ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:167/932)

Kruche roladki z czekoladą 195

drobno pokroić). Dodać cukie, jajka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować je na grubość około 3-4mm. Następnie wycinać z ciasta kwadraty o boku około 8cm. Boki kwadratów posmarować białkiem, na środek każdego nakładać po około 1 łyżeczce czekolady

Mała Cukierenka
Sernik smażony 197

Składniki: cisto jasne 6 białek 1 łyżeczka octu 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej ciasto ciemne 2 całe jajka 6 żółtek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao 1/2 szklanki oleju masa serowa 1 wiaderko sera śmietankowego 2 budynie śmietankowe 3/4 kostki margaryny palmy(...)jajka 3/4 szklanki cukru skórka kandyzowana z pomarańczy 150 g rodzynek 1 czekolada mleczna Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę,  nie przerywając ubijania dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet, olej delikatnie wszystko łączymy ze sobą. Jajka ubijamy z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem

kgwjanczewo
KARPATKA Z DOMOWYM BUDYNIEM- KREMEM 167

mikserem, aż utrze się ciasto. Odstawić do ostygnięcia.  Po dokładnym wystudzeniu do masy dodać żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i także dodać do ciasta. Zmiksować. Nałożyć na dużą blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Kuchnia Paulettes
Tarta z porzeczkami i bezą 230

ciasto (można też pulsacyjnie wyrobić je w malakserze, a następnie bardzo krótko wyrobić ręcznie). Ciasto dzielimy na dwie części – jedną dużą i jedną małą. Do małej części dodajemy 1 łyżkę kakao i wyrabiamy, aż je całe wchłonie. Wkładamy oba ciasta do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170°C (160° z termoobiegiem). Wyjmujemy z lodówki duże ciasto(...)papieru do pieczenia). Wykładamy ciastem formę i nakłuwamy je widelcem. Ja dodatkowo przed pieczeniem obciążam ciasto – wykładam na wierzch papier do pieczenia i wsypuję suchą fasolę lub groch. Podpiekamy tak przygotowany spód przez 10 minut. W tym czasie porzeczki myjemy i pozbawiamy szypułek. Posypujemy je cukrem pudrem i kaszą – delikatnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy obciążenie

Poezja smaku
Bezglutenowe ciasto gryczane z jabłkami 203

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z ksylitolem lub cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mąkę i łyżeczkę cynamonu i wymieszać szpatułką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto szpatułką. Spód tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Na wierzch wyłożyć kawałki jabłek i posypać cynamonem. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku (góra

Ze smakiem i z pasją
Chrupiace gofry 217

ciasta gofrowego :)  ubite na sztywna piane bialka delikatnie przekladamy do ciasta ubitego przez mikser.  Ostroznie mieszamy do uzyskania stalej konsystencji - bez grudek z bialek czy maki  Nastepnie do nagrzanej gofrownicy wlewamy ciasto i zostawiamy na kilka minut. Nie ukrywam, ze ciezko mi okreslic na ile bo zawsze ze zniecierpliwieniem podnosze pokrywe gofrownicy i zagladam ...  Na początku

dlaSmaQ
Piernik marchewkowy 166

małymi otworkami. Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem i połową mąki. Do ciasta dodać karmel, przyprawę do piernika resztę mąki i marchew. Pianę z dwóch białek ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. Wylać piernik do formy i piec około 40 minut w temperaturze 160-170 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Najlepsza i najprostsza szarlotka 188

wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części: jedna nieco większą. Większą częścią ciasta wykładamy blachę, a drugą wkładamy z powrotem do lodówki. Na ciasto wykładamy jabłka i posypujemy obficie cynamonem. Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę. Na jabłka wylać pianę i na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Piec

Gotuj z Agnes
Fale Dunaju ze śliwkami 333

wody 1,5 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE: 1.  Ciasto : Margarynę ucieram z cukrem. Dodaję po jednym żółtku. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao oraz śmietanę, mieszam. Na blaszkę (wymiary 22×30 cm) wylewam ciemne ciasto, wyrównuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta z gruszkami 187

Dodatkowo : 3 twarde gruszki  Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy z nich ciasto. Gotowe rozwałkowujemy i układamy w formie na tarty ( średnicy 30 cm) Białka ubijamy na sztywno mikserem. Następnie dodajemy cukier i śmietanę cały czas mieszając masę. Na koniec wsypujemy budyń i wszystko dokładnie mieszkamy. ( można(...)dodać kilka kropel olejku zapachowego) Masę wylewamy na ciasto  Gruszki myjemy i obieramy a następnie kroimy na cienkie plasterki, które kładziemy na wierzch masy. Ciasto wykładamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180 stopni.  Gdy ostygnie można go podawać na stół. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta kokosowa z czereśniami 585

konsystencję i zachwyca mocno kokosowym smakiem. Tarta kokosowa z czereśniami Składniki: ciasto 120g mąki pszennej 50g wiórków kokosowych 30g cukru pudru 70g masła 1 łyżka zimnej wody szczypta soli masa jogurtowa 300g jogurtu greckiego 50g wiórków kokosowych 20g cukru pudru 1 łyżeczka mąki pszennej 2 białka szczypta soli galaretka czereśniowa 300g czereśni 1 łyżka cukru 1 łyżka soku(...)gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - składniki na masę jogurtową wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową - formę o średnicy 21cm wysmarować masłem, ciastem wylepić dno i boki formy, nakłuć widelcem - ciasto ponownie krótko schłodzić w lodówce - piec przez 20-25 minut w 190-200 stopniach do zrumienienia się ciasta - po upieczeniu spód z ciasta ostudzić - temperaturę

Smakołyki Bereniki
Prosiaczki przekładane szynką KROK PO KROKU 186

sztuk szklanką, 8 sztuk literatką).  Wyłożyć 8 większych krążków, posmarować rozmąconym białkiem, następnie ułożyć wycięte krążki z szynki, ponownie posmarować białkiem, przykryć takimi samymi krążkami. Następie układać mniejsze krążki, a z resztek ciasta uformować uszy, nosek i ryjki.  Z suszonych śliwek (pokrojonych na mniejsze kawałki) zrobić oczy, a z pieprzu ziarnistego otwory nosowe.  Gotowe świnki

Tradycyjna Kuchnia
Ananasowo- kokosowe ciasto 207

łyżeczka Krem : ananasy w puszcze - 1 puszka budyń śmietankowy duży - 1 opak masło - 1 kost cukier - 2 łyżki Beza : białka jaj - 4 szt wiórki kokosowe - 200 g cukier - 1 szkl dodatkowo : gorzka czekolada do polania ciasta Nasączenie biszkoptu : woda gotowana , ostudzona - 1/2 szkl cukier - 1 łyżeczka sok z cytryny - 1 łyżka Sposób przygotowania: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać po trochu cukier, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubijać. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papierem formy o wymiarach (33x23 cm). Piec w 180 stop. przez ok.35 minut, ostudzić. Krem : Ananasy odlać z syropu, osączyć na sicie

Kuchnia Danusi
Szarlotka z bezą 205

masę jabłkową: 2 kg jabłek niezbyt kwaśnych ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Składniki na bezę: 2 białka 1/3 szklanki cukru Sposób wykonania kruchego ciasta: Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Sposób wykonania masy jabłkowej: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć(...)mieszając od czasu do czasu. Schłodzone ciasto wyjąć   z lodówki i rozwałkować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 190 stopni C. Gdy spód się zarumieni, wyjąć z piekarnika i ułożyć na nim masę jabłkową Przygotować bezę: Białka ubić na sztywną pianę razem

Na słodko lub wytrawnie
Pieczone jabłka z żurawiną w cieście 151

smakował. Składniki: • 4 jabłka • 3 łyżki suszonej żurawiny Do duszenia jabłek • 3/4 szklanki białego wina • 1 cytryna • 2 łyżeczki cukru Ciasto na jabłka • 2 żółtka • 3 białka • 2 czubate łyżki mąki pszennej • 1 cukier wanilinowy • 2 łyżki cukru • 2 łyżki płatków migdałowych • cukier puder do posypania Wykonanie: • Jabłka obrać, przekroić na połówki(...)Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem wanilinowym i mąką. • Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, lekko przemieszać. • Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. • Jabłka przełożyć do naczynia do zapiekania, w miejsca po gniazdach nasiennych włożyć żurawinę. • Rozłożyć ciasto na jabłka, posypać płatkami migdałowymi, zapiekać

To co kocham

Proponowane wyszukiwania