ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:175/932)

Ciateczka z płatków owsianych i mieszanki prażonych ziaren Migdałowy przyladek 122

gorących  płatków dodać , 2 łyżki mieszanki ziaren , kakao, i utarte masło , wymieszać mikserem . Następnie dodać mąkę ze sodą  jeszcze raz wymieszać. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto odstawić na około 10 minut aby zgęstniało. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Nakładać po łyżeczce ciasta . Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni , piec około

Sama słodycz i szczypta chili
Wegetariański kulebiak z brokułami i zielonym groszkiem. 174

ciasta, więc przed zawinięciem, kładziemy na całej długości słupki żółtego sera i wtedy zawijamy ciasto. Da to fajny efekt, kiedy po bokach będzie zapieczony żółty ser. Ciasto na koniec smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy czarnuszką. Nacinamy jeszcze, aby wilgoć miała ujście i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 min. Po upieczeniu przekładamy na duży talerz i kroimy

vegetanie
Leniwe pierogi II 154

twarogu półtłustego Dodatkowo do smażenia: Olej Kilka łyżek bułki tartej. Sposób wykonania: Ser zmielić. Białka ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka, ubite białka, mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na kilka części i z każdej uformować wałeczek,   a następnie kroić pod skosem   podłużne kluseczki o długości około 4 cm. Podczas wałkowania

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto mega bananowe 232

galaretki bananowe lub cytrynowe 1 cukier waniliowy 16 g 1 łyżka soku z cytryny 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru czekolada do posypania ciasta Wykonanie: Biszkopt: Jajka - oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać po trochu cukru, cały czas ubijając (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dodawać pojedynczo żółtka

IMPRESJA SMAKU
Kulebiak z kapustą i grzybami 206

dłuższe boki prostokąta ciasta połączyć dokładnie u góry, ozdobnie zaginając ciasto. Skleić pozostałe boki, a górę ozdobić np listkami wyciętymi z oderwanego i rozwałkowanego cienko kawałka ciasta. Ozdoby przed przyklejeniem posmarować białkiem. Zwinięty kulebiak przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ok 50 minut. Po tym czasie posmarować całość białkiem lub jajkiem

Stare Gary
Bliny z łososiem i szpinakiem 177

miski, dodajemy resztę mąki gryczanej i pszennej, żółtka, roztopione masło. Wszystkie składniki mieszamy a następnie dodajemy resztę ciepłego mleka, czekamy aż ciasto podrośnie i dodajemy ubite białka. Smażymy jak placuszki na oleju z obu stron.Dekorujemy kleksem z gęstego jogurtu, doprawiamy pieprzem, kładziemy plaster wędzonego łososia, liść świeżego szpinaku, gałązkę koperku

Bon Appetit Małgorzaty
Placki ryżowe z mięsem i warzywami 150

cebulę w ćwierćplasterki -paprykę w kostkę    Musimy też przygotować sos tzatziki (tak, jak do bagietki z warzywami).         Zabieramy się za ciasto na placki ryżowe. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.    Do żółtek dodajemy odrobinę pieprzu, delikatu do mięs i warzywka. Miksujemy, dodajemy 2 łyżki jogurtu

Maminek kulinarny
Keks 154

stopniowo dodając po 1 żółtku.Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.Dodać bakalie obsypane w mące i dokładnie wymieszać. Dodać ubitą piane z białek i delikatnie wymieszać.Przełożyć ciasto do foremki keksówki i wyrównać. Piec około 45 – 50 minut w temp.180 stopni. Razem ze mną keks piekły:[ dziękuję bardzo] Marzenka Teresa Madgalena Joasia Beata Lidia

Moje domowe kucharzenie
ROLADA Z JABŁKAMI 111

żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na jabłka, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę i zrolować (rolujemy

RAROSSA
Racuchy z jabłkami 259

soli ubijamy na sztywno. Mieszamy lub miksujemy ze sobą mąkę, żółtka, mleko, łyżeczkę cynamonu i drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Łączymy z pianą  z białek. Maczamy krążki jabłka w cieście i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.   Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym  z pozostałym cynamonem. Możemy udekorować listkami mięty

Moje Kuchenne Rewelacje
Rolada truskawkowa w czekoladzie 149

duże można je pokroić w plastry Zaczynamy zwijać ciasto od dłuższego boku. Boki i końce podwijamy pod spód. Gotową roladę zostawimy jeszcze na około 30 aby ciasto trochę podrosło i smarujemy białkiem z wierzchu aby się ni przypaliło i wkładamy do pieca na około 40 minut na tem. 180 stopni.  W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i polewamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rolada bezowa z malinami 203

bezy przełamuje bita śmietana z dodatkiem soku z cytryny, również maliny wprowadzają swoją delikatną słodycz. To inna odsłona bezy. To taka Pavlova w innym wydaniu. A ciasto wygląda tak: Składniki: 4 białka 125 g cukru 1 łyżeczka octu cukier puder do oprószenia ściereczki Nadzienie: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TORCIK TRUSKAWKOWO LIMONKOWY 162

masy jajecznej dodawać po łyżce obie mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać  łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Po upieczeniu biszkopt przeciąć na dwie części MASA TRUSKAWKOWA Żelatynę rozpuścić

RAROSSA
ROLADA TRUSKAWKOWA 135

żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na truskawki, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę ostrożnie zdjąć papier uważający

RAROSSA
Gofry z owocami 157

szklanki oleju rzepakowego * 2 jajka * dodatkowo : bita śmietana i owoce  Przygotowanie : Ubić białka. Wszystkie pozostałe składniki zmiksować, lekko wymieszać z pianą z białek. Rozgrzać gofrownicę. Wylewać porcje ciasta i piec na złoty kolor, przestudzić.  Dowolnie udekorować bitą śmietaną, sosem owocowym lub czekoladą. Przy okazji chciałabym złożyć najlepsze życzenia dla naszej blogowej koleżanki Paulinki

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania