ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:182/932)

Ciasto Hali 236

pół kostki miękkiej margaryny pół szklanki cukru 4 serki waniliowe 3 jaja i białko budyń śmietankowy polewa czekoladowa wiórki kokosowe  Wykonanie: Najpierw musimy zagnieść ciasto (ze wszystkich składników "CIASTO") i wyłożyć je na prostokątną blaszkę. Następnie gotujemy budynie czekoladowe, gorące przekładamy na surowe ciasto i równo rozprowadzamy. Odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy z cukrem, stale ucierając dodajemy(...)serek waniliowy i żółtka. Następnie dodajemy budyń śmietankowy i mieszamy. Po wymieszaniu łączymy ze sztywną pianą z czterech białek i równo rozkładamy na zimnym budyniu czekoladowym. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy na 40 minut. Po upieczeniu polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi

Serce zamknięte w formie pyszności
Domek z piernika + lukier królewski 185

Sposób na wykorzystanie reszty ciasta na pierniki, ale również dobra zabawa . Lukier : białko 250g cukru pudru przesianego Ubijamy białko na sztywno i miksujemy z cukrem aż się rozpuści, pakujemy w worek i ozdabiamy. Ciasto na piernik z poprzedniego wpisu.  wycinamy kształty domku  podstawa 20x20 cm bok x2 10x15cm przód i tył 10x10x5  dach

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Ciasto brzoskwiniowe z marchewką i bakaliami 153

łyżeczki sody  4 łyżeczki cynamonu dwie średnie marchewki startej na tarce nna najmniejszych oczkach skórka z pomarańczy kapka wody w razie gdy ciasto było by za suche szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem dodając po odrobinie oleju. Następnie małymi porcjami dodawać przesianą mąkę dalej miksując. Następnie dodać cynamon wraz z sodą(...)starta marchewkę. Potem dodać bakalie najlepiej obtoczone w mące a na końcu dodać ubitą pianę z białek ze szczyptą soli (wtedy już nie miksować tylko wymieszać dokładnie łyżką aby nie opadła). Ciasto piec przez 40 minut na 160-170 stopni. Masa: Puszka brzoskwiń 3 budynie śmietankowe 3 duże stołowe łyżki cukru 1 1/3 kostki masła 2 galaretki

Pychotkaaa
Kurczak w cieście francuskim z suszonymi pomidorami ("warkocz") 250

przemian w formę warkocza, zostawiając przy tym odstępy by pierś mogła odparować w trakcie pieczenia. Na wierzch warkocza smarujemy białkiem z jajka. Pieczemy w 190 stopniach w piecyku około 30 minut. Kurczak dobrze smakuje z ketchupem.kurczak w cieście francuskimpaski ciasta francuskiego zaplatamy na przemian

Bon Appetit Małgorzaty
PANI WALEWSKA ZWANA PYCHOTKĄ 143

byście się nudzili to zapraszam do przetestowania poniższego przepisu :) SKŁADNIKI:   na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia   pół szklanki cukru pudru   200 g masła lub margaryny   6 żółtek   na bezę: 6 białek   1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru   1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą bardzo dokładnie i podzielić na pół. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na spodzie rozwałkowane ciasto, które należy dokładnie wyrównać. Oba blaty cista posmarować dżemem. Białka ubić na pianę , powoli dodawać cukier i miksować do momentu, aż będzie bardzo sztywna.  Na samym końcu dodać mąkę i jeszcze chwile ubijać

Kuchnia w opałach
Szarlotka z pianką i migdałami 178

uznania 3 łyżki bułki tartej Pianka: 5 białek 1 szkl cukru 100g płatków migdałowych  Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Blaszkę (24x36cm) posmarować masłem i wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 10 minut.  Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Jabłka osączyć z nadmiaru soku i doprawić cukrem i przyprawą wg uznania. Podpieczony kruchy spód posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka.  Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Sztywną i lśniącą wyłożyć równą warstwą na jabłka, posypać płatkami migdałów i piec ok 30-40min do zarumienienia. Ostudzić

Smakołyki Asi
Ciasteczka prawie francuskie 127

Wykonanie: • Z podanych składników zagnieść ciasto. Ja wymieszałam składniki w mikserze. • Złączyć w kulę, przykryć folią i odstawić do lodówki, najlepiej na noc. U mnie leżało cały dzień. • Wyjmować po kawałku ciasta, wałkować na grubość do 5 mm i wycinać foremką ciastka. • Białka lekko rozbić, cukier wysypać

To co kocham
Ciasto na białkach z brzoskwiniami 142

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z moich starych zapisków. Ciasto te to doskonały i smaczny sposób na wykorzystanie zbędnych białek.  Jest wilgotne, puszyste i długo pozostaje świeże. Możecie użyć dowolnych owoców i pamiętajcie o tym, aby białka były w temperaturze pokojowej. (Ciepłe białko po ubiciu - będzie miało większą objętość niż wyjęte prosto(...)łyżkami cukru ubić na sztywną pianę. Resztę cukru, mąki i proszek do pieczenia połączyć ze sobą i za pomocą łyżki wymieszać z białkami. Na koniec dodać roztopione masło/margarynę i ponownie rozmieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Obrane brzoskwinie pokroić na większe kawałki, delikatnie obtoczyć w mące i ułożyć na cieście. Całość piec około 40-45 minut

Di gotuje
,,Złota rosa z jagodami’’ 125

pieczemy przez 10 minut. W tym momencie ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Po 10 minutach przekładamy gotową pianę z białek na placka. Pieczemy jeszcze przez 15 minut. Do wykonania ciasta wykorzystałam prostokątną tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych ciast. Produkt wykonany z wysokiej jakości.. Forma

Podróż w kulinaria
Chleb orkiszowy ubijany czyli Lutowa Piekarnia i ja :) 165

mąki w misce, dodajemy i rozcieramy drożdże, dodajemy sól i wodę. Ubijamy ciasto na wysokich obrotach miksera z końcówką taką jak do ubijania białek, lub ewentualnie hakiem (ja użyłam haka). do momentu aż ciasto nie będzie przyklejało się do boków miski. Zeskrobujemy miękkie ciasto z trzepaczki, miskę starannie przykrywamy i odstawić na noc do lodówki. Wyjmujemy ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z porzeczką i bezą 163

czarna porzeczka lub maliny - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cukru pudru - 1 opakowanie budyniu - 500 ml mleka - 2 białka - 100g cukru - 1 łyżeczka octu winnego Przygotowanie: 1. Przygotowujemy budyń według zaleceń na opakowaniu. Przygotowany budyń wykładamy na ciasto(...)Owoce należy umyć i przełożyć do miseczki, dodać mąkę ziemniaczaną i cukier puder, wymieszać i przełożyć do formy. 3. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier i ocet winny. Przekładamy do formy. 4. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 165 stopniach C przez około 20min aż beza się zrumieni

Coś z niczego
Murzynek z wiśniami i masą serową 419

zawsze muszę coś zmienić  , coś dodać  ... ważne ,ze wychodzi smacznie i ciekawie . :) Składniki : forma 25x40 cm Ciasto: 1 kostka masła 1/2 szklanki mleka  1,5 szklanki cukru (330g) 4 łyżki kakao 5 jajek - oddzielnie białka i żółtka 2,5 szklanki mąki (420g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 2 łyżki dżemu wiśniowego. Masa serowa: pół(...)polewę .  Gdy masa w garnku wystygnie dodać do niej żółtka  , dżem i przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować całość. Z białek jaj ubić sztywną pianę i połączyć ją delikatnie z ciastem. Wyłożyć masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 40 min w 180'C. Ciasto odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować

Malinowa Kawiarenka
NIE-zwykły chleb 155

białek. Jaka w nich tajemnica to sobie to przeanalizuję następnym razem. Bez paniki, jak się nie da białek to będzie lux bez problemu! Oczywiście pomógł mi CCMajor Kenwood w tej całej robocie. Niesamowity jest hak do ciasta, miesza, kroi, przekłada, tańczy, wyrabia,unosi, napowietrza....wyrabia idelanie. Wykonanie Najpierw podgrzej(...)wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą. Do misy z zaprawą drożdżową dodaj mąkę, sól, cukier, miekkie masło , no i te białka. Ja o nich, jak pisałam, zapomniałam ! I wyrabiaj ciasto. Jeśli masz CCMajor-a to ustaw na pozycje mieszania I i czas 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj ziarna i dokładnie je wmieszaj

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta szarlotka pod bezą 179

Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: podczas pieczenia ciasto(...)Jabłka zagęszczamy wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy do przestygnięcia. Beza: Białka miksujemy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując. Kiedy białka będą sztywne dolewamy octu winnego i miksujemy jeszcze ok. 5 min. Upieczone i przestudzone ciasto smarujemy marmoladą. Rada: marmolada powinna być miękka, żeby łatwo się rozsmarowywała. Wystarczy ją delikatnie w rondelku podgrzać lub na chwilkę wstawić

Moniki Smakołyki
Sernik z pierniczkami 279

Czas pieczenia : 50 - 60 minut Składniki: Ciasto: 125 g margaryny 1/4 szkl. cukru 2 żółtka  1,5 szkl. mąki 1 łyżka śmietany 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg zmielonego sera 3/4 szkl. cukru 130 g masła 5 jaj 2 białka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 budyń waniliowy(...)nadziewane w czekoladzie Sposób przygotowania: Ciasto: Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykleić nim dno foremki i włożyć do lodówki. Masa serowa : Żółtka utrzeć z cukrem . Gdy się połączą dodawać stopniowo masło.  Cały czas ucierając , dodawać ser, mąki wymieszane z budyniem , aromat waniliowy i skórką    pomarańczową. Białka ubić na sztywno

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania