ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:176/932)

Babka panterka na białkach 239

rozpuści. Wlewać małym strumieniem olej i nadal miksować. Z odważonej mąki odłożyć 1,5 łyżki, resztę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Mąkę stopniowo dodawać do białek i wymieszać (nie miksować). Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać odłożone 1,5 łyżki mąki, do drugiej przesiać 1,5 łyżki kakao i wymieszać. Formę wysmarować i wysypać

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe pierogi z pieczarkami 181

białko jajka * olej rzepakowy * szczypta soli * kilogram pieczarek * duża cebula * 3 łyżki oleju rzepakowego * sól , pieprz , mielona czerwona papryka * żółtko jajka do smarowania pierogów        Przygotowanie : Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżka cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę z solą, wlewamy rozczyn oraz dodajemy białki i olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto

Magiczne Życie Marty
Wielkanocne wypieki. 117

pszennej aromat waniliowy Żółtka utarłam z cukrem na puszystą pianę, dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Na koniec dodałą wcześniej ubite na sztywno białka. Wymieszałam delikatnie wszystkie składniki. Ciasto przelałam do małej keksówki. Piekłam ok. 1 godziny w temp. 180 stopni.  SERNIK DALMATYŃCZYK. (ten sam, co tutaj .)   Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Zielone naleśniki z łososiem i wędzonym twarogiem 198

sztywną pianę, odłożyć. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, wodę i łyżkę oleju dokładnie  zmiksować, pod koniec dodać przyprawy, zioła, przygotowany szpinak i białka, delikatnie wymieszać (uwaga: jeżeli ciasto będzie zbyt gęste,dodajmy trochę wody). Z ciasta upiec naleśniki na rozgrzanej patelni (dodaję małą łyżeczkę oleju tylko przed pierwszym naleśnikiem). Twaróg rozgnieść widelcem, łososia skropić sokiem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Makowiec zawijany 161

orzechów, np. włoskich 100 g posiekanych migdałów 100 g rodzynek 2 łyżki ekstraktu migdałowego ½ szkl cukru 4 żółtka 6 białek 1/3 łyżeczki soli Lukier mandarynkowy: 1 szkl cukru pudru sok z połowy mandarynki Przygotowanie: 1. Ciasto: Masło wymieszać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z cukru i świeżych drożdży. Gdy będzie płynny - wlać(...)Masło rozpuścić, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz maku i białek) i dobrze wymieszać. Chwilkę podsmażyć, odstawić nie wystudzenia. Połączyć z makiem. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy makowej. 3. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt, wysmarować masę makową. zostawiając około 2 cm margines z każdej strony. Wszystkie ciasta

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik z brzoskwiniami i bezą 268

Młyn Kopytowa masa serowa 1kg seraz z wiaderka 1 budyń waniliowy 125 g miękkiego masła 3 jajka 1/2 szklanki cukru beza 5 białek 3/4 szklanki cukru szczypta soli oraz 1 puszka brzoskwiń Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem i dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić(...)blaszkę (42x25) natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę schłodzonego ciasta. Na ciasto wyłożyć masę serową. Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić na małe kawałki, ułożyć na masie serowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas ubijać aż cukier sie rozpuści. Przygotowaną pianę wyłożyć

Monia miesza i gotuje
Sernik Jadzi (z brzoskwinaimi) 246

ciasto. Uformowaną kulę ciasta podzielić na dwie części (większą i mniejszą, tak 2/ 3 i 1/3). Mniejszą część ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Większą część ciasta rozwałkować na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa: 1 kg sera białego zmielonego; 4 jajka; 80 g budyniu śmietankowego lub waniliowego; 1 szklanka cukru pudru; 1 cukier waniliowy(...)waniliowym, dodać żółtka i nadal ucierać. Następnie dodać ser i budyń, wszystko wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy na przygotowany wcześniej spód z ciasta. Na wierzch masy serowej wyłożyć brzoskwinie pokrojone w talarki średniej grubości. Beza: 5 białek; 1 szklanka cukru kryształu; Białka

In my kitchen
Tarta budyniowa z kaszą manną 201

wkładamy do mrożenia na ok. 20 minut. Po tym czasie formę do tarty delikatnie natłuszczamy i wylepiamy rozwałkowanym, schłodzonym ciastem. Całość nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut. NADZIENIE: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Gdy krem(...)łyżce dodajemy śmietanę cały czas mieszając. Do gładkiej masy wsypujemy budyń i kaszę mannę – dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli , a następnie dodajemy do masy budyniowej. Dokładnie wymieszaną masę wlewamy na podpieczone ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik na ok. 25-30 minut. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Babka z bitą śmietaną 123

szklanka cukru pudru -łyżka soku z cytryny -2 łyżki żelatyny -3 łyżki zimnej wody -do nasączenia ciasta 1/2 szklanki mocnej herbaty i 2 łyżki nalewki lub wódki -do dekoracji 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Mak moczymy, odsączamy i mielimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, wanilię i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy(...)dodajemy łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, do trzeciej łyżkę mąki ziemniaczanej i odrobinę barwnika i każdą część mieszamy. Do miski z białym ciastem dolewamy kolorowe masy, ale nie mieszamy. Przygotowujemy masę makową. Ubijamy 2 białka, dodajemy 1/2 szklanki cukru, aromat migdałowy, miksujemy, dodajemy zmielony mak, mieszamy i wlewamy do miski z kolorowym ciastem. Nie mieszamy. Całość przelewamy

Maminek kulinarny
Makowiec zawijany wg siostry Anastazji 1166

polecam tej firmy ) 100 g rodzynek 2 łyżki ekstraktu migdałowego lub 1 olejek migdałowy pół szklanki cukru 4 żółtka 6 białek 1/3 łyżeczki soli Lukier mandarynkowy: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy mandarynki Przygotowanie:   Ciasto: Masło posiekać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny - wlać do mąki(...)roztopić i dodać miód, cukier, ekstrakt/ cukier waniliowy, mak, bakalie, żółtka, sól, ekstrakt/ olejek migdałowy, wszystko dobrze wymieszać. Podsmażyć. Następnie odstawić do wystygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do przestudzonego maku. Ciasto i masę podzielić na 2 lub 3 części (ja zrobiłam 3 makowce o długości ok. 30 cm każdy) . Każdą część ciasta rozwałkować, nałożyć

Domowa Cookierenka Agi
Szarlotka z bezą i robot kuchenny MRK-05 163

sobie z ubiciem sztywnej piany z białek i pokrojeniem jabłek. Reasumując - robot kuchenny MRK-05 cechuje wiele pomysłowych i bardzo przemyślanych  rozwiązania, które ułatwiają codzienne prace w każdej kuchni, a przy tym bardzo ładnie prezentuje się na kuchennym blacie :) Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm Ciasto 350 g mąki pszennej 180 g zimnego(...)przystawki do krojenia w kostkę – dwie wielkości kostek przystawka miksująca ze stali nierdzewnej przystosowana do pracy w wysokiej temperaturze przystawka do ubijania piany z białek, lekkich kremów i sosów mieszadło do wyrabiania ciasta dwustronna tarcza o grubych oczkach do krojenia w plastry i siekania warzyw i owoców tarcza do ucierania ziemniaków lampka kontrolna stanu pracy uchwyt do zawieszania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Płonący tort dyniowy 197

zjadł z ogromnym apetytem i prosił o dokładkę;):) Inspiracja Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  4 jajka,  2 szklanki startej dyni,  2 szklanki cukru,  1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego,  łyżeczka proszku do pieczenia,  2 łyżeczki sody oczyszczonej,  łyżeczka cynamonu. Białka ubić, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier. Dodać kolejno(...)kawałki i stopić na parze, przestudzić.  Serek zmiksować z dynią i cukrem, dodać przestudzoną czekoladę. Zmiksować na gładki krem.  Masą przełożyć blaty ciasta. Beza szwajcarska:  200g drobnego cukru,  4 białka. W kąpieli wodnej mieszać białka z cukrem przez około 3 minuty.  Następnie zdjąć z ognia i ubijać aż masa stanie się

Z miłości do słodkości
Sernik kajmakowy z jeżynami 171

żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, by łatwiej dało się zagnieść ciasto Masa serowa: 1 kg mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie (użyłam sernikowego z Piątnicy) puszka masy kajmakowej cukier do smaku 2 białka 3 jajka(...)szklanki mrożonych jeżyn Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wylepić dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 20 minut w temperaturze 180 oC. Do dużej miski wyłożyć ser, jajka i białka. Utrzeć na małych obrotach miksera. Następnie

Czerwień i błękit
Ciasto Zemsta Teściowej - wersją z % 2000

kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/5 wody Warstwa z bezą: 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 50 g płatków migdałów Wykonanie:  Z podanych składników  na kruche ciasto wyrabiamy jednolitą masę i dzielimy na dwie równe części. Jedną część wykładamy na blaszkę o wymiarach(...)troszkę większa) wyłożoną papierem do pieczenia, przed pieczeniem nakłuwamy ciasto widelcem . Pieczemy w temp. 170*C przez 25-30 minut. Drugą część ciasta wykładamy na blaszkę o tych samych wymiarach, również wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Ubitą sztywną pianę wykładamy na nieupieczone kruche ciasto. Posypujemy migdałami

W Moim Magicznym Domu
Szarlotka na kruchym cieście z różową pianką 212

cukru 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek wody 5 łyżek soku z cytryny 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej   Różowa pianka: 6 białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych z ciasta kruchego) 3/4 szkl cukru pudru 1,5 op. kisielu truskawkowego bez cukru (1 op. 38 g)   Dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej cukier puder(...)odstawić do całkowitego wystudzenia.   Różowa pianka: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać przesiany cukier puder, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Pod koniec ubijania wsypać przesiany proszek kisielowy i krótko zmiksować.   Na podpieczony spód wysypać kilka łyżek bułki tartej (zapobiegnie to namoczeniu się spodu ciasta nadzieniem jabłkowym). Na to wyłożyć ostudzone jabłka

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania