ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:167/932)

Murzynek 106

Składniki: (mała forma) Ciasto: 1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 4 jajka (osobno żółtka i białka) 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao Polewa: 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao 1 łyżka mleka w proszku Sposób przygotowania(...)przemian z mlekiem. 3. Łopatki od miksera umyć i dokładnie wytrzeć. Ubić na sztywno białka a na koniec dodać kakao. 4. Ubite białka z dodatkiem kakao delikatnie wmieszać w ciasto. (ŁYŻKĄ / SZPATUŁKĄ) 5. Gotową masę przelać do przygotowanej blachy. Piec ok. 40 min.(+/-) w temperaturze 190 st. C. 6. Upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia

A Ty Smakuj Mnie
Dietetyczna szarlotka 166

proszku do pieczenia Jabłka 5-6 sztuk jabłek (najlepiej słodkich) łyżka miodu (opcjonalnie) Piana 3 białka szczypta soli łyżka płynnego miodu Kruszonka 1/2 szklanki płatków owsianych 50g masła łyżka brązowego cukru  Płatki owsiane rozdrabniamy w malakserze. Ze składników na kruszonkę, zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika. Składniki na spód mieszamy, wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia(...)soli na sztywną pianę. Na koniec dodajemy łyżkę płynnego miodu i chwilę miksujemy. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową. Na nią kładziemy pianę z białek, a na sam wierzch ścieramy zmrożone ciasto na kruszonkę.  Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Po lekkim wystudzeniu zdejmujemy boki tortownicy. Natomiast spód wyjmujemy dopiero jak ciasto całkowicie wystygnie. Życzę

Czerwona Porzeczka
ORZECHOWA SZARLOTKA Z BEZĄ 119

ciasto, do kawki. SKŁADNIKI: na ciasto 250 g mąki 120 g masła (schłodzonego) 4 żółtka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru farsz 1 kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżeczki cynamonu 3 garście orzechów włoskich (posiekanych) beza 4 białka  3/4 szkl cukru(...)jabłka odcisnąć z soku, dodać do nich cynamon i orzechy. Blaszkę o wymiarach około 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć w niej ciasto i przełożyć farsz z jabłek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, miksować, aż piana będzie bardzo sztywna. Dodać sok z cytryny, mąkę i ocet, zmiksować do połączenia składników

Kuchnia w opałach
Makowiec japoński 172

bardzo dawna chodził za mną ten makowiec, ciągle obiecywałam sobie, że upiekę, no bo smaczny:) Smak makowca znałam, bo przepis na to ciasto krąży wśród moich znajomych, odkąd pamiętam:) Ciasto jest wilgotne, lekko słodkie, lekkie i gdyby nie parzenie i mielenie maku, to piekło by się je szybko:) Składniki: 40 dkg maku; 20 dkg masła; 20 dkg cukru pudru(...)tarce na grubych oczkach jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i rodzynki. Wszystkie składniki wymieszać. Na końcu dodać do masy ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy do pieczenia ( 20cm x 30 cm). Piec w temperaturze 180 o C przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić i polać

In my kitchen
Świąteczny piernik 165

ucieramy w drugiej misce z żółtkami i cukrem. Miód podgrzewamy w rondelku i wlewamy do utarte margaryny. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i miksujemy. Ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do naszego ciasta. Dodajemy orzechy włoskie i mieszamy. Przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 80 minut w 175 stopniach. Jeszcze ciepły piernik przekrawamy w dwóch

Aga w kuchni
Placek rabarbarowy z trzech misek 172

rodzynkami, najlepiej w jednej warstwie. Pieczemy ciasto 35 minut. Po tym czasie można jeszcze na wierzch dodać kleksy z masy bezowej ubitej z jednego białka lub rozsypać na wierzchu pianki marshmallow. Ciasto z bezą lub piankami pieczemy jeszcze 5-6 minut pod górną grzałką piekarnika, aż się przyrumienią. Studzimy ciasto po wyjęciu z piekarnika, kroimy dopiero gdy wystygnie(...)garść dużych rodzynek 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 5-6 kropli aromatu migdałowego opcjonalnie: beza z 1 białka lub garść pianek marshmallow

Karo in the Kitchen
MALINOWY OBŁOCZEK 253

jagody, cukier puder WYKONANIE Ciasto: blaszkę o wymiarach 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąki łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz żółtka, szybko zagniatamy, możemy dodać łyżkę śmietany. Ciasto dzielimy na 2 nierówne części jedną większą, drugą mniejszą. Wkładamy do zamrażarki na ok. 30 min. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych(...)oczkach, lekko dociskamy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy budyń oraz olej, mieszamy. Pianę wykładamy na podpieczone ciasto, układamy maliny i jagody (lekko wciskając w pianę), ścieramy mniejszą część odłożonego kruchego ciasta. Pieczemy ok. 30-35 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

słodki bratek
Ciasto cielak 9979

Cóż mogę napisać..., to jest jedno z najlepszych ciast z dodatkiem twarogu. Jest mega wilgotne i można je jeść w dużych ilościach :) przynajmniej ja tak potrafię :) Nie będę się rozpisywać za dużo, po prostu je upieczcie :) Składniki na ciemną masę: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3/4 szklanka oleju 1 szklanka mleka 2 jajka 3 łyżki kakao 2 łyżki(...)mąki ziemniaczanej Twaróg przecisnąć przez praskę. Cukier utrzeć z masłem i żółtkami a następnie dodawać partami twaróg i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciemne ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Na to nakładać łyżką masę serową (punktowo). Wkładamy do nagrzanego

Delicious Titbits
Zupa cebulowo serowa zapiekana w chlebkach 120

ciepłą wodę. Zagniotłam ciasto. Posypałam lekko mąką, przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam na 1 godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto kilka razy zagniotłam, aby odgazować i uformowałam 2 okrągłe chlebki (po ok.400g każdy). Ciasto trzeba podwinąć kilka razy pod spód, aby chlebki nie były płaskie. Dodatkowo na każdy położyłam po kawałeczku ciasta. Położyłam na blaszce wyłożonej papierem(...)pieczenia. Z pozostałego ciasta uformowałam bochenek i włożyłam do keksówki, również wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebki odstawiłam w ciepłe miejsce na 30 minut. Po 30 minutach posmarowałam je żółtkami rozmieszanymi z mlekiem, a następnie  wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 30 minut. Teraz pora na przygotowanie zupy. Na dużej patelni rozgrzałam olej z masłem. Obrane i umyte cebule

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka adwentowe-6 sprawdzonych przepisów 495

truskawkowy,lub jakiś inny ulubiony szczypta soli Przygotowanie: z mąki,soli,cukru,i masła śmietany i żółtka zagnieść gładkie ciasto,(nie ugniatajmy za bo kruche ciasto jest lepsze jeśli jest szybko i krótko zagniatane) ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt(odsypując mąką stolnicę),posmarować dżemem, zwinąć w roladkę zawinąć w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki(...)pudru 25 dag masła 1 jajko dodatkowo: białko marmolada  lukier Przygotowanie: z podanych składników wyrobić ciasto,schłodzić w lodówce ok 1 godz.Po tym czasie rozwałkować i wykrajać kółka i tyle samo kółek z dziurką  w środku,posmarować roztrzepanym białkiem i upiec w 180 stopniach ok10-12 min  następnie całe kółka posmarować marmoladą

Swojskie jedzonko
Babka na śmietanie 148

sztywną pianę. Do masy z żółtek dodajemy śmietanę i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - możemy mieszać mikserem. Po połączeniu się składników dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do blachy (z kominem) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą i pieczemy w temperaturze 160-180 stopni przez około 1 godzinę (do suchego patyczka

peggiwkuchni
Dietetyczny jabłecznik na żytnim cieście 167

Jestem z tego ciasta naprawdę dumna!!! jest najsmaczniejsze ze wszystkich, które do tej pory robiłam! (oczywiście to subiektywna ocena) "trochę" roboty przy nim jest, może nie tyle pracy co czasu, żeby wszystko zastygło przez co mozolnie czeka się na efekt końcowy, który zapewniam jest tego warty!  dlatego jeśli(...)Stewia/fruktoza do smaku Sposób przygotowania: Spód: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę mąkę, STEWIE, proszek do pieczenia, żółtka, powoli dodajemy do białek miksując na najmniejszych obrotach ciasto wylewamy do niewielkiej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni, najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest wypieczone

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Deserowy consensus - Seromakowiec 345

żółtka125 g masła1 szklanki cukruszczypta soli (do białek)dodatkowo cukier puder do posypania wierzchu ciastapół szklanki suszonej zurawinySpód: Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto na cienki placek, przenosimy go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwamy placek widelcem. Spód(...)wiaderka. Z białek ubijamy sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy ubite białka do serowej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy suszona żurawinę. Na podpieczony spód wykładamy masę makową, wyrównujemy łyżką. Następnie wykładamy masę serową i także wyrównujemy. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 70 minut. Po upieczeniu czekamy

Bon Appetit Małgorzaty
Przepyszne ciasto 163

zagniatamy ciasto. Margarynę rozdrabniamy w mące ręcznie lub przy pomocy noża, czy szpatułki aż do konsystencji kruszonki, dodajemy żółtka, cukier, mleko i proszek do pieczenia. Gdy uzyskamy gładką masę wykładamy na stolnicę połowę ciasta i rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia. Jeśli ciasto jest klejące można wyłożyć na blachę ( uprzednio posmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą) i rozprowadzić ciasto. Orzechy(...)włoskie należy zmielić w maszynce lub blenderem (można również pokruszyć bardzo dokładnie wałkiem). Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier puder, orzechy i chwilę ubijać. Ciasto posmarować dżemem morelowym, a następnie na dżem rozprowadzić krem orzechowy. Przykryć drugą częścią ciasta. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do około 160-170 stopni na około 30 min. Smacznego

Smaczne Potrawy
Makowczyki - mini strucle z makiem 186

posiekanych orzechów włoskich, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i rumu (lub amaretto) oraz piana z 3 białek Do posmarowania i ozdobienia 1 żółtko rozmącone z 1 łyżką mleka 1 białko 3-4 łyżki grubego cukru do wypieków Przygotowanie ciasta Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży to najpierw musimy przygotować rozczyn - tutaj znajdziecie przepis. Jeżeli używamy suchych drożdży, a ciasto(...)Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt gęste, dodać odrobinę mąki lub mleka. Kiedy ciasto zacznie "odchodzić od ręki" lub misy miksera, przełożyć je do dość dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Ciasto drożdżowe wyjąć na podsypaną mąką

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania