżance z kolekcji New Hollis Gold Składniki na ciasto : 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki ciepłej wody 3 szklanki mąki 2 szklanki cukru 8 jajek 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 2 łyżki kakao  Krem budyniowy : 1 l mleka(...)łyżki wody 5 łyżek gęstej śmietany 2 łyżki żelatyny    Wykonanie : Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem i cukrem waniliowym . Stopniowo ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku , następnie wodę, olej i mąkę z proszkiem . Wszystko wymieszać mikserem na niskich obrotach. Ciasto podzielić na pół , do jednej polowy dodać kakao i wymieszać. Blaszki o wymiarach

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik gotowany na biszkopcie 280

lubię sernik, ale najbardziej gotowany. Jest delikatny, wilgotny. Dzisiaj wzbogaciłam go jagodami. Ciasto z pewnością będzie wszystkim smakować. Jest doskonały na święta i przeróżne rodzinne uroczystości . Składniki: Biszkopt według przepisu  http://www.saloniksmakow.blogspot.com/2014/07/truskawkowa-fantazja-dzisiaj-proponuje.html Masa serowa: 1 kg sera 3 jaja (pianę ubić z białek) 20 dag margaryny 1,5 szkl. cukru pudru 1/3 szkl. mleka 1 budyń(...)nasączyć. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy żółtka, ser (wcześniej zmielony lub z wiaderka). Wszystko dobrze miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Masę przelewamy do garnka, mieszając gotujemy . Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mlekiem i proszkiem budyniowym. Wlewamy to do masy serowej intensywnie mieszając, aż masa zgęstnieje. Grubszą część biszkoptu smarujemy

Salonik smaków
Rabarbar i truskawki. Biszkopt. Rolada 174

potrafi się oprzeć. Pachnący krem zawinęłam w mięciutkie ciasto biszkoptowe, na którym lekko podpieczone migdały chrupały zachęcająco. Całość wyszła boska; C. wziął trzy dokładki i tym sposobem całe ciasto zniknęło w dwa dni. Nie można mu się oprzeć; zresztą, po co w ogóle próbować...? Koniecznie musicie przygotować w tym sezonie! Kuszące rabarbarowe słodkości znajdziecie dzisiaj również u Mirabelki , Chantel , Mopsika(...)truskawek 2 listki żelatyny 300 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier i cukier waniliowy. Po jednym dodać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.  Mąkę przesiać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera.  Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makowa Panienka. 1240

Pyszne ciasto, idealne składniki, w prost prosi  się o powtórkę.  Prezentuje się i smakuję równie idealnie. Nie jest trudne do wykonania. A znika bardzo szybko.... Gorąco polecam! Składniki: 200 g margaryny/masła 150 g maku  100 g mielonych migdałów 100 g wiórek kokosowych  80 g cukru 8 białek  4 żółtka 2 budynie śmietankowe(...)cytryny  4 żółtka  Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy partiami cukier stale miksując. Następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Mak łączymy z wiórkami i migdałami. Dodajemy do piany jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dwie tortownice 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Malinowe Pocałunki
Ciasto z bitą śmietaną,mascarpone i truskawkami 165

Uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami , a teraz jest czas na truskawki, a więc i ciasto z ich udziałem. Biszkopt się pięknie upiekł, masa ubiła, a truskawki były nawet  słodkie...zatem polecam. Składniki: na biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę(...) i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie  wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki.  Prostokątną blachę, posmarować margaryną lub olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto,  równomiernie  rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym

Gosia gotuje
Tarta serowa z gruszką i żurawiną 145

puder, żółtka, wodę i całość kroję nożem a potem zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam na 15 minut do zamrażalnika. Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia i przez drugi arkusz papieru. Wtedy ciasto się nie przykleja do wałka. Formę tarty o średnicy 26 cm smaruję. Wykładam do niej ciasto, i nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę(...)minuty. Spód tarty wystudzony zalewam masą serową. Gruszki obieram i kroję na pół, wydrążam nasiona. Skrapiam sokiem z cytryny. Układam na serze wgłębieniem do góry. W ser wciskam żurawinę. Białka temp pokojowa ubijam z odrobiną soli na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję stopniowo po łyżce cukier i dalej ubijam. Cukier ma się rozpuścić i dopiero kolejna jego

wesoła kuchnia
pyszne ciasto z masą serową i kokosem 416

pieczenia wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach

Domowy Smak Jedzenia