Sernik dyniowo – migdałowy 179serową, bez żadnego spodu. Ta wersja powstała, ponieważ miałam w domu dynie z działki i paczkę mielonych migdałów, a niedawno przeczytałam “Razem w kuchni”, gdzie wiele tart i innych ciast nie ma w sobie ani grama mąki. Dynia nie wpływa na smak, ale razem z sokiem z pomarańczy nadaje sernikowi piękny kolor. Składniki na okrągłą formę(...)pudrem. Po chwili dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, przyprawy, dynię oraz żółtka. Kiedy się wymieszają dodajemy paczkę zmielonych migdałów i mieszamy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z pozostałym ciastem. Masę przekładamy do grubo wysmarowanej masłem i posypanej mielonymi migdalami foremki, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy 50 minut w 160 stopniach na średniej półce piekarnika
Ugotowane pozamiatane
Sernik z brzoskwiniami + film 193miękką margarynę .Wszystkie składniki mieszamy za pomocą mieszadła z miksera a następnie dłonią energiczne zagniatamy ciasto .Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki . Odsączone z syropu brzoskwinie kroimy w kostkę. Schłodzonym ciastem wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Do miski przekładamy zmielony(...)składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji . Połowę masy serowej przekładamy na upieczone i wystudzone ciasto ,na masie serowej kładziemy pokrojone brzoskwinie. Owoce przykrywamy resztą masy serowej i dokładnie rozprowadzamy. Ciasto pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st .C. W trakcie pieczenia sernika białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Na około 15- 20 minut przed końcem
Smakowite Dania
Lawendowe ciasto z czereśnią i malinami 220bardzo aromatyczną lawendę. A! Smak jest tak cudowny, że zjadłam od razu kilka kawałków. Mam nadzieję, że przekona Was to do przygotowania tego pysznego ciasta. Zapraszam na Lawendowe ciasto z czereśnią i malinami." Składniki:4 żółtka200 g cukru200 g masła śmietankowegoszklanka mleka4 łyżeczki cukru lawendowego200 g jogurtu naturalnego400 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaszklanka czereśniszklanka malinSposób przygotowania:Do wysokiej(...)dalej miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia - którą następnie dosypujemy do masy maślanej na przemian z mlekiem.Ostatnim krokiem jest ubicie z białek sztywnej piany, którą dodajemy do ciasta partiami - najpierw 1/3 - mieszamy, następnie resztę, lekko łącząc z ciastem za pomocą łyżki albo łopatki.Do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto
Słodkie Przyjemności
Orzechowe ciasto z chrupiącymi dodatkami 271możecie nabyć tutaj (klik) . Polecam Wam takie opakowania. Doskonale sprawdzą się na co dzień, jak i na zbliżające się święta. Można sprawić wspaniałą, słodką niespodziankę bliskim. Mi się udało Ciasto zapakowałam w piękne (już świąteczne) opakowanie cukiernicze, które możecie nabyć w sklepie http://www.opakowaniacukiernicze.pl Składniki: (na tortownicę 24 cm lub mniejszą) 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g mielonych orzechów laskowych(...)następnie miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy 100 g mielonych orzechów laskowych, mieszamy, a potem krótko miksujemy. Na koniec do naszej gęstej orzechowej masy dodajemy ubite białka, krótko miksujemy na małych obrotach. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy (jeśli chcemy wyższe ciasto należy użyć mniejszej tortownicy, ja używam 24 cm, więc ciasto nie jest
Słodkie okruszki
Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią 232jaja (opcjonalnie) Przygotowanie: Na blacie posypanym delikatnie mąką rozłożyć ciasto francuskie (jeśli macie ciasto już rozwałkowane*, jeśli nie – rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm). Równomiernie posypać pokruszonym serem pleśniowym, a następnie orzechami włoskimi i listkami tymianku. Zwijać ku środkowi przeciwległe, dłuższe brzegi ciasta, aż się spotkają na środku. Przenieść na papier do pieczenia(...)ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (palmiery trochę urosną). Można posmarować białkiem, aby uzyskać ładniejszy kolor. Piec w temperaturze 190°C (grzałka góra-dół) przez około 15-20 minut (aż staną się złoto-brązowe i chrupiące). Moje wskazówki: * Ja kupiłam ciasto francuskie, które było okrągłe. Nie robiłam z nim nic, tylko wyłożyłam farsz i zwinęłam
Moja Delicja
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 281dżemu z owoców leśnych (niekoniecznie) 6 żółtek 400 gr mleczko kokosowe ew. 1 szklanka śmietany 30% Masa piankowa: 6 białek 130 gr cukru drobnego (3/4 szklanki) 1 łyżka soku z cytryny Przygotować ciasto kruche, w tym celu wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, „pokroić nożem” a później rozetrzeć między palcami, ciasto będzie miało konsystencję(...)już cały cukier się rozpuści dodać sok z cytryny, krótko zmiksować. Na upieczone owoce wyłożyć ubite białka, najlepiej lekko zwilżoną w wodzie szaptułką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec około 10-15 min, do zarumienienia pianki. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Ciasto kroić dopiero do całkowitym ostudzeniu, inaczej masa owocowa może wypłynąć, ciasta nie trzeba przechowywać
moj przepis na
Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym i kremem wiśniowym przekładane wiśniową konfiturą oraz z glazurą wiśniową 230czekolady gorzkiej - 100 gram masła - 5 jajek - 1 łyżka kakao - 175 gram cukru - alkohol do nasączenia (do tej wersji polecam wiśniówkę) Przygotowanie ciasta czekoladowego: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Odstawiamy do ostudzenia. Białka oddzielamy od żółtka. Żółtka miksujemy z kakao i dodajemy do czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do nich(...)cukier, nie przerywając ubijania. Masa powinna być błyszcząca. Białka łączymy z czekoladową masą (koniecznie dodajemy białka do czekolady, a nie odwrotnie). Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 100 mililitrach ciepłej wody. Tak przygotowany mus wykładamy na nasączone alkoholem ciasto i odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce lub do lodówki. Powierzchnię musu pokrywamy cienką warstwą konfitury, ewentualnie
Życie zamknięte w smaku
Kokosowa babka z musem truskawkowym 161łyżeczki * olej rzepakowy – 1 szkl MUS: * świeże truskawki – ok. 300 g * żelatyna – 3 czubate łyżeczki * cukier – 3-4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier , żółtka i przesiane mąki. Wsypujemy kokos i wlewamy olej(...)dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do foremki na babę ( jeśli używamy metalowej musimy ją natłuścić i delikatnie obsypać mąką ). Pieczemy ok. 40-45 min / 170C , studzimy. MUS: Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, dokładnie mieszamy. Oczyszczone truskawki miksujemy z cukrem i rozpuszczoną żelatyną. W razie potrzeby dosładzamy jeszcze do smaku , chłodzimy. CAŁOŚĆ : Ostudzoną babę rozcinamy na 2 części – spód
Ostra na Słodko
Kostka bounty 319Mamy jest cudowny i warty zapisania... Ale wystarczy tej prywaty, wracajmy do kostki która już kusi swym smakiem - polecam, zapewniam, że zniknie błyskawicznie. Kostka bounty Składniki : ciasto murzynek : 250 g margaryny 1 czubata szklanka cukru 4 łyżki kakao 125 ml wody 6 jajek 2 czubate szklanki maki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia masa kokosowa(...)całość (nie zagotowujemy), odlewamy 125 ml na polewę, pozostałość studzimy. Do zimnej masy wbijamy żółtka, miksujemy następnie dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - miksujemy. Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem blaszkę. Murzynka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 -35 minut do suchego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto śnieżka 582dobrze podzielić ciasto na 3 części, polecam poradzić sobie wagą kuchenną. Ciasto wyszło pyszne i leciutkie dzięki śnieżce. A przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Składniki (blaszka 36x24 cm): Ciasto: 25 dag masła / margaryny 6 jajek 25 dag cukru pudru cukier waniliowy 20 dag mąki 1/2 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżki(...)pudrem i cukrem waniliowym, dodawać kolejno żółtka cały czas mieszając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. 2. Na końcu dodać pianę z ubitych białek i całość delikatnie zamieszać. 3. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać orzechy, do drugiej kakao, a trzecią pozostawić czystą. 4. Ciasta wykładać do foremki i piec
Kuchnia domowa Ani
Makowiec 204mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Z drożdży i cukru robimy zaczyn, gdy będzie płynny wlewamy do mąki, dodajemy żółtka oraz śmietanę. Ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy w kulę. Do dużego garnka wlewamy zimną wodę, zanurzamy kulę z ciasta. Pozostawiamy do momentu aż wypłynie na wierzch i zacznie pękać, wyjmujemy, odsączamy na desce. Mak sparzamy gorącą wodą, odcedzamy na sitku(...)sitku o drobnych oczkach. Masło roztapiamy w rondlu , dodajemy miód, cukier, mak, bakalie, żółtka i sól, smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ostudzonej masy, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na dwa prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy równomiernie masę makową i zwijamy w rulon. Makowce przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem
Bajeczna Kuchnia
Babka ucierana 231Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, dodając pojedynczo żółtka następnie sok z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą z sześciu białek piankę i lekko mieszamy . 3/4 ciasta wylewamy do foremki, do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i lekko mieszamy. Wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto pieczemy 50 minut w temp
Gorący kąsek
Naleśniki-zeberki, z serem i z truskawkami 281ręcznym lub rózgą. Ciasto naleśnikowe lubi sobie odpocząć- możecie o nim zapomnieć na godzinkę- za ten czas mąka uwolni gluten, zagęszczając tym samym konsystencję ciasta. Możemy w tym czasie naszykować serowe nadzienie. Oddzielamy białka od żółtek, do dwóch osobnych suchych misek. Do żółtek dodajemy 2 stołowe łyżki cukru i cukier z wanilią, ucieramy jak najbielszy, puszysty kogel mogel(...)zetnie i nie będziemy jedli surowego białka, a naleśniki się nie przypalą i nie stracą swojego zeberkowego wzoru. Oczywiście można je też podsmażyć na maśle na patelni. Gotowe posypuję dodatkowo cukrem pudrem z wanilią i podaję ozdobione pozostałymi truskawkami. Są pysze i przez użycie masła i samego mleka w cieście- rozpływają się w ustach. Proporcje przepisu
Karo in the Kitchen
Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną 283Spotkania klik . Ja upiekłam, ale też zmodyfikowałam przepis. Po upieczeniu samo ciasto było trochę "nijakie" :) więc przełożyłam powidłami, dodałam bitą śmietanę, wierzch oprószyłam kawą i wyszło pyszne i efektowne ciasto. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru 4 jajka 60 g miękkiej margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szkl mleka 3 łyżki kawy rozpuszczalnej szczypta soli powidła śliwkowe(...)połączenia się składników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miksując na średnich obrotach dodawać do masy jajecznej na przemian z zimnym mlekiem z kawą. Białka ubić na sztywno dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 33* 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 30 minut do suchego
Ala piecze i gotuje
Ciasto Wiśniowiec / Cherry Buttercream Layer Cake 179Ciasto Wiśniowiec Wiśniowiec to pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem . Takie warstwowe ciasto wiśniowe z galaretką sprawdza się świetnie na różne rodzinne uroczystości. Może to być ciasto z wiśniami mrożonymi, z wiśniami z kompotu lub świeżymi w sezonie. Duża blacha ciasta znika w mig i wszystkim smakuje! Zobaczcie przygotowanie ciasta z wiśniami krok po kroku na moim filmie: Kliknij(...)wcześniej - to przepis na mój sprawdzony biszkopt z 4 jajek, który zawsze się udaje Jest bardzo prosty, bo przygotowujemy go bez oddzielania żółtek od białek, to idealny przepis dla początkujących. Ciasto z wiśniami mrożonymi lub świeżymi będzie bardziej kwaskowate, takie wiśnie idealnie przełamią słodycz ciasta. Jeśli nie przepadacie za kwaśnym smakiem wiśni, możecie tu użyć wiśni
Lekcje w kuchni
Szarlotka z bezową pianką 716ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Dno okrągłej formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę a następnie ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C . Podpiec spód przez około 15 minut, do lekkiego zarumienia. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek(...)można podlać niewielką ilością wody. w trakcie duszenia, gdy jabłka zaczną się rozklejać, dodać cynamon i wymieszać. W masie jabłkowej powinny pozostać wyraźne kawałki jabłek. Bezowa pianka: 5 białek 250 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilka
maniapieczenia