proszek) 350 g gęstej śmietany 18% Podane składniki na ciasto muszą być mocno schłodzone. Zagniatam kruche ciasto i schładzam w lodówce w trakcie przyrządzania masy. Biały ser traktuję blenderem, aby pozbyć się grudkowatych drobinek. Mieszam z puree z dyni. Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 3/4 szklanki cukru. Z pozostałą ilością(...)sera z dynią i dokładnie miksuję. Wsypuję budynie waniliowe, łączę razem. Na samym końcu, delikatnie za pomocą szpatułki, łączę masę z pianą z białek. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. 3/4 ciasta przeznaczam na spód, którym wylepiam natłuszczoną, nie wysypaną niczym blaszkę (format mniej więcej 35 x 21 cm). Na ciasto wylewam masę serowo-dyniową, resztę ciasta rozkruszam
W kuchni Karmel-itkiPrzygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, żółtkami i całym jajkiem. Dodajemy przesianą mąkę i szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i z tartym cynamonem. Ciasto dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy na cienki prostokąt, smarujemy rozmąconymi białkami, posypujemy cynamonowym cukrem. Prostokąty zwijamy w rolady, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Pokrojone(...)plastry ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 C. Mi z tej ilości składników wyszło 61 sztuk
Zainspirowana w kuchnipodzielić na dwie równe części. Do jednej dodać masę krówkową. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Do każdej z mas dodać połowę białek i dokładnie wymieszać. Na upieczone ciasto wlewać porcjami na przemian obie masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 50-60 minut. Po wystudzeniu udekorować sernik polewą czekoladową
Monia miesza i gotujepieczenia o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na ciasto kruche zagnieść szybko do połączenia się i rozłożyć w miarę równomiernie w formie. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2.Ser dwukrotnie zemleć. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na jasną masę z cukrem pudrem i likierem. Delikatnie połączyć(...)miksować do połączenia się wszystkich składników. Pod koniec do masy delikatnie wmieszać garść czekoladowych łezek. 3. Ciasto wyjąć z lodówki, następnie wylać masę serową. Piec w 180 st C przez 50 minut, Na pięć minut przed końcem pieczenia ubić białka wsypując dokładnie łyżka po łyżce cukier, tak aby powstała lśniąca oraz gęsta piana, Przełożyć delikatnie pianę
vaniliowoczekoladowaprzygotowując eklerki (przepis tutaj ). Przepis poprawny i jak najbardziej udany, godny polecenia. Wszystko jednak można ulepszyć. Dodatek mączki kukurydzianej czyni ciasto wyjątkowo lekkim i delikatnym. Ptysie możesz wypełnić bitą śmietaną, kremem budyniowym lub właśnie pianką z białek zaparzonych syropem cukrowym. Są wspaniałe i jestem niezwykle dumna z wypieku. Debiut ptysiowy uważam za bardzo udany. Zapraszam do przepisu(...)Składniki na ciasto 8-10 sztuk: 60 g mąki (45 g mąki pszennej+15 g mączki kukurydzianej - Speisestärke) 2 jajka L 125 ml wody 40 g masła szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na włoską bezę: 200 g cukru 45 ml wody 3 białka 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: wodę zagotować z odrobiną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nieuszkodzone; odkładamy plasterki na talerz. 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 28 cm, wykładamy dno tortownicy, nadmiar ciasta powinien być mniej więcej na wysokości połowy obręczy. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem, podpiekamy przez 10 minut na najwyższej półce w piekarniku, wyjmujemy i zmniejszamy temperaturę do 175°C. 5. Ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli(...)żółtku. Następnie dodajemy ser, otartą skórkę, rozgniecione herbatniki i sok pomarańczowy - całość BARDZO krótko mieszamy. 8. Dodajemy ubitą pianę z białek i odłożone całe orzechy pistacjowe, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Wykładamy na podpieczone ciasto z masą pistacjową i pomarańczami, wkładamy do piekarnika (nie więcej niż175°!). 9. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę
Kuchnia Prezydentowejśrodku robimy dziurkę wbijamy 1 jajko i 1 żółtko, dodajemy posiekaną margarynę, cukier i śmietanę, zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. W międzyczasie do dwóch misek wbijamy jajka oddzielając żółtka od białek. Do żółtek dodajemy brązowy cukier i ubijamy z nich kogel-mogel. Do ubitych żółtek dodajemy sok z mandarynek(...)zamrażalnika, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy będzie już ubita dodajemy ją partiami do masy serowej. Ciasto lekko podpieczone wyciągamy z piekarnika wylewamy na nie masę serową i ponownie wstawiamy do piekarnika na 45-55 minut. Upieczony sernik wyciągamy
Mania Wypiekaniamocnej herbaty 1 plasterek cytryny Dodatkowo: 300 g gotowej masy kajmakowej (około 2/3 puszki) 1 gorzka czekolada Przygotowanie ciasta: Jajka włożyć do niewielkiej miski i zalać bardzo ciepłą wodą, żeby się ogrzały. Po kilku minutach jajka wytrzeć i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia(...)razem. Żółtka z cukrem pudrem utrzeć mikserem do białości. Nie przerywając miksowania dodawać po trochę mieszanki mąki z bułką tartą. Pod koniec ciasto zrobi się dość gęste. Żeby je rozluźnić trzeba dodać 2 łyżki ubitych białek i delikatnie wymieszać je szpatułką bądź łyżką. Następnie dodać resztę białek i wmieszać je delikatnie. Całość wyłożyć
Trzeci talerzdodaję jej nigdy do swych biszkoptów). Dla porównania podaję wersję oryginalną i moją własną. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 27,5x22,5cm Składniki ciasta: wersja oryginalna: - 4 jajka (osobno białka i żółtka) - 135g mąki - 220g cukru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli moja wersja: - 4 jajka (osobno żółtka i białka(...)umieszczamy białka i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ubijamy. Dodajemy partiami mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia, gdy dodajemy) i delikatnie mieszamy (najlepiej drewnianą łopatką, ja używam do tego miksera na najniższych obrotach). Na samym końcu dodałam także łyżkę oleju (nie jest to konieczne). Ciasto przelewamy
Smaczne Zdroweutrzeć na puch z cukrem i cukrem wanilinowym , dodać żółtka i wymieszać. Mąkę z proszkiem i kakao , dodawać stopniowo i mieszać mikserem . Białka ubić ze szczyptą soli , dodawać stopniowo do ciasta i mieszać łyżką. Blaszkę o wymiarach 30/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia . Przelać ciasto . Piec w temp. 180 st do suchego patyczka około(...)budyń waniliowy z cukrem Dr . Oetkera 6 jajek 1 łyżka masła Wykonanie masy serowej; Ser utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym, i żółtkami . Dodać budyń i wymieszać mikserem. Białka ubić ze szczyptą soli . Dodawać stopniowo do sera i delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Przełożyć upieczony murzynek . Na murzynek wyłożyć masę serową. Piec w temp
Sama słodycz i szczypta chilikrupczatki margaryna 5 żółtek cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka (dosłownie dałam łyżkę) 3-4 łyżki cukru Pianka: 5 białek 2 łyżki cukru pudru Nadzienie: 5-6 większych jabłek cynamon 2 łyżki cukru Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać cukier pomieszać.Następnie dać pokrojoną margarynę razem posiekać. Dodać żółtka(...)lekko oprószyć bułką tartą (nasz spód nie zmięknie pod sokiem z jabłek). Wyłożyć jabłka. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Białka ubić, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć na jabłka. Na górę zetrzeć nasze ciasto z zamrażalki. Piec jakieś 50 minut. Jak ktoś chce to można oprószyć cukrem pudrem Smacznego :) Biorę udział w akcji. Jabłak
Moje pyszne gotowanieśliwka ma moc :-). Kruche ciasto z bezą i śliwkami Składniki na ciasto: 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)kardamonem i cynamonem . Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki, kładziemy na ciasto przeciętą stroną do góry, posypujemy kokosem. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy, aż cukier się lekko rozpuści. Następnie dodajemy
Kulinarne przygody Gatityopinią podzielcie się w komentarzu ;) A może macie jakiś swój ulubiony przepis na ciasto bez mąki? Składniki (na okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm): 100 g drobno mielonych orzechów laskowych 100 g drobno mielonych migdałów 80 g masła 5 jajek (osobno białka i żółtka) 3 łyżki miodu akacjowego (lub cukru/ksylitolu) 1/3 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku(...)pieczenia 250 ml kremówki 36% - do przełożenia ciasta 60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (u mnie 81%) + 2 łyżki mleka - na polewę Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 170 stopni aby rozgrzał się podczas przygotowywania ciasta. Masło rozpuścić i przestudzić. W osobnym naczyniu wymieszać zmielone orzechy laskowe, migdały, proszek do pieczenia i sodę. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Miksując
Ze smakiem i z pasjącukrze Polewa kakaowa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych(...)wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem
Ala piecze i gotujeopakowanie cukru waniliowego (16 g) 5 żółtek 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18% Piana: 5 białek 1/2 szkl. cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 l musu z jabłek cukier do posypania jabłek cynamon do posypania jabłek cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto: Ze składników na ciasto zagnieść ciasto i podzielić na 2 części(...)blachę wyłożona papierem do pieczenia (skubiemy po kawałku, aż zapełnimy całą wolną przestrzeń w blaszce (wymiary blaszki ok. 30 x 45). Na spód ciasta wykładamy mus z jabłek, które posypujemy cukrem i cynamonem. Piana: Białka mocno ubijamy, następnie dodajemy po trochu cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru dodajemy po trochu mąkę ziemniaczaną, również cały czas ubijając
IMPRESJA SMAKU