ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:180/932)

puszysty sernik z pianką z białek na kruchym spodzie... 172

szklanki, masło lub margaryna 12 dag, kasza manna 10 dag, proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka, serek homogenizowany 1 kg/wiaderko PIANKA BEZOWA: białka 10 sztuk, cukier puder 3/4 szklanki, budyń czekoladowy 1 opakowanie ciasto kruche zrobiłam w robocie przesiana mąka z proszkiem, żółtka, cukier, sól, sok z cytryny i posiekana zimna palma wyrobić, gdy zacznie robić się kula(...)wszystko zmiksować ze 2 minuty tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować dno blaszki wylepić ciastem kruchym z lodówki i wylać masę sernikową piec w 200C około 30 minut - w tym czasie przygotować piankę z białek białka ubić na sztywno i wsypać powoli cukier ubijając, wsypać budyń czekoladowy ubijając po 30 minutach pieczenia

W Mojej Kuchni Lubię
CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ 498

szkl * mąka kukurydziana – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, którym wylepiamy tortownicę o śr. 20 cm. Boki wylepiamy na wysokośćok. 3 cm , ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy groch, który obciąży papier i pieczemy 20 min. w 200C. Po tym czasie usuwamy(...)skórkę i sok z cytryny. Zagotowujmy cały czas mieszając, a następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy żółtka i masło , mieszamy, studzimy. PIANA BEZOWA: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Wsypujemy mąkę , mieszamy. CAŁOŚĆ: Kruche ciasto smarujemy masą cytrynową i przykrywamy pianą bezową. Pieczemy 10 min / 210C. Dobrze studzimy!!! Smacznego

Ostra na Słodko
Biszkoptowe rogaliki z jabłkami (na drożdżach). 175

Nazwałam te rogale biszkoptowymi, bo zrobiłam ciasto w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj. Białka ubiłam, dodałam stopniowo puder oraz żółtka niczym podczas przygotowania biszkoptu. W efekcie rogale wyszły prawdziwie puszyste i mięciutkie. Jak słodkie puchate i maślane bułeczki. Jak dobrze wypieczony wilgotny biszkopt. Dobre są zarówno pierwszego dnia, jak i kolejnego. A z dodatkiem jabłek smakują wprost fenomenalnie(...)maksymalnie jabłkowy smak.  Idealne do herbaty.   Składniki na około 32 rogaliki. Szklanka =250 ml Ciasto: 100 g świeżych drożdży (kostka) niepełna szklanka cukru pudru 5 szklanek mąki pszennej tortowej 70 ml letniego mleka do rozczynu 200 ml letniego mleka do ciasta 150 g masła roztopionego, wystudzonego 3 jajka szczypta soli Farsz: 6 niedużych jabłek - 3 słodkie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto Cassis 393

zrobić, zwłaszcza, że moja mama bardzo lubi ciasta z kremami. Miałam intuicję, żeby je upiec, bo zniknęło w mig, więc chyba wszystkim smakowało.Składniki na biszkopt czekoladowy:5 jajek3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej1/3 szklanki kakao50 g startej gorzkiej czekoladySposób przygotowania biszkoptu:Najpierw ubijamy 5 białek z odrobiną soli, by łatwiej się ubiły, stopniowo dodając cukier(...)miksujemy dobrze schłodzony serek oraz śmietankę z cukrem pudrem. Teraz cierpliwie ubijamy do uzyskania konsystencji kremu. Do dokończenia ciasta pozostała już tylko beza.Beza:4 białka200 g cukru1 duża łyżka kakao1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octuSposób przyrządzenia bezy:Standardowo najpierw ubijamy białka ze szczyptą soli, do piany dodajemy stopniowo cukier. Gdy piana będzie sztywna, miksujemy jeszcze minutkę, a potem dodajemy

upichcic
Tartaletki czekoladowe z bezą i truskawkami 212

gorzkiej czekolady 60 ml śmietany kremówki 30% 70 g masła 50 g cukru 2 żółtka 70 g zmielonych orzechów włoskich Ale-raj Beza 2 białka 3 łyżki cukru truskawki Przygotowanie: Ciasto: Do misy z miksera wsypać mąkę dodać proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, zimne pokrojone w kostkę masło i jajko. Końcówką do ucierania zmiksować na wolnych obrotach(...)mieszać. Na końcu wsypać zmielone orzechy i wymieszać. Masę czekoladową wyłożyć na ciepłe podpieczone spody i ponownie włożyć do piekarnika na 10 minut. W trakcie zapiekania przygotować bezę. Beza:białka ubić na sztywno stopniowo dosypywać cukier i miksować aż piana będzie lśniąca i sztywna. Ubite białka przełożyć do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki i nałożyć kleksy

Ala piecze i gotuje
JABŁKA W CIEŚCIE 238

Jabłka w cieście nie są jakąś wyrafinowana przekąską (deserem?).  Ale czasem szukamy czegoś prostego, szybkiego i smacznego. Czegoś co udałoby nam się zrobić nie stojąc pół dnia w kuchni.  Smażone jabłuszka są wg mnie właśnie takim... powrotem do dzieciństwa :-) Składniki: 1,5 szkl.  mąki szczypta soli 1 łyżka stołowa cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka(...)odstawiamy ciasto na pół godziny. W tym czasie   obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne (ja zrobiłam to nożem), kroimy na plastry ok 1cm. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy  z ciastem. Krążki jabłek zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju (oliwie) na złoty kolor z obu stron. Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy w celu

Walijskie Pichcenie
Kruche ciasto z jagodami i lukrem 220

cukru ponadto 1 szkl cukru pudru, 4 łyżki śmietanki 18 % na lukier Przygotowanie : Ze składników na ciasto zagnieść placek (posiekać masło, dodać mąkę i suche składniki, szybko przeciekać razem, zagnieść z żółtkami i śmietaną). Uformować spłaszczoną kulę, schłodzić w lodówce ok 30 minut. Ciasto podzielić na 2 części w stosunku 1/3 do 2/3. Większy kawałek rozwałkować tak żeby wyłożył blaszkę(...)grubość ok 1 cm. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, ok 10 minut.   Jagody oczyścić, delikatnie przepłukać i osuszyć. Wymieszać z białkiem lekko ubitym (nie na sztywno) z cukrem. Rozłożyć na podpieczonym cieście. Przykryć resztą ciasta w formie kratki. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez ok 40 minut, do zezłocenia się kratki. Jeszcze ciepłe ciasto

Swojskie jedzonko
Kokosowy sernik wg siostry Anatazji 346

cukru 3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 4 żółtka 2 jajka cukier waniliowy opakowanie budyniu śmietankowego beza kokosowa: 3/4 szklanki cukru 6 białek 20 dag wiórków kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Przygotowujemy kruche ciasto. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier oraz szczyptę soli. Dodajemy jajko i żółtko oraz posiekaną margarynę. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulkę(...)dokładnie. Wylać masę na kruche ciasto i wstawić do piekarnika na około godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na upieczone ciasto masę bezową i piec jeszcze około 15 minut. Masa bezowa- schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier cały czas miksując. Pod koniec wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać

na moim stole...
Kokomakowiec - kruche ciasto z makiem i kokosem 197

zyska również na oryginalnym wyglądzie. Ciasto na małą blaszkę Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g cukru 100 g masła 3 żółtka Warstwa makowa: 550 g masy makowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kaszy manny Warstwa kokosowa: 3 białka szczypta soli(...)cukru pudru 150 g wiórek kokosowych Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę. Posypać je kaszą manną. Na to wyłożyć masę makową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier puder

My simple kitchen
Babka z białek 90

ciast :-) Moja dzisiejsza wersja jest z wykorzystaniem ostatnich śliwek, ale możecie śmiało użyć innych owoców, nawet takich z przetworów, albo nie używać ich wcale :-) Możecie też podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać 2 łyżki kakao - wtedy będziecie mieć fantastyczną babkę dwukolorową :-) Możecie je też dodać do całości :-) Pełna dowolność... To do dzieła!  SKŁADNIKI 7 białek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 4 łyżki wody dodatkowo: śliwki Białka ubijamy na sztywną pianę, a nastęnie dosypujemy cukier i miksujemy jeszcze przez chwilę. Mąke, proszek i budyń mieszamy razem, a następnie dosypujemy stopniowo do piany, cały czas miksując

Czary - gary w kuchni
cinnamon roll...pancakes 235

odtworzyć ich smak w pancakes'ach? Nie musicie czekać aż ciasto wyrośnie. Nie musicie piec. Są pyszne! Spróbujcie! :) CINNAMON ROLL PANCAKES przepis autorski // jedna porcja ~70g mąki żytniej T720 (lub innej dowolnej) ~1/2 szklanki maślanki ~'chlust' mleka + 1 łyżka ~jajko ~łyżeczka proszku do pieczenia ~cukier / stevia ~łyżeczka cynamonu Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną(...)pianę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać żółtko, maślankę, mleko (ten 'chlust' ;)) i cukier / stevię. Wymieszać. Delikatnie dodać pianę z białka i połączyć z masą. Łyżkę ciasta odłożyć do oddzielnej miseczki, dodać mleko (tę łyżkę ;)), cynamon i wymieszać. Rozgrzać patelnię, a jeśli tego wymaga to lekko ją natłuścić. Na patelnie wylewać łyżką porcje

chili & sugar
Idealny biszkopt lekko kakaowy przepis dla początkujących 315

średnio sprawdza się forma z silikonowymi bokami, bo do silikonu gorzej przykleja się biszkopt podczas pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 st. Białka nie lubią czekać na pieczenie, bo opadną. Natychmiast po wymieszaniu wszystkich składników należy ciasto przełożyć do formy i piec w rozgrzanym piekarniku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wyspać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka(...)żółtka. Ja ustawiam mikser na minimalne obroty i cały czas miksując dodaje po 1 żółtku. Wyłączam mikser. Do ubitych białek dodać przesiane mąki i kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza

moj przepis na
Ciasteczka półkruche z cukrem i migdałami 472

cukru gruby kryształ3 łyżki cukru brązowego1 białkoWykonanie.Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać cukier z proszkiem, jajo, żółtko, śmietanę, skórkę z cytryny i zagnieść.Ciasto wałkować cienko i wykrawać kółka. Posmarować białkiem. Połowę posypać kryształem, a drugą płatkami migdałów i cukrem brązowym. Piec na złoty kolor w temp.190 stop. 6-7 minut

Kulinarny karnet Christophera
Pleśniak z wiśniami według przepisu mamy 187

trzy równe części. Do jednej dodać kakao, zagnieść. Na dno blaszki o wym. 23x33cm wyłożyć ciemne ciasto, a następnie jedną jasną część ciasta. Równomiernie rozłożyć odsączone wiśnie.  Piana: 5 białek,  1/2 szklanki cukru,  szczypta soli. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Stopniowo dodawać cukier.  Sztywną pianę rozsmarować na wiśniach. Na wierzchu(...)pokruszyć ostatnią część ciasta. Piec około 50 minut w temp. 180st.                                                                 Smacznego

Z miłości do słodkości
Ciasto kruche z pianką i malinami 299

malinami, dzisiaj kruche ciasto z pianką i malinami. Wygląda bardzo apetycznie i również tak smakuje.Zapraszam. SKŁADNIKI Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej  1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masa piankowa: 7 białek  1 szklanka cukru 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru   3/4 szklanki(...)drugie do zamrażarki. Piekarnik rozgrzewamy do  180 stopni. Blaszkę 33x 23 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta z lodówki i zapiekamy spód ok 20 min. Odstawiamy do wystudzenia. Masa budyniowa Białka ubijamy  na sztywną pianę. Następnie powoli dosypujemy cukier. Następnie, również powoli i stopniowo, dodajemy proszek budyniowy. Na koniec, cienką strużką wlewamy

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania