ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:175/932)

Pomarańczowa babka na białkach 219

Dodać otartą skórkę z pomarańczy i ok 3/4 kandyzowanej skórki (resztę zostawić do dekoracji). Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać je w ciasto. Foremkę na babkę natłuścić i posypać mąką. Przełożyć ciasto, foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut

Monia miesza i gotuje
Rurki z kremem 233

malinami, drugą z kremem i brzoskwiniami z puszki. Z 1 opakowania ciasta francuskiego wychodzi 8 do 10 rurek. Potrzebne będą: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego owoce do dekoracji (u mnie maliny) 1 białko gruby cukier (u mnie brązowy) Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 śmietan(...)kształt stożka, kiedy nałożymy na niego ciasto. Gotowe ciasto francuskie wyciągamy z foli, można lekko je rozwałkować, żeby wyrównać zagniecenia. Ciasto tniemy na paski o szerokości ok. 1 cm. Paski nawijamy na przygotowane wcześniej foremki. Zwijając rurkę warto uważać, żeby ciasto lekko na siebie nachodziło i nie tworzyło szpar. W małej miseczce mieszamy białko z niewielką ilością wody. Smarujemy

Ciastkozercy
Murzynek z orzechami 157

podgrzewać w rondelku (aż się zagotują) i odstawić do wystudzenia.  Wystudzoną masę przelać do dużej miski, dodać żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Ubić białka i delikatnie wmieszać je do ciasta. Ciasto wyłożyć na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Wykonanie masy orzechowej: Wszystkie składniki włożyć do rondelka

Mania Wypiekania
Placuszki z mąki owsianej z jagodami 162

jagód i 4 truskawki oliwa do smażenia Przygotowanie: Truskawki kroimy w kosteczkę. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli   W misce mieszamy suche składniki ciasta. Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy pozostałe składniki i   mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i owoce. Delikatnie łączymy je z masą. Nakładamy na patelnię(...)jednej łyżce ciasta na każdy placuszek. Smażymy, aż obie strony się zarumienią

Mania Gotowania
Torcik czekoladowo-miodowo-gruszkowy. 163

Torcik czekoladowo-miodowo-gruszkowy. Składniki : Ciasto : 15 dkg miodu 4 żółtka 4 czubate łyżeczki kakao 1/4 łyżeczki cynamonu 15 dkg pełnej mąki z orkiszu 4 białka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masło do smarowania formy Dekoracja : 7-8 dojrzałych gruszek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 375 ml mleka 3 łyżeczki miodu(...)ubić na pienistą masę z 4 4 łyżkami wody,miodem,kakao i cynamonem. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać. Z białek ubić sztywną pianę. Mąkę i ubit ą pianę dodawać stopniowo do ciasta i delikatnie wymieszać. Formę tortową (średnica 32 cm )  wysmarować dokładnie masłem,napełnić ciastem i wyrównać łyżką. Piec w piekarniku około pół godziny

Przepisy i porady kulinarne
Torcik porzeczkowy z bezą! 153

cukru pudru Sposób wykonania: W misce dokładnie ugnieść składniki na ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na papierze do pieczenia do tortownicy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku ok. 10-15 minut, aż ciasto się zrumieni. Po upieczeniu na wierzch ciasta rozprowadzamy czerwoną porzeczkę, wcześniej przesypaną mąką ziemniaczaną. Jest to bardzo(...)mąka pochłonie sok z owoców, który wydobędzie się podczas dalszego pieczenia. Owoce mogą być świeże lub mrożone. Następnie ubijamy białka z cukrem pudrem, ok. 15 minut. Piana musi być sztywna. Po dokładnym ubiciu rozsmarowujemy ją delikatnie na porzeczkach. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut w temperaturze 140 stopni Celsjusza. Aż beza dobrze się wysuszy. Za przepis

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasto kokosowe 224

upieczeniu troszkę się kruszy. CIASTO KOKOSOWE z pieczeniem ok 2 h Łatwe duża blacha 23/33 Składniki: Ciasto * mąka 3 szkl * margaryna 1 kostka * żółtka 5 szt * cukier 0,5 szkl * cukier wanilinowy 1 szt * proszek do pieczeni 1 łyżeczka Masa * białka 5 szt * cukier 1 szklanka (ja dałam(...)pół szklanki) * śmietana kwaśna 18* 2 pojemniki po 600ml (ja dałam 2x450) * wiórki kokosowe 20 dag ( 3 małe opakowania) Do dzieła!!! Ciasto z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części jedną wyłożyć blaszkę a drugą schłodzić. Masa białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Stopniowo dolewać śmietanę nie przerywając ubijania. Na końcu wsypać wiórki

sierotka maRysia w kuchni
Kruche ciasto z budyniem, bezą i porzeczkami 611

wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Schłodzone, kruche ciasto przełożyć na blat, rozwałkować i przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20-25 minut  w 180ºC (aż do lekkiego zezłocenia ciasta).  Następnie przygotować budyń : do rondelka wlać 1,5 szklanki zimnego mleka(...)sztywne, dodać przesianą skrobię ziemniaczaną. Całość lekko wymieszać. Przygotowaną pianę przełożyć na wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec około 70-80 minut w 150 ºC  (aż do momentu, gdy beza z wierzchu będzie chrupiąca).  Budyń, porzeczki i piana z białek Pomysł na przepis stąd

Ugotować
Chruścik lany 142

żółtka i wymieszać na jednolitą masę dodając mleko. Powinniśmy otrzymać ciasto gęściejsze niż na naleśniki. Dodać wanilię lub ekstrakt waniliowy (czy skórkę cytrynową), wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. W garnku rozgrzać tłuszcz. Lać do niego ciasto przez lejek (ja przekładam ciasto do worka cukierniczego) „sznureczkiem” poruszając lejkiem spiralnie. Powstaną wówczas jak gdyby gniazdka

królestwo garów
Bliny pszenno-gryczane 144

wyrośnięcia. Dodajemy mąkę i mleko. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wyrabiamy łyżką, aż na powierzchni ukażą się bąbelki. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do ciasta dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Smażymy placki na gorącej, wysmarowanej tłuszczem patelni. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/bliny-pszenno-gryczane/ BosowKuchni Artykuł Bliny pszenno-gryczane pochodzi z serwisu Mieszam

Mieszam w Garnku
Ciasto na Halloween! Sernik z dynią! 192

lodówki - łyżka mleka lub maślanki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do lodówki na 20 minut. MASA SEROWA: - 750 g sera twarogowego z wiadereczka (do wypieku serników) - 3 białka - 1 całe jajko - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - 60 g cukru pudru - 1 opakowanie przyprawy do sernika (w zastępie dodaj(...)popęka podczas pieczenia. MASA DYNIOWA: - 2 szklanki pokrojonej w kostkę i obranej dyni piżmowej (nie używaj innego rodzaju dyni, ewentualnie Hokkaido, inne dynie się nie nadają do ciasta, są za wodniste, mdłe i nie słodkie) - 50 g masła niesolonego - 50 g cukru pudru - 1/4 łyżeczki cynamonu - 2 łyżki czekolady na gorąco w proszku (użyj tej prawdziwej) - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

SMYKWKUCHNI
Tarta czekoladowa 199

oddzielamy od białek i ubijamy białka. Do śmietanki dodajemy żółtka i zmielone migdały, mieszamy łyżką. Na końcu delikatnie łączymy śmietankę z białkami. Masę wylewamy na spód kruchego ciasta. Pieczemy jeszcze około 30minut w 180C

Amatorka kuchenna
Szarlotka z cytrynową pianką 171

pieczenia 250 g masła 5 żółtek Nadzienie jabłkowe: 1,5 kg jabłek 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu Pianka cytrynowa: 5 białek pół szklanki cukru 1 kisiel cytrynowy Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Ciasto: Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać masło starte na tarce o grubych oczkach i żółtka. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę(...)podsmażyć razem z cukrem, do momentu odparowania soku. Pod koniec smażenia dodać cynamon, wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Pianka cytrynowa: Białka ubić na sztywno razem z cukrem. Pod koniec ubijania dosypać proszek kisielowy. Wyjąć z lodówki tortownicę z ciastem, przełożyć do niej podsmażone jabłka, na jabłka wyłożyć piankę. Pozostałą część ciasta rozwałkować i przykryć nim całość (można też powycinać

Domowa Cookierenka Agi
NALEŚNIKI KOKOSOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 233

również własnej produkcji). Znalezione tutaj . Ciasto najlepiej jest przygotować godzinę przed smażeniem oraz smażyć na patelni BEZ tłuszczu:)  Szybkie i banalnie proste!:) Składniki: - 4 jajka - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 150g mąki orkiszowej białej - 550ml wody gazowanej - 1/3 łyżeczki soli - 2 łyżeczki ksylitolu - 3 łyżki wiórków kokosowych - 1 puszka mleka kokosowego Oddzielić białka od żółtkek. Białka(...)ubić. Następnie dodać dwa rodzaje mąk i wodę. Ubijać mikserem aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto wychodzi bardzo gęste, należy dodać więcej wody, tak by na końcu powstała konsystencja lekko gęstej śmietany.  Ciasto delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, ksylitolem oraz wiórkami kokosowymi. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni(nie trzeba dodawać tłuszczu).  Smacznego

Smaczne Zdrowe
Galaretkowiec dla alergika 301

Dzisiaj nasze ulubione ciasto, które już mogliście poznać jako Ptasie Mleczko , ale w wersji dla alergików, czyli na bazie mleczka kokosowego zamiast śmietanki. Delikatne, lekkie, idealne

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie