CIASTO DOTYK ANIOŁA 249dodaję jej nigdy do swych biszkoptów). Dla porównania podaję wersję oryginalną i moją własną. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 27,5x22,5cm Składniki ciasta: wersja oryginalna: - 4 jajka (osobno białka i żółtka) - 135g mąki - 220g cukru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli moja wersja: - 4 jajka (osobno żółtka i białka(...)umieszczamy białka i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ubijamy. Dodajemy partiami mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia, gdy dodajemy) i delikatnie mieszamy (najlepiej drewnianą łopatką, ja używam do tego miksera na najniższych obrotach). Na samym końcu dodałam także łyżkę oleju (nie jest to konieczne). Ciasto przelewamy
Smaczne Zdrowe
Sernik na murzynku 323utrzeć na puch z cukrem i cukrem wanilinowym , dodać żółtka i wymieszać. Mąkę z proszkiem i kakao , dodawać stopniowo i mieszać mikserem . Białka ubić ze szczyptą soli , dodawać stopniowo do ciasta i mieszać łyżką. Blaszkę o wymiarach 30/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia . Przelać ciasto . Piec w temp. 180 st do suchego patyczka około(...)budyń waniliowy z cukrem Dr . Oetkera 6 jajek 1 łyżka masła Wykonanie masy serowej; Ser utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym, i żółtkami . Dodać budyń i wymieszać mikserem. Białka ubić ze szczyptą soli . Dodawać stopniowo do sera i delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Przełożyć upieczony murzynek . Na murzynek wyłożyć masę serową. Piec w temp
Sama słodycz i szczypta chili
Szarlotka krojona z pianką 216krupczatki margaryna 5 żółtek cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka (dosłownie dałam łyżkę) 3-4 łyżki cukru Pianka: 5 białek 2 łyżki cukru pudru Nadzienie: 5-6 większych jabłek cynamon 2 łyżki cukru Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać cukier pomieszać.Następnie dać pokrojoną margarynę razem posiekać. Dodać żółtka(...)lekko oprószyć bułką tartą (nasz spód nie zmięknie pod sokiem z jabłek). Wyłożyć jabłka. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Białka ubić, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć na jabłka. Na górę zetrzeć nasze ciasto z zamrażalki. Piec jakieś 50 minut. Jak ktoś chce to można oprószyć cukrem pudrem Smacznego :) Biorę udział w akcji. Jabłak
Moje pyszne gotowanie
Kruche ciasto z bezą i śliwkami 481śliwka ma moc :-). Kruche ciasto z bezą i śliwkami Składniki na ciasto: 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)kardamonem i cynamonem . Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki, kładziemy na ciasto przeciętą stroną do góry, posypujemy kokosem. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy, aż cukier się lekko rozpuści. Następnie dodajemy
Kulinarne przygody Gatity
Wyśmienity biszkopt orzechowy z bitą śmietaną (bez cukru i mąki) 270opinią podzielcie się w komentarzu ;) A może macie jakiś swój ulubiony przepis na ciasto bez mąki? Składniki (na okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm): 100 g drobno mielonych orzechów laskowych 100 g drobno mielonych migdałów 80 g masła 5 jajek (osobno białka i żółtka) 3 łyżki miodu akacjowego (lub cukru/ksylitolu) 1/3 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku(...)pieczenia 250 ml kremówki 36% - do przełożenia ciasta 60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (u mnie 81%) + 2 łyżki mleka - na polewę Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 170 stopni aby rozgrzał się podczas przygotowywania ciasta. Masło rozpuścić i przestudzić. W osobnym naczyniu wymieszać zmielone orzechy laskowe, migdały, proszek do pieczenia i sodę. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Miksując
Ze smakiem i z pasją
Ciasto bajka 488cukrze Polewa kakaowa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych(...)wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem
Ala piecze i gotuje
Najlepszy jabłecznik bo mojej mamy (szarlotka na kruchym spodzie z nieopadającą pianą) 92175opakowanie cukru waniliowego (16 g) 5 żółtek 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18% Piana: 5 białek 1/2 szkl. cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 l musu z jabłek cukier do posypania jabłek cynamon do posypania jabłek cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto: Ze składników na ciasto zagnieść ciasto i podzielić na 2 części(...)blachę wyłożona papierem do pieczenia (skubiemy po kawałku, aż zapełnimy całą wolną przestrzeń w blaszce (wymiary blaszki ok. 30 x 45). Na spód ciasta wykładamy mus z jabłek, które posypujemy cukrem i cynamonem. Piana: Białka mocno ubijamy, następnie dodajemy po trochu cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru dodajemy po trochu mąkę ziemniaczaną, również cały czas ubijając
IMPRESJA SMAKU
Przekładaniec miodowy z jabłkami i masą budyniową 518ciasto miodowe: miękką margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, mąkę przesianą z sodą i przyprawą do piernika oraz miód wymieszany z herbatą. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C do suchego patyczka. Po wystudzeniu, ciasto przekroić na 2 blaty. 2. Obrane
Kuchnia domowa Ani
Murzyn z jabłkami 286Oddzielamy żółtka od białek. Cukier ucieramy z żółtkami. W dużym naczyniu mieszamy mąkę oraz sodą, dodajemy olej, cynamon i kakao. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do ciasta. Do masy wsypujemy jabłka i lekko mieszamy . Keksówkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto umieszczamy w blaszce i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy
upichcona
Izaura czyli murzynek z serem 1013łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią 4 jajka Masa serowa; 1 kg sera mielonego 4 jajka ¾ szklanki cukru 125 g Kasi Wiórki kokosowe do oprószenia ciasta Do rondelka przekładam margarynę , cukry oraz kakao, dodaję wodę i mieszając doprowadzam do wrzenia, całość chwilkę gotuję, odstawiam do wystudzenia. ( w tym czasie przygotowuję masę serowa(...)dokładnie mieszam . Odlewam jakieś pół szklanki na polewę. Do pozostałej przesiewam mąkę i proszek do pieczenia , miksuję i dodaję ubitą pianę z białek. Mieszam mikserem na najmniejszych obrotach. Ciasto przelewam do formy (34x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa: Kasię ucieram z cukrem, dodaję po jednym jajku i porcjami
Takie tam pichcenie
SERNIKOBROWNIE Z BRZOSKWINIAMI 336CIASTO: Miękkie masło ,cukier , kakao i wodę gotujemy na małym ogniu do połączenia, studzimy. Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy 20×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. MASA SEROWA: Zmielony ser miksujemy z jajka , cukrem i budyniem. CAŁOŚĆ
Ostra na Słodko
Sernik z owocami 228kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko -łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy Wszystkie produkty łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Jeśli nie korzystamy z owoców z puszki a np. z surowych jabłek, to musimy je zagotować w syropie jak do babeczek z jabłkami. Masa twarogowa to: -1 kg twarogu(...)latach nasz mikser odleciał w niebyt. Jednym słowem mechanizmy utraciły możliwość dalszej pracy. Masę twarogową musieliśmy domiksować ręcznie-łyżką. Należy więc połączyć białka z masą twarogową. Nasze kruche ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Na ciasto wykładamy niewielką ilość dżemiku, np. z pigwy, na to owoce. Następnie wykładamy masę twarogową a na niej
Maminek kulinarny
Czekoladowa tarta z kremem limonkowym i borówkami 280serka mascarpone 2 białka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego sok z 2 limonek Do dekoracji 250g borówki amerykańskiej lub inne ulubione owoce :) listki mięty PRZYGOTOWANIE Z podanych składników zagniatamy ciasto : mąkę mieszamy z kakao, dodajemy(...)trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy krem. Mascarpone ucieramy z cukrami i wlewamy sok z limonek. Dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ubijamy śmietanę - też na sztywno- i dodajemy do kremu. Wstawiamy krem do lodówki. Kiedy ciasto wystygnie przekładamy krem do tarty i ozdabiamy borówkami i miętą. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki 201idealne. Ciasto pyszne, kruche, masa idealna. Naprawdę warto. Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki CIASTO: 3 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia BEZA: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 6 białek DODATKOWO: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 400 g) cukier puder(...)Obie części ciasta wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną i wyłożyć na każdą część po połowie słoiczka dżemu. Przygotować BEZĘ: białka ubić, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubijać do powstania zwartej bezy. Wyłożyć po połowie na ciasto. Piec każdy z ciast w 175st. C po 40 minut. KREM: Szklankę mleka zagotować z cukrem, drugą szklankę zmiksować
Gotuję Testuję
KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z AGRESTEM I BEZĄ 515ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli SKŁADNIKI NA BEZĘ: 5 białek 250 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej DODATKOWO: 500 g agrestu WYKONANIE: SPÓD: Zimne masło pokrój w kosteczkę i wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagnieć hakiem miksera lub ręcznie gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części: 2/3 ciasta i 1/3. Uformuj je w kulę(...)wysmaruj dno lekko olejem. Wyjmij większą część ciasta z zamrażalnika i wyłóż nim dokładnie dno formy. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw blachę z ciastem do piekarnika. Podpiecz je przez 15 minut . BEZA: Białka ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo zacznij dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Ma powstać gęsta, lśniąca piana. Teraz dodaj mąkę ziemniaczaną
Słodko-Słony Świat Ilony
SERNIK PUSZYSTY Z PIANKĄ I ROSĄ 193Bardzo elegancki sernik, który jest puszysty i ma pyszną, słodką piankę, na której tworzą się łezki. Wygląda efektownie i z pewnością wszystkim posmakuje. Składniki: Ciasto: mąka 2 szkl. żółtko 1 szt. proszek do pieczenia 2 łyżeczki margaryna 10 dag. cukier 1 szkl. jajko 1 szt. śmietana 4 łyżki Masa serowa: twaróg 1 kg. (dwukrotnie zmielony) cukier 1 szkl(...)przygotowania: 1. CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść (ciasto będzie kleiste) i nanieść na blachę wyłożoną pergaminem ( 25x35 cm.) najlepiej łyżką zanurzając ją w wodzie. Wyrównać. 2. MASA SEROWA: Ser połączyć ze wszystkimi składnikami, dobrze zmiksować na najwyższych obrotach, tylko do połączenia się składników. Wylać masę na ciasto. Piec 40-50 min. w 170-180 stopniach. 3. PIANKA: Białka ubić
Kuchnia Paulettes